2023-12-11 395 浏览
同老婆喺鳯琴街體育館做完運動,就行過對面間茶樓嘆番一盎兩件。坐低叫咗壺濃嘅鐵觀音,呢度啲茶葉用袋袋住,唔會沖到成杯茶葉。睇吓張點心紙,各款蒸炸點心,鹹甜美點,各式形式都有,係咁以叫咗籠蝦餃、煎韮菜角、煎釀虎皮尖椒、鯪魚球同腸粉。全部都係即叫即做,夠晒熱。最後仲叫咗紫薯流沙球,賣相都幾得意,味道亦唔差,如果鍾意食甜點嘅朋友,值得大家一試。

2023-09-03 709 浏览
講左差不多成年話黎食雞煲🤭,琴晚終於去食左了😋,168元任食火鍋真係超抵,麻辣雞煲可能講左小辣,所以唔算好辣,岩晒唔係食得咁辣既我,平時就咁出去叫個雞煲都唔止衣個價錢,衣度仲唔追我地走,一行五人來吃,任我地坐到過晒時都唔理,打完邊爐後仲問我地要唔要再追加雞煲,原來打完再加都得,真係好正!👍🏻
飲品任飲
飲品任飲
  • 麻辣雞煲
2022-10-03 2318 浏览
一個突如其來既港鐵故障,造就咗我今日嚟呢間酒樓飲茶。原本約同事9點元朗開工,點知港鐵又故障搞到同事嚟唔到,咁肯定有排等,師傅仔呢啲茶餐廳食完就走肯定唔啱等人,咁有咩好過去飲茶hea住等呢?最近西鐵站既平民酒樓,我諗應該係呢間利滿皇宮,門口寫住孖寶28.8 (上去變咗29.8😟),同9.8起點心 (最後見唔到有9.8既,可能我睇漏),咁幾抵喎上去試下。點咗孖寶牛肉腸+黑椒爽肚,再點雞絲粉卷,拎加自取鳳爪排骨飯。問心呢間酒樓點心幾好,尤其係牛腸,夠滑又煙煙韌韌,整體點心有70分以上。另外唔係用散茶葉沖茶,而係一大包嗰種,感覺比較衛生,但疑似銅茶壺唔隔熱,唔小心就會辣親,而且茶壺嘴設計不佳,倒茶時非常容易漏到一枱都系。至於咁好食,點解感概呢?咪就係香港服務業一直比人詬病既態度差問題。酒樓有熟客文化大家都明白,但系對生客唔禮貌甚至呼呼喝喝,咁仲點會有熟客呢?態度差,點心上枱時混埋其他點心既汁,無換連唔好意思都無仲要掉上枱,無嘢呀?一堆老鼠屎,即使食物再好,都搞到我以後都唔會再嚟呢間嘢。而家未有遊客已經咁差態度,有遊客嚟更加難以想象。希望香港飲食業同港鐵,都會有改善服務既一日。
而家未有遊客已經咁差態度,有遊客嚟更加難以想象。
希望香港飲食業同港鐵,都會有改善服務既一日。

鐵觀音
鳳爪排骨飯
被黑椒汁污染的雞絲粉卷
黑椒爽肚
$82 (早餐)
鐵觀音
被黑椒汁污染的雞絲粉卷
2022-04-17 1816 浏览
星期六午餐時段的元朗,餐廳都迫爆,選擇呢間酒樓嘅原因是因為佢有大量的坐位,唔使等。酒樓的衛生真的很一般,部分茶具和匙羹都洗得唔係好乾淨, 環境亦都唔係十分企理。今次叫咗四款款點心同一碗蠔仔粥。牛肉腸粉腸粉尚可,但牛肉碎太淋,食落冇咩牛肉味。主要是靠陳皮和芫荽吊味。燒賣達到標準,同埋有好香嘅冬菇味。雞包仔包皮鬆軟,但餡料略少, 但味道正常。紅棗糕紅棗味很淡,不太推介。蠔仔粥竟然係配料多過飯。肉碎同豪仔用料新鮮, 不過湯底似係加咗味精,因為食完之後很 口渴。2大人1朋友食了大約170元,價錢實惠。但酒樓真的要認真改善一下自身清潔狀況,才能吸引更多人光顧。
星期六午餐時段的元朗,
餐廳都迫爆,
選擇呢間酒樓嘅原因是
因為佢有大量的坐位,唔使等。
酒樓的衛生真的很一般,
部分茶具和匙羹都洗得唔係好乾淨,
環境亦都唔係十分企理。
今次叫咗四款款點心同一碗蠔仔粥。
牛肉腸粉

燒賣
達到標準,同埋有好香嘅冬菇味。

雞包仔
包皮鬆軟,但餡料略少, 但味道正常。

紅棗糕
紅棗味很淡,不太推介。

蠔仔粥
竟然係配料多過飯。
肉碎同豪仔用料新鮮,
不過湯底似係加咗味精,
因為食完之後很 口渴。

2大人1朋友食了大約170元,價錢實惠。
酒樓真的要認真改善一下自身清潔狀況,
才能吸引更多人光顧。
又係飲茶嘅時候 ╮( ̄▽ ̄"")╭ 酒樓好大,冇乜人,可能因為時間尚早啦,枱同枱之間都有一定嘅距離。防疫感覺OK。 粉果 - 啲餡料勁多,花生脆,感覺好Fresh。 鳳爪 - 味道係好嘅,不過佢係偏向爽身,睇你個人喜好,鍾意淋定係鍾意食爽㗎喇。 叉燒包 - 啲餡係靚嘅,好juicy,味道適中唔係太鹹,但個人覺得包皮比較厚,所以會覺得個包好大隻。不過我係幾欣賞,個包感覺好流心,正! 牛肉球 - 啲牛肉球細細粒,我覺得OK(優惠點喎),但係佢啲牛比較多筋。 沙律明蝦角 - 即炸即起,啱鍾意食炸嘢嘅我。 灌湯餃 - 個湯比較鹹,啲料好多。當然啦,唔係真正灌湯餃嘅料,完全係塞咗兩隻燒賣入去咁,再加咗一啲菇囉。OK,但唔會值得recommend。 總括嚟講,員工態度OK良好,但係地氈好污糟,感覺日久失修,完全冇人吸塵。 盛惠$166
又係飲茶嘅時候 ╮( ̄▽ ̄"")╭

粉果 - 啲餡料勁多,花生脆,感覺好Fresh。

沙律明蝦角 - 即炸即起,啱鍾意食炸嘢嘅我。

盛惠$166
普通點心的水準都是一般,燒賣係一夾就散皮係爛嘅,蝦餃餡料足但皮不夠薄。最滿意的竟然係麵飯,鳳爪排骨煲仔飯的飯有飯焦香。芝士龍蝦伊麵的汁也很鮮和夠咸香,配伊麵係食唔停口,雖然龍蝦肉不算彈牙但整體味道不錯。不過服務真的是大負分。1. 菜單紙寫有芝士龍蝦伊麵,向職員下單時職員叫我們劃但根本那張紙沒有格要剔都不知道劃甚麼,我們重複幾次張紙沒有位置剔哪裡劃,職員才一臉茫然知悉是哪個菜然後不斷向其他職員重覆話個客話要呢個喎落唔落得架。無語一次。2. 最後吃飽食剩半盤鳳爪排骨飯和三分一盤芝士龍蝦伊麵,不浪費食物便叫了一個男職員給我們膠兜裝走,還以為他會給我們一個平時外賣的透明膠盒,但他竟然拿了一個小發泡膠碗給我們,真的呆了,怎麼可能裝得下,叫他換個膠盒,他回頭拿一個燒味部裝叉燒的一個小發泡膠盒過來,家人說算了便勉強裝下一半食物算了。做飲食業的竟然不知道要先看看客人要裝多少食物來拿多大的食物盒?!第一次在酒樓遇到這個情況,連樓下茶餐廳大姐也會這樣做呀,後來問清楚那個人竟然還是經理…. 不會吧經理也這個質素???那他們員工的服務質素可想像有多差…. 無語第二次。食物已經不特別出色,服務還要負分,還叫人怎

不過服務真的是大負分。

食物已經不特別出色,服務還要負分,還叫人怎樣回來? 難怪公眾假期其他元朗區酒樓都大排長龍等位的情況下,這裡完全不用搭枱不用等位直入。本身家人想去同區平時去開的酒樓飲茶,但今次想試新酒樓又見網上評價正常才叫家人來這裡試一次,豈料真係伏!
今晚同屋企人五個大人一個小朋友黎左呢度食生日飯,電話book檯果陣聽電話個姐姐幾好禮貌,我已經問清楚六個人係咪可以同檯坐,佢話可以,但我地黎到門口完全冇人招呼我哋,到經理見到我哋果陣完全當我地透明👎🏻👎🏻👎🏻我問其他員工訂咗枱坐邊,佢哋完全冇安排過,話大把位隨便坐,求其俾左兩張連住既四人檯我地👎🏻👎🏻食物方面,叫咗乳豬拼盤,兩隻紅燒乳鴿,兩位八頭鮑魚扣玉掌,籠仔金銀蒜蒸龍躉飯,上湯魚肚浸時,富貴黃金蝦同兩個白飯~⭐乳豬拼盤 $208餐牌寫有燒腩仔但上菜時無,可能賣晒?!上菜時淨係俾咗薑蔥同黃芥末(但都無燒腩仔😅),唔俾乳豬醬同酸梅醬。。。👎🏻乳豬皮脆但偏肥豉油雞幾滑叉燒肉質ok肥瘦適中,汁唔會太甜,邊位微微焦香燒鴨同海哲正常~❤️紅燒乳鴿 $28@賣相幾靚,岩岩整起熱辣辣,都算大隻多肉,肉質唔錯,呢個價值得食👍🏻⭐八頭鮑魚扣玉掌 $33.8@試左鮑魚,偏韌,唔好食👎🏻❤️籠仔金銀蒜蒸龍躉飯 $98飯底唔算多但好香蒜味👍🏻 龍躉份量足而且滑,性價比高😋❤️上湯魚肚浸時蔬 $68+$5 (星期六日同假期加$5)幾清淡,湯底唔重味精,魚肚索晒湯汁唔會太淋幾好食,白菜同唐芹都爽口,唔錯~❤️富貴黃金蝦

⭐乳豬拼盤 $208
乳豬拼盤

餐牌寫有燒腩仔但上菜時無,可能賣晒?!
乳豬皮脆但偏肥
豉油雞幾滑
叉燒肉質ok肥瘦適中,汁唔會太甜,邊位微微焦香
燒鴨同海哲正常~

❤️紅燒乳鴿 $28@
紅燒乳鴿兩隻

⭐八頭鮑魚扣玉掌 $33.8@
八頭鮑魚扣玉掌

試左鮑魚,偏韌,唔好食👎🏻

❤️籠仔金銀蒜蒸龍躉飯 $98
籠仔金銀蒜蒸龍躉飯

飯底唔算多但好香蒜味👍🏻 龍躉份量足而且滑,性價比高😋

❤️上湯魚肚浸時蔬 $68+$5 (星期六日同假期加$5)
上湯魚肚浸時蔬

❤️富貴黃金蝦 $68+$5 (星期六日同假期加$5)
富貴黃金蝦

好香鹹蛋黃味,皮唔算厚而且夠脆,蝦肉大隻爽口,抵食😋

最後送左紅豆沙糖水,唔算起沙,但幾多豆而且夠淋,唔會太甜,水準唔差

搵左個肥經理埋單($730),我地俾信用卡,佢命令式咁叫我屋企人‘下面果張要簽埋‘,收返張單果陣多謝都無句,全場得一個阿姐係叫做最幫得手同有禮貌,其他都差勁👎🏻👎🏻
如果咁樣落去唔知佢地捱到幾耐會執笠🤷🏻‍♀️
上湯魚肚浸時蔬
富貴黃金蝦
  • 紅燒乳鴿
2021-07-10 467 浏览
omg this is really too cheap!!peking duck -$128for a whole duck omggenerous portion of cucumber and onion!satay beef pot - $73a bit spicy but super hot with many fatty beef insideroasted squab - $28one of my favourite dish in this mealvery yummyyy😍siu laam jai - $48thought there will only be like four pieces of pork cause it’s only $48😳 didnt expect that they gave us so much! sink is also super crispy💯 but a bit too fat so i didnt have those fatty part xd
peking duck -$128

for a whole duck omg

satay beef pot - $73

roasted squab - $28
very yummyyy😍

siu laam jai - $48

2021-07-08 345 浏览
💖好耐無去酒樓🫖,今日去元朗行街順便黎屋企人推薦嘅利滿皇宮飲下午茶。除左下午茶時段有啲點心有優惠價之外,午市仲有兩款超值優惠做到4點。1⃣️冬菇雞絲腸🐔 $18.8💖腸粉口感順滑,內餡食落感覺健康2⃣️紅燒乳鴿 $28一隻💖我最鍾意食乳鴿,嗌咗一隻,都幾大件。會拆件上枱,配上鹽同醬料食,外皮香脆,乳鴿肉香嫩。3⃣️冰鎮泰式鳳爪🐔 $32💖呢度有好多特色小食,嗌咗個下午茶優惠價嘅泰式鳳爪,香辣爽脆。4⃣️香芒布甸🥭 $18.8💖每次飲茶必嗌嘅甜品😂配埋煉奶幾香滑,份量大,夠兩個人分。5⃣️金珠鹹水角 $18.8💖口感煙韌,內餡足料🤤6⃣️紫薯流沙球 $22.8💖外觀靚,紫薯脆皮配上流沙奶黃餡,搭配特別。7⃣️雪山叉燒包 $18.8💖外層好似菠蘿包咁,外脆內軟,入面係熱辣辣嘅叉燒8⃣️利滿鮮蝦燒賣🦐 $5.8💖午市優惠做到四點,$5.8有兩粒鮮蝦燒賣!抵食!9⃣️黑椒蒸爽肚🐷 $21.8💖份量都幾多,仲有豆卜🔟四寶滑雞扎🐔 $23.8💖好味😋內餡好足料,有兩大件,屋企人最鍾意!1️⃣1️⃣上海小籠包 $14.8💖每次飲茶必嗌,豬肉餡足料,肉質鮮甜,配上紅醋更提味。1️⃣2️⃣養顏紅棗糕 $6.8💖同樣係午市優惠,$6.8三件紅棗糕,紅棗味香

1⃣️冬菇雞絲腸🐔 $18.8
💖腸粉口感順滑,內餡食落感覺健康

2⃣️紅燒乳鴿 $28一隻

3⃣️冰鎮泰式鳳爪🐔 $32

4⃣️香芒布甸🥭 $18.8
💖每次飲茶必嗌嘅甜品😂配埋煉奶幾香滑,份量大,夠兩個人分。

5⃣️金珠鹹水角 $18.8
💖口感煙韌,內餡足料🤤

6⃣️紫薯流沙球 $22.8
💖外觀靚,紫薯脆皮配上流沙奶黃餡,搭配特別。

7⃣️雪山叉燒包 $18.8
💖外層好似菠蘿包咁,外脆內軟,入面係熱辣辣嘅叉燒

8⃣️利滿鮮蝦燒賣🦐 $5.8
💖午市優惠做到四點,$5.8有兩粒鮮蝦燒賣!抵食!

9⃣️黑椒蒸爽肚🐷 $21.8
💖份量都幾多,仲有豆卜

🔟四寶滑雞扎🐔 $23.8
💖好味😋內餡好足料,有兩大件,屋企人最鍾意!

1️⃣1️⃣上海小籠包 $14.8
💖每次飲茶必嗌,豬肉餡足料,肉質鮮甜,配上紅醋更提味。

1️⃣2️⃣養顏紅棗糕 $6.8
💖同樣係午市優惠,$6.8三件紅棗糕,紅棗味香甜,口感Q彈。

1️⃣3️⃣茶位🍵 $9一位
💖我地要左壽眉

💖好耐冇飲茶,乜都想試吓😂都幾多選擇,除咗傳統中式點心,仲有好多特色小食。下次黎飲早茶先!
2021-07-07 751 浏览
好耐無黎呢度飲茶,今日同個朋友黎飲下下午茶,上到黎都無乜點變喎,裝修同未改名前差不多,下午茶依舊係好多特價點心,價錢做到好平呀。炸魷魚鬚,賣相雖然同常見嘅唔同,但即叫即炸好香脆,點下喼汁幾好味。雞絲腸都幾大碟喎,餡都包得多,腸粉煙韌嫩滑,加埋甜豉油唔錯呀。煎虎皮椒有四條,鯪魚肉塞到好厚下,好香脆,咁啱呢四隻都唔辣,讓辣椒要有少少辣先過引喎。蝦餃大大隻,好多蝦好鮮甜,正。下午茶做緊特價嘅燒賣,一籠兩粒$5.8,超抵食!瘦肉同肥肉比例唔錯,咬落有肉汁,上面仲有隻蝦添㗎,特價都無稀場。小籠包無乜特別啦,皮都幾厚,但至少入面仲有湯汁,呢個價錢收貨了。叉燒包幾大個,餡料都算多,個味調得唔錯。仲叫左奶皇包,哈哈,呢度個包黃色㗎喎。個奶皇好流心,鹹鹹甜甜幾好味。紅棗糕都係超特價$6.8一籠,煙煙韌韌有紅棗味,微甜幾啱口味,抵食。最後仲有鹹魚雞粒炒飯,呢個掂喎,炒到粒粒分明,食落唔油膩,最正係多鹹魚!兩個人食好似誇張左,但其實係午餐黎㗎呀,忙到下午茶時段先得閒去食野所以勁肚餓。唔錯唔錯,想飲茶又多個地點選擇。
蝦餃大大隻,好多蝦好鮮甜,正。
叉燒包幾大個,餡料都算多,個味調得唔錯。
仲叫左奶皇包,哈哈,呢度個包黃色㗎喎。
個奶皇好流心,鹹鹹甜甜幾好味。

唔錯唔錯,想飲茶又多個地點選擇。
2021-07-05
2021-07-01 293 浏览
放假同屋企人去了飲茶,點幾去到還是午茶時間,點心都很抵食,兩點就下午茶,特價點心款式跟午市又不同,而價錢亦相約。蝦餃:皮薄裏面蝦肉爽口,每件都啖啖蝦肉,而且廿幾蚊一籠,性價比高。豬腳薑:老婆口痕想食薑醋,豬腳肉不多但炆得很腍又入味,薑就有少少渣。炸蝦角:蝦肉香脆蝦肉爽口,黑松露就係個碟沙律醬裏面。藥膳雞腳:味道偏甜,藥材味尚算可以,雞腳又係炆到又腍又入味。雞扎:真材實料,芋頭夠綿,有冬菇、蟹柳、雞肉及魚肚,魚肚吸收了醬汁,很入味。奶皇千層糕:入口軟綿有蛋香,而且又唔會太甜。叉燒瀨:一碗夠兩個人食,份量超多,叉燒無咩肥膏,但用了梅頭肉,所以都很腍。

炸蝦角:蝦肉香脆蝦肉爽口,黑松露就係個碟沙律醬裏面。

奶皇千層糕:入口軟綿有蛋香,而且又唔會太甜。

2021-06-30 569 浏览
這間利滿皇宮酒樓位於元朗鳳琴街體育館對面,我又再次去,而酒樓環境都幾好🤔,坐著感覺都好寬鬆舒適😙,而去嘅食物所想食都有款式都算好多又有特色,攞嚟影相非常之吸引😍!.利滿鮮蝦餃睇見都覺得唔錯😍,蝦餃皇去嘅外皮好通透,尤其是D饀料超大嚿蝦份量十足😮,令到整隻蝦餃包滿全隻食到入口十分之爽口好正😋👍!.魚肚棉花雞D魚肚完全入哂味😋又夠腍身,食入口口感都唔錯,去嘅棉花雞咬入口都好腍身又夠嫩滑,味道完全入哂味😋,完全唔覺得韌!.黄金流沙包望見冇乜特別🤔,食到入口軟綿綿,而去嘅奶黃夠哂勁流,當我咬落個包到爆汁😲,真係超好味😋👍!.山竹牛肉球望見覺得都幾好🤔,食到入口感覺都好有水準😋,牛肉球軟硬腍到恰恰好,牛肉球加咗D爽口馬蹄,令到更加牛肉更加好食,味道十足好正👍!.利滿鮮蝦腸粉腸粉望見皮薄十分之白滑,食入口蝦腸夠哂軟滑😋,咬入D蝦肉超爽口又彈牙,加埋去D秘製豉油令到腸粉更加好味😋!.雪山叉燒包賣相都好特別🤔,細細個軟綿綿,叉燒包面鬆脆帶點甜嘅雪山😋,而包裹面D叉燒夠哂腍身掛滿D汁液味道十足😋!.金珠咸水角漲卜卜金黃色嘅外皮😍,睇見都好想食😋,外皮鬆脆又夠薄身,食入口又有口感烟烟韌韌味道十足😋好好味!

利滿鮮蝦餃

魚肚棉花雞

黄金流沙包

山竹牛肉球

利滿鮮蝦腸粉

雪山叉燒包

金珠咸水角

黑松露蝦角
賣相特別好可愛😍,外皮十分之鬆帶點脆口,食到入口聞到好香黑松露味😙,加埋D蝦肉一齊食更加美味😋!

家鄉煎薄撑
呢款簿撑金黃色嘅賣相都好吸引😮,睇見都好想食😋,簿撑面放咗D火腿/蔥/菜脯令到味道更加好食😋,咬到入口都好有口感,味道都幾好😋!
桂花糖蛋散
久違咗好久都冇食過,蛋散賣相都好靚😍,咬入口十分之鬆脆又唔會好甜,蛋散掛咗D桂花糖帶點清香😙帶有小小甜😋,再灑咗D芝麻更加吸引😍!

*價錢一般,食物質素都幾好*
2021-06-30
2021-06-27 216 浏览
星期六放假同老公行街睇戲撐枱腳!見到名苑舊址轉左手 滿利皇宮,一於就嚟試下先!地方超級大!夜晚有放題雞煲打邊爐,但我哋就鍾意食小菜多啲😌店員好好,介紹我哋有好多特價菜式,星期六日都照有呀😍$48半打蒜蓉粉絲蒸扇貝,街市買都唔止啦!仲要隻隻新鮮,雖然唔係太大隻,但勝在味道非常好!忍唔住要叫碗白飯呀豉汁蒸鱔片,超值超值之選,平時買都要成百幾蚊一斤!呢度68蚊一大碟有成十一舊,而且仲好新鮮添咕嚕雞球而家好多地方都冇呢個菜式,唔知點解呢?!見到就即刻叫了,仲要超級大碟,而且雞球炸得脆卜卜,醬汁整得好惹味!老公大讚👍👍仲有28蚊隻燒乳鴿!每人叫咗一隻真係好開心呀!埋單三百蚊鬆啲,真係自己買餸都唔止啦,仲要坐得舒服寬敞!下次一於同屋企人過嚟☺️
星期六放假同老公行街睇戲撐枱腳!

見到名苑舊址轉左手 滿利皇宮,一於就嚟試下先!

地方超級大!夜晚有放題雞煲打邊爐,但我哋就鍾意食小菜多啲😌

店員好好,介紹我哋有好多特價菜式,星期六日都照有呀😍

豉汁蒸鱔片,超值超值之選,平時買都要成百幾蚊一斤!
呢度68蚊一大碟有成十一舊,而且仲好新鮮添

咕嚕雞球而家好多地方都冇呢個菜式,唔知點解呢?!

仲有28蚊隻燒乳鴿!每人叫咗一隻真係好開心呀!

2021-06-25 150 浏览
利滿皇宮 (元朗)元朗鳳琴街22號地舖菜苗餃$28菜苗餃皮薄餡靚,咬落去多汁。一籠三件,外皮晶凝通透。黃金流沙包$28裏面嘅流沙鹹鹹甜甜,非常吸引,麵包皮不是特別薄,但厚度適中。陳皮牛肉腸$28牛肉量也經常多,腸粉皮滑嫩,加上陳皮挺香的。鹹水角$23鹹水角外皮炸得脆卜卜,裏面餡料充足,外皮也是煙韌非常香口。青瓜海蜇$37海蜇爽口, 10分適合夏天進食,青瓜清甜。川味牛柏葉$20牛柏葉的量也多,牛柏葉煙韌,川味,所以帶少少辣。有營孖寶$148鮮竹雲耳浸菜苗非常低調仙族我云爾的兩也是非常多菜苗用上湯浸過之後好入味,青春綠綠的10分有營養。蟹籽海皇蛋炒飯蟹黃炒飯,有很多的蟹籽混入飯粒鐘,咬下的時候卜卜聲。但吵得粒粒分明,蛋香!

利滿皇宮 (元朗)
元朗鳳琴街22號地舖

菜苗餃$28
菜苗餃皮薄餡靚,咬落去多汁。一籠三件,外皮晶凝通透。

黃金流沙包$28

陳皮牛肉腸$28
牛肉量也經常多,腸粉皮滑嫩,加上陳皮挺香的。

鹹水角$23
鹹水角外皮炸得脆卜卜,裏面餡料充足,外皮也是煙韌非常香口。

青瓜海蜇$37
海蜇爽口, 10分適合夏天進食,青瓜清甜。

川味牛柏葉$20
牛柏葉的量也多,牛柏葉煙韌,川味,所以帶少少辣。

有營孖寶$148

鮮竹雲耳浸菜苗

蟹籽海皇蛋炒飯
2021-06-20
2021-06-24 123 浏览
在鳳琴街體育館打完羽毛球🏸️出了一身汗肚…餓了看到體育館後面有個大招牌原來開左間新茶樓好奇的我決定試試😋下午茶時段好多點心都正在做特價不自覺地點多了😅😅😅😅點了🐱蝦餃 $26.8一籠四件,大大隻,很飽滿推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱燒賣 $11.6/2粒超抵,叫左2籠都只係$11.6大大粒推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱蝦腸$26.8皮多同埋皮偏淋,蝦較細隻推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻🐱黑松露蝦角$26.8/3粒外皮炸得很香脆餡有好多蝦除了附上的沙律醬有少少黑松露餡都有啲黑松露挺香挺特別推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱瑤柱火腿灌湯餃 $32.8因為價錢比較貴,所以期望很大但我覺得CP值很低餡唔夠多味道無咩特別不推薦🐱椒鹽魷魚鬚 $48炸得好鬆脆魷魚好彈形椒鹽味很香但以$48而言,偏細碟推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱金磚豆腐 $38外脆內軟豆漿好滑椒鹽味濃大大碟推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱馬拉糕 $10.8超抵食很大件鬆軟🐱流沙包$18.8/3件細細個,但勝在皮薄蛋黃味唔皇,但勝在真的流沙唔算太甜推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻🐱豉汁蒸排骨 $21.8芋頭好大件但排骨的肉比較少骨較多不推薦🐱鮮蝦菜苗餃 $21.8/
在鳳琴街體育館打完羽毛球🏸️

下午茶時段好多點心都正在做特價
不自覺地點多了😅😅😅😅

點了
🐱蝦餃 $26.8
一籠四件,大大隻,很飽滿

🐱燒賣 $11.6/2粒
超抵,叫左2籠都只係$11.6
大大粒

🐱蝦腸$26.8
皮多同埋皮偏淋,蝦較細隻

🐱黑松露蝦角$26.8/3粒
外皮炸得很香脆
餡有好多蝦
除了附上的沙律醬有少少黑松露
餡都有啲黑松露
挺香挺特別

🐱瑤柱火腿灌湯餃 $32.8
因為價錢比較貴,所以期望很大
但我覺得CP值很低

很大件
鬆軟

🐱流沙包$18.8/3件
細細個,但勝在皮薄
蛋黃味唔皇,但勝在真的流沙
唔算太甜

🐱濃湯鮮竹菜苗 $32
在茶樓食菜其實永遠都唔抵
不過每餐吃點菜會較健康
細細碟
有菜苗、鮮竹、黑木耳、菇等
挺清新的

🐱藕片炒唐芹 $32
都係細碟
藕片、唐芹、彩椒、百合、蔥
挺爽口

茶茗:$9@

很驚訝兩個人竟吃了14籠點心$403😳😳😳😳😳果然運動完後不應立即進食😅減肥變增肥了🙈🙈🙈🙈