自從食過一次上環店覺得質素一般🥴 今日午餐時間心血來潮又想食海南雞🐔 於是試一試呢間出名既總店 開門前十五分鐘已經有一條隊係度好在第一輪入到🤣 座位方面老實比較迫唔算舒服 而且冷氣吹到正比較凍🌝 但係食物方面真係唔錯 海南雞既質素絕對搭夠💛 飲埋湯好抵食⭐️ 招牌去骨泰式海南雞飯 🇹🇭雞皮同雞肉一D都唔肥🥹 入口就算係雞胸位置都好嫩滑💪🏻 配上泰式醬汁調味同辣度啱啱好🌶️ 如果份量多少少就完美 雞油飯坦白說唔太濃雞味🍚 反而好在食完唔會太油⭐️ 去骨沙薑雞飯 🤎除左海南雞飯好食之外覺得沙薑雞飯同樣值得被注意🥺 沙薑調味鹹香🏜️更能凸顯雞肉既原味⭐️ 椰子雞湯 🥥終於試到另一樣名物🏅️入口清甜唔會太油 淡淡的椰子香好滋補
招牌去骨泰式海南雞飯

終於試到另一樣名物🏅️入口清甜唔會太油 淡淡的椰子香好滋補

招牌去骨泰式海南雞飯
去骨沙薑雞飯
椰子雞湯
在陰霾的一天,吃到令你晴朗的雞🫢🌈✨小妹今天第一次幫襯這間出名的海南雞店,果然名不虛傳👍🏻一個不能再差的陰天下午,令你意想不到這麼平民的價錢可以吃到各方面都做得出色(連侍應服務態度都禮貌,有水準)的海南雞店!首次幫襯用外賣自取服務,準時起貨相當有效率👍🏻先不說最重點的海南雞。反而令人驚喜的,是湯喇沙🫢✨人生第一次看到「新鮮金邊粉」(雖然是+$4),試了蝦喇沙金邊粉⋯真的要說:必食+$4新鮮金邊粉!從來沒有吃過,無論再貴的價錢這麼滑、新鮮的金邊粉!🫢其次係喇沙湯底,平衡得幾好,好清新唔會有過量的奶饐味、沒有太重手的辣油味、而且湯底唔會過分渴,唔會有太多沉澱物同埋有渣滓的感覺。(唔會有薑/香茅渣攝牙罅)配料也不遜色,蝦雖然係沒頭沒蝦殼的,卻比平時再貴一點的價錢吃到冰鮮有頭有殼蝦好很多,起碼新鮮彈牙唔使自己搣殼。其次,白魚蛋豆腐卜,魚片頭,都超級新鮮,以這個價錢來說已經CP值很高了。(好遺憾喇沙沒有拍照。因為一氣呵成吃完了喇沙才打算追寫一下食評⋯😅)回到正題!海南雞確實冇得輸!🌝🤟🏻✨不說其他就是價錢和質素已經成正比,再超出預期的好了!顏色夠黃有光澤、脂肪同肉比例分明、有啫喱狀油脂、肉質滑但
在陰霾的一天,吃到令你晴朗的雞🫢🌈✨
小妹今天第一次幫襯這間出名的海南雞店,果然名不虛傳👍🏻
首次幫襯用外賣自取服務,準時起貨相當有效率👍🏻
先不說最重點的海南雞。
從來沒有吃過,無論再貴的價錢這麼滑、新鮮的金邊粉!🫢

回到正題!
海南雞確實冇得輸!🌝🤟🏻✨
不說其他就是價錢和質素已經成正比,再超出預期的好了!
顏色夠黃有光澤、脂肪同肉比例分明、有啫喱狀油脂、肉質滑但還是有口感(好Flash🌈並不存在於就像平時食冰鮮雞的感覺)
雞好食已經不用說明了,但反而值得提及覺得好欣賞的是蔥油!
就是有點與別不同,睇得出有花了點心思。(只要平常大家都喜歡吃蔥的人就會明白。)
一般來說,平常的蔥油都是黃薑蓉混合,顏色就是淺黃色加淺綠色的樣子。而且平常吃的蔥油,因為有同薑蓉混合,薑味可能到會稍蓋過蔥味,當然有好多人喜歡吃有薑味,會比較重口味、較為刺激味蕾。但這店的是深綠色的,不加薑蓉,反而很突出蔥的味道🫢✨(小妹好喜歡吃蔥味,但很少吃到這種,所以個人很欣賞覺得好正🌈
簡單的海南雞配這個蔥油,簡直是絕頂的拍檔👏🏻✨
簡單終結,
必定回頭👏🏻
(因為地點對小妹來說比較遠,希望再次可以幫襯👏🏻
海南雞、喇沙
海南雞、喇沙
  • 海南雞
2023-03-05 721 浏览
一講到海南雞飯,大家一定識勇記,話說紅磡先係總店,放假特登黎買個外賣番屋企慢慢嘆,可能假曰少左打工仔買外賣,我2pm幾去都仲有椰子雞湯送。果雞飯唔洗講,雞肉嫩滑,雞皮爽脆,油飯不會有油溢味,份量多大,必食推介!

2023-03-04
  • 海南雞飯
2023-02-22 756 浏览
呢間餐廳係一條巷仔入面,位置本身唔太起眼,但經過眾多媒體介紹後,都好多人會慕名而來🫣其實佢明明係我屋企附近,但一直懶得去排隊🫠呢日終於的起心肝比起開門時間早左大概半個鐘到,已經排到第六張,小店關係都只係岩好做到第一輪入座🙏🏻▪️ 招牌去骨泰式海南雞飯 (油飯) + 椰子雞湯💲55海南雞幾有水準,雞皮薄身爽彈,完全唔會肥膩,雞肉就算係雞胸位都夠嫩滑,而且無雪味,配上個自家製既泰式酸辣醬🐔另一碟+$13轉全脾,不過感覺就無咩大分別😅個飯粒粒分明,但雞油香無預期中出色,以香茅味同炸乾蔥為主🍚椰子雞湯每日得兩煲,第一轉入座都應該勉強可以飲到,另一轉就真係睇緣分😌望落都知足料,的確幾有驚喜既,香濃得黎又夠清甜唔會成口油🥥🔎 整體評分(8/10)

▪️ 招牌去骨泰式海南雞飯 (油飯) + 椰子雞湯💲55

椰子雞湯

🔎 整體評分(8/10)
2023-01-26 801 浏览
每次見到有水準的海南雞飯都會去試,這間經常聽個名好多人話好食,又要排長龍,所以今次用外賣速遞送上門試吓😬全部叫🐥系列👇🏽招牌去骨海南雞飯$75雞口感滑的,但係咪好有驚喜⋯⋯⋯⋯個人覺得普通,因為暫時覺得某間最好食。去骨沙薑雞飯$70話明係沙薑雞,但食落和海南雞的味道不是太大分別,口感一樣滑。海南雞椰香喇沙米線$88麵和湯分開上是基本個喇沙湯好重椰香味,但就無乜辣味。總括嚟講這間的食品是好食的,但如果無比較。
全部叫🐥系列👇🏽

招牌去骨海南雞飯$75

去骨沙薑雞飯$70

海南雞椰香喇沙米線$88
麵和湯分開上是基本

個喇沙湯好重椰香味,但就無乜辣味。
總括嚟講這間的食品是好食的,但如果無比較。
2023-01-12
外卖送餐
2023-01-23 819 浏览
海南雞飯近年係香港遍地開花 就好似車仔麵一樣 總有一間係左近 較多人識既有過江龍天天到近年狀態大勇既陀地勇記👍🏻年幾前試過勇記紅磡總店既外賣 午餐時間由落單到外賣到手 等左我足足九個字😵‍💫 今日放工時間拎車去紅磡廣場附近車房 見七點幾唔駛等位 就決定試下堂食 同上次一樣嗌左招牌去骨海南雞飯 配 泰式醬汁🍗雞件有脾同胸肉 皮黃 賣相幾靚仔😍 雞既肉質係嫩滑有汁 連胸肉都好食 冰火處理得宜💯 肥瘦都舒中 皮都爽既 以雞論雞 好食✔️ 旦味道上唔突出 "好好味啊!"不能 其實只係應有既味道?一向原味主意既我 會建議配埋個泰式汁一齊食 帶點香茅香 無甘悶🙃🍚另一靈魂-油飯 以油飯黎講 油香飯香味欠奉 既做唔到粒粒分明 口感又冧😒 你配個好食既白飯我反而會欣賞你 以飯論飯 失敗❌️建議大家買淨海南雞 穩贏唔會輸🙂非專業評分 (滿分4👅)賣相:👅👅味道:👅👅環境/服務:👅👅回頭率:👅

建議大家買淨海南雞 穩贏唔會輸🙂

非專業評分 (滿分4👅)
賣相:👅👅
味道:👅👅
環境/服務:👅👅
回頭率:👅

2023-01-09
  • 海南雞
2023-01-14 616 浏览
食過好幾間紅磡/黃埔嘅海南雞同手撕雞都係覺得勇記最好臨收鋪買到最後半隻雞再買埋鳳爪 可惜無晒雞湯每次去到,雖然永遠人多 ,但員工都好有禮貌,打電話問野員工再忙都會一一回答出街食野,食物味道再好,服務態度差就咪搞喇勇記係其中一間值得翻桌嘅餐廳,加油呀!
食過好幾間紅磡/黃埔嘅海南雞同手撕雞
都係覺得勇記最好

臨收鋪買到最後半隻雞

再買埋鳳爪

可惜無晒雞湯

出街食野,食物味道再好,服務態度差就咪搞喇
勇記係其中一間值得翻桌嘅餐廳,加油呀!

海南雞
泰式鳳爪
海南雞
  • 椰子雞湯
2022-12-22 511 浏览
我真係超級鍾意食海南雞,雖然每次食勇記都要等好耐,食過就會知道係值得嘅,叫咗個海南雞飯,個油飯做得好入味,佢碗湯就好清甜。最要讚嘅係佢啲雞,真係做得好滑同埋係有一層啫喱喺入面嘅。
聞名不如見面,朋友一年前返黎香港探親已經想試,但唔啱時間食唔到;我就試過上環分店(外賣)覺得極普通,唔明點解咁多人追捧,今次咁啱朋友又返黎,決定比多次機會試一試總店。依家勇記午市13:15開門,我哋提早大概15分鐘到,好彩一早決定去等開門,如果唔係就食唔到第一輪!坐低咗好快落埋單,我哋兩個都叫海南雞+喇沙,隔咗一陣就嚟咗碗招牌椰子雞湯,個湯真係幾唔錯,夠濃味又唔會好甜,到差唔多飲完湯主菜就上枱。啲雞望落係幾靚仔,雞皮「令立立」又唔覺有幼毛,整體雞份量算多,同埋處理得好;至於喇沙睇落都幾大碗,唯一唔中意嘅就係有生菜。食落啲雞都係同印象中同一問題——雞肉完全冇味,不過都冇雪味,肉質睇部位,雞胸都係嚡,其他部位算滑,雞雖然冇味但蘸辣雞醬係救得返,加埋係好惹味。至於喇沙就幾好食,麵底係米線,湯底濃得黎唔會太重椰奶搞到漿口,淡淡地花生味同埋辣味,仲有半隻蛋、芽菜同生菜,作為湯麵都幾出色。整體成個套餐係ok,主食連埋靚湯對得住個價錢,但齋focus係啲雞度的話我就覺得一般。同行朋友本身話為咗個喇沙值得再嚟,點知食完餐飯,我地兩個都超-級-口-渴!之後要狂飲水我甚至食完晚餐之後都覺得個口腔仲有辣醬陣

海南雞喇沙

整體成個套餐係ok,主食連埋靚湯對得住個價錢,但齋focus係啲雞度的話我就覺得一般。同行朋友本身話為咗個喇沙值得再嚟,點知食完餐飯,我地兩個都超-級-口-渴!之後要狂飲水我甚至食完晚餐之後都覺得個口腔仲有辣醬陣味,其實都幾難頂。我好怕食完餐飯啲調味陰魂不散個感覺,唔知係咪味精問題,定係太重調味都會有呢種感覺。

我同朋友都認為勇記係可以再食嘅餐廳,前提係唔使排隊等一頭半個鐘(笑)
海南雞喇沙
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-12-10 607 浏览
作為街坊,一食再食都食唔厭!果然係蠱惑的雞絕不滑稽今日同老公分別嗌咗:海南雞飯 $55 包飲品或湯(揀咗椰子雞湯)- 佢配嗰個醬汁好味🤤,食完一啖又一啖!- 佢個椰子雞湯,超足料好多一條條嘅椰子,我連渣食晒!!椰子超香必嗌!個人覺得抵飲過飲品,因為唔係度度有麻辣涼拌海南雞飯米線$55(+$5 轉左金邊粉)包飲品或湯- 金邊粉好煙韌,個醬汁幾香,但係希望可以再麻辣多少少🤏🏻- 雞:一如以往咁嫩滑!唔肥,個皮好薄有啲啫喱咸香雞翼尖$10- 我覺得太鹹,不過佢又真係講咸香嘅…下次唔會再嗌😂大小食拼盤- 4款小食、每款兩件,有款雞棗幾特別,墨魚餅都OK、其他沒有深刻印象。
作為街坊,一食再食都食唔厭!果然係蠱惑的雞絕不滑稽
今日同老公分別嗌咗:

海南雞飯 $55 包飲品或湯(揀咗椰子雞湯)
- 佢配嗰個醬汁好味🤤,食完一啖又一啖!
必嗌!個人覺得抵飲過飲品,因為唔係度度有

麻辣涼拌海南雞飯米線$55(+$5 轉左金邊粉)包飲品或湯
- 金邊粉好煙韌,個醬汁幾香,但係希望可以再麻辣多少少🤏🏻
- 雞:一如以往咁嫩滑!唔肥,個皮好薄有啲啫喱

咸香雞翼尖$10
- 我覺得太鹹,不過佢又真係講咸香嘅…下次唔會再嗌😂

大小食拼盤
海南雞飯
麻辣涼拌海南雞金邊粉
大小食拼盤
咸香雞翼尖
海南雞飯
麻辣涼拌海南雞金邊粉
2022-12-05 487 浏览
都聽講好多人介紹勇記海南雞呢間紅磡人氣海南雞飯,終於到我黎試一試,果然名不虛傳😍餐廳寫住<<古滑的雞 •絕不滑稽>>佢啲雞係堅滑,唔係講笑😎仲有個油飯都好香,食落個咀又唔會好油。多數食海南雞飯都會有湯送,呢到既椰子雞湯分2煲出,隨機發送,我夜晚食dinner就派晒嚕🥹如果唔係都真係想試試,好多人都話正👍🏻另外叫左個椰香喇沙,湯底都唔差,椰香味好夠,不過米線就淋左少少🤏呢到仲有啲泰式小食,我地就叫左雞棗,不過就炸得唔夠熱,個芯仲凍凍地🥲同左店員講都換左一碟俾我地,份量都幾多既👍🏻總結下,海南雞飯係好推薦既一路食都有好多人買外賣,信心保證!簡單食個海南雞飯都好滿足🥰🔸招牌去骨泰式海南雞飯$55🔸海南雞椰香喇沙$66📍#勇記海南雞 (#紅磡美食)紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29L號舖

🔸招牌去骨泰式海南雞飯$55
🔸海南雞椰香喇沙$66

📍#勇記海南雞 (#紅磡美食)
紅磡馬頭圍道23-35H號隆基大樓地下29L號舖
2022-11-26 319 浏览
勇記海南雞,雞好滑身,雞味好正配支白酒,令個果味再岀左,帶少少honey,飲到啤梨味多左,再帶礦物鹽味,奶油味,支酒係有唔同層次飲到。飲完再食雞,雞味再重左,酒既creamy令雞皮同雞肉中間既啫喱再提升。勇記海南雞係無得輸
勇記海南雞,雞好滑身,雞味好正

勇記海南雞係無得輸
2022-10-30 908 浏览
久仰大名的海南雞飯店。星期六下午四點到訪。遠距離在路口已見有人聚集。經過樸實老店小巷,來到店前,已心急不已。聽說每日限量,賣完即止,外賣又如流水不斷,心想盡快內進,一嘗滋味。幸好流轉亦快,食客們好像有感要盡快還枱,好讓其他食客「一親雞澤」,態度速度也非常合作。配合標題,此店最小有三「勇」😎1. 選址😃不在大街捱貴租又塵多,但置於被住宅大樓包圍的小巷,而且附近土瓜灣舊區又在重建變天中,多了中產家庭和年青人口,不愁客源。2. 出品😃貴精不貴多的食品選擇。而且供應有限數。-如今次飲唔到椰子雞湯:因送完即止。-外賣想要多盒醬料,又說每隻雞只跟兩盒。-海南雞的數量,更不在話下,賣晒就明天請早。3. 擺盤😃 用淺灰色歺碟,載著油飯靚雞🐔和混醬!沒有多餘溢出來的油或汁!clean n clear 😍完全感受到從冰水撈出雞,然後立即切件上碟的爽快利落。感覺高質,零負擔👏🏻👏🏻吃完碟上也沒有一淌剩油!海南雞不但肉質嫩滑而香軟,去骨後又減少吐骨的麻煩和傳播口沫的風險,而且雞肉連皮及骨(雞翼沒去骨)也入到味,各自有獨特的香味和質地,好吃極了!😋😋😋油飯更是出色!淡淡的椰香充滿在口腔,間中咬到脆脆的佐料,又是
久仰大名的海南雞飯店。
星期六下午四點到訪。
遠距離在路口已見有人聚集。

配合標題,此店最小有三「勇」😎

2. 出品😃貴精不貴多的食品選擇。而且供應有限數。

-如今次飲唔到椰子雞湯:因送完即止。
-外賣想要多盒醬料,又說每隻雞只跟兩盒。
-海南雞的數量,更不在話下,賣晒就明天請早。

海南雞不但肉質嫩滑而香軟,去骨後又減少吐骨的麻煩和傳播口沫的風險,而且雞肉連皮及骨(雞翼沒去骨)也入到味,各自有獨特的香味和質地,好吃極了!😋😋😋油飯更是出色!淡淡的椰香充滿在口腔,間中咬到脆脆的佐料,又是好吃到不得了!😋😋😋

最後不得不分享給家人這份吃到美食的滿足和喜悅,外賣了兩隻雞回家,延續海南雞飯之夜!🤪🤪🤪

• 海南雞飯
2022-10-27 798 浏览
太過分啦!1425已經無雞湯久仰大名好耐, openrice 話1345至開門,1409去到已經滿左,外面又有一條堂食一條外賣龍,誇張。最後等左15分鐘有得入去坐。哩間鋪系一條好似比較寬的後巷,鋪面吾大,裝修比較舊。本來疫程咁厲害,真系吾應該堂食,但考慮到外賣肯定吾同味道,加埋想飲埋個雞湯,但好嬲,咁早就無,好似過分D。本來其他地方吾使加13蚊至有雞肶,既然來到,就食埋佢啦。一上檯睇落雞光光滑滑,飯亦一粒粒金黃色,系幾吸引,翻開睇D 雞肉亦系幾滑,只是小小肥,應該比好高分。但食落無乜雞味而且比較鹹,比較”淋”,無乜口感。雞皮系幾爽滑。個飯就好似有部分邊硬左。泰式醬辣辣地,但一D 都吾香。食完一個小時後都好口乾,吾知道系眯好多味精哩?以地理位置,裝修,價錢,味道,咁早無雞湯供應等等一起考慮,性價比一D吾高。防疫方面可能小店比較差- 睇吾到有火酒。- 檯同檯已經好近,一張4人檯搭檯系正常,但塊隔板仲低過條頸,得個樣。

太過分啦!1425已經無雞湯

哩間鋪系一條好似比較寬的後巷,鋪面吾大,裝修比較舊。

本來其他地方吾使加13蚊至有雞肶,既然來到,就食埋佢啦。

個飯就好似有部分邊硬左。

泰式醬辣辣地,但一D 都吾香。

食完一個小時後都好口乾,吾知道系眯好多味精哩?

防疫方面可能小店比較差
- 睇吾到有火酒。

海南雞肶飯
海南雞肶飯
2022-10-27
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-10-24 609 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 勇記海南雞飯💥傳聞勇記師傅以前係君悅酒店做過,而君悅酒店最出名就係海南雞飯,依家用$55就食到酒店級數 超級抵食,大隻仔之前食過幾次都係外賣,堂食今次係第一次。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥招牌去骨泰式海南雞(油飯)$55勇記既 slogan 《古滑的雞 絕不滑稽》嚟到見到已經好開心,啲雞皮閃令令未食已經知道有油香又嫩滑,咁啱咁好彩今次係雞髀位,超級嫩滑。勇記既海南雞就咁食都好夠味,再點埋佢自家製嘅泰式酸汁 簡直就係Perfect match,將雞肉既味道提升到另一個層次🤤🤤油飯 雖然睇落顏色偏淺色,但食落又好夠味飯上面嘅炸乾蔥就冇乜特別 應該係一般來貨。附送椰子雞湯 椰子味道唔太突出,今次煲既時間唔夠耐,但紅蘿蔔龍眼雞腳夠入味。

大隻仔今次覓食嘅店舖就係
💥 勇記海南雞飯💥
傳聞勇記師傅以前係君悅酒店做過,
而君悅酒店最出名就係海南雞飯,
依家用$55就食到酒店級數 超級抵食,
大隻仔之前食過幾次都係外賣,
堂食今次係第一次。
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

環境 ⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥招牌去骨泰式海南雞(油飯)$55

勇記既 slogan 《古滑的雞 絕不滑稽》
勇記既海南雞就咁食都好夠味,

油飯 雖然睇落顏色偏淺色,但食落又好夠味
飯上面嘅炸乾蔥就冇乜特別 應該係一般來貨。

招牌去骨泰式海南雞(油飯)

附送椰子雞湯
椰子味道唔太突出,今次煲既時間唔夠耐,
但紅蘿蔔龍眼雞腳夠入味。

2022-10-24
招牌去骨泰式海南雞(油飯)