2019-10-09 131 浏览
忙左成個九月今日終於可以約老婆出街食飯一啲好嘢。今日約咗老婆去北角掃街。呢度有幾多唔同嘅小食有香港特色嘅咖喱魚蛋豬皮蘿蔔,牛丸燒賣,仲有好多款味道嘅雞蛋仔同埋格仔餅。雞蛋仔仲可以加$3配唔同嘅餡料係雞蛋仔裏面。正我就揀咗一個朱古力味雞蛋仔加黑朱古力配料,老婆就揀咗一個抹茶味格仔餅陪開心果醬。朱古力雞蛋仔好味,比平時去開嘅雞蛋仔連鎖店更為優勝,餡料十足!抹茶味格仔餅亦都非常之好食尤其是加了開心果醬,開心果醬裏面仲有開心果肉,口感同味道一流。最後我哋仲叫咗一個咖喱魚蛋加自家製豆漿嘅組合。豆漿係新鮮自家製,非常好味。
今日行北角,途經依間四眼妹美食屋,見到好多人在排隊等著啲小食,看看旁邊食物款式好特別,聞到不停飄出食物香味,好吸引及起食癮。叫左四條腸粉,一舊粢飯,一杯香蕉豆漿。腸粉四條剪到細細舊,一啖一口,熱辣辣,又滑口,蘸埋豉油甜醬麻醬芝麻食,食得過癮。粢飯係少見嘅方形,有豬肉鬆丶油炸鬼丶榨菜,飯口感好粢口,又夠熱,鹹鹹甜甜食到唔停口。香蕉豆漿第一次飲,豆漿夠滑又夠香濃,加埋攪碎左嘅甜甜蕉肉,味道特別好有口感。

叫左四條腸粉,一舊粢飯,一杯香蕉豆漿。

2019-10-07 53 浏览
今日食完飯唔夠飽就黎附近呢間四眼妹美食屋買番個雞蛋仔。呢度雞蛋仔同格仔餅都各有三款味道,雞蛋仔可以揀餡料,格仔餅可以揀醬。仲有好多小食好似魚蛋燒賣等等。仲有自家製豆漿,配魚蛋蘿蔔豬皮就係一個套餐$27。我需要最飽肚既食物,所以就揀左雞蛋仔,抹茶味,紫薯餡,$26。落單之後陸陸續續都有好多人客,好受歡迎啊!因為真係好好生意,都等左15分鐘左右。不過店員一早提醒過如果要餡料,等候時間比較長,所以我好明白。呢個雞蛋仔外脆內軟,不枉我等左咁耐。聞落有陣陣抹茶紅豆香,食落滿滿來自紅豆既甜味,又有抹茶既甘香,係個幾邪惡既甜品!好過癮!
今日食完飯唔夠飽就黎附近呢間四眼妹美食屋買番個雞蛋仔。
仲有好多小食好似魚蛋燒賣等等。
仲有自家製豆漿,配魚蛋蘿蔔豬皮就係一個套餐$27。

2019-10-05
等候时间
15 分钟 (堂食)
話說昨日見網上介紹,今日就專登去搵呢間食店試下佢啲格仔餅, 喺城市花園商場附近,魚蛋小食檔隔離。 落雨天未見有人排隊, 咁就揀咗個抹茶開心果醬格仔餅, 老闆娘好好招呼,提我哋格仔餅製作需時,就搵咗兩張凳等畀我哋坐低等食。不一會格仔餅送到手上, 開心果醬甜度啱啱好, 而且好足料, 抹茶同開心果味道好夾, 格仔餅食到最尾依然好香脆。 好快就ko咗個格仔餅, 食完之後,口裡都係開心果醬嘅味,好正。 下次會再試下雞蛋仔同埋其他小食
不一會格仔餅送到手上
2019-10-06
用餐时段
下午茶
抹茶開心果醬格仔餅
今天特意出北角找朋友,作為北角地膽的她介紹我吃這一間小食店😛其實附近也有不少同類型的店舖,但她堅持要介紹我吃這一間🤫🤫吃過之後我就明白了哈哈~店面招牌搶眼奪目,黃色底色配上彩色字體,不怕找不到😂😂食物種類都很多,除了一般的燒賣魚蛋腸粉之外,還有多種口味的雞蛋仔和格仔餅😃✨咖喱魚蛋 ($10/8pcs) 咖喱魚蛋大大粒,粒粒彈牙有嚼勁😆可選辣或不辣,我選了微辣,咖喱味依然非常突出,非常惹味👍🤗🤗✨原味雞蛋仔 ($18)要試店家的真功夫,當然要一試原味雞蛋仔🤓這香港本土美食我從小吃到大,幾乎香港各區都找到它的蹤跡,但真正做得出色的卻不易找😗😗而今天吃的這一底雞蛋仔,卻是我吃過最好吃的頭三位之一🏅🥳🥳首先有吃得出的蛋香,而且口感香脆之餘內裡又能保持鬆軟😋最重要是即叫即做,熱辣辣!雞蛋仔包裝袋的設計都很有心思🥰難怪朋友如此推薦它啦~

店面招牌搶眼奪目,黃色底色配上彩色字體,不怕找不到😂😂

✨咖喱魚蛋 ($10/8pcs)

✨原味雞蛋仔 ($18)

• 原味雞蛋仔
  • 咖喱魚蛋
2019-09-28 77 浏览
做完空中瑜珈 🧘‍♀️嚟到新開嘅四眼妹美食屋食中午!小食當lunch 完全冇難道因爲呢度認真多野食,除左格仔餅、魚蛋燒賣外,仲有肉燥飯同d酸辣粉添!另外仲有d水果豆漿,即叫即整,20幾蚊就有啦,好抵飲😀.講翻野食先(^^) 叫左一份咖哩魚蛋($10/8pcs) 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 魚蛋彈牙好惹味!咖哩味十足😻.另外一份燒賣($10/6pcs) 😇 老闆話個辣醬係精華,所以叫左小辣一試!真係好特別,係先麻後辣的,仲要係會有後勁個只!食燒賣真係要落,絕對係靈魂🥰🥰.少不得叫一份格仔餅啦,嗌左出面冇嘅開心果味💁🏻‍♀️真係冇介紹錯,好正個醬!開心果味好濃好足料,仲食到d粒粒,加上餅底外脆內軟,一齊食好豐富😚😚.小店真係要支持下!特別係呢種用心經營嘅,整餅個時老闆仲會先試下,唔過關都唔比客,大家經過一定要試試,一定唔會失望!☝️☝️
另外仲有d水果豆漿,即叫即整,20幾蚊就有啦,好抵飲😀

另外一份燒賣($10/6pcs) 😇
少不得叫一份格仔餅啦,嗌左出面冇嘅開心果味💁🏻‍♀️

2019-09-22 77 浏览
今日咁岩放工要去炮台山附近落左巴士就想醫肚先行左大約1分鐘就見到有間小食店🍽原味格仔餅配金沙榛子醬即叫即製 熱辣辣 超足料格仔餅外脆內軟 有微微蛋香金沙榛子醬好濃郁 真係好似食緊金沙朱古力咁好滿足 基本上無咩可以挑剔以前望落係一間唔太起眼嘅小食店點知質素咁高格仔餅除左原味仲有朱古力味同綠茶味而餡料仲有較特別嘅開心果醬同脆餅肉桂焦糖店鋪仲有賣雞蛋仔(雞蛋仔都有好多餡料可以揀)同埋燒賣 魚蛋 粉果等等嘅小食下次去開呢頭 一定會再來幫襯
今日咁岩放工要去炮台山附近

點知質素咁高
格仔餅除左原味
仲有朱古力味同綠茶味
而餡料仲有較特別嘅開心果醬同脆餅肉桂焦糖
店鋪仲有賣雞蛋仔(雞蛋仔都有好多餡料可以揀)
同埋燒賣 魚蛋 粉果等等嘅小食
下次去開呢頭 一定會再來幫襯

等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2019-09-22 64 浏览
#四眼妹美食屋#港式小食收工餓餓地 轉角竟然比我搵到四眼妹勁有香港特色小食店 賣魚蛋燒賣仲有自家製豆漿必試推薦1)皇牌組合 $25咖喱魚蛋豬皮蘿蔔咖喱汁做得非常出色,有咖喱既新辣味,但又唔會太辣,咖喱汁完全滲透哂入小食入面,加上魚蛋同豬皮都彈牙,白蘿蔔仲好鮮甜,同咖喱汁好配原味鮮豆漿平時大家飲豆漿都只會感覺太甜,好多糖,令豆漿好澀,但呢碗豆漿係老闆娘自製,一點澀既感覺都無,淡得黎又有鮮甜既味道埋單:$25

#四眼妹美食屋

咖喱魚蛋豬皮蘿蔔

原味鮮豆漿

埋單:$25
2019-09-17 60 浏览
北角街坊店👨‍🍳👩‍🍳行開lee 邊睇中醫之後醫一醫肚仔👼🏻就見到有幾個人排隊買雞蛋仔同魚旦😋肚仔餓就加入排隊!🕺🕺🕺🕺🕺叫左😋朱古力雞蛋仔$23 +$3黑朱古力餡等左一陣✨熱辣辣新鮮整起既雞蛋仔😍😍😍朱古力外層好香😳,入面係實心有料到👏🏻!重有加左朱古力粒!熱辣辣食半溶化既黑朱古力☺️好味道!份量好大👏🏻☺️個紙袋設計都好有香港特色🥰下次叫下唔同既野食先😌😌
北角街坊店👨‍🍳👩‍🍳

等左一陣✨熱辣辣新鮮整起既雞蛋仔😍😍😍

份量好大👏🏻☺️個紙袋設計都好有香港特色🥰

下次叫下唔同既野食先😌😌
2019-09-17 1770 浏览
今日成朝响北角忙忙碌碌,做完嘢又過咗食飯時間,諗住買啲輕便嘢返去食,經過呢間小食店幾吸引,咖哩魚蛋豬皮蘿蔔+豆漿都係$25。充滿兒時回憶嘅小食好耐無食喇,望落見佢都幾乾淨,就叫咗呢個組合外賣,店前有凳俾客人坐住等。等待期間睇吓仲有咩食,雞蛋仔、格仔餅、點心、腸粉、燒賣、豆漿、果汁...都好多嘢食揀喎。店員友善有禮,有問必答,原來豆漿係每天新鮮自製,有時係原味豆漿,今日就係黑豆漿,由於想提供最佳營養,所以保留少量豆漿渣,店員會提醒飲用時小心。 如果想响店前食都可以嘅,我怕熱就拎走返公司食啦。個紙盒硬淨又環保,打開蓋就有好香嘅咖哩味飄出。裡面有5 粒魚蛋、 3 件白蘿蔔 、3 塊豬皮。咖哩既濃且辣,好惹味。咖哩魚蛋夠入味,魚味十足。蘿蔔夠腍又入味揀選砂爆得夠鬆嘅豬皮,出過水切得大大塊再炆,口感爽軟,索咗咖哩汁惹味又過癮。豆漿有豆香,味道微甜,雖然有少少豆漿渣,但飲落都唔會哽喉。等食物嘅時候,見不停有客人買雞蛋仔,有街坊熟客同店員邊等邊傾,下次要試吓佢啲雞蛋仔/夾餅。

今日成朝响北角忙忙碌碌,
做完嘢又過咗食飯時間,
諗住買啲輕便嘢返去食,
經過呢間小食店幾吸引,
咖哩魚蛋豬皮蘿蔔+豆漿都係$25。

充滿兒時回憶嘅小食好耐無食喇,
望落見佢都幾乾淨,
就叫咗呢個組合外賣,
店前有凳俾客人坐住等。

等待期間睇吓仲有咩食,
雞蛋仔、格仔餅、點心、
腸粉、燒賣、豆漿、果汁...
都好多嘢食揀喎。

店員友善有禮,有問必答,
原來豆漿係每天新鮮自製,
有時係原味豆漿,
今日就係黑豆漿,
由於想提供最佳營養,

所以保留少量豆漿渣,
店員會提醒飲用時小心。
如果想响店前食都可以嘅,
我怕熱就拎走返公司食啦。
個紙盒硬淨又環保,

打開蓋就有好香嘅咖哩味飄出。
裡面有5 粒魚蛋、 3 件白蘿蔔 、3 塊豬皮。
咖哩既濃且辣,好惹味。

咖哩魚蛋夠入味,魚味十足。

蘿蔔夠腍又入味

揀選砂爆得夠鬆嘅豬皮,
出過水切得大大塊再炆,
口感爽軟,索咗咖哩汁惹味又過癮。

豆漿有豆香,味道微甜,

雖然有少少豆漿渣,
但飲落都唔會哽喉。
等食物嘅時候,
見不停有客人買雞蛋仔,
有街坊熟客同店員邊等邊傾,
下次要試吓佢啲雞蛋仔/夾餅。

2019-09-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-09-15 82 浏览
今天去炮台山附近找朋友,路過見到有雞蛋仔買,於是就比食物深深吸引,停步下來。食店的食物種類有很多,有甜食,也有鹹食。甜食有雞蛋仔、格仔餅等等;鹹食有腸粉、魚蛋、燒賣等等。最後我們還是覺得食甜食比較吸引。抹茶味雞蛋仔加紅豆餡:雞蛋仔充滿蛋香,抹茶味濃厚,咀嚼時非常Q彈,內裏的紅豆蓉也相當美味,紅豆配綠茶永遠都是完美配搭。總的來說,十分美味,難怪店舖以雞蛋仔命名!金沙榛子醬原味格仔餅餡料十足,榛子味足,真的好像在吃金莎一樣,配搭格仔餅進食時味道不會過甜。想不到在橫街裏也有這些出色的小店,真的是很有驚喜呢!

抹茶味雞蛋仔加紅豆餡:

金沙榛子醬原味格仔餅

想不到在橫街裏也有這些出色的小店,真的是很有驚喜呢!
2019-09-07 87 浏览
Just realized the waffle shop has closed down in the same location, luckily another waffle shop has opened and was recommended by many people so we decided to give it a try! We were greeted by the owner politely and she has a great smile! we asked for recommendations and she helped us to pick a few signature snack : homemade soy milk, waffles with crunchy hazelnuts bits and chocolate sauce, as well as their curry fish ball combo! I must say the homemade drink tasted so delicious! Not too sweet a
we asked for recommendations and she helped us to pick a few signature snack : homemade soy milk, waffles with crunchy hazelnuts bits and chocolate sauce, as well as their curry fish ball combo! I must say the homemade drink tasted so delicious! Not too sweet and very healthy!
we then tried the curry fish balls! Wow it’s very spicy but addictive. The portion was big too, definitely a good choice of combo.
of course, we cannot leave without trying their waffles! It was made hot and have enough amount of chocolate sauce and hazelnut crunch. Perfect to share between two of us. Overall, a very nice shop to visit if you are craving for some Hong Kong locals food.
2019-09-06 76 浏览
放工或者tea time有時都會想食下小食!呢間其實係北角花園餐廳對落個條行仔,行到尾大概轉角位置就已經見到招牌!佢賣既小食種類都算幾多,最特別就係又可以加餡又可以加醬既雞蛋仔格仔餅,所以我都諗左好耐點配搭好!最後點左綠茶味雞蛋仔加紅豆蓉!見住老闆一羹一羹咁放d紅豆蓉落每一格雞蛋仔度,超有心機!保證粒粒有餡,而且係誠意之作!點完先發現有新野添!齋麵筋!粢飯!冬菇豬肉丸!連印撈都有!同埋皇牌套餐魚蛋豬皮蘿蔔+豆漿!下次想食咸就再試先!新鮮出爐!熱辣辣既雞蛋仔呀!咁樣影已經睇到佢每粒都有紅豆😎😎正!一咬開,微微脆既外殼加淡淡清香既綠茶味~再配濃濃又足料,滿滿既紅豆餡!好味!綠茶紅豆真係絕配又好夾👍等緊期間有好多人黎買,見到有人點開心果醬格仔餅,搞到我都勁想試!同埋有d街坊同老闆店員有傾有講,呢個就係小店既親切感~!支持小店!下次放工再食過😋😋

新鮮出爐!熱辣辣既雞蛋仔呀!

咁樣影已經睇到佢每粒都有紅豆😎😎正!

支持小店!下次放工再食過😋😋
  • 綠茶紅豆蓉雞蛋仔
2019-09-04 71 浏览
多款不同口味雞蛋仔,雖然自己非常喜歡朱古力,但今次決定試試較少食的抹茶味。因爲即製,要等少許時間,但換來新鮮熱雞蛋仔是值得的。抹茶味真的不錯,不太甜,口感好,抹茶味也夠。當然即製也有加分。
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
下午茶
2019-09-03 53 浏览
最近都有留意下小店 今次行過就試左皇牌套餐 - 咖哩魚蛋豬皮羅蔔加一支鮮搾豆漿 $25先唔講野食 好鐘意佢個兜 真係有heart 實浄到不得了 另外係老闆都好nice 提醒你豆漿自製 所以有渣 野食方面咖哩味濃而且夠辣 魚蛋彈豬皮都不錯 白蘿蔔好夠味又淋 好正而且份量都算多 5 粒魚蛋 3 件白蘿蔔 3 塊豬皮 細食女仔做個lunch 都夠 第一次飲有渣豆漿都幾得意 而且唔甜 好鐘意 好多人買格仔餅 下次再試下 $25 兩樣野真係好抵 絕對係價廉物美的小店
最近都有留意下小店

先唔講野食