Drop 完小朋友去海洋公園活動,同老公搵地方醫肚。Southside 太多人,搵到呢間隱世小店。性價比超高,$80有主菜,飲品同甜品!叫咗個擔擔面同口水雞大大份,好足料,辣度大滿足❤️❤️❤️雖然賣相同環境一般,但係味道好有驚喜!
Drop 完小朋友去海洋公園活動,同老公搵地方醫肚。
Southside 太多人,搵到呢間隱世小店。

性價比超高,$80有主菜,飲品同甜品
叫咗個擔擔面同口水雞
大大份,好足料,辣度大滿足❤️❤️❤️

雖然賣相同環境一般,但係味道好有驚喜!
擔擔麵
口水雞
擔擔麵
口水雞
6天前 18 浏览
位於黃竹坑的別不同 港味道是一家真正用心經營的餐廳。這裡的菜式完美融合了中西方的烹飪精髓,每一道菜都充滿了心意。老闆堅持用最好的天然食材,不用味精,不用肉鬆粉,口水雞要無骨,雞翼要單骨,甚至一杯凍檸茶都要沖得不苦、不澀、飲完連一點痰都無。$80 一個餐,實在慷慨。奈何一般普通食客(如:我)未必能欣賞到每個細節。有研究的食家不妨與老闆交流一吓,問吓餸菜怎樣烹調;你會發現,原來香港還有人用心做餐飲。這份熱誠,今時今日買少見少。
2024-09-23
  • 亂拍青瓜,茶葉蛋,陳醋雲耳,擔擔麪,豚肉條,中蝦撈麪,淮山甜品
2024-09-21 0 浏览
看門口以為普通食店沒有太大期望但一試 有驚喜食物味道好食材新鮮甜品冇假味點了咖喱魚飯 (咖哩好食)擔擔麵 (花生味重👍🏻)希望menu會常更新 ,下次有其他選擇$80套餐樣樣有,仲包飲品,性價比非常高 😊
看門口以為普通食店
沒有太大期望

但一試 有驚喜
食物味道好
食材新鮮
甜品冇假味

點了咖喱魚飯 (咖哩好食)
擔擔麵 (花生味重👍🏻)
希望menu會常更新 ,下次有其他選擇
$80套餐樣樣有,仲包飲品,性價比非常高 😊

2024-09-18 0 浏览
不嬲黃竹坑食肆都唔多選擇,尤其午飯時候。雖然開咗Southside 但係D的餐廳常常爆,要等好耐。所以今日試吓走過One Island South聽聞有間新餐廳開咗。餐廳入到去感覺自如。由於新開張午飯時間有優惠試食價,係套餐嚟嘅,包括頭盤主菜甜品送一個飲品。 最終選擇了他們的擔擔麵,對於我一個唔係常常食辣嘢的人我覺得他的擔擔麵很容易入口亦不至於辣到不能食。 而且有很香濃的花生味,好好食。前菜配個雲耳感覺剛剛好,可以中和起嚟。甜品第一次食食火龍果凍糕,又幾得意。加埋杯薏米水,簡直係夏日之選。以佢哋嘅收費,我覺得這個餐,絕對比商場裏面的其他店舖更優惠。原來 Southside,行去One Island South喺1 樓都有條電梯去到地面,再過馬路原來係好近嘅。一定會返嚟再試其他食品,(好似最少仲有7、8款主菜可以揀)。而且店內的店員亦很用心去詢問意見,睇吓有咩可以改進。我覺得這個小店值得支持,點都好過俾人喺餐廳午飯時候要催還枱。

別不同擔擔麵
別不同擔擔麵
  • 擔擔麵
2024-09-15 0 浏览
今日行過見到one island south有間新店,門口見到餐牌都有幾多選擇,價錢又不太貴,而且在門外見到店鋪內寛敞,乾淨,所以入去試試。小吃叫了手拍青瓜🥒,主食就叫了炸五蔬豚肉條配南瓜湯麵,估唔到個麵噉大碗,炸豚肉條份量又足!食落個麵底好好,冇黐埋一齊,南瓜湯好好,吃完冇口渴,個炸豚肉條不錯,不會太硬而且也沒有好多炸粉。甜品就叫咗芒果糕。以80 元的套餐價(包前菜&甜品&飲品),真係性價比超高!!下次會試其他主菜。

炸五蔬豚肉條配南瓜湯麵
炸五蔬豚肉條配南瓜湯麵
  • 炸豚肉條配南瓜湯麵
在黃竹坑食肆沙漠,難得有新食肆,就去試下。原本想着80 元套餐(包小吃,甜品,飲品)主菜肯定份量小,點知店主超有誠意,份量十足又好味!🤩🤩⭐️小吃:手拍水果青瓜及茶葉蛋店主強調茶葉蛋是中環太X大廈頂樓已結業餐廳的食譜,很開胃😋😋⭐️主菜:無骨口水雞 &慢煮牛肋條非常入味,送飯一流,店主完全沒有馬虎😍🥰⭐️甜品&飲品:淮山甜品&火龍果果凍/ 薏米水&羅漢果茶店主話全部自家製,喝落不會太甜,中和口水雞D辣味,甜品食落唔會太膩口,正好把午餐結束🥳🥳🥳⭐️後記:店主非常熱情落力,開店優惠價又吸引,真心值得支持一下!💪🏻💪🏻💪🏻

⭐️小吃:手拍水果青瓜及茶葉蛋

⭐️主菜:無骨口水雞 &慢煮牛肋條

非常入味,送飯一流,店主完全沒有馬虎😍🥰

⭐️甜品&飲品:淮山甜品&火龍果果凍/ 薏米水&羅漢果茶

• 無骨口水雞