2024-10-29
講吓發掘小店的樂趣,此店可說是逆市奇葩,在近幾年飲食業艱難時,由一間外賣店,發展到第二同第三間有堂食的分店,都算多街坊捧場。記得最初第一間外賣店,為處於東涌港鐵站商場,行人自動樓梯的路口靚位,人流極之旺,舖的租金應該唔平。賣的都是叉燒、油雞、燒肉、乳豬等燒味,吃過味道不錯,價錢則稍貴。若果想吃質素相若的,可以行多10分鐘到街市的燒味店外買,價錢平三份一,完全是舖租反映物價。估計三年疫情可能它外賣生意不錯,加上只有本地消費,很多時黃昏放工累透,行過會嗱嗱聲買外賣加餸返屋企吃,一路見佢都好旺場,做到依家。它第二間分店,開始有堂食,選址在住宅區裏面的「酒吧街」,其貌不揚。我覺得選址倒是相當聰明,雖然這區比較多外籍人士居住,但成條街都是吃西餐或酒吧,中菜就得佢一間做獨市生意,有時都會見到外籍人士來幫襯。我放工食過好幾次,起初都是吃燒味。佢呢度好得意的,好鍾意免費派中式老火湯,坐低就問你飲唔飲湯?每日派晒就無。「青紅蘿蔔瘦肉煲霸王花湯」我覺得幾好飲,沒有味精感,味道也足,料甚多,是我少數會成碗飲晒的小店例湯。晚上的「燒味套餐」$62:揀了豉油雞,湯瀨粉,包飲品 (通常我習慣不喝餐飲)堂食外貌算幾
晚上的「燒味套餐」$62:
另一次幫襯點了白切雞:
老火湯「冬瓜南北杏煲豬踭」
兩味餸均是鑊氣及好吃兼備,大碟頭,食完是飽到捧住個肚走。順帶一提,每次吃完都不會覺得口渴,是屬少落味精的店。