餐厅: 南記粉麵 (香港仔大道)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (香港仔大道)
资讯:

2011-02-18 52 浏览
趁有幾天假期,想抽些時間陪家人。媽媽希望重遊兒時成長的地方──香港仔,我亦樂於從命。旅程先從鴨脷洲開始,我們走過大街、逛過市場,買了一對老夫婦親手製的雞屎滕。然後再乘街渡返回香港仔那邊。經歷時代巨輪的沖洗,媽媽說很多地方也變了。原本想帶媽媽吃著名的謝記魚蛋,但她更喜歡南記。極愛春卷的我叫了一碗春卷河,媽媽則點了春卷魚蛋小窩米線。我遊遍南記的分店,膽敢說香港仔的質素最高。這裏的春卷不會炸得太乾,不經不覺的吃完一條又一條。小窩米線湯底酸酸濃濃的,配合腐竹、冬菜、肉碎、芽菜等配料,十分冶味。吃飽飽了,繼續我們的「尋根之旅」。
趁有幾天假期,想抽些時間陪家人。
媽媽希望重遊兒時成長的地方──香港仔,我亦樂於從命。

然後再乘街渡返回香港仔那邊。
經歷時代巨輪的沖洗,媽媽說很多地方也變了。

原本想帶媽媽吃著名的謝記魚蛋,但她更喜歡南記。
極愛春卷的我叫了一碗春卷河,媽媽則點了春卷魚蛋小窩米線。

我遊遍南記的分店,膽敢說香港仔的質素最高。
這裏的春卷不會炸得太乾,不經不覺的吃完一條又一條。

吃飽飽了,繼續我們的「尋根之旅」。

春卷魚蛋小窩米線
春卷魚蛋小窩米線
2011-01-17 37 浏览
趁放假, 四圍搵食.在香港仔探完朋友, 個肚超餓.見到間南記粉麵, 店內有好多人.之後, 叫左碗小窩酸辣米線, 廿幾蚊, 個湯底好香, 好濃.辣得黎, 又醒胃.而且個米線好爽口, 好正.叫佢地多青, 佢地真係落好多青.服務態度都可以.不過, 店內人太多.有好多人企在店內等位.所以, 好似要好快食完咁.真係可以一試.
趁放假, 四圍搵食.

在香港仔探完朋友, 個肚超餓.
見到間南記粉麵, 店內有好多人.

之後, 叫左碗小窩酸辣米線,
廿幾蚊, 個湯底好香, 好濃.
辣得黎, 又醒胃.
而且個米線好爽口, 好正.
叫佢地多青, 佢地真係落好多青.
服務態度都可以.

不過, 店內人太多.
有好多人企在店內等位.
所以, 好似要好快食完咁.

真係可以一試.
2011-01-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 米線
2010-08-01 43 浏览
因在麥奀吃得不飽, 要到這裏再吃一碗招牌米線.招牌米線有春卷 (其實是腐皮魚肉卷), 牛丸和魚蛋, 米線一吃下去很"硬", 且有點黏在一起的感覺. 牛丸和魚蛋是手打的尚算可以, 用來填飽也不錯.
因在麥奀吃得不飽, 要到這裏再吃一碗招牌米線.

2010-08-31
  • 招牌米線
(非会员)
2010-04-01 18 浏览
我時常去南記食下午粉,因覺得好食但至從沒有免費腩汁後就去少了,我明白腩汁是要錢炆,你不给我也冇辨法,但有次太想食了,所以叫了腩义河加A,拿時叫阿姐给多少少腩汁,但她竟說不會给腩汁的,但我話叫牛腩也不能给嗎,她哦兩声就沒理會我了,頁的太過份.講真他們的魚肉春卷也沒有以從那麼吃香,在附近有間買乾粉麵的也買到,而且也恨好味.而服務就更加不知所謂.
我時常去南記食下午粉,因覺得好食
而服務就更加不知所謂.
2010-03-30
2009-08-04 18 浏览
南記一向係香港仔名店之一, 今次去左巴士站分店, 提早十二點去食, 人一樣咁多, 點左豬肉小鍋中辣, 相信好多嗜辣人仕都一樣, 覺得店中所講的大辣中辣小辣都好, 都係睇下個阿姐手輕手重, 次次辣味都唔同, 今次好唔辣.........米線多, 九菜多, 肉少餸少, 樓上個"雅座"感覺好dirty, 地下污穢不堪, 阿姐又黑口黑面 , 抵食與否真係見仁見智, 如果你好想食到好飽咁走, 佢一定幫到你,

2009-06-10
2008-11-28 14 浏览
呢間重新裝修了,感覺比以前清潔,開陽了.坐位亦多了.點了一個貢丸春卷湯米.老公就食牛腩春卷小窩米線,加一碟生菜,作為 dinner 入可以.不會過飽.貢丸好彈牙,有小小香菇,真香口,好味.春卷,吳使講,南記的招牌食品之一,幾好味.牛腩春卷小窩米線,好吸引,不是呢排食熱氣野太多,都係收歛下先.生菜都好新鮮,完整兼大大塊,吳好睇小它,有d粉麵店d菜好碎,好似菜頭菜尾咁.下次我會食番小窩米線
呢間重新裝修了,感覺比以前清潔,開陽了.坐位亦多了.

下次我會食番小窩米線

(非会员)
2008-08-10 18 浏览
我知道香港仔的南記一向都比出面旺區的分店平少少, 但原來香港仔的南記都唔聲唔聲地加左價!平時因為就腳, 去開香港仔湖南街, 但其實次次8 點左右去到, 都係勁多人的時間, 無論係堂食或外賣都係.今次就特登去香港仔大道這間分店, 都係8點幾去到, 雖然當時都係坐滿人, 座無空位, 但因為這裡的枱冇放得咁密, 所以都ok.今次都係例牌的3號豬腩肉小窩米線($25), 都係咁好味, 而且今次的米線淥得剛剛好, 唔會太淋太脹, 比湖南街那間好一點.
2007-11-05 17 浏览
好懷念以前香港仔舊大街, 有一檔擺街的麵檔。那個「以前」, 已經是十多年前, 那時沒有吃過九記、群記或安利, 不知道甚麼是崩砂腩坑腩或爽腩, 只知道深夜偷偷出街吃一碗牛腩河, 加入橙色的辣椒醬, 再來一碟油菜, 也不會理會吃消夜是否影響腸胃。時移勢易, 香港仔已經變了很多。不過, 像響噹噹的謝記魚蛋, 和「冇咁響噹噹」的南記粉麵, 仍然屹立不倒, 倒是值得慶賀的事。南記以前也像旺角街邊麵檔般, 儘管有一個小小的舖, 但「家徒四壁」, 只有若干摺摺, 在現在成都道98號巴士站的舖位經營。後來, 憑鴛鴦粉麵(魚蛋、牛丸加像鮮竹卷的春卷)做出口碑, 在銅鑼灣、中環、灣仔都開了分店, 在香港仔也有兩間。好記得中學時, 南記的老闆是我的鄰居, 碰到面都打聲招呼。而食lunch時, 常吃叉燒魚餃瀨, 拼命加冬菜和豆瓣醬, 吃完個口噴火, 便去便利店買雪條吃, 食辣的能力也是在當時開始修練而成。事隔多年, 吃的是它的鴛鴦瀨, 味道沒有差到, 豆瓣醬還是辣得過癮, 只是人面全非。

2007-09-07 16 浏览
好耐冇寫過食評,翻睇番自己寫過的原來曾經話過依到的小窩米線要等好耐。今次真係要讚番一讚佢。其實依家去南記次次都會嗌小窩米線,我唔食得辣所以佢會幫我走哂d肉碎,但湯底依然好好味,酸菜簡直係一流添,非常開胃。搞到d蔥呀付竹都好入味好正。我鍾意食呢到d腩肉同豬大腸,係一d肥膏都冇,食得健康好多。而春卷就唔駛講啦,我諗好多南區大的人都係食依到d拍卷大。係最近果次食牛展麻麻地,好爽口同埋唔夠味。
係最近果次食牛展麻麻地,好爽口同埋唔夠味。
2007-08-28 13 浏览
上回講到老外同事呼吸墮連男會用自己嘅方法學同記中文,例如太興燒味佢會翻譯成"too trendy",又將南記翻譯成"blue homosexual"。今日去Blue Homosexual食晏,可能仲係暑假,無咗D學生哥,所以唔洗等位。南記每日都有特價式款,今日輪到6號菜肉雲吞小鍋米線減價,原價$23,特價$20,於是我點咗一碗菜肉雲吞小鍋米線,貪心嘅我仲加咗牛展,菜肉雲吞有八粒,烹調時間剛好,仍然保持雲吞皮原狀無散開,牛展有十幾片,夠林,湯底味濃且無油,比起雲南桂林過橋米線店嘅清簡,好味!今日食妟時多核士問究竟牛展英文係乜,佢老外男友旭及問佢,佢唔識答>.< ?! Sorry, 我都唔識!

2007-04-29 34 浏览
今日幫媽媽買左個大腸米線~可以走spice之餘真係好好食>u<!~大腸既數量又多, 米線又5會太林* 一碗夠三個人食~都只係$20>>抵到喊~不過每個地區既南記價錢都有5同~加上外賣會等耐d (around 10至15分鐘)~態度又麻麻咁啦*香港仔既鋪位好多時都無位坐(during食飯時間)
2006-12-10 30 浏览
呢個香港真係好多間南記,淨係香港仔已經有兩間,究竟係咪一樣既呢?今日食左呢個牛腩春卷小鍋米線...要小辣..果然真係唔辣喎.....好味..仲有好多配料..好大碗..真係好扺呀
2006-10-05 18 浏览
由於在office附近,差不多成日都去食!我喜歡酸辣窩米線不過一定要走炸醬因為太多肥豬肉粒!招牌鴛鴦米牛丸無咩味魚蛋太腥,有時仲唔係好得!牛腩尚可算係咁啦凍飲都係$6蚊雞,不過阿嬸沖襯唔係「超甜」就係好似「成杯鮮奶」咁,唉!
由於在office附近,
差不多成日都去食!
我喜歡酸辣窩米線
不過一定要走炸醬
因為太多肥豬肉粒!

招牌鴛鴦米
牛丸無咩味
魚蛋太腥,有時仲唔係好得!
牛腩尚可
算係咁啦
凍飲都係$6蚊雞,
不過阿嬸沖襯唔係「超甜」就係好似「成杯鮮奶」咁,
唉!
2006-01-20 15 浏览
今年第一個工作天食Lunch,就去o左湖北街o個間,見到小窩米線做特價,即刻試蕃碗,試落又真係幾正喎!之後再去,見排長龍,改為去香港仔大道呢間,食落仲正添

2004-06-03 18 浏览
呢到的雲南小窩米線味道絕不比雲南店差,係酸辣個種,香港仔店只賣$18,好平,米線底有芽菜、酸菜、韮菜、肉碎做配料,另選擇一至兩款餸如春卷、牛肉以至大腸、牛展等......加$5有茶或咖啡......便宜又飽