2021-11-18 22 浏览
Through one of my colleague's recommendation, I decided to bring my wife here for dinner tonight. Umaisushi was located at Victory Avenue, in between of Ho Man Tin and Mongkok MTR.Even though the restaurant was not that big, but they served a wide range of Japanese cuisine such as sashimi, sushi, salad, fried items, rolls, skewers, desserts and drinks etc. Shortly after we were seated, they served us starters, which was vegetable salad. It consisted of pears, carrot and cucumber sticks. They wer

Shortly after we were seated, they served us starters, which was vegetable salad. It consisted of pears, carrot and cucumber sticks. They were crunchy and juicy, going well with the sauce which was flavourful.

We ordered pineapple homemade liquor, which was clear and refreshing. It was sweet in taste, with strong pineapple taste, which was easy to drink too.

We ordered 5 pieces sashimi platter, consisting of tuna, salmon, sweet prawn, sea urchin and madai sashimi. They were fresh in taste, with prawn sweet and juicy, tuna chewy and soft, salmon fat and chewy. Madai was chewy and very fresh and sea urchin was flavourful and creamy, with seaweed provided to wrap with it.

Fried chicken cartilage was fried till crispy and chewy, with mayo cream provided to dip onto it.

Grilled sweet potato was chewy and sweet and grilled mushroom was juicy and chewy as well.

Fish maw udon - Soup was clear and sweet, absorbing the essence of the fish broth. Udon was handmade, thus it was chewy and smooth. Chef was generous with the portion of fish maw, which was juicy and chewy.
2021-11-17 9 浏览
今晚女友帶我去何文田勝利道 吃日式晚餐, 千府·居食屋.  這間日式居食屋, 門面設計也不錯.室內燈光柔和, 用了木餐桌,  使人感覺舒適.  座位排列, 整整齊齊. 牆上有時令食品介紹.吃燒物, 最好飲清酒, 純米酒大吟釀, 北鹿天祿光臨, 清澈微甜, 淡淡純香從酒杯散發, 大家先開開胃.點餐後, 侍應立即送來日式小食,  青瓜條, 蘿蔔, 沙葛, 又送上燭燈及鯷魚醬,  女友發現瓷碟有富士山雕刻, 加了醬汁, 富士山景湧現, 新鮮的蔬菜條好爽甜, 混入暖暖的鯷魚醬, 頂開胃,  不錯.松葉蟹肉波波, 擺放於透明玻璃盛器, 好有貴氣.  圓球波波用松葉蟹肉絲結成, 加上用蟹籽點綴, 還伴有翠綠沙律菜, 視覺靚.  混合一齊食, 真材實料.時令生蠔,  係時候食生蠔了, 時令生蠔肥大肉厚,  肉質爽甜,  配些酸汁啫喱帶出了生蠔嘅鮮甜味, 滋味無窮.松葉蟹膏豆腐 松葉蟹膏豆腐,  啖啖有蟹香,  口感好滑.  三文魚籽粒粒晶瑩彈口, 大家都仲意.千府火炙盛盒, 有四款壽司,  包括 左口魚裙邊,中拖羅, 北海道帆立貝,  及三文魚.   用日本種珍珠米.火炙左口魚裙邊 經火炙, 魚肉緊
吃燒物, 最好飲清酒,
點餐後, 侍應立即送來日式小食,
青瓜條, 蘿蔔, 沙葛, 又送上燭燈及鯷魚醬,
女友發現瓷碟有富士山雕刻, 加了醬汁, 富士山景湧現,
時令生蠔,
松葉蟹膏豆腐
火炙左口魚裙邊 經火炙, 魚肉緊致香濃, 帶豐富油份卻不膩口,  吃得出色.
北海道帆立貝,  肉質彈牙超爽,  加上松露, 更好食.
三文魚配有洋蔥 , 炙燒, 入口也不錯.
中拖羅, 油脂香, 魚味濃,
原條燒花魚
女友最愛時令魚, 依餐廳推介,  叫了花魚一夜干
燒得剛剛好, 厚肉, 肉質保持不乾硬, 魚味鮮甜.
日本黑豚角煮
自家製黑豚角煮, 選料好, 肥瘦相間嘅黑豚腩肉, 脂香出眾, 又稔滑, 伴有日本 蒸蛋滑溜, 新鮮露筍及椰菜花.  yummy.
宇治抹茶十勝紅豆布甸
宇治抹茶係日本綠茶之冠, 餐廳做了個富士山綠茶味的 布甸, 忌廉用作山頂的雪, 好有心思.  綠茶布甸加忌廉及十勝紅豆,  好好食.
這個晚餐食物有特式, 食材優質, 價錢超值, 去何文田覓食,  千府·居食屋 是個好選擇.
我們臨走時, 熱情的侍應姐姐還送個許願牌給我們, 祝福大家健康快樂.
  • 松葉蟹膏豆腐
  • 生蠔
  • 刺身
  • 松葉蟹肉波波
  • 原條花魚夜幹燒
2021-11-16 37 浏览
返鄉下~ 綠茶可樂, 第一次見,除咗綠色之外,真係有綠茶味,好得意。 絕對無伏! 呢個飲品係店員特別推介,我連名字都忘記了,但係真係好靚好得意。 刺身拼。 盤串燒明太子手羽 $25 足料 , 燒得非常香口惹味串燒白鱔 $88 油香滿足! 非常肥厚! 日本黑豚肉腸 $28 非一般 脆皮腸, 爆汁 辣口日本今時番薯 $25美國頂級牛小排 淋淋的 肉質軟棉 一口一件 送酒一流宇治抹茶十勝紅豆布甸~ 彈下彈下,綠茶味香濃,超級好食,私心推介,可以食10杯。
返鄉下~

刺身拼。 盤

串燒明太子手羽 $25 足料 , 燒得非常香口惹味
串燒白鱔 $88 油香滿足! 非常肥厚!

日本黑豚肉腸 $28 非一般 脆皮腸, 爆汁 辣口
日本今時番薯 $25

美國頂級牛小排 淋淋的 肉質軟棉 一口一件 送酒一流

💖今日決定要去飲番杯🥃,去旺角呢間新開無耐但好受歡迎👏🏻嘅居酒屋🏮,回味下之前日本🇯🇵嘅trip✈️。1⃣️餐前小食及茶芥 $30💖清新嘅青瓜🥒、胡蘿蔔🥕、白蘿蔔⚪️條,配上加熱🔥左嘅西班牙🇪🇸鯷魚醬,魚油味鹹香。2⃣️九件壽司🍣 $298💖有赤身、拖羅、深池、帶子🐚、赤蝦🦐、海膽、鰈魚邊、和牛🐂同1款時令魚。帶子肥厚鮮美,配搭黑松露。鰈魚邊魚油香重,入口即融。拖羅同赤身油脂味香,入口順滑。海膽比的好多🤩,鮮美嫩滑。3⃣️酒盜芝士🧀 $88💖係隱藏menu!黎呢度記住望下牆上🧱嘅黑板menu,同問下職員👩‍💼有咩好介紹,咁就唔會錯過咗好嘢!呢款佐酒小食係將漬物魚腸🐟同芝士🧀搽係餅乾🍪度食。鹹香creamy嘅芝士配上帶魚油香嘅魚腸,再搽上脆脆嘅crackers 上,口感豐富。4⃣️燒鰻魚干🐟 $88💖平時都係雞泡魚干,呢度有鰻魚干,好特別🤩!口感更有嚼勁,帶煙燻香味,口感好焦脆,可以配mayo⚪️或西班牙鯷魚醬食。5⃣️松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸🦀 $58💖食啲暖嘢,呢個好足料,有蟹肉🦀、蟹膏、蟹籽同菇🍄,最鐘意鮮美綿密嘅蟹膏,配上滑嫩嘅雞蛋羹🥚最正!6⃣️大蔥雞肉串🍢 $28💖雞肉大大塊,keep到嫩滑,大蔥香甜微辣🌶️,配

1⃣️餐前小食及茶芥 $30

2⃣️九件壽司🍣 $298

3⃣️酒盜芝士🧀 $88

4⃣️燒鰻魚干🐟 $88

5⃣️松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸🦀 $58

6⃣️大蔥雞肉串🍢 $28
💖雞肉大大塊,keep到嫩滑,大蔥香甜微辣🌶️,配上檸檬🍋汁提味。

7⃣️日本雞腎🐔 $32
💖每次去居酒屋🏮必食!爽脆彈牙,有嚼勁,配上檸檬🍋汁酸香清新,佐酒一流。

8⃣️檸檬燒酌🍋 $69
💖黎居酒屋梗係要飲杯酒🥃!呢款係佢地自家浸左3個月嘅,燒酌、檸檬汁🍋同碳酸水搭配,好易入口,酒味淡薄,更多係檸檬嘅清新酸味!

💖值得讚嘅仲有服務態度👍,職員👩‍💼好細心介紹食物,態度好好❤️!menu選擇都好豐富,黎旺角好推薦黎呢間居酒屋chill下。
2021-11-16 116 浏览
不少隠世嘅高質餐廳都遠離鬧巿,千府就係其中一間,不但食物質素好,餐廳仲有不少日本富士山嘅佈置,甚有特色。.🏮餐前小食($30)青瓜、白蘿蔔及紅蘿蔔條配上自家製嘅西班牙鯷魚醬,魚油味非常濃郁,鹹香味十足。 🏮香煎牛油果蟹肉餅沙律($118)有蟹籽、牛油果及清新嘅蔬果,配埋芝味及蟹味十足嘅蟹肉餅,健康得嚟又有點邪惡。🏮九件壽司($298)壽司選用時令新鮮嘅魚生,配以日本種珍珠米,好有日本嘅感覺;赤蝦、帶子及海膽都好鮮味甘甜,魚類大部份都好肥美, 正!🏮千府一品厚切牛舌芯($138)牛舌芯既嫩且爽口彈牙,厚得嚟一啲都唔韌,而且牛味好出,勁好食。🏮手作免治雞肉軟骨餅($38)雞肉軟骨餅入口鬆化又juicy,食落有少少軟骨增加咗口感,配埋加咗生雞蛋嘅醬汁,入口更滑。🏮鹽燒白鱔($88)白鱔肥美厚實,肉質 juicy,燒完仲一啲都唔腥。🏮日本金時蕃薯($25)蕃薯香甜軟綿,細細粒可以一啖一粒。🏮鮮淮山($18)淮山燒嘅時間控制得唔錯,食落爽脆帶焦香,亦有別平時滑潺潺嘅口感。🏮一口豆腐($18)以鰻魚汁一齊燒,味道甜甜地幾好食。🏮日本黑豚腩肉($25)有高級五層燒腩仔嘅感覺,高級嘅原因係豚肉味濃而嫩
🏮餐前小食($30)

🏮香煎牛油果蟹肉餅沙律($118)

🏮九件壽司($298)

🏮千府一品厚切牛舌芯($138)

🏮手作免治雞肉軟骨餅($38)

🏮鹽燒白鱔($88)
白鱔肥美厚實,肉質 juicy,燒完仲一啲都唔腥。

🏮日本金時蕃薯($25)
蕃薯香甜軟綿,細細粒可以一啖一粒。

🏮鮮淮山($18)

🏮一口豆腐($18)
以鰻魚汁一齊燒,味道甜甜地幾好食。

🏮日本黑豚腩肉($25)
有高級五層燒腩仔嘅感覺,高級嘅原因係豚肉味濃而嫩,肥而不膩,好食!

🏮巨峰乳酸梳打($38)
100%青森縣蘋果汁($48)
富士山造形玻璃杯配冰球及薄荷葉裝飾,令飲品加哂分,加埋LED燈夠晒IGable。

🏮宇治抹茶十勝紅豆布丁 $48
十勝紅豆香甜綿密,抹茶布丁茶味濃郁,一齊食係perfect match。

2021-11-15 20 浏览
自從開左屯馬線之後, 去何文田食野真係方便左好多~一直都聽人講話勝利道有好多特式餐廳, 今日就去一去呢間新開左冇耐ge特式居酒屋!雞尾酒$98用黎打卡簡直一流完全冇諗過一杯柚子cocktail會以迷人藍色黎present, 用左Sake 做base都唔會蓋過個果香,好岩女仔飲,唔太濃。個杯仲要係有個小富士山係底, 好有心思!松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58食得出佢地嘅蛋唔係普通蛋,因為蛋味特別濃~再問店長先知原來佢地用嘅雞蛋係黎自日本嘅頂級蘭王蛋,冇任何添加劑同激素,營養豐富。入面仲有蟹膏蟹肉同蟹籽,好想再食!燒物秋葵($18)及鮮淮山($18)燒得岩岩好, 加埋佢地日式燒汁, 好惹味!唔會話好甜或咸!淮山滑口符得黎又爽脆~最後仲叫左美國頂級牛小排沙津($138)淡淡嘅柚子汁再加埋5成熟GE牛小排簡直係絕配!口感軟嫩多汁,入口鬆化!

雞尾酒$98
用黎打卡簡直一流

松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸 $58

燒物

秋葵($18)及鮮淮山($18)

燒得岩岩好, 加埋佢地日式燒汁, 好惹味!唔會話好甜或咸!
淮山滑口符得黎又爽脆~

最後仲叫左美國頂級牛小排沙津($138)
淡淡嘅柚子汁再加埋5成熟GE牛小排簡直係絕配!
口感軟嫩多汁,入口鬆化!
2021-11-14 99 浏览
《初戀在富士山🗻》🗻紫 初戀富士💕 巨峰提子+SAKE的Cocktails🗻赤 初戀富士🧡 士多啤梨+SAKE的Cocktails表面喺青蘋果味嘅煙燻~店員哥哥努力幫我哋整個球😛🥢前菜 西班牙醍魚配蘿蔔條 $30🥑香煎牛油果蟹肉餅沙律🥗 $118蟹肉餅蟹味都唔錯!2人都可以SHARE到2碟, 健康之選~🦀松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片 $118師傅喺廚房已經燒好及攪拌松葉蟹籽蟹膏,用匙羹盛裝少少放喺燒鱈魚脆片上一齊食!首先入口嘅喺蟹味超濃郁,然後喺食到超級脆嘅燒鱈魚脆片!食到想encore!!!🍖西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子🍳 $148店員必食推薦!估唔到日本料理店會採用西班牙伊比利亞黑毛豬🤣黑毛豬叉燒好肥美!香噴噴又份量夠哂多~半熟溫泉玉子水汪汪咁,再生少少會更加好!感覺有啲似月見雞肉棒形式~🍣幸卷物海膽 三文魚籽 炸蝦 青瓜 軍鑑🍢鹽燒白鱔 $68外脆內軟嘅白鱔, 肉質夠Juicy🍤日本天使蝦 $20🔹鮮淮山 $18 一串4塊, 食落爽口🍄鮮冬菇 $18 一串3塊🔸一口豆腐 $18 一串有4塊, 細細舊硬豆腐咁~落咗燒汁好好味!🗻宇治抹茶十勝紅豆布丁🍮 $48期待好耐嘅綠色
《初戀在富士山🗻》
初戀富士

🗻紫 初戀富士💕 巨峰提子+SAKE的Cocktails
🗻赤 初戀富士🧡 士多啤梨+SAKE的Cocktails
表面喺青蘋果味嘅煙燻~店員哥哥努力幫我哋整個球😛

🥢前菜 西班牙醍魚配蘿蔔條 $30

🥑香煎牛油果蟹肉餅沙律🥗 $118
蟹肉餅蟹味都唔錯!2人都可以SHARE到2碟, 健康之選~

🦀松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片 $118
松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片

西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子

🍖西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子🍳 $148
感覺有啲似月見雞肉棒形式~

🍣幸卷物
海膽 三文魚籽 炸蝦 青瓜 軍鑑

🍢鹽燒白鱔 $68
外脆內軟嘅白鱔, 肉質夠Juicy
🍤日本天使蝦 $20

🔹鮮淮山 $18 一串4塊, 食落爽口

🍄鮮冬菇 $18 一串3塊

🗻宇治抹茶十勝紅豆布丁🍮 $48
宇治抹茶十勝紅豆布丁

期待好耐嘅綠色富士山,其實喺宇治抹茶布丁🗻抹茶味夠香濃,十勝紅豆甜度適中粒粒分明,配搭一齊食勁好食!作為飯涕甜品真喺好滿足!!!
初戀富士
松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片
西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子
宇治抹茶十勝紅豆布丁
🍣🍱🍻居酒屋初體驗🧡🍜✨いらっしゃいませ 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙬𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝙖𝙩 ⓘⓩⓐⓚⓐⓨⓐ !!! ❤️📍何文田 Ho Man Tin / 旺角 Mong Kok- 晚市餐前小食七彩顏色嘅蔬菜條🌈點啲西班牙鯷魚醬🐟嚟食,鯷魚醬意外地無一陣魚腥味,反而甜甜地咁,賣相同味道都好開胃!!!💰$30🪄 3.5/5- 松葉蟹肉波波🦀 松葉蟹肉絲搓成蟹肉波波,賣相好靚!!! 柚子啫喱同沙律菜勁fresh,仲可以feel到啫喱喺嘴入面爆開嘅moment,超級juicy!!!💰$148🪄 4.5/5- 五點刺身 🍣刺身好正,既鮮甜又新鮮。店員好細心咁,一放低咗叫我地即刻食,因為怕啲冰會好快溶。我地梗係聽話,第一時間就試下呢個店員重點推介嘅刺身拼盤啦!!! 我自己最中意嘅刺身係帶子,滑溜溜好厚身,質感仲好爽口添!!!💰$238🪄 5/5- 千府火炙盛盒(八件)🍱火炙盛盒嘅壽司全部都係熟嘅,有每樣兩件嘅三文魚、北海道帆立貝、左口魚裙邊同埋中拖羅。帆立貝都唔會烤到好「o鞋」身,可以食得出呢度嘅日本海鮮都好高質,even連熟咗都好好食!!! 💰$198🪄 4.5/5我地仲一口氣嗌咗好幾款燒物🔥,款款都好高質,燒
🍣🍱🍻居酒屋初體驗🧡🍜✨

🪄 5/5

- 千府火炙盛盒(八件)🍱
💰$198
🪄 4.5/5

我地仲一口氣嗌咗好幾款燒物🔥,款款都好高質,燒到火候啱啱好。
- 唐揚磯邊魷魚🦑

💰$20

- 鮮冬菇
💰$18/串
🪄 3.5/5

我覺得唐揚磯邊魷魚同日本雞腎係必食🥰🥰🥰 魷魚炸得唔會好油膩,雞腎 有輕輕醃過,燒得好香口!!!

- 花膠烏冬 🍜
超大塊花膠😎😎😎 仲要有幾塊😎😎😎 我地思考咗好耐要唔要嗌個主食,聽到有花膠烏冬呢個hidden menu真係一定要試下啦😋 烏冬好煙韌,我超鐘意呢❤️
💰$108

💙 雞尾酒🍸
好似深海嘅顏色!!! 藍色超級靚!!! 個杯仲要係富士山造型🗻OMG!!!
💰$68
🪄 5/5!!!

💜 巨峰乳酸梳打🍹
我唔飲得酒,所以店員推介我試下呢個無酒精嘅乳酸梳打。巨峰提子🍇味好清新!!!
💰 $38
🪄5/5!!!

📎地方唔算好大,記得預早去或者book啊😚
📎店員好有耐性同客人介紹是日食物👍🏻

千府·居食屋
何文田勝利道2號地舖
對上一次到訪居酒屋已經是long time ago,那時候在日本🇯🇵吃了一頓超級難忘的晚餐,非常享受!💖💖💖 猜不到香港的居食屋也可以給我帶來回憶中的日本味道~🥰🥰🥰 🗻🗻🗻🗻🗻這裡用了富士山🗻的主題, 不論是豉油碟,還是牆上的裝飾都印上了富士山的圖案,甚至連紙巾座和飲料杯子用了富士山造型😍 超有濃厚日本居食屋格調!🤩 播放的日文歌曲也非常能夠炒熱氣氛。🥳🥳🥳 餐廳由多年酒店級日式主廚發辦,主打刺身、串燒、壽司、和食、酒類、甜品等,食材質素極高,選擇種類豐富,極有日本居酒屋的風味!🍺.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆晚市餐前小食 $30雞尾酒🍸 $68巨峰乳酸梳打🍹 $38松葉蟹肉波波 $148五點刺身 $$238千府火炙盛盒(八件)$198唐揚磯邊魷魚🦑 $55 x 2日本雞腎 $32/串明太子手羽 $25/串日本青椒仔 $20鮮冬菇 $18花膠烏冬 $108.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆我真的超喜歡我這一杯雞尾酒🍸,鄰桌的客人也對於這杯雞尾酒十分好奇,紛紛探頭過來看看是什麼飲料呢~ ⚗️霧氣煙泡泡散發著獨一無二的芬芳,賣相精美,

🗻🗻🗻🗻🗻

明太子手羽 $25/串
日本青椒仔 $20
鮮冬菇 $18
花膠烏冬 $108

我真的超喜歡我這一杯雞尾酒🍸,鄰桌的客人也對於這杯雞尾酒十分好奇,紛紛探頭過來看看是什麼飲料呢~ ⚗️霧氣煙泡泡散發著獨一無二的芬芳,賣相精美,創造出多重感官享受!富士山玻璃杯🗻🧊🥃亮起燈一閃一閃💡的時候超級吸引,酷炫十足!

五點刺身

🌟五點刺身🍣是全晚的主角!!!三文魚腩、拖羅、帆立貝、牡丹蝦赤身、深池魚、生蠔🦪和海膽每一樣都超級新鮮,鮮甜肥美!!!尤其是海膽🐡 完全沒有苦腥味,味道豐腴甘甜,質感細膩,幾乎入口即溶。餐廳很細心的準備了香脆的紫菜片給我們包住海膽來吃,只是吃一小瓣甘甜細膩的海膽都已經感受到絕頂的滋味!!!
花膠烏冬

花膠烏冬也是一道超驚喜的主菜,很多花膠,又大塊又足料!🍜🌟⚡️✨
千府火炙盛盒

🌟千府火炙盛盒🍱同樣也是亮點💡有中拖羅(兩件)、北海道帆立貝(兩件)、左口魚裙邊(兩件)還有三文魚(兩件)。輕炙過的魚面鮮味十足,色澤透亮,尤其是左口魚裙邊特別鮮甜,上面更放了一小繓蟹籽,看起來很精美。入口即溶的效果讓人欲罷不能。

餐前小食是青瓜、紅蘿蔔及沙葛條,餐廳給了我們一壺溫熱的🇪🇸西班牙鳀魚汁蘸來吃。🥒🥕
松葉蟹肉波波
接著上菜的是松葉蟹肉波波🦀,上面有柚子酸汁啫喱,非常開胃,下面的蟹肉拌勻沙律菜吃十分清新!
唐揚磯邊魷魚
各款小食都相當吸引,首先是唐揚磯邊魷魚🦑,魷魚肉厚身爽彈,炸粉不會太厚,剛剛好脆卜卜~
日本雞腎
日本雞腎🐔爽口美味,略帶一點炭火烤香味。
日本青椒仔
日本青椒仔烤得爽脆,表面放上木魚絲中和辣味,口感豐富🌶
明太子手羽
明太子手羽將明太子釀了在雞翼的肉裡面,微辣惹味!🍗

🤩後來我們問一問店長才知道原來這家居酒屋是新開的,十月尾才剛剛正式開業!😱 我還以為是開了很久,因為現場都好像有很多熟客支持!❤️ 店員們招呼得十分周到,雖然我們是第一次去,但她們態度親切,會主動跟我們介紹menu,更會特別推介一些餐廳是日晚市的special hidden menu!😚 這個地方麻雀雖小五臟俱全,環境雖然狹小,但反而昇華了整個空間的溫暖氛圍,氣氛熱鬧,全個晚上都坐得十分舒適。🥰🥰🥰

千府 • 居食屋 Umaisushi

明太子手羽
  • 雞尾酒
  • 日本青椒仔
2021-11-12 26 浏览
何文田的美食集中地非勝利道莫屬!揀呢間主要係比個門面吸引左,感覺好乾淨又帶日本氣息👍🏻坐左一陣,已經感受到整個餐廳好有親和力!老闆娘事事親力親為,好主動同客人傾計😃講返食物先~~先嚟個「千府火炙盛盒」魚生經過火炙後,能夠從脂香帶有鮮甜😋特別岩哂脂肪比例好足嘅三文魚腩、吞拿魚腩、左口魚裙邊😍「松葉蟹膏豆腐」呢個真係不得了🤩勁好食!食第一啖已經滿口充斥住濃濃嘅蟹膏味道。相信無人可以抗拒到😋「日式蕃茄豆腐」「日本黑豚肉腸」燒得夠哂香,外層脆皮沾滿了黑豚肉嘅油脂,非常滋味😋好夠juicy👍🏻「松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸」本身熱愛食蟹膏,所以呢個茶碗蒸都不容錯過😄可能食左個蟹膏豆腐先,所以呢個食嘅時候感覺無咩特別😛純粹覺得蛋好滑,有蟹膏嘅鮮甜!「原條燒花魚一夜干」燒得焦香的花魚,魚肉絲絲分明,鹹香焦脆!
何文田的美食集中地非勝利道莫屬!
揀呢間主要係比個門面吸引左,感覺好乾淨又帶日本氣息👍🏻
坐左一陣,已經感受到整個餐廳好有親和力!
老闆娘事事親力親為,好主動同客人傾計😃
講返食物先~~
先嚟個「千府火炙盛盒」
魚生經過火炙後,能夠從脂香帶有鮮甜😋
特別岩哂脂肪比例好足嘅三文魚腩、吞拿魚腩、左口魚裙邊😍

「松葉蟹膏豆腐」
呢個真係不得了🤩勁好食!
食第一啖已經滿口充斥住濃濃嘅蟹膏味道。
相信無人可以抗拒到😋

「日式蕃茄豆腐」

「日本黑豚肉腸」
燒得夠哂香,外層脆皮沾滿了黑豚肉嘅油脂,非常滋味😋
好夠juicy👍🏻

「松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸」
本身熱愛食蟹膏,所以呢個茶碗蒸都不容錯過😄
可能食左個蟹膏豆腐先,所以呢個食嘅時候感覺無咩特別😛
純粹覺得蛋好滑,有蟹膏嘅鮮甜!

「原條燒花魚一夜干」
燒得焦香的花魚,魚肉絲絲分明,鹹香焦脆!
2021-11-12 14 浏览
朋友很喜歡去居酒屋這晚我特地黎輕鬆放鬆一下先送上前菜,有青瓜,紅蘿蔔等配上鯷魚醬,特別開胃和風火炙左口魚邊沙律火灸左口魚油香豐富,入口即溶,沙律來得新鮮爽口北鹿 天祿光臨大吟釀很易入口,口味很清新,韻味猶存個人很喜歡千府時令海鮮卷賣相不錯,吞拿魚充滿魚油香,一口一件實在大滿足松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸蟹膏味濃,茶碗蒸滑溜一整個鮮甜串燒又是這裡的主打,點了幾款來配酒厚切牛舌芯,燒鮮淮山,日本黑豚肉腸串日本青椒仔調味跟熟度都剛剛好,外脆內軟的黑豚肉腸串很爽脆的牛舌芯,青椒仔甘甘甜甜宇治抹茶十勝紅豆布丁,抹茶味濃,很Q彈
朋友很喜歡去居酒屋
這晚我特地黎輕鬆放鬆一下

先送上前菜,有青瓜,紅蘿蔔等
配上鯷魚醬,特別開胃

和風火炙左口魚邊沙律
火灸左口魚油香豐富,入口即溶,沙律來得新鮮爽口

北鹿 天祿光臨大吟釀
很易入口,口味很清新,韻味猶存
個人很喜歡

千府時令海鮮卷
賣相不錯,吞拿魚充滿魚油香,一口一件
實在大滿足

松葉蟹膏蟹肉茶碗蒸
蟹膏味濃,茶碗蒸滑溜
一整個鮮甜

串燒又是這裡的主打,點了幾款來配酒
厚切牛舌芯,燒鮮淮山,日本黑豚肉腸串
日本青椒仔

調味跟熟度都剛剛好,外脆內軟的黑豚肉腸串
很爽脆的牛舌芯,青椒仔甘甘甜甜

宇治抹茶十勝紅豆布丁,抹茶味濃,很Q彈

2021-11-12 19 浏览
平時真係好少會經過何文田,今日陪男朋友去左整車,就順便係附近搵野食!難得嚟到,當然要食得好啲啦坐低左一陣,就為我哋端上前菜!我幾鍾意食呢度嘅鯷魚醬味道唔會過咸,相信係自家調製~~手打免治雞軟骨餅外層煎到好香口,中間仲有軟骨嘅口感,食落好有層次千府火炙盛合火炙壽司可以迫到啲魚油出嚟,令到口感更細滑特別最愛就係火炙左口魚!不過個人覺得去左口魚對左啲😆食完唔太夠喉,如果可以厚返啲會更好!火炙中吞拿魚腩上面加左柚子,食嘅時候感覺幾清新有魚油香之餘又唔會有油膩感!鰻魚炒飯炒飯炒到有啲焦香,估唔到居酒屋都可以炒到咁有鑊氣不過略嫌鰻魚汁有啲甜!自家cocktail + mocktail
難得嚟到,當然要食得好啲啦

坐低左一陣,就為我哋端上前菜!
我幾鍾意食呢度嘅鯷魚醬

味道唔會過咸,相信係自家調製~~

手打免治雞軟骨餅
外層煎到好香口,中間仲有軟骨嘅口感,
食落好有層次

千府火炙盛合
火炙壽司可以迫到啲魚油出嚟,令到口感更細滑

特別最愛就係火炙左口魚!

不過個人覺得去左口魚對左啲😆
食完唔太夠喉,如果可以厚返啲會更好!

火炙中吞拿魚腩
上面加左柚子,食嘅時候感覺幾清新

有魚油香之餘又唔會有油膩感!

鰻魚炒飯
炒飯炒到有啲焦香,估唔到居酒屋都可以炒到咁有鑊氣

不過略嫌鰻魚汁有啲甜!
自家cocktail + mocktail
2021-11-10
2021-11-11 182 浏览
勝利道有間新開嘅日式🇯🇵居酒屋🏮,以富士山🗻為主題。 佢嘅裝潢都係充滿和風特色,連紙巾架都係富士山😍 服務都好似日本人咁友善親切🥰餐前小食西班牙提魚配蔬菜條 $30千府海の幸卷 $168上面有三文魚籽、海膽、吞拿魚蓉,飯卷入面仲有牛油果及炸蝦,材料新鮮豐富香煎牛油果蟹肉餅沙律 $118香滑嘅牛油果配上翠綠嘅沙律,味道清新。入面有煎得好香,食落有絲絲蟹肉嘅肉餅,好有驚喜松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片 $118唔用餅乾或麵包,而用左鱈魚脆片,份外香口,配甲羅燒估唔到更加夾。西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子 $148黑毛豬叉燒肥瘦均勻,烤得外脆內嫩,配上香滑嘅蛋汁,味道更有層次鹽燒白鱔 $88日本天使蝦 $20鮮淮山 $18鮮冬菇 $18一口豆腐 $18居酒屋🏮當然唔少得串燒,即叫即燒,熱騰騰🔥上枱,佐酒一流😍宇治抹茶十勝紅豆布丁 必點甜品,外型好似富士山,味道香甜軟滑。雞尾酒🍹亦係會推薦的,除咗賣相打卡位之外,飲落果味香甜,清酒味道香但唔太濃。

餐前小食

日本天使蝦 $20
鮮淮山 $18
鮮冬菇 $18
一口豆腐 $18
居酒屋🏮當然唔少得串燒,即叫即燒,熱騰騰🔥上枱,佐酒一流😍

宇治抹茶十勝紅豆布丁
必點甜品,外型好似富士山,味道香甜軟滑。

• 宇治抹茶十勝紅豆布丁
  • 松葉蟹味噌甲羅燒伴燒鱈魚脆片
  • 千府海の幸卷
  • 香煎牛油果蟹肉餅沙律
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬叉燒配半熟溫泉玉子
  • 鹽燒白鱔
  • 鮮淮山
2021-11-10 21 浏览
在太子Moko 商場行完街尋找一下餐廳~ 朋友帶我去了勝利道那邊的居食屋我們基本麵都是點熱吃~ 我們點了串燒和安格斯牛肉烏冬~ 我們點了手作免治雞肉軟骨餅~ 免治雞肉軟骨餅配著蘭皇蛋一起上~ 免治雞肉沾上蘭皇蛋漿口感非常豐富,把三個層次一起放進口內的幸福實在是不能形容~ 雞軟骨打得很碎~ 很容易吃,蘭皇汁也很滑很香口~ 必食之選!日本雞腎燒得很香口,配著檸檬汁一起吃味道更突出~ 明太子手羽,燒得香口的原隻雞翼釀了明太子進去~ 食落口雙重感覺~ 非常之特別~ 隻手羽食落外脆內香!鮮冬菇燒得好香好好味日本青椒仔隻隻粒好可愛,真的是第一次吃,不辣但是好香~ 明太子二重芝士玉子燒,又一直三重口感的代表作~ 玉子燒內包着芝士和明太子~ 師傅燒玉子技巧一流!二重的芝士增加了玉子的香滑,咬口豐富!最後我們還點了安格斯牛肉烏冬~ 安格斯牛肉好好味~ 牛肉味好香濃~ 配埋清清爽口彈牙既烏冬為晚餐作結~ 餐廳環境很好~服務員也非常貼心~ 餐廳除了雞尾酒還有吟釀,不喝酒的也可以點無酒精飲品~

我們基本麵都是點熱吃~ 我們點了串燒和安格斯牛肉烏冬~

日本雞腎燒得很香口,配著檸檬汁一起吃味道更突出~

鮮冬菇燒得好香好好味

日本青椒仔隻隻粒好可愛,真的是第一次吃,不辣但是好香~

2021-11-10 21 浏览
跟朋友慶祝生日~ 由於朋友喜歡喝日本吟釀~所以帶她去居酒屋真是十分之合適~前菜有著沙角,青瓜和紅蘿蔔配著西班牙醬一起吃,開胃爽口又清新~ 我們還點了松葉蟹肉波波配著柚子醋醬一起吃~ 大大圓圓一個蟹肉波波非常可愛,味道也很好~ 我們點了七點刺身作為主食~ 刺身非常新鮮~ 帶子爽口彈牙~ 牡丹蝦鮮甜~ 三文魚鮮甜刀功精美~ 海膽鮮甜配著海苔一起吃鮮甜味道爆曬出黎~ 吞拿魚也好甜美,油脂均勻~ 這間刺身非常美味我們還點了千府一品厚切牛舌芯~ 厚切既牛舌芯牛味非常香濃,牛舌入口爽口彈牙,誠意推薦!我地點了天之戶冰晶薄濁純米吟釀~ 容易入口,也比較甜~ 推薦這款入門吟釀餐後的酒還沒喝完~ 我們就點了個燒雞泡魚干配著喝酒,雞泡魚干燒得好香,配沙律醬一起吃味道很不錯!我們還看到其他客人點了支豆配酒,可是我們太飽吃不下了~

吞拿魚也好甜美,油脂均勻~
這間刺身非常美味

我們還看到其他客人點了支豆配酒,可是我們太飽吃不下了~