2006-04-12 28 浏览
臨時接到通知有班內地客要接待一早就打去訂位又由於班客趕下場,staff好快咁fax了菜單給我負責招呼我地的侍應哥哥的普通話好標準,厲害!點心拼盤:一般雞絲翅-湯又濃又香,翅都好多,但係size好似,每條粗幼又差不多,有點假木耳炒龍躉球-魚幾滑煎牛柳-牛柳嫩滑,但無特色百合蜜豆炒帶子-一般燒乳鴨-本來想記乳鴿,但沒有,部長姐姐推介,果然唔錯,鴨肉唔肥,又入味湯麵-賣相平平無奇,但係好好食,推介楊枝甘露—夠凍,柚子和芒果都好多由於趕時間,所以我地對部長姐姐同標準普通話侍應哥哥有很多要求,佢地都快手快腳
臨時接到通知有班內地客要接待

一早就打去訂位
又由於班客趕下場,
staff好快咁fax了菜單給我

負責招呼我地的侍應哥哥的普通話好標準,厲害!

點心拼盤:一般
雞絲翅-湯又濃又香,翅都好多,但係size好似,
每條粗幼又差不多,有點假
木耳炒龍躉球-魚幾滑
煎牛柳-牛柳嫩滑,但無特色
百合蜜豆炒帶子-一般
湯麵-賣相平平無奇,但係好好食,推介
楊枝甘露—夠凍,柚子和芒果都好多

由於趕時間,所以我地對部長姐姐同標準普通話侍應哥哥
有很多要求,佢地都快手快腳

2006-02-08 26 浏览
二月四日公司開年飯, 老細點名利苑, 實好喇...貴嘢當然要食老細喇...話說本人好醒地過年前已訂枱, 否則唔使旨意有位. 座落老細要我發板, order 如下:蝦餃 / 太好味, 外皮晶瑩剔透絕無鬆散現象, 肯定係即叫即蒸, 細細粒一口食落去, 蝦脆但荀尖更脆, 那種滿足非筆墨所能形容燒賣 / 沒有一般燒賣的滯口, 皮薄料夠新鮮蘿蔔糕 / 好香蘿蔔味, 煎得剛剛好, 亦唔多油春捲 / 此點心已經再點, 但仍然風捲殘雲即時掃清, 無辦法, 皮脆肉香又少油, 好!!腸粉 / 叉燒腸牛肉腸各一, 兩碟都掃光, 我只有幸食到牛肉腸, 皮滑豉油汁香甜, 正!其他點心如叉燒飽粉果...都好好味, 不能一一盡錄, 總之一句: 比起同鈒的"鴻星", "東海堂", "利苑" 絕對係點心之皇餐飯重未食完, 以下幾樣都好正:錦滷雲吞 / 雲吞夠脆, 無鹼水味, 汁夠料有蝦有魚, 而且酸甜度剛好, 沒有一般汁料偏酸的問題荷葉飯 / 好香荷葉味, 飯炒得夠乾身, 粒粒分明, 料落得足...此之為真正嘅炒飯海鮮湯米線 / 湯底勁甜勁滑, 一個字"絕"!!!再來甜品一圈...滿足...我們的枱有一個姐姐服侍她服

話說本人好醒地過年前已訂枱, 否則唔使旨意有位.
座落老細要我發板, order 如下:

燒賣 / 沒有一般燒賣的滯口, 皮薄料夠新鮮

蘿蔔糕 / 好香蘿蔔味, 煎得剛剛好, 亦唔多油

餐飯重未食完, 以下幾樣都好正:

海鮮湯米線 / 湯底勁甜勁滑, 一個字"絕"!!!

再來甜品一圈...滿足...

我們的枱有一個姐姐服侍她服務態度良好推介海鮮湯米線又正...俾四分.

我們總共7 個人埋單$834, 以這種食物質素與服務態度...本人認為"超值", 下次一定再來!!!
2005-10-29 21 浏览
前排有飯局, 主人家安排左黎呢度.菜係一早寫定既, 我都唔太記得, 淨係寫有印象既幾樣. 有個老火湯, 飲落幾夠火喉, 就算有師傅都唔多. 有個唔知咩魚兩味, 即係炒球同炸, 好多酒樓都係咁整, 但呢度做得好, 唔會太油膩同厚粉. 鹽焗雞個皮好香, 又有雞味, 唔係坊間酒樓果D就咁搽鹽既貨色.甜品亦令人滿意, 脆麻花好鬆化, 又係非平常酒樓食開果D可比. 腰果酥比較特別, 唔係好常見, 做得層次分明, 但自己覺得甜左D, 同埋好難夾起(會散開一層層). 杏仁露話係自家磨既, 都幾好.其他菜式大致都唔錯, 廚師響賣相方面花左唔少心機, 餐具亦都好靚, 令成餐飯既格調提升不少.睇番其他人COMMENTS, 原來都好極端. 可能主人家係熟客之故, 我地得到既招呼非常好, 食物亦都幾滿意, 唔通有特別待遇?
前排有飯局, 主人家安排左黎呢度.

2005-10-27 21 浏览
呢間利園啲食評真係幾差,今日終於去試咗食晏。一行7個人,坐低部長就介紹龍蝦推介,當然無理佢啦,因為食餐晏唔使食得咁豪,點心就要叫先有。叫咗15個點心,無樣都好細碟,但係就真係幾好味。最後叫咗個瑤柱參菇炆伊麵,不過不失無乜特別。最係埋單531蚊,每位8蚊茶錢,可以再來既。
呢間利園啲食評真係幾差,今日終於去試咗食晏。
最係埋單531蚊,每位8蚊茶錢,可以再來既。
2005-10-08 31 浏览
無樣好, 都唔知點寫, 服務態度很白鴿眼,食物一般但又貴, 只招呼相熟的客人, 但係佢又係apm中兩間酒樓其中一間, 另一間已經多人到嘔, 呢一間又咁唔爭氣,照咁睇, 想點心飲茶, 都係唔好去apm.
無樣好, 都唔知點寫, 服務態度很白鴿眼,
食物一般但又貴, 只招呼相熟的客人,
但係佢又係apm中兩間酒樓其中一間,
另一間已經多人到嘔, 呢一間又咁唔爭氣,
照咁睇, 想點心飲茶, 都係唔好去apm.
2005-10-04 31 浏览
下午兩點後入座談!兩人食了三個小,兩個大,一碟腸粉,特價麵;都要200埋單; so bad!!!!!!!!我唔會再嚟食
我唔會再嚟食
2005-09-05 18 浏览
七大三細晚飯, 六菜一湯一楊枝金露.小菜不值一提, 唔係難食, 但竟然全部有剩, 可想而知唔算好食囉.個湯幾足料, 叫幾好味.楊枝金露okay啦.坐得都幾舒服, 唔迫唔嘈, 可以傾到計. 服務都唔差.如此食物水準, 價錢屬偏高.有得揀我應該唔會再去.
七大三細晚飯, 六菜一湯一楊枝金露.

個湯幾足料, 叫幾好味.

楊枝金露okay啦.

坐得都幾舒服, 唔迫唔嘈, 可以傾到計. 服務都唔差.

如此食物水準, 價錢屬偏高.

有得揀我應該唔會再去.
2005-08-11 23 浏览
午膳時他們想做兩場,所以未坐下已再三提我一時前要"交枱",我便說:都要睇你們出菜的快慢!搞到我食到匆匆亡亡。午市套餐認真麻麻,不太新鮮。
午市套餐認真麻麻,不太新鮮。
2005-07-17 18 浏览
前日有間廠的老闆請我地去apm的利苑食lunch,一行十八人, 包括兩個美國客,經理設計了一個符合外個人口味的菜單,四季豆炒牛柳, 好味, 牛柳好腍,雜箘餃,精緻, 味道唔錯!荷蘭豆炒帶子, 帶子夠大隻, 但味道一般!菜味道普通!條魚, 冇魚味, 唔似海鮮, 似雪藏, 得個滑字..阿拉斯加蟹配拉麵, 要芝士龍蝦e麵好過~甜品係渣jar或查仁茶, 味道唔錯!!生果盤好精緻, 唔怪之得值百二蚊!!!!

雜箘餃,精緻, 味道唔錯!
荷蘭豆炒帶子, 帶子夠大隻, 但味道一般!
菜味道普通!
條魚, 冇魚味, 唔似海鮮, 似雪藏, 得個滑字..
阿拉斯加蟹配拉麵, 要芝士龍蝦e麵好過~

甜品係渣jar或查仁茶, 味道唔錯!!
生果盤好精緻, 唔怪之得值百二蚊!!!!
2005-06-13 15 浏览
公司附近無嘜好酒樓,APM 利苑開,老闆話要帶我地試下新。我3日前已訂了12:30PM貴賓房,裝修不錯。叫了以下點心:蝦餃、燒賣、鮮蝦腸粉、叉燒包、奶黃千層糕、煎腐皮卷、蘿蔔絲酥餅、粉果、雷沙湯丸,楊枝甘露、杏仁茶...等等,水準高,味道不俗。上湯莧菜,瑤柱蛋白炒飯,五指毛頭湯,宮庭醬燒骨,燒味併和不知名稱的麵,除個脆脆地既麵之外,質素好。WAITER 服務有禮,頻換碟和添茶,非常殷勤。一句講晒,掂!
叫了以下點心:
WAITER 服務有禮,頻換碟和添茶,非常殷勤。
一句講晒,掂!
(非会员)
2005-05-11 28 浏览
我上兩星期訂左檯食飯..野食水平只係普普通通..不個"惡"魚肉幾好味..四個人食叫左5個菜...本來都覺得d 態度好好的...但後來黎左碟咩"蜜燒無骨鱔"一食...嘩..好咸...點食都係唔到係蜜燒lor~叫個經理黎試..點知佢唔試..只係夾左少少走左去..過左一陣佢話個師傅食過冇事wor...跟住就走左..冇理我地...頂..勁差lor...d service...咩叫蜜燒呀?一d 都食唔到有蜜汁味lor..冇蜜汁味都由佢啦..但都冇理由係咁咸lor...仲有呀..家下係d 客食..定你師傅食呀...真係不知所謂...我以後一定唔會再去lor~
我上兩星期訂左檯食飯..
野食水平只係普普通通..
不個"惡"魚肉幾好味..
四個人食叫左5個菜...
本來都覺得d 態度好好的...
但後來黎左碟咩"蜜燒無骨鱔"
一食...嘩..好咸...點食都係唔到係蜜燒lor~
叫個經理黎試..點知佢唔試..只係夾左少少走左去..
頂..勁差lor...d service...
咩叫蜜燒呀?一d 都食唔到有蜜汁味lor..
冇蜜汁味都由佢啦..但都冇理由係咁咸lor...
仲有呀..家下係d 客食..定你師傅食呀...
真係不知所謂...
我以後一定唔會再去lor~
(非会员)
2005-05-10 56 浏览
1/5 到利園(APM)食飯, 要求開電視睇大長今結局, 侍應話要包房先可以開...., 嘩!食四千元菜無電視睇,到大堂city super食四十元反而有得睇,點樣招待客人?
2005-05-10 28 浏览
上兩個星期去食, 一早就book 定位, 仲order 埋個杏汁豬肺湯.結果呢? 檯就有啦, 但個湯就無佐. 其實一心去食都係為左個湯, 無都無計, 因為一大半人去, 好難搵位. 不過連道歉都唔識就真係唔多掂. 菜式無乜特別, 樣樣都好細碟, 價錢唔算平.論服務同野食, 建議去返旺角個間. 我就唔會再去呢一間啦.

菜式無乜特別, 樣樣都好細碟, 價錢唔算平.

論服務同野食, 建議去返旺角個間. 我就唔會再去呢一間啦.
2005-05-09 17 浏览
舖未開, 已一大條人龍! 排左成粒先有位一坐底, 夠一粒鐘就吹你走! 要做下客... 咁既食肆都有, 佢都得了!
舖未開, 已一大條人龍! 排左成粒先有位

2005-05-02 15 浏览
本來想同屋企高高興興飲茶,點知Book都要等30分鐘至有。入去仲攪笑。明明Book6位,點知原來先俾4位我,仲要等埋隔理埋單先有6位。到點野食,原來已經Last Order。要同個經理Complain先俾我繼續落單。中間叫碟炒飯,點知追單先通知我話取消,重話乜無通知你咩?食完背脊骨落,以後都唔去。

食完背脊骨落,以後都唔去。