2019-10-16 617 浏览
撞正嚟到發現改咗午餐menu, 加咗啲新款~生煎豬扒飯(限量供應)($39)同事見係新野,又限量,重點係平,所以一試。同事激讚塊豬扒大而厚又juicy, 醃得好好味,連骨都lun埋,生煎果然唔同啲~我都痴咗一舊嚟食,真係正呢個飯確係性價比高。我當然就叫返我至愛: 咖喱牛腩配炒蛋飯($48)食咗咁多新蒲崗茶記,都係呢間啱我口味,咖喱夠濃又香,薯仔又入味,不算太辣,炒蛋都多,仲有少少沙律菜伴碟,賣相掂,呢個價錢係值嘅~😋
撞正嚟到發現改咗午餐menu, 加咗啲新款~

生煎豬扒飯(限量供應)($39)
同事見係新野,又限量,重點係平,所以一試。
,生煎果然唔同啲~我都痴咗一舊嚟食,真係正
呢個飯確係性價比高。

我當然就叫返我至愛: 咖喱牛腩配炒蛋飯($48)
午餐
2019-06-17 679 浏览
路過一間叫「加多樂」嘅茶餐廳,見個名又幾得意就入去試下。呢排心情都麻麻,唔知食完唔知會唔會開心啲呢?希望係,除非唔係。想食清淡但又見到有咖喱,心血來潮想食,所以揀咗個咖喱吉豬飯,價錢好似算唔上勁平,不過差唔多啦…因為咖喱都幾惹味,我唔食得辣,所以覺得好正,係個吉豬真係過份脆左少少,整體都可以接受啦!等我下次再試下其他,滑蛋好似好吸引咁……

咖喱吉列豬扒飯
2019-06-14
咖喱吉列豬扒飯
平時喺新蒲崗番工都唔覺有呢間野,有日同事話想試下,我心諗,四十蚊左右一個餐,同出面差唔多啦,如果味道唔太差都叫合性價比丫,試下亦無妨。入到去,好似幾乾淨下,唔似普通茶記feel,比傳統冰室多咗一份modern感,燈光唔會過猛,D櫈都幾靚仔(我鍾意坐硬櫈多啲,唔怕上一手整濕咗都唔知)。望住Menu,都係啲冰室會有嘅野,價位好似都幾合理,最後嗌咗個「常餐」,雪菜肉絲米跟雙煎太陽蛋同埋我至愛嘅多士,跟餐飲杯熱檸水都唔洗加錢,四十蚊攪掂,而且上菜都尚算快,速食lunch一流。常餐(雪菜肉絲米/雙煎太陽蛋/多士)($39)算係咁啦,米粉大大碗,粗身啲,唔怕太硬哽胃,雪裡紅唔梅唔散,好新鮮爽口,嚼勁十足;雙煎太陽蛋內外合格,唔歡喜仲可以轉炒蛋又得,荷包蛋亦得;至於多士喇喎,一個字「熱辣辣卜卜脆」,絕對吸引到我回頭再食!薯仔雞翼飯($43)呢個係同事叫嘅,望落好似都好大碟,份量十足,佢仲話好有家嘅味道,食到上哂癮咁話。我都食咗兩三啖,又真係幾住家飯feel,唔太濃唔太清,唔覺有味精,岩岩好,勁想偷多佢一舊薯仔同雞翼食呢。

雪菜肉絲米/雙煎太陽蛋/多士

常餐(雪菜肉絲米/雙煎太陽蛋/多士)($39)

薯仔雞翼飯

薯仔雞翼飯($43)

2019-06-13
雪菜肉絲米/雙煎太陽蛋/多士
薯仔雞翼飯
2019-03-06 613 浏览
經過門口見有鰻魚飯就試下啦,點知。。。。。。。。。點解燶到咁都可以俾客??!?!??!。我都無指望57蚊可以有幾靚既勁,但都唔係買條碳呱???。😒😡以後唔會再食
鰻魚滑蛋飯
2019-02-23 535 浏览
午餐跟爸爸在附近覓食,發現新開的一間冰室,外面有大大的牌寫著五十多元的鰻魚飯(忘了多少總之不過六十),上網找也沒有資料,看來很新嘛,看照片還不錯就進去為大家試試新物。賣相是很這不錯的,五十多元的鰻魚飯就不要求太多了,鰻魚大大的味道正常當然別期望有甚麼炭烤香氣,肉不是很厚可是絶對足夠,主要調味來自鰻魚汁,醬汁屬日式偏甜,汁的份量多很好配飯。飯量適中,也不沒有因為汁多而太爛。鋪在飯上的配角炒蛋意外不錯,味道就是普通炒蛋可是質地好,不是全熟,留有蛋汁。這個價錢還有沙拉菜點綴擺盤實在誠意十足。老爸叫的是雜扒飯不超過五十元,忘了拍。有大大的豬扒雞扒肉量十足沒在吝嗇,食肉獸可以點,扒都煎得不錯挺香口,肉質不太乾,還有根煎香腸。雜扒飯配的黑椒汁很多夠鹹,只用醬汁都可以配完整個飯。發現這餐廳的醬汁量都偏多,我個人是覺得可以少一點會更平衡,淡口味的人記得少汁。餐牌沒拍,還有很多常餐、茶餐廳常見食物,像是雞翼/豬頸肉撈丁、西多士等。還有比較少在茶餐廳看到的特色湯底粉麵。有興趣,下次會想試叉燒煎蛋飯。上菜速度挺快,店員態度很好,吃的時候正值新年期間,結帳時店員還送了兩個小豬匙鑰扣。店面環境整潔座位空間足夠。

鰻魚飯

整體食物質素和價錢是值得的,經過可以進來堆肚子。
2019-02-16
午餐