2024-09-28 82 浏览
間舖幾近朗屏站,基本上出站之後沿住天橋行一段路仔,落個樓梯就到,好容易揾到。雖然係連鎖,但質素唔馬虎。同埋我諗住避開啲人流,專登揀早少少去食晚市,點知都已經有唔少客人幫襯緊。今次嗌咗兩個套餐1. 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包1隻2. 鮮雞湯小雲吞12粒+生煎包2隻套餐54蚊但包埋主打嘅爆汁生煎包、抵食😋招牌生煎包:上皮薄、撒上d芝麻,望落幾吸引,而底皮厚脆,煎得好金黄,一咬落去,汁爆曬出嚟,但因為真係新鮮出爐,所以食嘅時候要小心熱。值得一讚,套餐包埋豆漿免費任添,而職員見到我就快飲曬豆漿嘅時候都會主動幫我添,好窩心!

今次嗌咗兩個套餐
1. 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包1隻
2. 鮮雞湯小雲吞12粒+生煎包2隻

套餐54蚊但包埋主打嘅爆汁生煎包、抵食😋

2024-09-27 77 浏览
標題:爆汁生煎包喺元朗同埋阿仔買開餸,行行吓佢話肚餓,見到呢間劉興記有生煎包食,就諗住入去試下食個生煎包,入到去啲職員好Nice,我哋最後揀咗膳食最完美嘅生煎包,我就叫左爆汁蟹皇生煎包,佢地仲有$8任飲豆漿,超抵..而且豆味濃郁阿仔好快就食完,見到好足料..但佢仲想再encore…而我個蟹皇生煎包一咬真係爆到啲汁同啲黃油周圍都係,下次真係要小心啲食🫢見到其他人喺度食緊個雞扒麵都好吸引,下次都要去試吓先❤️
標題:爆汁生煎包

阿仔好快就食完,見到好足料..但佢仲想再encore…

見到其他人喺度食緊個雞扒麵都好吸引,下次都要去試吓先❤️
最近網絡人氣嘅爆汁生煎包,原來元朗都開咗分店,終於有機會嚟啦🤩平日下午茶時間嚟到就最好,可以避過平時群情洶湧嘅用餐時間🤭 店內有十幾張枱,大部份都係卡座,坐位都好舒適!𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ今次就犀利啦,我哋點咗好多出名嘅招牌菜式! 𓐎 蟹黃生煎包 (4隻) $70𓐎 招牌生煎包 (4隻)$35𓐎 蟹皇拌麵 $150𓐎 蟹粉小籠包 (4隻)𓐎 鮮雞湯小雲吞 (12粒) $35𓐎 秘製上海炸排骨 $25𓐎 生炸雞扒 $25𓐎 手工豆沙窩餅 $28 𓐎 麻醬手撕雞粉皮 $42𓐎 招牌擔擔麵 $42𓐎 低糖豆漿 $8 x2⭐️凡堂食滿 $60,自家製低糖豆漿🥛任飲添!「生煎包」煎得底部焦脆,而薄薄嘅外皮內有足料餡料,湯汁鹹中帶甜😋 「蟹黃生煎包」入面仲有好多蟹肉🦀蟹粉㖭啊😍 不過記得做好準備先好咬落去啊,真係爆汁得好厲害🤣心目中派第二位嘅一定係「蟹皇拌麵」🦀!第一次見到咁多蟹肉蟹粉🤩可以鋪滿整碗拌麵,份量超大足夠二至三人食用👍🏻「小籠包」都係店內招牌菜,小籠包入面有好多鮮甜湯汁,記得要趁熱食😋 鍾意清淡嘅可以試埋「鮮雞湯小雲吞」,皮薄餡靚,細細粒一口一件好
店內有十幾張枱,大部份都係卡座,坐位都好舒適!

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
今次就犀利啦,我哋點咗好多出名嘅招牌菜式!

𓐎 蟹黃生煎包 (4隻) $70
𓐎 招牌生煎包 (4隻)$35
𓐎 蟹皇拌麵 $150
𓐎 蟹粉小籠包 (4隻)
𓐎 鮮雞湯小雲吞 (12粒) $35
𓐎 秘製上海炸排骨 $25
𓐎 生炸雞扒 $25
𓐎 手工豆沙窩餅 $28
𓐎 麻醬手撕雞粉皮 $42
𓐎 招牌擔擔麵 $42
𓐎 低糖豆漿 $8 x2
⭐️凡堂食滿 $60,自家製低糖豆漿🥛任飲添!

「小籠包」都係店內招牌菜,小籠包入面有好多鮮甜湯汁,記得要趁熱食😋 鍾意清淡嘅可以試埋「鮮雞湯小雲吞」,皮薄餡靚,細細粒一口一件好正。

「上海排骨」和「生炸雞扒」炸得外脆內軟,非常酥脆而且唔會乾身,雞肉仲好嫩滑。
仲有,份量好大嘅招牌擔擔麵,同埋手撕雞粉皮,粉皮造得口感軟糯,而且滑滑手撕雞配搭青瓜鮮甜爽口!

上海菜甜品「手工豆沙窩餅 」不可缺少,8件嘅外皮香脆,內裏嘅紅豆餡料又不會過甜👍🏻

滿意度爆燈💡唯一唔好係「份量過大」,每樣都想試味嘅時候,真係超級飽啊😌
2024-09-27 91 浏览
最近劉興記開咗好多分店,之前去過旺角分店,對佢地的生煎包有點念念不忘,今次再嚟元朗分店試下招牌生煎包(2隻) $20上次試過蟹粉生煎包,今次試返原味招牌生煎包。雖然少咗蟹粉鮮味,但原味生煎包一樣爆汁,肉味及湯味香濃,同樣好食!😋蟹粉小籠包(4隻) $80小籠包頂端及肉入面都有蟹粉,入口有淡淡蟹粉鮮香,咬落去同樣爆汁,一口一啖大小剛剛好葱油雞扒拌麵 $42雞扒外皮炸得酥脆,入面肉質保留到嫩滑。麵的質地爽口,成set份量都唔少,幾抵食爆汁鮮肉湯丸(2粒) $20見到餐牌有呢款新食物,所以叫來試試大大的肉丸,外皮原來係湯丸的皮,咬落去煙煙韌韌,入面包住鮮肉餡,又係會爆汁,其實即係食緊咸湯丸,不過係大粒版,都幾特別!依家凡叫任何套餐或滿$60都會送豆漿,豆漿甜度適中唔會好淡幫襯過兩間分店,都覺得尤其佢地的生煎包都保持到水準,除咗蟹粉蟹皇類食物較為貴,整體來講其他食物都幾抵食。
招牌生煎包(2隻) $20
上次試過蟹粉生煎包,今次試返原味招牌生煎包。
蟹粉小籠包(4隻) $80
葱油雞扒拌麵 $42
雞扒外皮炸得酥脆,入面肉質保留到嫩滑。
麵的質地爽口,成set份量都唔少,幾抵食

爆汁鮮肉湯丸(2粒) $20
見到餐牌有呢款新食物,所以叫來試試
依家凡叫任何套餐或滿$60都會送豆漿,豆漿甜度適中唔會好淡
2024-09-21
午餐
  • 生煎包
2024-09-24 103 浏览
這間店位於朗屏地鐵站附近,是一間專門吃生煎包及上海菜的小店。餐廳雖然舖頭細細,但裝修很有懷舊特色,而且餐具亦很特別。我們叫了一個皇牌套餐,套餐包括了一個招牌上海排骨菜飯及一隻生煎包,還奉送豆漿,而且豆漿可無限添飲。豆漿的豆味很濃,而且不會太甜。另外,我們叫了一個糖醋炸排骨菜飯,再加兩隻生煎包。兩個菜飯的份量都很大碗,招牌上海排骨菜飯的排骨炸得很香脆,而且肉很厚。糖醋排骨也炸得很脆,糖醋汁很好味,但醬汁稍為少了一點。生煎包煎得很香脆,包內充滿豬肉和湯汁,味道不錯。除此之外,這間小店還有其他上海飯、麵及小食,元朗的街坊如果有興趣也可以來試一試。

餐廳雖然舖頭細細,但裝修很有懷舊特色,而且餐具亦很特別。

豆漿

豆漿的豆味很濃,而且不會太甜。

另外,我們叫了一個糖醋炸排骨菜飯,再加兩隻生煎包。
招牌上海排骨菜飯

糖醋炸排骨菜飯

糖醋排骨也炸得很脆,糖醋汁很好味,但醬汁稍為少了一點。
生煎包

生煎包煎得很香脆,包內充滿豬肉和湯汁,味道不錯。

2024-09-21
豆漿
招牌上海排骨菜飯
糖醋炸排骨菜飯
2024-09-24 74 浏览
突然好想食生煎包呀小籠包呢d野~搵到呢間都好多分店 感覺都不錯😎元朗呢間就係朗屏站天橋底 勁方便賣襯任何套餐/食滿$60就可以豆漿任飲實現豆漿自由🪄-我地叫左個人氣熱賣皇牌套餐$54就有大大碗雞絲酸辣湯+2隻生煎包酸辣湯好足料 辣度適中 仲辣得幾過癮生煎包勁多湯汁😍煎到勁脆裡面d肉勁juicy 包面仲有d黑芝麻 令到個包更加香-再叫左一籠小籠包 一籠有4隻係即叫即蒸 所以黎到熱騰騰又係好多汁流哂出黎再沾埋醋同薑絲食 味道更突出👍🏻-📌劉興記生煎包專門店📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖
突然好想食生煎包呀小籠包呢d野~
搵到呢間都好多分店 感覺都不錯😎
再沾埋醋同薑絲食
味道更突出👍🏻
📌劉興記生煎包專門店
📍元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖
這次點了皇牌套餐 (麻醬手撕雞絲粉皮 + 生煎包1隻) 和 雞絲酸辣湯。生煎包生煎包上桌的速度非常快,原本以為會冷冷硬硬,但實際上咬下去時卻是熱乎乎的,裡面充滿了鮮美的肉汁,味道相當濃郁。酥脆的底部佈滿芝麻,香氣四溢。麻醬手撕雞絲粉皮粉皮的質感稍厚,但卻十分滑口,搭配青瓜,十分清爽,是炎熱夏季中的理想選擇。雞絲酸辣湯口感不會過於濃稠或結塊,酸味出辣味突出,酸酸辣辣十分開胃。湯裡有雞絲、豆腐、木耳和筍,材料豐富。店員非常友善,顧客可以選擇掃碼自助下單或請店員幫忙。店面環境明亮乾淨。

麻醬手撕雞絲粉皮

雞絲酸辣湯

2024-09-17
  • 招牌生煎包
  • 麻醬手撕雞粉皮
2024-09-14 230 浏览
未食晒叫左嘅食物已經想走。中伏叫左8隻生煎包,上海排骨菜飯,麻醬手絲雞粉皮。生煎包剛上枱有熱有流汁,但可能隔咗5分鐘左右都無,就已經凍左咁。包底厚同硬,味道食唔出有咩咁特別只係有汁流出黎咁,肉有腥腥地嘅味道。上海排骨菜飯好難食,食左2啖就唔想食,又係上枱一陣就已經凍晒。菜飯無味道好淡,飯偏淋。排骨有陣怪味。麻醬手絲雞粉皮好普通比其他2款食物可以放到入口,但不覺得好味。不值一試附送豆漿味道偏淡要唔要試呢間餐廳要自己衝量下,本人就唔會再去同不推薦。
未食晒叫左嘅食物已經想走。中伏

叫左8隻生煎包,上海排骨菜飯,麻醬手絲雞粉皮。

附送豆漿味道偏淡

要唔要試呢間餐廳要自己衝量下,本人就唔會再去同不推薦。

2024-09-12 181 浏览
有次經過劉興記舖頭門口 見到痴咗發哥都有食過嘅相 就一直心心念念想試吓呢一間嘢👀嗌咗蟹黃生煎包👅外賣自取返到屋企都需要一段時間 但係返到去都仲暖暖地 生煎包外皮夠脆 未去到話爆曬汁 但係味道好唔錯 蟹味夠濃郁 食咗一啖就見到啲蟹有滲出嚟 好邪惡🤣!!!另外嗌咗蟹黃拌麵👅呢個認真足料!叫外賣佢係分開一盒裝蟹肉蟹黃汁 一盒裝麵條將啲蟹黃倒落去個麵嘅時候係非常之多同澎湃😻!!!撈完麵之後基本上每一啖都食到蟹膏蟹肉個麵就比較偏腍身不過因為蟹油都比較多 我食咗一半左右就覺得好漏啦 建議大家如果嗌呢一個麵嘅話可以兩個人分嚟食再嗌多啲其他唔同嘅餸菜~但整體嚟講係值得推薦嘅!下次我會試吓坐低堂食~

嗌咗蟹黃生煎包👅

好邪惡🤣!!!

另外嗌咗蟹黃拌麵👅

呢個認真足料!
叫外賣佢係分開一盒裝蟹肉蟹黃汁 一盒裝麵條
將啲蟹黃倒落去個麵嘅時候係非常之多同澎湃😻!!!
撈完麵之後基本上每一啖都食到蟹膏蟹肉
個麵就比較偏腍身
不過因為蟹油都比較多
我食咗一半左右就覺得好漏啦
建議大家如果嗌呢一個麵嘅話可以兩個人分嚟食
再嗌多啲其他唔同嘅餸菜~

但整體嚟講係值得推薦嘅!下次我會試吓坐低堂食~
外卖自取
2024-09-09 162 浏览
估唔到元朗都有劉興記,喺朗屏站落去個天橋就到好抵食,兩個人食都唔超過$150食得超飽!叫咗個擔擔麵,唔錯唔錯超正宗 $42 重頭戲梗係叫咗兩隻原味生煎包 $20 一咬落去超多湯汁,掂跟住就帶咗兩隻蟹粉生煎包 $40 依個真係可以試吓,超濃郁蟹肉蟹湯,超級多蟹肉喺入邊 一咬入去真係爆汁另外都叫咗小籠包$40 都係勁多湯汁 美味$8 豆漿仲係任飲,侍應會無限添加好抵飲,新鮮豆漿完全唔會死甜整體而言,依間真係好好食,又好平真係要試吓

估唔到元朗都有劉興記,喺朗屏站落去個天橋就到
好抵食,兩個人食都唔超過$150

食得超飽!

叫咗個擔擔麵,唔錯唔錯
超正宗 $42

重頭戲梗係叫咗兩隻原味生煎包 $20
一咬落去超多湯汁,掂

跟住就帶咗兩隻蟹粉生煎包
依個真係可以試吓,超濃郁蟹肉蟹湯,
超級多蟹肉喺入邊
一咬入去真係爆汁

另外都叫咗小籠包$40
都係勁多湯汁
美味

$8 豆漿仲係任飲,侍應會無限添加
好抵飲,新鮮豆漿完全唔會死甜

整體而言,依間真係好好食,又好平真係要試吓
2024-09-08 190 浏览
朗屏站附近既生煎包專門店除左招牌生煎包仲有上海菜飯、酸辣湯、小籠包等各種上海菜式蟹皇生煎包 要小心!一吃下去會爆汁裡面有蟹肉和蟹粉十分惹味底部煎得好脆生煎包係招牌,好多肉汁好juicy不過我更喜歡蟹皇生煎包招牌上海排骨菜飯+生煎包1隻套餐 排骨好大塊,肉質都很軟腍外皮香脆,炸完都唔會乾柴配搭上海菜飯份量十足仲有豆漿可以無限添飲蔥油雞扒拌麵 雞扒炸完都保留肉汁啖啖都係肉,份量很多拌麵調味不會過鹹配搭雞扒好夾!小籠包 小籠包都唔會輸比生煎包皮薄餡靚,裡面湯汁好多一啖食晒好滿足
朗屏站附近既生煎包專門店

除左招牌生煎包
仲有上海菜飯、酸辣湯、小籠包等各種上海菜式

要小心!一吃下去會爆汁
裡面有蟹肉和蟹粉十分惹味

底部煎得好脆
生煎包係招牌,好多肉汁好juicy
不過我更喜歡蟹皇生煎包

招牌上海排骨菜飯+生煎包1隻套餐
排骨好大塊,肉質都很軟腍
外皮香脆,炸完都唔會乾柴
配搭上海菜飯份量十足
仲有豆漿可以無限添飲

雞扒拌麵

蔥油雞扒拌麵
雞扒炸完都保留肉汁
啖啖都係肉,份量很多
拌麵調味不會過鹹
配搭雞扒好夾!

小籠包都唔會輸比生煎包
皮薄餡靚,裡面湯汁好多
一啖食晒好滿足
2024-09-04
雞扒拌麵
  • 蟹黃生煎包
  • 招牌生煎包
2024-09-08 114 浏览
放假終於去食呢間人氣生煎包啦,呢間劉興記有好多分店,好多人都大推佢地嘅生煎包!咁多好評,相信都系信心保證❤️佢地好貼心推出左一系列人氣套餐set, $54已經有份主食,仲有一件生煎包連飲品~以咁平嘅價錢可以有得食又有得飲,而且豆漿更系可以無限refill 超好啊👍🏻食生煎包時候,記得一定要小心小心😂因為肉汁真系一咬即爆出黎,超多湯汁啊😍好出色!招牌上海排骨菜飯~塊豬扒炸得非常美味,炸粉好薄,外皮炸得非常酥脆,但肉質十分彈牙好嫰!呢款都系必試啊😋豆沙窩餅,$28就有一份,價錢十分便宜!

豆沙窩餅,$28就有一份,價錢十分便宜!
2024-09-04 127 浏览
📍 劉興記生煎包專門店(元朗)凡買滿$60以上,豆漿仼飲🤭重點係,無糖豆漿,唔會太甜影響胃口😋元朗分店好近朗屏站📍真係岩唒我,唔識路都一定會見到🤲🏻✨ 招牌生煎包表皮層煎得有點焦脆封鎖住了裡面的餡料湯汁,咬開後裡面滿滿全是肉汁,湯汁多到是會噴出來的那種,外皮薄薄的口感很酥脆,湯汁鹹中帶甜,不用沾醬亦都非常美味~~吃了真的讓人很懷念好吃到我忘記不了,咬開爆汁既口感🫰🏻✨ 經典鹹肉菜飯五花腩超入味!肉質又軟!帶點鹹香味🐷 米飯粒粒分明又有菜既香味菜量足口味好吃,不會油膩🍚

📍 劉興記生煎包專門店(元朗)

凡買滿$60以上,豆漿仼飲🤭
重點係,無糖豆漿,唔會太甜影響胃口😋

元朗分店好近朗屏站📍
真係岩唒我,唔識路都一定會見到🤲🏻

✨ 招牌生煎包

✨ 經典鹹肉菜飯
五花腩超入味!肉質又軟!
帶點鹹香味🐷
米飯粒粒分明又有菜既香味
菜量足口味好吃,不會油膩🍚

2024-09-01 125 浏览
餐廳位置元朗權益大樓地下,門口有天橋可通往火車站或商場,主打生煎包和上海菜式。上海排骨菜飯排骨做法比較特別,外皮有裹炸粉,但厚度適中,口感酥脆可口,同時內裏肉質鮮嫩,份量十分多,以價錢黎講十分抵食。麻醬手撕雞絲粉皮粉皮口感軟糯,有淡淡既米香味。手撕雞絲唔會韌,食落有鮮味,青瓜絲青甜爽口,整體配搭十分和諧。招牌生煎包岩岩上碟熱滾滾,一咬開肉汁多到會流出黎,肉汁鮮甜可口,內裏肉球色澤粉嫩,生煎包有一面煎得特別香口,焦香味四溢。蟹皇生煎包生煎包既特別款,內有蟹肉和蟹黃汁,比起招牌生煎包味道更加惹味濃郁,蟹肉油味甘香濃原,重口味人士推薦一試。手工豆沙窩餅豆沙餡鋪滿整個窩餅,窩餅層層有咬口,層次感十足。惠顧任何套餐或滿$60以上即享豆漿任飲,實現豆漿自由!

麻醬手撕雞絲粉皮

招牌生煎包

手工豆沙窩餅
豆沙餡鋪滿整個窩餅,窩餅層層有咬口,層次感十足。

惠顧任何套餐或滿$60以上即享豆漿任飲,實現豆漿自由!
記得之前去過荃灣嘅劉興記,對佢嘅噴射生煎包一試難忘,原來喺元朗都有分店,而且仲有咁多卡位坐,食生煎包都可以坐得好舒服🤗🤗🤗📌上海排骨湯麵加生煎包套餐🐷排骨肉嘅外皮炸得鬆脆裏面肉質保持水準,麵質啱啱好,加埋人氣生煎包,係必食之選📌雞絲酸辣湯🐔大量嘅雞絲、木耳、冬菇等材料吸入咗唔太辣嘅酸辣湯,啱曬怕辣嘅我,淨係飲呢一碗酸辣湯都夠曬飽肚📌原味小籠包🐷好可愛嘅小籠包,裏面湯汁想爆出嚟,好少地方可以做到唔會一拎起就穿窿或者流汁。薑絲可以叫店員提供,記住點埋醋食呀,會更加突顯豬肉嘅鮮甜同新鮮味📌麻醬青瓜絲粉皮大量嘅青瓜絲鋪滿成個碗,粉皮亦都好充足,撈埋麻醬去食,夏天都好開胃📌豆漿🥛套餐可以無限添飲,豆漿豆味濃郁,甜度適中,陣陣豆香!📌可樂🥤🌜夜晚喺出面睇劉興記個招牌閃下閃下,真係必有一番風味📍劉興記生煎包專門店元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖@lauhingkee#劉興記#生煎包#元朗#專門店#卡位

📌上海排骨湯麵加生煎包套餐🐷

📌雞絲酸辣湯🐔

📌原味小籠包🐷

📌麻醬青瓜絲粉皮

📌豆漿🥛
套餐可以無限添飲,豆漿豆味濃郁,甜度適中,陣陣豆香!

📌可樂🥤

🌜夜晚喺出面睇劉興記個招牌閃下閃下,真係必有一番風味

📍劉興記生煎包專門店
元朗俊賢坊18號權益大樓地下15號舖