2023-06-01 514 浏览
新蒲崗覓食之二,MIKIKI內的『十三姨酸菜魚』一齊來看看午市精選先:還有粉類:我們用手機掃QR CODE落單,點了酸菜魚飯$72 和雞湯手工抄手米線(送前菜)$48。加熱百香果蜜和熱柚子茶。飲品在落單後2分鐘就上了,非常快手!之後1分鐘,前菜也送到了。蒜香小黃瓜加黑木耳,醒胃小菜,爽口。主菜則由落單後5分鐘送到,高效率到不得了~酸菜魚:選了小辣但都頗辣,要加很多飯才平衡得到。魚肉嫰,酸菜足料。由於較辣,喝不到湯底是什麼味。。。雞湯手工抄米線:四粒大隻抄手,皮厚和彈牙、有肉汁。有紫菜和生菜。米線都算多,下次叫減少米線較好。總括:食物質素好、座位算舒適。唯職員不夠,收銀要顧樓面,非常忙碌,等了十分鐘才有人收錢,這點需要改善。無加一收費。
新蒲崗覓食之二,MIKIKI內的『十三姨酸菜魚』

一齊來看看午市精選先:

還有粉類:

加熱百香果蜜和熱柚子茶。

百香果和袖子蜜

飲品在落單後2分鐘就上了,非常快手!

前菜

主菜則由落單後5分鐘送到,高效率到不得了~

。由於較辣,喝不到湯底是什麼味。。。

酸菜魚

雞湯手工抄米線:四粒大隻抄手,皮厚和彈牙、有肉汁
。有紫菜和生菜。米線都算多,下次叫減少米線較好。

雞湯抄手米線

總括:食物質素好、座位算舒適。

2023-05-15
雞湯抄手米線
2023-05-25 400 浏览
喺新蒲崗呢頭返工,中午通常都係去Mikiki搵吓有咩食。呢間十三姨酸菜魚喺Lunch time好旺場,成日都唔係好等到位,早兩日終於咁啱見到有位直入💪🏻!難得咁順利有位坐,我哋嗌咗個$368招牌四人套餐🌟🌟。不過嗌餐嗰陣發現用手機落單,會有啲嘢搵唔到,冇得比我加豆漿🫠;後來問返店員先知原來今日冇豆漿,所以佢個App冇Show出嚟。最後都係搵店員落單先最清晰!嘢食都等咗唔算太耐就有,呢個餐我哋揀咗招牌十三姨酸菜魚 (少辣)。我唔係好食得辣就覺得愈食愈辣,怕辣建議唔好比佢浸太耐,一上菜快啲撈起食魚就唔怕辣喇👌🏻!啲魚嘅份量都幾多吓,同埋質感都幾新鮮又無骨,係幾好味🤟🏻!不過美中不足,居然冇水晶粉麵底🥺🥺,好似之前過嚟食都有,唔知點解今轉嚟係冇咗,不過魚嘅份量又好似多咗嘅。呢個Set裝小菜可以揀2款 (揀咗四季豆同雞),而小食就揀3款 (皮蛋、手拍青瓜、秘製雞翼)。四季豆都OK,見佢有辣椒但其實係唔辣,而個雞就好似油浸咁,麻麻地,唔特別建議嗌🤫。 小食嚟講,個雞翼新鮮炸出嚟係幾好味,識揀記得揀雞翼!小食青瓜同皮蛋都係啲正路嘢,冇乜特別!食食吓發現呢個Set餐原來份量好多,食到好飽,最後都有啲

難得咁順利有位坐,我哋嗌咗個$368招牌四人套餐🌟🌟。

食食吓發現呢個Set餐原來份量好多,食到好飽,最後都有啲嘢食食唔晒。
2023-05-07 317 浏览
黑色衫褲嘅四眼亞嬸所謂高級餐廳員工,態度極差!一碟肥牛唔似肥牛,要求換唔比換,我再問多一次,佢就好大聲好悔氣同我講「等陣」!兩個字受氣!還有點安慰的是其他員工相對有禮貌。
黑色衫褲嘅四眼亞嬸所謂高級餐廳員工,態度極差!
還有點安慰的是其他員工相對有禮貌。
不用等位的星期四叫了一個二人套餐,小食選擇多,份量不少。酸菜魚片嫩滑,內有萵筍、薯仔片、寬粉、芽菜,配菜不少。最欣賞口水無骨雞,雞件亂畫,食開譚仔10小辣的我亦能carry不會趕你離開,是在新蒲崗與閨蜜好友共聚晚餐的好選擇。
不用等位的星期四

叫了一個二人套餐,小食選擇多,份量不少。
二人餐

酸菜魚片嫩滑,內有萵筍、薯仔片、寬粉、芽菜,配菜不少。

自選小食_無骨口水雞

不會趕你離開,是在新蒲崗與閨蜜好友共聚晚餐的好選擇。
自選小食_雷椒松花皮蛋
自選小食_麻辣手拍青瓜
二人餐
自選小食_無骨口水雞
自選小食_雷椒松花皮蛋
自選小食_麻辣手拍青瓜
2023-04-27 184 浏览
😎新蒲崗 十三姨酸菜魚😎午市過嚟食,有得揀二人套餐,呢次係三個人咁樣食,想講個二人套餐真係好豐富,三個人都食唔晒,但係人均都係唔使$80,超級抵!👍🏻酸菜魚好多魚片之餘,仲有萵筍片、同埋薯仔片。酸度& 辣度都剛剛好!👍🏻椒麻雞👍🏻雞絲粉皮👍🏻十三姨秘製雞翼超香脆又入味!👍🏻熱百香果茶仲跟兩杯免費嘅餐飲😀
😎新蒲崗 十三姨酸菜魚😎

超香脆又入味!

👍🏻熱百香果茶
仲跟兩杯免費嘅餐飲😀

2023-04-19 117 浏览
今日約咗朋友去mikiki 既十三姨酸菜魚,因為我覺得呢一間嘅酸菜魚係最正宗,最緊要係人流唔算多,唔需要等好耐就可以入座,而且呢一間嘅侍應姨姨好友善👍🏻首先二人餐$238 可以揀A款1個, B款1個, C款2個 各人包1碗飯或轉薯粉 各人包1杯飲品可揀招牌十三姨酸菜魚因為想食得健康啲,所以特別叫姨姨幫手走紅油,我地可以連湯都飲埋🤣🤣辣到有大中小辣可以揀、魚量比一般餐廳多、酸菜又好惹味👍🏻👍🏻👍🏻 我同朋友一人食一碗飯都唔夠,要再encore。大推大家揀小食可以揀腩肉炒花菜花菜同埋腩肉應該有炸過,味道少少辣,又有少少甜,好健康又味道好夠。最後小食揀咗酸辣木耳我哋當左開胃菜食,木耳爽口,酸辣味令我哋又再食多兩碗飯🤣🤣❤️

十三姨酸菜魚

十三姨酸菜魚
腩肉炒花菜
酸辣木耳
2023-03-27 167 浏览
叫了個4人套餐每一樣食品不是淡而無味便是超級鹹!鹹度是超級的!吃到舌頭也沒感覺叫㕑房處理一下再回來便是鹹度一樣還加了很多糖變成了又鹹又甜的所謂蕃茄魚了!這店的廚師是沒味覺嗎?如不想中伏千萬不要試!差!差!差!永不會回頭!
叫了個4人套餐每一樣食品不是淡而無味
便是超級鹹
!鹹度是超級的!吃到舌頭也沒感覺
星期六5點9入座 啱啱開始晚市😆 早入座所以無咩人~ 餐牌都多選擇,除咗有烤魚,水煮魚,仲有雞煲, 小食,同米線 🍜今日唔想食辣,所以揀咗晚市精選二人套餐🙆🏻‍♀️,套餐包咗蕃茄魚(加配水晶粉同豆腐),小食三款(揀咗麻辣拍青瓜,土豆絲同秘製雞翼),白飯兩碗,飲品兩杯,都只係$283 😍 另外叫多咗個魚湯娃娃菜 🙆🏻‍♀️蕃茄湯好濃,魚嘅份量又好足,加埋水晶粉,好好食☺️飽到小食都食唔哂🤭 如果唔鍾意食辣可以推薦揀番茄魚❣️ 星期五食滿$400仲可以有2個鐘泊車優惠,本身商場人流唔多,所以唔洗點排隊🫶🏻
星期六5點9入座 啱啱開始晚市😆 早入座所以無咩人~

麻辣手拍青瓜
2023-03-25
人氣清甜番茄湯魚配水晶粉,豆腐
青椒士豆絲
2023-03-13 110 浏览
係mikiki shopping完見到有酸菜魚😍😍即刻試!呢間絕對係平靚正之選🥰🥰環境好大 位置都好闊落👍晚市套餐 價錢好抵食 質素又唔差 值得再嚟食🤩招牌十三姨酸菜魚酸菜魚湯底味道濃郁 有大量酸菜 但唔會太酸同死鹹😚魚片嫩滑唔腥份量都頗多!仲有好多配菜😍😍抵讚👍🏻嫩滑香口椒麻雞呢味好好食😍雞處理得唔錯 好滑👍配上個椒麻汁好惹味 食到停唔到口😝😝十三姨秘制雞翼四隻生炸雞翼 熱辣辣外皮脆內裡肉質嫩滑 生炸鎖住了肉汁😋 就咁食已經正 配埋辣椒粉 食落更重口味😝泡椒鳳爪味道超正宗 辣到👅痹 可惜比較硬 難咬開 會食得比較論盡🙈最後我哋仲單點左個紅糖糍粑完美結束是日晚餐 即整外脆內軟 如果可以落多小小糖粉同紅糖就會更正😃大部份餐點味道都不錯 套餐個價錢嚟講真係幾抵食 見到仲有得嗌雞煲同小菜 有機會再試😜

嫩滑香口椒麻雞

十三姨秘制雞翼

泡椒鳳爪

味道超正宗 辣到👅痹 可惜比較硬 難咬開 會食得比較論盡🙈

2023-03-13 99 浏览
見佢好似新開嘅,所以又走咗入去試,叫咗個酸菜魚配白飯,回鍋肉,同埋一個米線。呢度鼠渣就係自助QR code落單嘅,落單速度同上菜速度亦都非常之快,我哋今日淨係講個酸菜魚,酸菜魚比我想像中好食,啲魚肉非常之滑,酸辣嘅程度,本人亦都可以接受到。最緊要就係佢裏便啲配菜,係非常之多嘅,可能因為午餐客飯套餐嘅緣故,佢碗白飯係分開上嘅🤣,今次朋友成碗食晒😱,竟然連啲湯都飲晒,佢仲要還未食過咁好味嘅酸菜魚,仲要約定我下一次返去食。所以如果大家經開嘅可以去試一試
2023-02-25 134 浏览
夜晚8點半入坐,不用等位 可以直接坐底。店員擺低qr code自行掃碼下單。下單有疑問叫了店員過來,詢問晚市套餐的酸菜湯底可否叫不辣,店員表情馬上西方面不耐煩地回答:無,得少辣簡擇就走了! 叫了一個蕃茄湯魚片米線,一個自選米線都是蕃茄湯。等了約10分鐘,當友人的野食到時,整碗野都看落不夠熱,於是試了一單,果然是凍的!不知是否趕收工,叫了店員過來,請他和廚房說一聲要再加熱。 於是再等了10分鐘左右,面終於來了,但還是看落沒有出煙。 於是還是試了一啖 果然湯底還是涼的不但至,而且蕃茄湯勁鹹,不知是因為廚師賭錢輸波還是趕住收鋪? 仲有! 米線又淋得濟,菜食得出是白灼完再放落湯,菜同面同湯完全唔夾。食完條脷好痛,好重味精! 痴線! 咁難食都有,星期六開開心心黎食飯真係食到嬲。 店員又西方面,野食又凍,又難食!真係有病
夜晚8點半入坐,不用等位 可以直接坐底。
店員擺低qr code自行掃碼下單。

叫了一個蕃茄湯魚片米線,一個自選米線都是蕃茄湯。
真係有病
2023-02-25
  • 食其他店
尋晚第一次幫襯,點知留下不可磨滅嘅回憶。兩款湯嘅酸菜魚都難食到極,完全冇風味可言。首先好鹹,一鹹就冇鮮味,蕃茄湯就金寶湯味,唔酸,鹹到苦,唔夠熱個下食到你想嘔。另外一個湯嘅酸菜魚都係鹹味,冇魚味,總之就係濃濃嘅公仔麵湯粉味。粉皮仲恐怖,「梅」嘅,𣺉pat pat的,一夾就爛,醬汁又難食。炒扁豆,明明話唔辣但又用辣椒炒,死鹹味,落好多味粉。個皮蛋都係唔好食,得個豬耳叫做正常。未試過嘅朋友真係不值一試,去完會好後悔。
炒乾扁豆
粉皮
蕃茄湯酸菜魚
所謂的招牌酸菜魚
2023-02-19
冬天真係特別好鍾意食辣野🌶真係好溫暖🔥一向鍾意食川菜既我當然要四出試唔同餐廳🥢我個人最喜歡就係酸菜魚呀!🤤呢一晚剛好去新蒲崗搵朋友👯‍♀️見到 十三姨酸菜魚📍直接的名稱就當然要試!-環境闊落,燈梳都好光猛📝少有川菜餐廳泥講好舒服, 可以同朋友慢慢傾🖇食物方面,當然立即點了招牌十三姨酸菜魚配水晶粉😍我選了2人份同小辣呢!🌶好大份的酸菜魚呀! 而且都好多魚!🐠魚身好滑,而且完全無骨✔️所以食既時候都好放心!✔️而且仲有好多配菜,例如酸菜、芽菜等,當然仲有水晶粉🥢好煙韌的水晶粉,同埋好大條,好好咬同幾飽🤩而且連埋湯飲都好好食!😋不過以小辣泥講我覺得可以辣少少😆😆食得辣既朋友可以不妨試再辣D!🌶📝但以這價錢泥講幾抵食同埋真係好飽!🧡-另外,都點了唔同小食試下呀!🔎我點了夫妻肺片🥩幾驚喜同埋幾辣!反而呢個味道好夠😝每一啖肉都沾滿了醬汁濃濃的川味,岩晒鍾意食辣既朋友呀!⭐️⭐️-朋友點了酸辣小木耳🖤爽口之選,微辣同埋都幾開胃!💕之後我們再點了手拍酸辣青瓜🥒絕對係爽口之選,非常好既前菜選擇!🥬而且都好大份,唔駛擔心份量唔夠!🤩-飲品方面,我點了冷泡桂花烏龍茶🫖係解渴同無負擔之選!☕️朋友點了柚子梳打🍹飲品上唔算
冬天真係特別好鍾意食辣野🌶真係好溫暖🔥
一向鍾意食川菜既我當然要四出試唔同餐廳🥢
我個人最喜歡就係酸菜魚呀!🤤
呢一晚剛好去新蒲崗搵朋友👯‍♀️
見到 十三姨酸菜魚📍直接的名稱就當然要試!
環境闊落,燈梳都好光猛📝
少有川菜餐廳泥講好舒服, 可以同朋友慢慢傾🖇
食物方面,當然立即點了招牌十三姨酸菜魚配水晶粉😍
我選了2人份同小辣呢!🌶
好大份的酸菜魚呀! 而且都好多魚!🐠
魚身好滑,而且完全無骨✔️所以食既時候都好放心!✔️
而且仲有好多配菜,例如酸菜、芽菜等,當然仲有水晶粉🥢
好煙韌的水晶粉,同埋好大條,好好咬同幾飽🤩
而且連埋湯飲都好好食!😋
不過以小辣泥講我覺得可以辣少少😆😆
食得辣既朋友可以不妨試再辣D!🌶📝
但以這價錢泥講幾抵食同埋真係好飽!🧡
另外,都點了唔同小食試下呀!🔎
我點了夫妻肺片🥩幾驚喜同埋幾辣!
反而呢個味道好夠😝每一啖肉都沾滿了醬汁
濃濃的川味,岩晒鍾意食辣既朋友呀!⭐️⭐️
朋友點了酸辣小木耳🖤爽口之選,
微辣同埋都幾開胃!💕
之後我們再點了手拍酸辣青瓜🥒
絕對係爽口之選,非常好既前菜選擇!🥬
而且都好大份,唔駛擔心份量唔夠!🤩
飲品方面,我點了冷泡桂花烏龍茶🫖
係解渴同無負擔之選!☕️
朋友點了柚子梳打🍹
飲品上唔算太多港式選擇,如果再多d飲品選擇會更好呢!‼️
食物方面唔錯,份量好夠
男仔食都一定會夠呢✅
手拍酸辣青瓜
酸辣小木耳
冷泡桂花烏龍茶
2023-01-16 149 浏览
約咗朋友喺新蒲崗食晚餐原來mikiki都開咗十三姨酸菜魚正!食烤魚夠晒開心啦!有舒服卡位,環境都算幾乾淨😎喺十三姨酸菜魚食烤魚,性價比都幾高☺️☺️有菜送架!又有一份川北涼粉川北涼粉涼浸浸,有少少辣油,入口即溶好過癮😌烤魚陣容非常鼎盛!麻辣味,魚身上有大量香料辣椒!見到都興奮!仲有黃色嘅脆卜卜豆豆,好食呀😋魚炸得非常香脆,一開始食嘅時候,外皮仲係脆卜卜,魚肉又夠厚口感超正!烤魚本身配菜非常豐富,有薯仔,萵筍,同埋好多芽菜!唔使逐樣加錢加倍,堅抵食😎😎除烤魚附送嘅菜都幾靚仔㗎,乾淨企理食飽飽,叫埋甜品,就Perfect !桂花冰粉清涼清甜,可以平衡返烤魚嘅油膩,成個人舒服晒~~
約咗朋友喺新蒲崗食晚餐
原來mikiki都開咗十三姨酸菜魚
正!食烤魚夠晒開心啦!

有舒服卡位,環境都算幾乾淨😎

喺十三姨酸菜魚食烤魚,
性價比都幾高☺️☺️
有菜送架!
又有一份川北涼粉

川北涼粉
涼浸浸,有少少辣油,
入口即溶好過癮😌

烤魚陣容非常鼎盛!

魚炸得非常香脆,
一開始食嘅時候,
外皮仲係脆卜卜,
魚肉又夠厚
口感超正!

除烤魚附送嘅菜都幾靚仔㗎,乾淨企理

食飽飽,叫埋甜品,就Perfect !
桂花冰粉
清涼清甜,可以平衡返烤魚嘅油膩,成個人舒服晒~~
2023-01-15 1773 浏览
當日再一次來到Mikiki商場,閒逛一輪後,太太提議試試上一次經過的這間主打酸菜魚的川菜館,還說很適合無辣不歡的我們呢✏️位置(8/10):商場一樓,地點方便✏️環境(8/10):燈光明亮,通道闊落✏️衛生(8/10):四四正正,乾凈衛生✏️服務(7/10):掃碼下單,上菜很快✏️食物(8/10):口味正宗,味道不錯🌟招牌十三姨酸菜魚(水晶粉底) - $198酸菜魚比想象中大盆,魚肉相當多而且軟滑。我們點了少辣,因此湯底味道偏酸,推薦要選較辣,水間粉夠煙韌香滑,份量亦足夠,整體印象不錯🌟啖啖無骨雞(椒麻汁) - $78無骨雞皮肉同樣香滑,口感稔而實,沒有雪藏味,椒麻汁香中有微辣,和雞肉很搭配,很快就食光光🌟夫妻肺片 - $68味道相當香濃及偏辣,肺片不會韌口感爽滑,配飯一流🌟卜卜冒粉(配三款配菜) - $75卜卜冒粉是餐廳主打之一,由於其他菜式都選辣,我們便選了鮮魚湯配幼薯粉,湯味清甜薯粉幼滑,配菜選了肥腸、滑牛肉及酥肉,味道都不錯🌟紅糖滋粑(4件) - $38食過不少川菜的紅糖滋粑,但論口感這間餐廳可選最好,煙韌不會黐牙,外皮煎得微脆,紅糖漿香而不會太甜,相當適合我們的口味🏠十三姨酸菜魚📬地址

✏️位置(8/10):商場一樓,地點方便
✏️環境(8/10):燈光明亮,通道闊落
✏️衛生(8/10):四四正正,乾凈衛生
✏️服務(7/10):掃碼下單,上菜很快
✏️食物(8/10):口味正宗,味道不錯
🌟招牌十三姨酸菜魚(水晶粉底) - $198

🌟啖啖無骨雞(椒麻汁) - $78

🌟夫妻肺片 - $68
味道相當香濃及偏辣,肺片不會韌口感爽滑,配飯一流

🌟卜卜冒粉(配三款配菜) - $75

紅糖滋粑