2018-06-07 1007 浏览
在我們現今環境內, 能夠擁有門前無敵海景, 坐在室內/外也可以邊享受美食(公仔麵/三文治)邊吹着海風, 似是發夢的居多, 但在距離我們不遠的西貢清水灣第一灘, 就可以合理價錢享受一個半天, 巴士車程由鑽石山地鐵站出發, 約45-55分鐘, 總站是清水灣第二灘, 不過要前一個站落車,沿石級落灘, 最重要揀出猛太陽嗰日去咁就覺得值回票價$7.40(相對起其他去西貢碼頭那邊的巴士這條線確實好划算, 士多係一個中年女士打理, 平日主要係早場泳客的打牌場地, 週末才有後生仔來玩, 有燒烤用具可以租用或者直接在鋪內起爐, 但我個人唔建議在鋪內起爐一來危險二來一部份煙還是散唔到出去, 影響其他人之餘對自己當然更不是件好事, 當然眼見好多顧客都帶埋細路仔入內照起爐好少理煙霧對小孩有什麼影響!而多士就梗有啤酒,氣水啦, 雪糕嘅雪櫃最近壞咗要等人整, 三文治以前有依家唔知重有無?公仔麵就一定有, 但價錢分兩種, 普通的午餐肉/蛋收35蚊, 而另一隻用肥豬嘜午餐肉的就收45蚊, 我們還是選擇了35蚊的, 這裡的公仔麵會有兩片午餐一只煎單面的蛋, 最感覺到人情味的是整整兩棵生菜, 唯一是這店沒有寫紙仔的習慣,

公仔麵就一定有, 但價錢分兩種, 普通的午餐肉/蛋收35蚊, 而另一隻用肥豬嘜午餐肉的就收45蚊, 我們還是選擇了35蚊的, 這裡的公仔麵會有兩片午餐一只煎單面的蛋, 最感覺到人情味的是整整兩棵生菜, 唯一是這店沒有寫紙仔的習慣, 事頭婆一個人煮, 沒什麼羅輯系統管理可言, 柯打一多就梗踢晒腳, 只能靠客人的誠實,

海灘救生大樓上的跳字顯示板顯示外面溫度是31-32度, 但坐喺士多外樹蔭底下的枱吹住海食完個麵一滴汗都無流過亦唔須要汽水, 本來夏天就應該這樣嘛!

2018-05-22
等候时间
20 分钟 (堂食)