2022-02-02 1149 浏览
朋友成日叫我試呢間Omagase心諗三百幾蚊唔好要求太高求其搵間日本餐廳食個晏都要啦waiter好有禮貌等齊三個客人介紹menu前菜已經睇得出好有心分別係海草漬物 小番茄同胡麻醬波菜我覺得調味恰到好處已經有驚喜生蠔雖然唔算好肥美 不過有鮮味 合格三人份深海池魚賣相唔錯 分薄切和厚切都係果句 因為新鮮 掂分別五件手握壽司waiter都十分有禮貌的介紹加分喔除咗用料新鮮師傅也用心調味基本上不用點醬油wasabi 分別係黑木鯛 左口魚特大帆立貝 赤貝 海膽白魚仔tempura 脆卜卜好清新 這樣的配搭不錯麵豉湯雖然充滿誠意味道濃郁用料豐富不過我很怕芫荽 所以淺嚐兩口就ok😁最後是主食waiter特別介紹魚的名稱我偏偏就係唔記得😅不過! 這魚有少少怪味我不喜歡兩位朋友就大讚還吃清光甜品是很特別的黑糖雪糕我喜歡的清淡口味三個人還點了一支sake 特價三選1三人午餐非常滿足滿意盛惠$1500我覺得超值抵食 讚👍大家記得入會做會員原價328每位減40sake 原價588減100真係好抵🥰😍🤩
朋友成日叫我試呢間Omagase

sake 原價588減100
真係好抵🥰😍🤩

2022-01-30
2022-01-21 188 浏览
好耐冇去旅行,又想食日本嘢,上網見到呢間餐廳Booking有折就book左,整晚體驗都唔錯,食材有誠意,轉頭睇一睇個日本海膽卷就知道🥰🥰我哋叫咗三文魚子茶碗蒸,味道鮮甜。除咗壽司刺身,仲有得叫串燒食,呢個燒雞腎同埋燒帆立貝好夠味,燒得啱啱好👍🏻我哋仲叫咗個日本和牛配黑松露麵豉醬,一上到枱已經好香味,日本和牛非常軟嫩,側邊嘅黑松露麵豉醬可以中和返和牛嘅油脂,減低油膩感🥰最最最最吸引嘅一定係呢個海膽卷!!聽日從化上面包住一對海膽,非常滿足😍😍搞到我越嚟越想快啲飛去日本再食好嘢🥲🥲

我哋叫咗三文魚子茶碗蒸,味道鮮甜。

2022-01-14 176 浏览
銅鑼灣有水準日式小店味道🌟🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟🌟🌟環境🌟🌟🌟🌟踏入2022年,決定食返餐好嘅,寓意有個好開始🥰揀咗間都幾高質嘅日本餐廳,位於銅鑼灣澳門逸園中心11樓🙌🏻🏮🏮🏮地點便利,入到去都見到有幾台熟客,非常熱鬧。環境高質,有得食廚師發板,坐喺席前欣賞廚師手藝,不過我哋今日主要單點咗啲自己鍾意食嘅壽司刺身。前菜:岩鹽炸池魚仔日式鹽燒雞翼串芥末八爪魚壽司方面🍣🍣🍣北海道帆立貝壽司:好好食,我第一叫就嗌左幾舊😆😆深海池魚壽司是日刺身姿造 原條上非常有霸氣 非常新鮮😍唔同項目嘅食物水準都幾高,串燒、壽司、刺身都食得出食材新鮮
銅鑼灣有水準日式小店

岩鹽炸池魚仔
日式鹽燒雞翼串
芥末八爪魚

壽司方面🍣🍣🍣
北海道帆立貝壽司:好好食,我第一叫就嗌左幾舊😆😆
深海池魚壽司

是日刺身姿造 原條上非常有霸氣 非常新鮮😍

唔同項目嘅食物水準都幾高,串燒、壽司刺身都食得出食材新鮮
繼續試銅鑼灣既Omakase, 見依間lunch唔洗 $400 試試佢 結果就中大伏 🥲 同樣價錢喺銅鑼灣有太多更加好嘅選擇 依間唔會再試。同埋食緊嘅時候舖頭一直有種好怪嘅味道 -.- 🦁 伏位1️⃣ 臭鮑魚|真心未食過咁臭既鮑魚 食左一啖就冇食到 好恐怖呀大佬2️⃣ 乾爭爭飯團|主食係飯團 但入面勁乾冇醬 飯素又冇乜味3️⃣ 刺身|放題質素 油甘魚雪味重唔新鮮, 八爪魚咬唔開🦁 較好/ 正常1️⃣ 壽司|左口魚 帆立貝 赤貝都ok, 海膽一般2️⃣ 茶碗蒸|有三文魚籽 尚有誠意3️⃣ 生蠔|正常其實淨係食壽司係OK, 不過個臭鮑魚真心令人好有陰影

🦁 伏位

3️⃣ 刺身放題質素 油甘魚雪味重唔新鮮, 八爪魚咬唔開

🦁 較好/ 正常
1️⃣ 壽司|左口魚 帆立貝 赤貝都ok, 海膽一般

2️⃣ 茶碗蒸|有三文魚籽 尚有誠意

3️⃣ 生蠔|正常

其實淨係食壽司係OK, 不過個臭鮑魚真心令人好有陰影
2021-10-09 883 浏览
其實呢個標題,已經代表咗好多嘢,好彩後來有兩台入咗,感覺上冇咁孤單。一坐低佢問你飲唔飲茶,其實日本餐廳,你一坐低比杯茶俾你,係基本嘅,佢咁問得我,一定有奇怪,原來茶錢$30位。嗰刻我已經O晒嘴,然後佢俾個餐牌我睇,餐牌係個tablet, 非常難睇 (係,我係老土啲,鍾意睇一本本嘅Menu)。 跟住朋友嚟到,我哋嗌左a la carte同埋一支清酒,我哋決定唔要茶,佢俾咗三杯熱水我哋 😆。食物水準一般般,其實服務係好嘅,建議千萬唔好嗌壽司,尤其個軟殼蟹手卷,幫我哋落咗半支沙律醬。完。
2021-09-13 1126 浏览
留港消費,很想發掘好一點的日本餐,所以上網搵了呢間一試。在Open Rice發現佢地有單點八折,立即booking. 預約之後,有親切的what’sapp要求confirm booking. 追問之下,發現有Omakase同一啲比較貴重的壽司刺身單點。但一心想試都無所謂。星期五晚7:30,已有一班熟客在場,熱鬧到不得了的在吧枱。餐廳的人忙著招呼客人。要留意餐牌上一些壽司刺身是不包括在八折優惠之內。食物睇落都算可以,無咩特別。侍應有禮貌提醒追加要等耐一些,所以建議一次過叫,落單果時,又再提醒我地叫份量比較少,可能要等一些時間。兩個人折後$810 落樓,食咗一客六貫,一客鰻魚bento, 兩個蒸蛋。

2021-09-12 722 浏览
上次黎過之後,試多次依然出色,今日自己就黎試到間靜靜地菜式又多ge...壽司刺身小食到熟食都有。聽waitress講呢度仲會成日更新menu添。looking forward to 今日就唔試佢個dinner omakase,雖然都只係688.但想食得free d.牛舌盛,肉質彈牙又嫩,唔會燒到太熟,保持肉汁鮮嫩。切開一片片容易share小鯛壽司,清甜後面仲有小小果味香蕉可樂餅,好重香蕉同朱古力味下次要拉多d friend過黎一齊試多d野先。靜靜地飲番幾杯爽下。聽講仲會定時有不同sake.
上次黎過之後,試多次依然出色

小鯛壽司,清甜後面仲有小小果味

香蕉可樂餅,好重香蕉同朱古力味

2021-08-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 牛舌盛
2021-09-11 551 浏览
第一次幫襯一間高級餐廳連水和茶都唔供應!怎可能理解?開得門口收足10% service charge,但係單點就水或茶都冇杯飲!如果係咁應該早響,唔好浪費咗大家嘅時間,設計啲55折單點優惠,簡直係呃人!而且廚師掛住做套餐,等成個鐘都出唔到壽司。當大部分食物都未到時,侍應就埋嚟同你講到咗last order,我簡直O咀。等完再等,你問佢有得食未,佢同你講如果趕時間可以幫你void咗d嘢食!Are you kidding me?Service 咁差,仲要收$300+ 係service charge,😡咩心情都冇哂!食物質素好一般,唔係特別平,折咗都平均每人都500up, 咁嘅服務質素,我一定唔會再幫襯!
第一次幫襯一間高級餐廳連水和茶都唔供應!

怎可能理解?

2021-09-11
等候时间
60 分钟 (堂食)
千代鶴CHIYO TSURU一間日本料理餐廳位於銅鑼灣,地理位置於澳門逸園中心好方便,今日同朋友book訂位黎到好好品嘗一頓 Omakase (廚師發辦)。一開始由三品前菜盤打開序幕:沖繩水雲、胡麻菠菜、醋漬三文魚鼻,先由味道最淡嘅沖繩水雲嘗味,淡淡嘅醋漬味道開胃清新,再到醋漬三文魚鼻,口感爽口脆身,之後到胡麻菠菜,味道剛剛好芝麻醬涼拌菠菜清爽。揭開今日第一樣時令魚生食材名前就喺白身魚刺身 - 牛舌魚,屬於深海魚魚種,肉質細嫩,味道清甜,魚嘅鮮味會喺細嚼後慢慢淡出,薄切更顯其肉身晶瑩剔透。由淡味到濃味,先來新鮮爽口石桓貝及深海魚黑鯥手握壽司,黑鯥屬深海肉食性魚類,魚肉幼滑味道鮮甜無比,喺日本被視為刺身中之極品,中前段部份品嘗到黑鯥,為之驚喜!然後就到左口魚裙邊及深海池魚手握壽司。輕輕炙燒過表面嘅左口魚裙邊油脂釋出,魚脂豐富而且爽身;深海池魚肉質肥嫩魚油甘甜,入口更有留香。去到中後段,帶黎八幡鰤及海膽牡丹蝦手握壽司。八幡鰤喺千代鶴嘅鎮店之寶,果然名不虛傳,肉質肥美甜而回甘,每一次嘅咀嚼都品嚐到魚脂豐腴。海膽牡丹蝦配搭芝麻柚子嘅調味,充分表現出海膽嘅濃郁同時配合到牡丹蝦嘅鮮美。後段就喺最具

牛舌魚

後段就喺最具特色嘅池魚紫蘇卷。完全想像唔到紫蘇葉嘅香氣可以同步配合到深海池魚嘅甘香甜,清香中帶點脂感,素味中帶點魚鮮,互相譜奏出一種別具匠心嘅味道!
池魚紫蘇卷

過場時候就喺海鮮茶碗蒸,上面鋪滿粒粒三文魚子,內有鴨兒芹、滑子菇等,蒸蛋口感嫩滑。

是日主食料理西京燒銀雪魚,白味噌嘅味道帶甜,魚身表面燒到金黃色,加上銀雪魚嘅入口即化口感不錯!

同場加影居酒屋串燒,原來喺千代鶴可以叫不同種類嘅燒物。揀左雞翼、豚肉車厘茄、豚肉紫蘇葉、雞心及雞肝,最鍾意豚肉車厘茄串燒,豚肉嘅鹹香油脂配合到脆口多汁車厘茄嘅酸甜,口感味道豐富。

當然唔少得經典燒物 - 燒菠蘿,菠蘿爽甜得黎又多果汁,加上燒一燒嘅過程,果糖嘅甜味更加十分之突出!

黎到日本料理餐廳緊喺叫埋天婦羅食完先走。天婦羅盤有茄子、南瓜、鮮蝦及蕃薯,天婦羅漿做得夠薄身炸得酥脆,蔬菜質感仍然能夠保持濕潤及味道。

最後,去到甜品部份叫左炸年糕及檸檬雪葩。炸年糕外層用腐皮包住,味道香甜而不膩,點上甜醬油跟裡面帶米香嘅年糕喺天作之合。檸檬雪葩絕對喺今次嘅一個完美落幕,檸檬嘅微酸加雪葩嘅冰凍,為整頓Omakase送上一個歡喜醒神嘅句號。大滿足!

溫馨結語:每件千代鶴CHIYO TSURU手握壽司飯都用上赤醋製作,令壽司飯更香更有風味。同時,壽司魚生表面己經薄薄塗上一層醬油,魚生與飯之間添上了山葵直接食用,師傅嘅用心很讚!
牛舌魚
池魚紫蘇卷
2021-09-04 208 浏览
雖然香港疫情有所緩和但是其他地方的疫情仍然嚴峻在日本疫情持續對於香港人來說日本是旅行的熱點已經變成「鄉下」但疫情仍然發生所以短期內也不能到外地旅行為了一解思「鄉」情我來到一間很日本風的餐廳吃盡「鄉下」未食除了四周的食客講廣東話外與再去日本進食無異難得香港找到一間充滿日本地道風味的餐廳就算比較遠也值得一去這次吃了壽司牡丹蝦壽司壽司飯用了黑醋所以飯的顏色較深用黑醋反而有另類的醋味除了色澤較突出外味道與刺身亦很搭日本炸豆沙餅很少會見到豆沙餅這個豆沙餅炸得酥脆但並不會太油膩餅身乾爽而且豆沙很綿密不但有啖啖咬口甜度剛剛好是一款不錯的甜點日式燒牛舌芯牛舌很有韌度咬落去啖啖肉肉質彈性厚身十分滿足加上燒到剛剛好五成熟可以保持口感和味道裡面呈粉紅色不會把肉燒到太硬外面焦脆把肉汁鎖住保持肉感滑嫩入口即溶北海道帆立貝壽司帆立貝大大件切得非常厚身刺身很有咬口絕對不是那些爛爛而無味的肉質而且入口鮮甜上面配有紫菜漬十分突出刺身的鮮甜味📍 千代鶴 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心11樓
雖然香港疫情有所緩和
但是其他地方的疫情仍然嚴峻
在日本疫情持續
對於香港人來說日本是旅行的熱點
已經變成「鄉下」
但疫情仍然發生

絕對不是那些爛爛而無味的肉質
而且入口鮮甜
上面配有紫菜漬
十分突出刺身的鮮甜味

📍 千代鶴 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心11樓
2021-08-29 317 浏览
中伏嘅omakase經歷真係要記低佢是咁的…1. 一個星期前Book左位電話都確認左但尋晚上到去竟然話無預備可能係聽電話嘅服務生無記低喎要我地叫 à la carte menu2. 轉頭師傅又話做到但要俾平時上菜慢約15分鐘最後上菜速度卻離奇地頗快一件接一件3. 唔係坐bar枱 見唔到個師傅整拎出黎食set咁由個waitress講解但佢勁唔pro 用詞又好差勁hard sell去追加嘢食4. 重點係食材唔新鮮個toro 黑黑地又唔油香最後我係食到肚屙5. Omakase 係講求細節但佢由上碟嘅清潔度(鼓油漬周圍係)以至擺盤都亂糟糟天啊!點解個fd會介紹我食呢間!?
中伏嘅omakase經歷

4. 重點係食材唔新鮮
個toro 黑黑地又唔油香
最後我係食到肚屙

5. Omakase 係講求細節
但佢由上碟嘅清潔度(鼓油漬周圍係)
以至擺盤都亂糟糟

天啊!點解個fd會介紹我食呢間!?
2021-08-23 279 浏览
朋友話俾我知,原來呢一間晚市發辦有七五折, 我朋友成日想試新野所以就陪佢試吓啦。😂😂😂💕💕.膽粗粗同朋友試吓,試過之後覺得原來食物都幾新鮮,食物放上碟已經覺得好吸引,師傅好俾心機整理菜式,發覺有幾碟特別想同大家分享,可以一試。適合輕食量的我😋😋😋主要推介係有赤身 北海道章魚🐙、蝦天婦羅🦐、金目鯛魚🐠、特製海膽卷😎😎🍣⋯⋯睇相應該都感受到食物賣相不俗、食落口感新鮮。但係如果大食嘅朋友,就可以叫一啲飯或者烏冬。☺️

但係如果大食嘅朋友,就可以叫一啲飯或者烏冬。☺️
2021-08-21 236 浏览
食材新鮮日式小店💗今日嚟開銅鑼灣呢頭,又有啲想食日本嘢見到呢間裝修好別緻,估唔到又幾多人食環境都好舒適👍🏻仲有高凳同矮凳添燒和牛伴松露麵豉醬呢個燒得超入味,松露麵豉醬好濃郁和牛超滑口,油脂夠多日本海膽軍艦壽司🍣嚟日本讓廳緊係要叫壽司,叫咗我最愛嘅海膽超厚厚的!!!食落好新鮮好滿足呀真係🤩🤩🤩北海道生蠔好有驚喜!生蠔好鮮甜🦪露荀天婦羅夠哂脆,熱辣辣!木魚蒜頭漬赤身北海道章魚赤身同章魚都好爽口彈牙😍

食材新鮮日式小店💗
今日嚟開銅鑼灣呢頭,又有啲想食日本嘢
見到呢間裝修好別緻,估唔到又幾多人食
環境都好舒適👍🏻仲有高凳同矮凳添

燒和牛伴松露麵豉醬
呢個燒得超入味,松露麵豉醬好濃郁
和牛超滑口,油脂夠多

日本海膽軍艦壽司🍣
嚟日本讓廳緊係要叫壽司,叫咗我最愛嘅海膽
超厚厚的!!!食落好新鮮
好滿足呀真係🤩🤩🤩

北海道生蠔
好有驚喜!生蠔好鮮甜🦪

露荀天婦羅
夠哂脆,熱辣辣!

木魚蒜頭漬
赤身
北海道章魚
赤身同章魚都好爽口彈牙😍
2021-08-15 255 浏览
成日都覺得食日本嘢, 就算唔嗌omakase都好, 但係去啲有omakase嘅餐廳就實冇輸. 因為覺得啲魚生都會正啲. 跟住open rice見到呢間餐廳啲餐好似好正咁特登落老銅食. 而且佢就喺逸圓, 真係勁方便.上到去見到個環境都好乾淨舒服, 好多bar檯位, 開心~燒牛舌芯 本身都勁中意牛舌, 佢呢個牛舌又真係正, 燒得啱啱好, 好易咬又好嫩. 配kimchi都係第一次🤣燒和牛伴松露麵豉醬 和牛成日食, 配黑松露同麵豉我又真係第一次, 個醬好得意又好食, 味道好濃. 呢個係爭住食晒🤣慢煮穴子成日覺得慢煮係gimmick, 但係又真係好好食嘅喎, 味道同鰻魚差唔多, 個飯撈過汁都好正, 燒菠蘿食完飯梗係要個燒菠蘿做ending㗎啦~ 佢仲好幫你切好, 窩心~覺得下次去就試佢omakase 😌

上到去見到個環境都好乾淨舒服, 好多bar檯位, 開心~

燒牛舌芯

燒和牛伴松露麵豉醬

慢煮穴子

燒菠蘿

覺得下次去就試佢omakase 😌
知道屋企人鍾意食日本野,帶左佢地去銅鑼灣揾食,意外揾到呢間居酒屋,我果然有眼光!🔆燒左口魚邊壽司🔆左口魚充滿油脂,鹹淡適中,魚肉細嫩,滿足!🔅燒雞肝串🔆外皮焦香,雞肝相當厚實,滑嫩香濃!🔅北海道帆立貝壽司🔅超大件帆立貝,大件到可以包住個壽司,而且很有鮮味,飽滿爽滑,黑醋壽司都幾特別,加上昆布、漬物味道跟帆立貝相互配合!不俗!🔅黑松露芝士吉列🔅黑松露同埋芝士嘅味道都好濃郁,吉列炸得好香,邪惡但質素好好,肥死都抵😎超想試吓佢個廚師發板,會再回頭!

🔆燒左口魚邊壽司🔆
左口魚充滿油脂,鹹淡適中,魚肉細嫩,滿足!

🔅燒雞肝串🔆
外皮焦香,雞肝相當厚實,滑嫩香濃!

🔅北海道帆立貝壽司🔅

🔅黑松露芝士吉列🔅

超想試吓佢個廚師發板,會再回頭!