2021-09-05 434 浏览
走進這家cafe就好像到了另一個空間,是日本茶室的感覺🎐舒服、寧靜😌店內劃分為室內和室外座位,到處都擺放了植物🎋🌿和外面人來人往的街道有很大的對比。//✨枯山水是來自koke.lab.hk的出品,主打純素甜品🌱 創作靈感源自京都龍山寺,從最面層的半熟黑芝麻石頭、小山園抹茶脆脆和慕絲、黑芝麻磅蛋糕,到最外層的純素撻皮,整個外貌和配搭都感受到創作者的用心❣️每顆芝麻石頭都由人手雕琢🪨單是外貌已有別一般吃到的蛋糕🙌🏼芝麻味不太突出,但抹茶味很濃,能嚐到茶甘🍵慕絲入口順滑,整體不錯😉
✨枯山水
枯山水
入口有少少隱蔽,係「鉄火堂」轉入嘅大廈收埋左間日式裝潢 x 亞熱帶風嘅𝚌𝚊𝚏𝚎☕️ 裝修環境方面好高分,有情調而且坐得舒服😌 室外環境充滿盆栽植物,猶如置身綠洲,如果碰上靚天氣有陽光打卡,影相滿分💯 然而食物上菜速度有點慢(即叫即整要耐心等候🙈),適合時間充足想慢活𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕下嘅朋友😎《 蜜糖焗雞翼 》 $48 / 4隻 4 / 5漲卜卜熱辣辣,即叫即焗啲雞油仲係雞皮上面滋滋聲🤤 皮薄肉嫩,仲好多汁😋 少少扣分在唔夠入味,蜜糖再重啲就好👍🏻👍🏻👍🏻《 巴馬火腿牛油果長通粉 》 $128 3.5 / 5車厘茄同牛油果🥑 紅紅綠綠顏色鮮艷😍 巴馬火腿薄到半透好有美感😋 不過醬汁偏淡同少,整碟感覺有點乾🧐 《 貢菊蜂蜜綠茶 》 $52 3.5 / 5正常發揮嘅蜂蜜綠茶,菊花味清幽😋 如果茶壺可以轉用圓形透明會更靚更貼合環境😌👍🏻《 玫瑰無冰凍咖啡☕️》 $59 3 / 5揉合咗玫瑰花香嘅Expresso, 外表睇落似係一杯普通嘅冰咖啡,飲落去淡淡嘅花香係口腔散發出黎,算係頗清新嘅體驗!不妨一試👍🏻

《 蜜糖焗雞翼 》 $48 / 4隻 4 / 5

《 巴馬火腿牛油果長通粉 》 $128 3.5 / 5

不過醬汁偏淡同少,整碟感覺有點乾🧐

《 貢菊蜂蜜綠茶 》 $52 3.5 / 5

《 玫瑰無冰凍咖啡☕️》 $59 3 / 5

2021-08-14 211 浏览
難得樓上care 有露台,可以chill下!今次約朋友上來輕鬆傾吓偈!一邊傾一邊醫肚~食左季節限定的巴馬火腿蜜瓜,明太子意粉,朱古力沙冰😊咖啡~簡單,寫意~舒服~令人輕鬆的地方。
2021-07-28 345 浏览
『初 . 咖啡』是我很早收藏的一間餐廳。看見『初』就令人心動,情不自禁想瞭解更多。今天能來到『初 . 咖啡』都是一種緣分。難得和同事一起外出用餐,原本是去另外一間咖啡室的,但碰巧另外一間咖啡室冷氣有問題,所以才來到『初 . 咖啡』午膳。『初 . 咖啡』到現時都未出 lunch set 和 tea set。由於我們是三點左右到,職員給了我們一個優惠,所有食物八折,飲品正價。我哋叫左 :卡邦尼意粉 $ 128 / 103(八折)芝士波波腸 $ 45 / 36(八折)檸檬柚子炸雞塊 $ 65 / 52(八折)薄荷摩卡咖啡 $ 59蘋果蜜桃鮮打綠茶 $ 56卡邦尼意粉,確實同我平時食開嘅好唔同,最令我難忘的是它的肉粒,有點像金華火腿,鹹香煙韌有咬口,意粉芝士也有心思。芝士波波腸,外形可愛,帶點蜜糖味😍。檸檬柚子炸雞塊,這個要挑剔,雖然雞肉嫩滑,但粉漿做得太厚,我不覺得自己在吃炸雞,感覺就像吃炸粉團。薄荷摩卡咖啡,很久沒飲過這麼高質的咖啡,極力推薦。蘋果蜜桃鮮打綠茶,職員推薦,我覺得也很不錯,清新綠茶味又保留鮮果香甜味。
『初 . 咖啡』是我很早收藏的一間餐廳。

看見『初』就令人心動,情不自禁想瞭解更多。

今天能來到『初 . 咖啡』都是一種緣分。

我哋叫左 :

卡邦尼意粉 $ 128 / 103(八折)
芝士波波腸 $ 45 / 36(八折)
檸檬柚子炸雞塊 $ 65 / 52(八折)
薄荷摩卡咖啡 $ 59
蘋果蜜桃鮮打綠茶 $ 56

他邦尼意粉

芝士波波腸,外形可愛,帶點蜜糖味😍。

芝士波波腸

檸檬柚子炸雞塊

薄荷摩卡咖啡,很久沒飲過這麼高質的咖啡,極力推薦

薄荷摩卡咖啡

蘋果蜜桃鮮打綠茶

2021-07-27
他邦尼意粉
芝士波波腸
薄荷摩卡咖啡
蘋果蜜桃鮮打綠茶
2021-06-08 397 浏览
Nuttella香蕉朱古力雪糕熱香餅 $69 我覺得個熱香餅好乾身,配搭上無咩特色,性價比嚟講真喺貴 ,好睇唔好食醬油海苔燒年糕$43 平時好少,我只可以比賣相分,喺高啲,但味道方面都一樣 ,好乾食到(張)住個口 巴瑪火腿牛油果長通粉$98好普通嘅 長通粉 蘋果蜜桃鮮打綠茶$56荔枝蜜瓜鮮打綠茶$56好岩打卡嘅店舖
醬油海苔燒年糕$43
巴瑪火腿牛油果長通粉$98
好普通嘅 長通粉
蘋果蜜桃鮮打綠茶$56
荔枝蜜瓜鮮打綠茶$56

好岩打卡嘅店舖
2021-05-26 325 浏览
🔴有室內室外座位嘅樓上cafe☕️上次去坐出面〰️幾chill〰️不過而家咁熱坐出面真係會熱死啦應該🤣本身想上網睇返佢哋個Menu〰️但係好似同我嗰去食個Menu有啲唔同🤔🤣所以打唔返啲名俾大家睇🥲🟠呢個係辣辣哋嘅蕃茄雞肉意粉🍅幾好食係真係有辣味🤣唔食辣千祈唔好試🥲🟡冇記錯應該係carbonara🧀好勁芝士味🧀勁濃〰️鍾意芝士嘅可以嗌〰️🟢醬油海苔燒年糕〰️冇乜特別😂不過鍾意年糕所以嗌🤣🔵巴馬火腿沙律🥗唔淨止有沙律菜同蕃茄仔🍅仲有士多啤梨🍓幾特別🟣啤酒嗰日去好似係有優惠價🍻大家可以留意下
🔴有室內室外座位嘅樓上cafe☕️

唔淨止有沙律菜同蕃茄仔🍅
仲有士多啤梨🍓幾特別

🟣啤酒嗰日去好似係有優惠價🍻大家可以留意下
2021-05-17 278 浏览
Begin Coffee係一間比較少見嘅樓上cafe,有室內同戶外位置,而且成間舖都用上唔少嘅鮮花擺設,都幾有心思~ 4月嘅時候同朋友食飯傾偈,佢揀咗呢間Cafe,不過本身訂枱嘅時候諗住坐室內嘅,點知去到嘅時候已經滿咗,唯有坐喺戶外嘅座位~ 好彩果陣都唔算太熱,加上有兩把大風扇,所以都舒服嘅~ 食物方面都係西式意粉同小食為主,整體定價有少少偏貴🧐順帶一提,朋友提前用openrice訂枱,餐廳就送咗一份蜜瓜畀我哋做飯後果🍈 都幾清甜🤤 •🥢 黑松露露筍意粉 $138意粉面頭灑滿咗一片片嘅芝士,再加埋中間有一大擗黑松露醬🤩 夠可以撈勻成個意粉,黑松露味好香,忌廉味唔太濃,反而蘑菇味幾濃~配料方面有蘑菇同露荀,不過露荀無咩味,份量亦都比較少~ •🥢 香蒜明太子意粉 (唔辣) $128食完算係濃味嘅黑松露意粉,再食呢款都仲會覺得呢款意粉嘅味道比較咸😬😂 不過就咁睇都見到有好多明太子粒粒同蒜粒,再加埋啲紫菜絲做裝飾,都幾足料~ 整體蒜味好濃,雖然明太子係唔辣,但係啲蒜粒有啲生,所以都帶微微嘅辛辣味~ 不過第一次食唔辣嘅明太子,好似都係辣嘅會惹味啲🤣🙈•🥢 蜜桃奶酪 $63味道整體有少少甜,見到有

🥢 黑松露露筍意粉 $138
配料方面有蘑菇同露荀,不過露荀無咩味,份量亦都比較少~
黑松露露筍意粉

🥢 香蒜明太子意粉 (唔辣) $128
香蒜明太子意粉
香蒜明太子意粉

🥢 蜜桃奶酪 $63
味道整體有少少甜,見到有好多桃肉喺入面,所以應該唔係假嘅蜜桃糖漿味,都幾好飲,酸酸地又好開胃~

🥢 荔枝蜜瓜鮮打綠茶 $56
呢杯係朋友飲嘅,朋友形容呢杯飲得出鮮榨果汁嘅味道,唔會好甜,但冰有啲多,溶晒冰就好淡,都幾影響個整體嘅味道呀😬
黑松露露筍意粉
2021-04-29 310 浏览
到家樂坊換身份証,想在附近找間咖啡店,網上見到這小店,看圖片覺得十分吸引,儘管來試試,試過後真的不得不讚,我沒寫過食評,但「初. 咖啡」我覺得必須推介給別人,這裡環境很舒適、恬靜,老闆他們很友善、服務很好,非常有心思、心意,製作的食品十分有心和用心,咖啡、食物質素和用料食材都上等、優質😋🥰聽老闆他們說他們改名為「初」就是 初心 的意思,希望繼續努力,將好嘅食物和味道帶給人💪多謝給予我們一個美好的下午🙏
多謝給予我們一個美好的下午🙏
在介紹這一個店時,看了看他們的IG,比我原本更喜歡這一所Cafe,如店名一樣給人簡單自然的感覺,更有感味。店主希望人更熱愛閱讀,每道食物的設計別有用心,採用鮮花擅香洗滴心靈,很像在分享自己的信念,相信為你好的事情。.牛油果巴馬火腿長通粉👍說這是一個意粉,更加像是一個沙律👍爽口Q彈長通粉撈起啖啖的牛油果蓉 相當開胃 健康👍配上生菜更加爽口 更有芝士 味道很有層次 很回味推介指數: ⭐⭐⭐/⭐/5.是日意粉:辣雞意粉👍意粉漸漸帶出香辣的味道 為味蕾帶上刺激 不會太辣👍蕃茄與辣是非常之配搭 可惜雞有小小老推介指數: ⭐⭐⭐/5.💁服務: ⛲環境: 非常舒服 露台的自然光感覺很休閒,空間以舊香港的玻璃別俱風格,更有不小的植物, 休閒的好地方。
牛油果巴馬火腿長通粉
👍說這是一個意粉,更加像是一個沙律
👍爽口Q彈長通粉撈起啖啖的牛油果蓉 相當開胃 健康
👍蕃茄與辣是非常之配搭 可惜雞有小小老
推介指數: ⭐⭐⭐/5
💁服務:
2021-03-27 258 浏览
今天早了個多小時到達目的地,亦不想在人來人往的街上遊盪,就想到這家店可以讓我歇一歇腳。沒料到今天店內會人多,但有一絲高興,因為多人來這裡消費,小店才能生存下去喔。第三次來,感覺總是親切,每次老闆都會跟我打招呼,心想你真的會記得這麼多的客人? 但我感覺他就是這麼一個有心人。每次我都是點同一款咖啡,而今天老闆親自送到我面前的咖啡是用上一次同色的咖啡杯,像極了私家杯,咖啡味道依舊,不淡不濃,就如人生,各樣都應適可而止吧!

,咖啡味道依舊,不淡不濃,就如人生,各樣都應適可而止吧!
Americano
2021-03-26
Americano
星期六來了這家新店~𝙼𝚎𝚗𝚞上的食物選擇不多 飲品 書本 復古氣息佔了店裏的大部份🙌🏻唔少人都坐喺度傾計 做野 打書釘📚當天已經吃得飽呼呼才去的所以就只試了𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘和點了兩杯飲品~店員都很親切有禮☺️𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘雪糕蠻滑的 啡味濃郁~朋友點了蘋果蜜桃鮮打綠茶 入口很𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐!𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎就無咩特別 覺得奶味有點太濃呢~本來想試可麗露但無曬(;´༎ຶٹ༎ຶ`)期待佢地正式𝚏𝚞𝚕𝚕 𝚖𝚎𝚗𝚞☺️𝙿.𝚂. 其實這兒是舊有呼吸咖啡的舊址~店員話稍後就會陸續重新裝修了☺️!另外!想提一提大家 大廈嘅入口係喺日本野旁邊嘅後巷㗎千其唔好睇漏眼🤪🤪

星期六來了這家新店~
𝙼𝚎𝚗𝚞上的食物選擇不多
飲品 書本 復古氣息佔了店裏的大部份🙌🏻
唔少人都坐喺度傾計 做野 打書釘📚

當天已經吃得飽呼呼才去的
所以就只試了𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘和點了兩杯飲品~
店員都很親切有禮☺️

𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘雪糕蠻滑的 啡味濃郁~
朋友點了蘋果蜜桃鮮打綠茶 入口很𝚛𝚎𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑𝚒𝚗𝚐!
𝙸𝚌𝚎𝚍 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎就無咩特別 覺得奶味有點太濃呢~

本來想試可麗露但無曬(;´༎ຶٹ༎ຶ`)
期待佢地正式𝚏𝚞𝚕𝚕 𝚖𝚎𝚗𝚞☺️

𝙿.𝚂. 其實這兒是舊有呼吸咖啡的舊址~
店員話稍後就會陸續重新裝修了☺️

!另外!想提一提大家 大廈嘅入口係喺日本野旁邊嘅後巷㗎
千其唔好睇漏眼🤪🤪
2021-02-19 324 浏览
鬧市中的小綠洲,環境舒適,食物質素高(尤其係啲車厘茄!!)除咗可以食嘢之外,仲可以睇書。店員好nice好好傾一定會再朋友過嚟十分推介大家過嚟坐吓飲吓咖啡睇吓書!
鬧市中的小綠洲,環境舒適,食物質素高(尤其係啲車厘茄!!)

除咗可以食嘢之外,仲可以睇書。
店員好nice好好傾

一定會再朋友過嚟
十分推介大家過嚟坐吓飲吓咖啡睇吓書!
2021-02-19 504 浏览
難得讓自己清閒一陣,到了旺角就在開飯隨意搜尋了一下有室外座位的咖啡室,見到這家標誌着新餐廳,就來試試吧!點了一杯美式咖啡和小食(芝士波波腸),老闆送來一客甜品給我配咖啡,甜品有驚喜,不太甜,正宗法式甜品其實是不會太甜的,小食吃下去也知道不是用上平價蜜糖。老闆很好人也很健談,不吝嗇交流。閒談間才知道原來這家cafe已開了很久,餐廳原名字是“呼吸咖啡”,熟客一路進進出出,難怪我這等生客找不到路來。這裡主張貴精不貴多,務求保持質素,很好的概念,支持。謝謝讓我過了一個輕鬆的黃昏。

這裡主張貴精不貴多,務求保持質素,很好的概念,支持。

謝謝讓我過了一個輕鬆的黃昏。
2021-02-19
下午茶