但這間人氣新開咖啡店「十常八九」卻稱心滿意 以白色及木系為主調的咖啡室,簡約舒適餐牌上沒有咸食, 只得數款甜點,以及飲品供應,想作為weekend brunch 的話末必太適合,下午茶就perfect 👌🏻.當日點了。。十常吐司($72),不是炸至香脆的版本,而是將日式風格融入法式多士,沾滿蛋漿的吐司慢煎至金黃色,入口充滿蛋香,口感介乎玉子燒及法式吐司之間,鬆軟濕潤,佐以蜜糖及忌廉,甜味適中,旁邊的各式生果如士多啤梨、無花果及藍莓等,正好發揮中和作用,解除僅餘的油膩感,絶對是心機之作.忌廉蛋捲入口亦是蛋香味濃,鬆軟鬆軟的,忌廉甜度適中,不會搶風頭.焙茶鮮奶($48),有別於其他咖啡店用粉末製作,店家用咖啡機萃取濃縮焙茶作基底,再加入以咖啡機打成的熱奶,焙茶及牛奶味香濃,口感輕盈順滑.黃豆黑糖豆乳($48),以豆乳作為基底,表面灑上黃豆粉,增添額外豆香及口感,另有一串日式黑糖糯米丸子,看似口感煙韌軟糯.後來查看資料才知道原來小店理念在希望客人在繁忙生活中得到喘息空間,暫時忘卻生活中十常八九不如意的事.暫時小店不接受walk in , 多得 @food.life_kei 貼心訂位,而且還是
但這間人氣新開咖啡店「十常八九」卻稱心滿意
以白色及木系為主調的咖啡室,簡約舒適
當日點了。。
暫時小店不接受walk in , 多得 @food.life_kei 貼心訂位,而且還是榻榻米座位,邊吃蛋糕邊打張卡,與好友聊聊天,過一個休閒的下午
2020-06-30 512 浏览
十常吐司$72焦糖布丁$38菠蘿熱情果梳打$42未黎之前覺得係成班港女打卡嘅地方📸但黎到之後你會變埋其中一個港女😂 因為個環境真係幾chill 成個色調好舒服 間中chill一chill係需要的⛅️ 雖然今次好黑仔我想叫咩食嗰日都冇但都叫試到啲招牌野~吐司個樣好似玉子燒咁 好鬼cute食落呢 係好軟身好軟身 係蛋香+少少牛油+浸到好林身嘅包+有浸yogurt味😂 唔知係咪真係有yogurt 但真係食到微酸嘅味 之後配個cream好輕盈 完全唔膩 點住黎食幾夾💗 不過我就麻麻呢個浸到包好淋嘅口感 所以試一次就ok~ 伴碟仲有啲生果 但都係偏酸 不過我欣賞擺盤咁有心思😂個布丁呢 真係佢其中一個signature🤭枱枱都有叫咁濟 但食落就普普通通 甜左啲 焦糖味出嘅 但上面pat cream食落去冇吐司嘅咁light~最後杯soda唔錯 夠開胃~同埋提一提大家呢 記得要ig book定位Walk-in 十次真係有八九次都reject😂因為舖頭好細間 無咩位
十常吐司$72
焦糖布丁$38
菠蘿熱情果梳打$42

未黎之前覺得係成班港女打卡嘅地方📸
但都叫試到啲招牌野~
吐司個樣好似玉子燒咁 好鬼cute

最後杯soda唔錯 夠開胃~

同埋提一提大家呢 記得要ig book定位
Walk-in 十次真係有八九次都reject😂
因為舖頭好細間 無咩位
📌十常八九~深水埗呢間日式cafe算係我近排去過cafe入邊最鍾意嘅一間🥰店名也很可愛 無論係裝修風格到食物飲品都很合我心意😍柔和嘅光線加上榻榻米和精緻嘅食品令我彷如去了一趟日本小店 感受到小店的用心💯每一個角落都可以影到美美的照片☺️可惜座位不多 不能夠容納很多人現設預約制 可以IG direct佢哋book位見到好多人都摸門釘 所以記得一定要book位‼️可惜佢哋覆得都幾慢 前兩日DM左佢哋預留座位不過冇覆到 之後摸埋門釘 先至再book到🥺可能試業期間人手不夠回覆客人booking而且仲有限時一個半鐘 等食物嚟齊就已經剩返二十五分鐘食嘢 好趕呀😩不過呢間cafe食物質素加上環境好高質 回頭率100% 🤣好想試埋佢其他食品😋全部睇落好吸引呀❤️1️⃣ 十常吐司 $72 (8/10)呢款算係小店招牌 有點似法式吐司麵包浸蛋漿 濕潤又充滿蛋香😋有啲似玉子燒咁嫩 又保留麵包嘅彈性👍🏻加上糖漿同忌廉嘅配搭簡直係Perfect池🤤個人覺得呢款係必點‼️2️⃣ 焦糖布丁 $38 (7/10)焦糖布甸賣相真係好靚 好鍾意佢個杯🤣本身一送上嚟就裂開咗 但係店員都肯幫我哋換咗一份🙏🏻布丁充滿着蛋香 焦糖味
📌十常八九~深水埗

可能試業期間人手不夠回覆客人booking
不過呢間cafe食物質素加上環境好高質 回頭率100% 🤣
好想試埋佢其他食品😋全部睇落好吸引呀❤️

1️⃣
十常吐司 $72 (8/10)
呢款算係小店招牌 有點似法式吐司
麵包浸蛋漿 濕潤又充滿蛋香😋
有啲似玉子燒咁嫩 又保留麵包嘅彈性👍🏻
加上糖漿同忌廉嘅配搭簡直係Perfect池🤤
個人覺得呢款係必點‼️

2️⃣ 焦糖布丁 $38 (7/10)
焦糖布甸賣相真係好靚 好鍾意佢個杯🤣
本身一送上嚟就裂開咗 但係店員都肯幫我哋換咗一份🙏🏻
布丁充滿着蛋香 焦糖味好重😋
見到差唔多每抬都有叫一個嚟食😂

3️⃣ 柚子烏龍茶 $42 (7/10)
天氣咁熱就會好想飲柚子味嘅飲品😆
都幾清新解渴🍹
烏龍茶味道好出 柚子味反而不太重
整體味道冇乜特別

4️⃣ 黃豆黑糖豆乳 $48 (8/10)
可選擇凍或熱嘅豆乳
呢杯飲品幾有驚喜 豆乳味好濃
好鍾意佢嘅黑糖味 甜度剛剛好😋
不過白玉都幾韌 唔係好咬得開🧐

💡整體嚟講 環境真係超級正💯
雖然有限時 但係店員服務態度有禮貌
而且食物質素有驚喜 如果冇咁難book應該短期內會再去一次🤩

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 8/10
性價比💵: 8/10
回頭率😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: 十常八九
📍: 深水埗黃竹街2號地舖
🔍: 13:00-19:00 (Wed-Mon) *TUE OFF*

• 十常吐司