2010-09-13 15 浏览
我一向都好鍾意食粥, 貪佢清清地, 而卓記一向都係我的首選, 一來因為在我家附近, 而且平又抵食, 次次都一大碗, 外賣貴過堂食$1, 原因都唔係因為收個外賣盒的錢, 而係因為外賣的份量會多D...我最喜歡食艇仔粥走牛肉, (因為我唔食碎牛的), 同埋皮蛋肉絲粥, 另外佢地的齋腸粉係我的favourite, 薄薄地, 每啖都好有口感, 唔似有D地方, 厚到不得了, 好似食粉團咁...建議加埋佢地的甜醬, 食到辣就加埋辣醬, 好味道....另外卓記的粥真係好平, $9有交易, 最貴都好似係$14...都係因為材料的問題先$14, 腸粉/炸兩, 堂食$4, 外賣$5, 滿滿一盒, 雖然款式唔夠一般粥店, 但都唔少選擇, 而且夠大碗, 粥又綿, 包你食完一定飽....最重要平......不過我外賣的原因因為地方真係細左D, 同埋有時候都覺得地板污糟左D, 所以我都係建議外賣走...

...

3 分钟 (外卖自取)
(非会员)
2010-08-11 13 浏览
第一次食依間粥店艇仔粥好好食好綿又杰岩我口味碗粥大大碗料都幾多最後都係食唔曬$8一碗抵我重叫個炸兩不過凍左都可以下次去個邊我一定再食!!
第一次食依間粥店
$8一碗

我重叫個炸兩
不過凍左
都可以

下次去個邊我一定再食!!
2010-08-08
$12 (早餐)
10粒星滿分首先, 未食過咁平既粥同炒面呀~ 我住新界區最平都要6蚊白粥, 佢只係3蚊~做左幾十年, 間店應該係自己買左, 如果要交租, 一定好難做, 支持支持~艇仔粥9*********9 - 首先好大碗, 夠熱, 有足料魷魚, 豬皮, 碎牛, 淋花生同葱, 不過無魚餅 好正常既艇仔粥, 我無食佢既生滾粥, 價錢有一倍之多, 好少地方會手肘咁遠 下次有幾會, 會試一試粥底有麥分別先~炒面8********8 - 又係好大碟, 和暖, 有足料既芽菜, 無芝麻係面伙記 - 無交留過, Okay 啦~環境 - 當然唔會豪華啦, 正常正常~厠所 - 無去過
10粒星滿分
艇仔粥
下次有幾會, 會試一試粥底有麥分別先~
炒面

伙記 - 無交留過, Okay 啦~
環境 - 當然唔會豪華啦, 正常正常~
厠所 - 無去過
2010-06-09
2010-04-22 5 浏览
由細食都大, 今晚食油炸鬼, 炒麵, 皮旦肉片粥, 腸粉 勁飽!!!佢D蘿蔔糕都好抵食又大件, 不過就比較少食, 因為勁多胡椒粉, 我試過食完之後第日出唔到聲!

2010-04-10
(非会员)
2010-04-09 8 浏览
這間鋪雖然歷史悠久,價錢平!但係服務態度是十分差,阿姐阿哥有時甚至不理你等了多久外賣,都不會幫手處理。今天,買了外賣,10多元,我只是給了幾個毫子(共1元),阿姐已經拒收,仲話佢地係有權唔收亳子,試問咁多長者幫襯,有亳子比有咩問題woo!又唔係比哂,只是1元jei!好冇品既食店,亦都唔係特別好食!!p.s香港的"輔幣條例"有列明:每次用不少於 $1 的面額硬幣(包括 1元、2元、5元)付款,最多不超過總值 100 元。每於用不多於 $1 的面額硬幣(包括 1角、2角、5角)付款,最多不超過總值 2 元。若超過限額,商鋪有權拒收。

這間鋪雖然歷史悠久,價錢平!

p.s
香港的"輔幣條例"有列明:

若超過限額,商鋪有權拒收。
2010-02-24 22 浏览
前文說過早上的西環,找個位飲茶不是易事,就連吃碗粥,也要同人逼餐死.我所說的,是西環卑路乍街的"卓記",這間賣粥老字號,平日早上已人頭擁擁,同樣大多是長者居多.曾提及過此店的油條,就算在下午四時一刻,炸爐也在忙著.即炸油條加即拉腸粉,加埋成炸兩,很難說不好吃.這個早上吃到的炸兩,當然是熱辣辣.粉皮滑溜油條香脆,是一條不敗的方程式.煎蘿蔔糕每件都厚,同土瓜灣美景街的"有利"差不多,外表煎得夠香,咬落帶有焦口感.蘿蔔絲刨得幼細,但比例偏少.艇仔粥粥底偏稀,入口有米香,帶點清甜.材料十足,連豬肚也大塊過人.當結帳之時,店員竟收我$13,我有無聽錯.說:{我一個艇仔粥,炸兩加蘿蔔糕.收$13咁少?}店員聽到才知道收少一碟蘿蔔糕錢,正確價錢為$17.當今百物騰貴.用這個價錢吃到這麼豐富的早餐,真的便宜.舊區總有一間令人懷念的老店,西環尾來說,在我心目中,就是卓記.

2010-02-13 4 浏览
住西環o既人一定認識o既鋪頭, 真係我咁大就佢咁大, 份份鐘仲大過我佢lee度出名平靚快...........哈哈............ 今次食o既係煎蘿蔔糕同叉燒腸~~~ 佢o既煎蘿蔔糕真係好得, 又平又抵食, 雖然用料唔會係好高級, 亦都唔多, 但佢一路煎住, 所以你食o既時候係熱辣辣o既, 而且仲可以揀件燶d or無咁燶o既, 正~~~~~~~ 要加多d 豉油啊~~~叉燒腸就唔知點解第一次食, 可能o向lee度只會食d最普通o既食物, 但就係因為最普通所以最好味!!! 今次覺得佢個皮太厚而且唔夠滑, 平時多數會食炸兩, 撞o岩佢新鮮炸起的話真係又脆又惹味嫁.................記住自己加d甜醬同辣醬wor!!!仲係佢d粥、炒麵、炒米粉、牛脷酥都係我經常食嫁............下次大家試下呀.....街坊店 食o既唔係豪華裝潢、唔係高當格調、唔係最佳服務, 而係人情同無限回憶

今次食o既係煎蘿蔔糕

街坊店
超大舊o既煎蘿蔔糕!!!
叉燒腸~~~
2010-01-30
$10 (宵夜)
超大舊o既煎蘿蔔糕!!!
叉燒腸~~~
2009-12-21 11 浏览
七月下旬•晴 一連幾個飯局,吃得人也滯滯的,下午只想吃得輕省一點,來吃碗生滾粥如何? 坐在店子裡,是差不多全沒有空調的,不過坐落又不覺得很熱,「心靜自然涼」五個字,也有其道理的。要了碗豬潤粥,加一碟炸兩。 炸兩即拉的,腸粉皮不算薄身爽滑,但勝在熱辣辣。腸粉這門子的食物,「一熱摭三醜」,加上甜醬及辣醬,只賣4蚊,算是超額完成;豬潤粥真的是滾熱燙的,先吃豬潤,切得薄身,吃起來爽脆,也不錯,至少不是最近連吃了幾次的「塑膠豬潤」。粥底就只是「味粥」,沒有什麼可吃之道。 埋單20蚊,便宜又經濟的地方。
七月下旬•晴

埋單20蚊,便宜又經濟的地方。
4蚊雞炸兩,勝在便宜
豬潤粥也落足料的
4蚊雞炸兩,勝在便宜
豬潤粥也落足料的
2009-11-30 27 浏览
在西環長大的我,卓記是兒時回憶的部分。印象中,當年的檔口很大,起碼有十多張大枱。每次到來,例必叫一件蘿蔔糕,一碗粥。雖然蘿蔔糕的味精很重,吃後往往有點頭痛口渴,又加了豬油,不甚健康,但它的味道獨一無二,而且煎得外脆內軟,耐不耐便會想吃。現在的小鋪當然不及當年,而且很多年也沒有見他們賣蘿蔔糕,所以很久沒有光顧。但早幾個月和少奶行過,發現失蹤多年的蘿蔔糕竟然重出江湖,而且只賣$4一件。二話不說便坐下來,叫了一件蘿蔔糕和兩杯豆漿。蘿蔔糕上枱,味道和當年一樣,外層也煎得香脆,一樣咁重味精,吃後也一樣頭痛口渴。唯一不同的是硬了一點,可能太多粉啦。隨後幾個月,每次行過卓記,只要一見有蘿蔔糕都會來一件,而且發現已回復當年的水準,軟硬適中,兒時回意真係返晒黎啦。對於我來說,沒有蘿蔔糕的卓記,就好像沒有靈魂的軀殼。宜家卓記返生啦,為左唔比佢消失,我一定會十卜。

外脆內軟味精蘿蔔糕
粹件粥都ok
外脆內軟味精蘿蔔糕
粹件粥都ok
2009-11-10 15 浏览
滑牛粥 - 碗粥味道唔夠, 好淡。牛肉都幾多, 幾大件, 不過冇牛味, 唔好食 碎牛皮蛋粥 - 料都算多, 不過同滑牛粥一樣粥冇味, 好淡。碎牛都唔冇乜牛味炸兩, 唔新鮮, 油炸鬼又凍又林, 腸粉都係凍既, 唔好食 咸肉糭 - 最好味, 不過冇乜肥豬肉, 有個蛋黃, 有咸食同甜食, 夠熱, 唔錯環境同服務都唔係咁好, 好污糟, d 人服務都普通, 只係上菜快以前既卓記好味好多, 宜家已經唔好味喇, 好可惜

炸兩, 唔新鮮, 油炸鬼又凍又林, 腸粉都係凍既, 唔好食

以前既卓記好味好多, 宜家已經唔好味喇, 好可惜
2009-11-10
Came here 1 night a while ago, seeing that people queued up to eat at this place or else waited in turn for their Fried Turnip Cakes for take-away:SCORED OUT OF 5:1.5 皮蛋廋肉粥 - Artificially flavoured. Even the 廋肉 were Chemically Treated to the point of no return, its like eating decomposed 浮屍. 1 / 53.0 艇仔粥 - Containing a variety of pork innards, the congee base was thickened artificially and without rice taste. 1.5 糉 - Overcooked and mushy, ingredients mainly lard and a bit of salted egg yolk,

SCORED OUT OF 5:

1.5 糉 - Overcooked and mushy, ingredients mainly lard and a bit of salted egg yolk, nothing else!

3.5 煎蘿葡糕 - The best dish. This is a THICK cut version and grilled on the spot. A little bit of real turnip's taste was all I asked for and it delivered, but ultimately its really oily and lacked contribution from say dried shrimps or chinese preserved meat.

1.0 炸兩 - The Chinese Doughnut was a bit chewy and overall it was a bit cold. The vermicelli paper roll outside was tough, thick and has no rice taste.

1.5 叉燒腸粉 - Don't bother. Bit warmer than above though.

3.5 油條 - Super oily, but at least crispy. Mouth was dripping with oil afterwards.

*****************
OVERALL - Very dubious quality relative to what I had expected and the number of people waiting for a meal. Not Coming Back in a Hurry...
Char Siu Vermicelli Paper Roll.
Chinese Cruller/Doughnut Roll
Fried Turnip Cake
皮蛋廋肉粥
艇仔粥
油條
Turnip Cake Frying Counter
2009-09-16 4 浏览
病了的人特別想食粥架~食咗藥無乜胃口,約咗男友食飯喎~ (又唔知食乜好, 又覺得cwb 既粥又貴又唔抵食呀)最後男友陪我返西環食兼送我呢位病人回家呀~卓記係西環算係好出名既粥店呀~二個人叫咗牛脷酥,腸粉,皮蛋瘦肉粥,艇仔粥,豆槳腸粉好滑好味呀~ 但佢吔既甜醬超不好味呀~皮蛋瘦肉粥好好味~ 粥好有味道,但係佢吔既皮蛋超"澀" 好難食,我掉晒呀~ 瘦肉好爽口好味, 男友食咗艇仔粥呀~ 原來佢想食碎牛粥, 但成日調亂晒呀~ HEHE, 等我下次提下佢先~豆槳超甜~ 味道一般咋~牛脷酥~ 我無食,但男人LIKE IT~好抵食又平~ 得閒食下都OK 架p.s. 本來影咗相... 點知不小心delete 晒...
病了的人特別想食粥架~
最後男友陪我返西環食兼送我呢位病人回家呀~
卓記係西環算係好出名既粥店呀~
二個人叫咗牛脷酥,腸粉,皮蛋瘦肉粥,艇仔粥,豆槳

腸粉好滑好味呀~ 但佢吔既甜醬超不好味呀~
豆槳超甜~ 味道一般咋~
牛脷酥~ 我無食,但男人LIKE IT~

好抵食又平~ 得閒食下都OK 架

2009-06-09 15 浏览
今晚睇完醫生,心血來潮想食綠豆沙,又知呢度有得食,咪外賣囉6元喳,一大碗 (同外賣阿姐講多渣)回家時,第一時間打開睇下...... wah...真係好多豆呀, 好開心又唔係太甜喎, good ar
今晚睇完醫生,心血來潮想食綠豆沙,
又知呢度有得食,咪外賣囉
6元喳,一大碗 (同外賣阿姐講多渣
又唔係太甜喎, good ar
2009-06-07 6 浏览
卓記粥店, 堅尼地城一間最老字號的粥店. 可能自己細佬時家境不是很富裕, 個人又開始上佐年紀, 對細個時的味道總會有點懷念. 卓記, 一間可以令我回味以前細個時所食個的粥店滋味.老實講, 卓記唔係一家特別出色絕頂好味的粥店, 但卓記的粥, 所賣的係同廿幾年前(最少)香港街頭粥店的味道. 價錢都係同以前有得fight.我每次幫襯卓記必食的有. (早/午餐)- 碎牛粥, 即叫即滾, 碎牛同廿年前我係街邊粥店/街市的食市一樣, 食得很舒服.- 炸兩, 係最簡單的做法, 有甜醬麻醬, 加少少芝麻, 很令人懷念的味道.- 炒面, 一般, 同上.卓記所食的唔係味道或係裝修(如果要講環境.... 真係街邊要食塵撈車的癈氣), 已係對以往懷念的味道. 而且, 很平. (一碗碎牛粥不過八大港元, 炸兩都係幾蚊雞, 今時今日係香港可以去邊度搵)有興趣值得一試推介.
我每次幫襯卓記必食的有. (早/午餐)
- 炒面, 一般, 同上.

有興趣值得一試推介.
$13 (早餐)
2009-06-02 20 浏览
今晚游完水, 同朋友仔又嚟呢到食DINNER上次試咗艇仔粥,今次就清清地啦,否月則游水都無用呀..HAHA白粥,也不差,又不稀, 味道就淡, 但有點白果味....腸粉, 都OK,但鞋咗少少, 溝埋辣,甜醬...就PREFECT下次食下其他先...
今晚游完水, 同朋友仔又嚟呢到食DINNER
白粥,也不差,又不稀, 味道就淡, 但有點白果味....
下次食下其他先...