2019-08-04 325 浏览
#小秘書 今日約咗班朋友出海散吓啲悶氣,不過之前果晚瞓得唔好,搞到今朝晏咗起身👉🏻👈🏻 不過今朝起身實在太肚餓,點都要搵啲嘢食先上船😏 我啲朋友成日話住鑽石山一定係有錢人🤪點解?佢哋話搵勻成個鑽石山都無小食檔,吓吓要幫襯啲連鎖店真係吃不消💸不過呢排喺荷里活廣場對開,終於開咗間小食店「南國小喫」。#小秘書 經過好幾次,每次都見到有條小人龍,所以都放棄咗。好在今朝人流唔多,我比錢連攞到食物上手,2分鐘內做到。「燒賣」質量唔錯,有啲魚肉味,不過「粉果」就更優勝,餡料口味幾傳統,而且熱辣辣,我比佢80分👍🏻 除咗街頭小食,「南國小喫」即有做甜品,我見女師傅都係為客人即叫即做嘅,已經諗咗下次要試吓😋

2019-08-04
$16 (早餐)
2019-08-04 389 浏览
看完戲路過 女朋友說試試看 叫了一個吉士味車輪餅車輪餅做好放了很久 一點都不新鮮而且明明沒有號碼要等 也等了很久才給我粉很厚 很難食 很飲吃麵包員工很不衛生 沒有手套 紙巾抹完手再抹器具十分不專業不會再吃下次
看完戲路過 女朋友說試試看 叫了一個吉士味車輪餅
十分不專業
不會再吃下次
吉士車輪餅
2019-07-31 253 浏览
細細個見到地鐵站隧道有伯伯開檔賣冷糕, 雞蛋糕夾餅就食得多, 冷糕都係長大後先知到佢真正既名稱, 原本只係喺太安樓先會有得賣, 估唔到喺巿區都有開店, 所以可以買嚟試高山烏龍茶吉士紅豆餅 - 濃濃既烏龍茶香味, 好食三重朱古力冷糕 - OREO朱古力味真係超好食, 又唔會太甜粒粒花生醬冷糕 - 鍾意食花生醬既人要試, 個人覺得太漿狀漿住個口傳統冷糕 - 都係花生芝麻糖餅咁, 都唔差*** 總結 : 點都要試一次

高山烏龍茶吉士紅豆餅 - 濃濃既烏龍茶香味, 好食
傳統冷糕 - 都係花生芝麻糖餅咁, 都唔差

*** 總結 : 點都要試一次
2019-05-23
等候时间
20 分钟 (堂食)
2019-07-30 218 浏览
見網上話南國小喫係太安樓車輪餅店既姊妹店,就好興奮咁黎試啦。原來我誤會左,呢間係冇麻糬車輪餅既,咁我就轉戰冷糕啦!店分兩邊,一邊負責車輪餅同冷糕,一邊負責小食。冷糕佢淨係用一個爐,每個都整好耐,好彩我前面得一個客😂冷糕有三種味,傳統,花生醬同朱古力&oreo。我第一次食,就點傳統口味。個表面好滑好靚,餡係花生粒、椰絲同糖,有啲似格仔餅,都幾得意。冇食車輪餅,不過見到制作過程,都幾多餡,有機會會試下。

冇食車輪餅,不過見到制作過程,都幾多餡,有機會會試下。
2019-07-19 163 浏览
印象中,👦🏻從來都無聽過咩叫「冷糕」,直到👧🏻有日係social media見到鑽石山新開左一間小食店有冷糕賣,👦🏻終於知道係咩一回事🙈鑽石山既C2出口上到地面個層右轉,係間茶飲店隔離就係呢間店,除左有冷糕賣,仲有紅豆餅、煎釀三寶......既小食賣,個日星期日去到都見到好多人排緊隊,都等左一段時間,因為冷糕係即叫即製,而且只有兩個爐,所以想食既就要等下啦。等左一段時間,終於到👦🏻👧🏻既order,因為係同餓底朋友一齊share,所以就叫左傳統口味、粒粒花生醬、三重朱古力味冷糕各一同埋一個高山烏龍茶吉士紅豆餅,其實👦🏻就未食過冷糕,從來都唔知點先叫最原始既味道,但呢間店用左既粉漿,出到黎既味道就好似格仔餅啦,好唔好味就見人見智🙈而👦🏻就最鐘意粒粒花生,因為除左花生醬既質感,仲食到一粒粒花生既雙重口感;而傳統口味就係好似食糖不甩既芝麻、花生碎、砂糖;而三重朱古力味就好令👦🏻👧🏻疑惑,因為除左朱古力醬同Oreo餅碎之外就食唔出有第三重😂;最後👦🏻就好鐘意個高山烏龍茶吉士紅豆餅,因為估唔到烏龍茶同吉士醬咁夾,可惜👧🏻就唔太鐘意,味道既野真係要人夾人🙈每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
環境 : 3.25 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 3 / 5
總分 : 20.5 / 30

性價比:作為新一代,可以食番啲傳統食物當然覺得好新鮮,不過整得好食又可以令新一代覺得值得食過番尋味就要花多啲心機同時間去做得更好,唔係即製既紅豆餅始終有一份冰冷既感覺,而且大熱天時係呢個位置等待,難免會令人既期待值下降不少,👦🏻👧🏻都係其中之一🙈。
2019-07-14 228 浏览
平時經過鑽石山,已經好想食呢款傳統冷糕。不過次次去都排哂長龍。好好彩 今日撞岩時間冇咩人等,走左去買左個傳統冷糕黎食下。呢款食物,未食之前,我仲以為係凍食,同埋份量唔會太多。買完之後,發現係熱食,同埋中間有啲麵包嘅質地,入邊包住 砂糖 芝麻 花生 咬落去 唔會話好甜 粒粒花生🥜又有口感芝麻又夠香。食完成個都覺得飽。好有潮州甜品嘅特色想食新奇野嘅朋友 不況一試
呢款食物,未食之前,我仲以為係凍食,同埋份量唔會太多。
咬落去 唔會話好甜 粒粒花生🥜又有口感
芝麻又夠香。食完成個都覺得飽。
好有潮州甜品嘅特色
想食新奇野嘅朋友 不況一試
2019-06-29 301 浏览
曾經在雜誌見到有懷舊小食,而我從來都無食過,於是我就去潮聖一下。這小食店分了兩邊,一邊是冷糕、紅豆餅為主,另一邊是街頭小食為主。這小食店要先購票,再等叫號碼。懷舊冷糕及紅豆餅價錢唔算太貴。街頭小食款式都幾多,價錢合理。我點了吉士口味的紅豆餅。可能放了一段時間,紅豆餅絕不是熱騰騰出爐,有點失望。吉士味道還不錯。主角出場了,我今次來的目的都是為左食冷糕。我點了三重朱古力冷糕。熱騰騰出爐的。蛋糕都幾鬆軟,朱古力不算太甜。味道還可以。

這小食店要先購票,再等叫號碼。

懷舊冷糕及紅豆餅價錢唔算太貴。

街頭小食款式都幾多,價錢合理。

吉士味道還不錯。

主角出場了,我今次來的目的都是為左食冷糕。
我點了三重朱古力冷糕。熱騰騰出爐的。
蛋糕都幾鬆軟,朱古力不算太甜。味道還可以。

特色茶味車輪餅 -- 南國小喫😍-------今日行開鑽石山 見到間小店有車輪餅賣 當中嘅烏龍茶味係我第一次見 所以就即刻買黎試下😁-------⭐高山烏龍茶吉士車輪餅($14)一拎上手係熱辣辣 好墜手 仲聞到蛋香味❤烏龍茶吉士嘅內餡食落都幾香茶味 甘甘地 帶少少甜味😁而且份量好多😝整體都算幾特別👍大家不妨一試😝--------價錢:$14-------評分(10分滿分)賣相:7味道:7性價比:8回頭率:7-------店舖資料名稱:南國小喫地址: 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場地下G102B號鋪
特色茶味車輪餅 -- 南國小喫😍
-------
⭐高山烏龍茶吉士車輪餅($14)
--------
價錢:$14
-------
評分(10分滿分)
賣相:7
名稱:南國小喫
地址: 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場地下G102B號鋪
2019-06-27
等候时间
3 分钟 (堂食)
2019-06-26 200 浏览
呢間新開嘅外賣小食好長人龍㗎,冷糕更要製作20分鐘。1️⃣傳統口味冷糕 $18呢個冷糕一啲都唔冷❄️,而且仲熱辣辣添🔥。冷糕材料有花生碎🥜,白芝麻,砂糖及椰絲。冷糕的邊嘅脆皮好熱好香脆,冷糕入面就好似雞蛋仔咁,蛋漿落咗好多,所以蛋香味又濃又好厚身。雖然佢係甜點,不過竟然冇想像中咁甜,唔會話好膩,食落仲幾有咬勁。🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/10💡整體來講,想試下姥姥們👩🏻‍🦳👨🏻‍🦳細個果時食的小食,不妨試試。
呢間新開嘅外賣小食好長人龍㗎,冷糕更要製作20分鐘。
1️⃣傳統口味冷糕 $18
🙆🏻‍♀️美味指數:7.02/10
冷糕
2019-06-22 177 浏览
本以為在hollywood plaza 內,所以搵咗一個圈,再問cs 先知道這個位置。12點半又來到,點了粗粒花生冷糕22蚊及紅豆餅12蚊,冷糕是傳統食物,但我都係第一次食,等了10分鐘,食物是熱的,第一口咬落去薄位很脆很有花生醬味,但食到中間中心位置,皮夠厚,是太厚吧,中間位醬汁不多且皮厚,最後沒有食完都丟了。而紅豆餅一早整好了,我落order後店員才加熱,食落真心講係好普通,甜度剛好,料足但不驚喜,很一般的紅豆餅,且不是熱呼呼的,可以不試了。
外卖自取
2019-06-19 150 浏览
食完午餐睇完戲點少得甜品,於是去左買冷糕一個三重朱古力,一個花生醬即叫即整,料方面都唔手軟,外脆內軟,食一個都幾滿足花生醬無影正面,熱辣辣就食左落肚除左冷糕見佢有多款港式小食,好多人買腸粉,下次都可以試下
食完午餐睇完戲點少得甜品,於是去左買冷糕

一個三重朱古力,一個花生醬

即叫即整,料方面都唔手軟,外脆內軟,食一個都幾滿足

花生醬無影正面,熱辣辣就食左落肚

除左冷糕見佢有多款港式小食,好多人買腸粉,下次都可以試下
外卖自取
2019-06-18 172 浏览
一向都鍾意食車輪餅尤其係吉士味 甜甜地又有口感係香港只係試過sweets house cha cha嘅車輪餅因為真係唔覺有邊間店有得賣所以一見到網上推介嘅依間店就黎左試作為茶控我當然要試烏龍茶吉士味🤪佢地係當場即整 所以我都等咗成15-20分鐘一拎上手熱辣辣 勁香蛋味但烏龍茶味唔夠出 $14都幾大件 算抵食嘅不過叫吉士味可能會入味啲
一向都鍾意食車輪餅
$14都幾大件 算抵食嘅
不過叫吉士味可能會入味啲
烏龍茶車輪餅
2019-06-17 156 浏览
新開主打潮州懷舊小吃-冷糕!😋冷糕係潮州傳統美食,都係老香港小食好似「夾餅」,鬆軟的蛋糕夾芝麻、花生碎同砂糖未試過嘅我緊係要襯機會試下!呢間喺地鐵站隔離,啱啱開業就要排隊!佢地分開左兩個櫥窗因為佢地有普通小食例如撈麵,燒賣冷糕同紅豆餅就喺另一邊櫥窗唔使啲人迫喺同一個位等嘢食!我哋買完等左差唔多5分鐘就有啦!佢唔單止有傳統口味冷糕仲有兩隻新味!我同朋友就選擇試新味!1️⃣粒粒花生醬冷糕🥜真係好多粒粒花生!仲幾大粒嫁!出黎熱辣辣好夠花生醬!2️⃣三重朱古力冷糕🍫呢個料係朱古力醬同Oreo碎朱古力醬同oreo碎都好夠多,oreo碎都係一粒粒好大粒,唔係就咁oreo粉👍🏽總括而言,整體還好😂性價比來講$22有少少貴,原味都要$18口感,蛋糕嗰個位唔會好硬,都唔會太淋👍🏽下次要試埋傳統口味!🤩
新開主打潮州懷舊小吃-冷糕!😋
冷糕係潮州傳統美食,都係老香港小食
好似「夾餅」,鬆軟的蛋糕夾芝麻、花生碎同砂糖
未試過嘅我緊係要襯機會試下!

呢間喺地鐵站隔離,啱啱開業就要排隊!

佢地分開左兩個櫥窗
因為佢地有普通小食例如撈麵,燒賣
冷糕同紅豆餅就喺另一邊櫥窗
唔使啲人迫喺同一個位等嘢食!

我哋買完等左差唔多5分鐘就有啦!

佢唔單止有傳統口味冷糕
仲有兩隻新味!
我同朋友就選擇試新味!

1️⃣粒粒花生醬冷糕🥜
真係好多粒粒花生!
仲幾大粒嫁!
出黎熱辣辣好夠花生醬!

2️⃣三重朱古力冷糕🍫
呢個料係朱古力醬同Oreo碎

總括而言,整體還好😂
性價比來講$22有少少貴,原味都要$18
口感,蛋糕嗰個位唔會好硬,都唔會太淋👍🏽
下次要試埋傳統口味!🤩

2019-06-08
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2019-06-13 81 浏览
Not really my thing but tried it anyway,Tried the five spice meat with noodle.The fish shaomai is the usual stuff made with flour so it is just eating chewy pieces of flour wrapped in yellow pastry.The five spice meat was definitely canned stuff which was hard and dry, but nicely spiced.The noodles were Indomie which you can just taste by that tell tale sweet sauce it was in.
2019-06-04 249 浏览
早前喺Facebook見到西灣河間車輪餅,喺鑽石山開分店,見得閒就過去試下啦!可能係因為假日嘅關係,都幾多人排。落單個陣,職員話只係得紅豆,吉士,同紫薯。因為個人不太鐘意吉士,所以嗌紅豆同紫薯紅豆味有啲甜,不過好足餡架!咬每一啖都食到紅豆,而且個皮個好脆添。好食程度都有6.5/10 分嘅!至於紫薯味就相對地冇咁甜,有淡淡嘅紫薯香,味道唔算好濃。可能餡料夠多,所以有一種食緊蕃薯嘅感覺。因為唔嗜甜嘅關係,個人認為紫薯味比較好食,有7.5/10。整體黎講,呢間車輪餅就不過不失,未算好好好食,但都唔錯同十幾蚊咁多餡,性價比的確幾高嘅!重點係:唔洗過海食咁遠呀嘛
可能係因為假日嘅關係,都幾多人排。

落單個陣,職員話只係得紅豆,吉士,同紫薯。
因為個人不太鐘意吉士,所以嗌紅豆同紫薯