餐厅: 南記粉麵 (香港仔大道)
资讯:

餐厅: 南記粉麵 (香港仔大道)
资讯:

2016-05-28 879 浏览
路過想速食,河粉類方便見到餐板,有各式各樣的粉麵沒什麼心水,選了招牌河招牌河有招牌春卷、牛丸及魚蛋招牌春卷內幾有魚味,外皮腐皮包住,不太林,也沒有油膩的味道,幾好牛丸沒太多牛味,一般街外吃的,粉面多點,尚算彈牙魚蛋很彈牙,亦有少許魚味,算香口河粉ok, 不會過林
路過想速食,河粉類方便

見到餐板,有各式各樣的粉麵

沒什麼心水,選了招牌河

招牌河有招牌春卷、牛丸及魚蛋

牛丸沒太多牛味,一般街外吃的,粉面多點,尚算彈牙

魚蛋很彈牙,亦有少許魚味,算香口

河粉ok, 不會過林
招牌河
招牌河
2016-04-20 640 浏览
琴日整完甲 落到街好涼好想食啲熱辣辣既野見到 南記好啦就食佢!南記 聞說從香港仔起家咁岩 我就第一次喺香港仔食 香港仔南記讀書時 經常幫襯銅鑼灣南記真係由細食到大是日點了我至愛的小窩米線牛展小窩+春卷識食緊係要食春卷味道:選了小辣習慣首先試啖湯先個湯點解唔夠酸又唔辣既但之後加點辣醬調味也是OK的米線質地是我喜歡的有點咬口
琴日整完甲 落到街好涼

米線質地是我喜歡的有點咬口
2016-04-19
2K
2016-01-12 408 浏览
店名:南記地址:香港仔香港仔大道208號好味指數:7.8/10價錢:$31牛展酸辣小窩米線(中辣)牛展夠腍且入味,湯底夠辣,配以酸菜,芽菜,韮菜,腐皮和肉碎非常惹味。
店名:南記
地址:香港仔香港仔大道208號
好味指數:7.8/10
價錢:$31
牛展酸辣小窩米線(中辣)
2014-02-28
2K
2015-12-09 411 浏览
店名:南記粉麵地址:香港仔香港仔大道208號好味指數:8/10價錢:$31菜肉餃小窩米線(中辣)米線份量足夠,味道突出。菜肉餃有7隻,外皮不太煙韌,味道鮮味,偏向甜一點的。整體是不錯的。
店名:南記粉麵
地址:香港仔香港仔大道208號
好味指數:8/10
價錢:$31
菜肉餃小窩米線(中辣)
2014-04-15
  • 小窩米線
2015-11-23 305 浏览
港島人不會不知道有「南記」的存在,平,靚,正的粉麵代表。雖然,我以前食「南記」是HKD 15.00一碗招牌河,現在是20多。但是價錢的加幅是可接受的吧,畢竟現在吃甚麼都貴。而我跟肥膏在平常日子裡面,也常吃「南記」,因為我是專食cheap 野的人。「南記」夠晒平之餘,最緊要係好味!我最喜歡南記的辣椒醬,每次都落好多。原本想吃墨魚丸春卷河,怎料這個肥膏幫我買了墨魚丸河,哈哈。墨魚丸河「南記」的墨魚丸味道口感也不錯,偶爾會咬到一些墨魚粒。河粉也滑溜,好味。我對「南記」的湯底是沒有要求的,因為他的湯底只是配角,最重要去是,我要加很多很多很多的辣椒醬!因為本人我實在是大愛「南記」辣椒醬。夠辣!落幾羹,即刻令碗麵起死回生!另一碗是肥膏的四寶河雖然碗是大了,但其實河粉的份量只是加多一點點,而當中的四寶是牛丸,墨魚丸,春卷及紫菜。春卷可說是「南記」的名物,不少人是為了吃春卷而光顧的。也有不少人,只買春卷回家煮餸。我都喜歡春卷,春卷的餡是魚肉,但實質的魚肉當然很少,不過口感卻是非常軟綿,而且味道也不錯。但一直令我無限loop的主因,不是春卷,而是辣椒醬。如果去「南記」少了辣椒醬,真的會太打折扣。

原本想吃墨魚丸春卷河,怎料這個肥膏幫我買了墨魚丸河,哈哈。

墨魚丸河

另一碗是肥膏的四寶河

• 辣椒醬
2015-10-06 281 浏览
^^, 自中學後,好多年都冇去過南記食面LA,好記得當年放學就同D FD 走左去香港仔食南記,果陣同個收銀仲好熟....轉眼間咁就10年,裝修竟然可同以前一樣,冇麥分別,但就多左D款式選擇... 今日同老公一齊黎到,佢都冇食過南記粉麵,咁我拍版叫左四寶紫菜可(春卷,墨丸,魚旦,牛丸)$36春卷魚鮫可$24 及一杯大豆漿$10 春卷係我中學時必叫既配料, 真係好好味...而四寶紫菜可我都係第一次食,原來佢D 丸類水準都好高,好彈牙,真係牛丸有牛味,魚旦有魚味,墨丸有墨魚味~真係好正~  A,而家自己做左新界人,佢分店冇一間係新界區,好失望幾時開分店呀
^^, 自中學後,好多年都冇去過南記食面LA,
轉眼間咁就10年,裝修竟然可同以前一樣,冇麥分別,
但就多左D款式選擇...

今日同老公一齊黎到,佢都冇食過南記粉麵,咁我拍版叫左
四寶紫菜可(春卷,墨丸,魚旦,牛丸)$36
春卷魚鮫可$24 及一杯大豆漿$10

春卷係我中學時必叫既配料, 真係好好味...

而四寶紫菜可我都係第一次食,原來佢D 丸類水準都好高,
好彈牙,真係牛丸有牛味,魚旦有魚味,墨丸有墨魚味

~真係好正~

A,而家自己做左新界人,佢分店冇一間係新界區,好失望
幾時開分店呀
2015-10-03
  • 春卷
  • 丸類
2015-04-12 298 浏览
偶然心血來潮打算由上環乘坐電車回校,在上環站B出口就可見的香港仔南記粉麵。點了一份雙拼 貢丸 墨魚丸 河粉 加一份酸菜。價錢相對合理,河粉不錯,口感良好;墨魚丸和貢丸口感一般,味道一般,就是很常吃的味道。但這份最出色的便是我加的酸菜,酸菜酸中帶甜,不辣,爽口,酸菜配搭河粉十分開胃美味!
2015-01-09 469 浏览
因有工作,走到了的南記,速吃。在肥彭時代常常到此店,當時還未推出小鍋米線,只有原味湯底,當時的春卷和紫菜四寶河是賣飛佛。今時今日,她的規模已經更勝當年,而小鍋米線是繼春卷之後,成為了招牌食物之一。幸好,南記並沒有沉醉於一時的成功,我覺得她還在精益求精,努力提昇出品,尤其是小鍋湯底。入正題,點了:春捲牛丸小鍋米線 ($35)肥牛小鍋米線 ($32)西生菜 ($10)大杯豆漿 ($10)春卷依然好味,是用魚肉作餡料,但是如何混成、如何調味就不得而知。就是這條春卷,當年風靡不少學生和上班族到來排長龍,看她的洋名Nam Kee Spring Roll Noodle Co. Ltd,可知這條春卷的地位。說到牛丸,現在不敢胡吹牛有牛味,屬 okay 啦!肥牛很標準,脂肪與瘦肉均勻,比不少自助火鍋的更優勝,而且能夠配合小鍋湯底,好味道!西生菜份量足,上桌翠綠,新鮮爽脆,Nice!另外,豆漿合格。小鍋湯底是亮點,更勝從前。湯汁較以往熬得更滑身,少了油脂。顏色好像更深色,但喝下口更覺得清澈,以前那種濃濁的感覺消失了。如今,色香味再一次升呢,很難得!因為我吃辣的能力有限,所以我點的是最微辣的小鍋米線,真係

入正題,點了:
春捲牛丸小鍋米線 ($35)
肥牛小鍋米線 ($32)
西生菜 ($10)
大杯豆漿 ($10)

小鍋湯底是亮點,更勝從前。湯汁較以往熬得更滑身,少了油脂。顏色好像更深色,但喝下口更覺得清澈,以前那種濃濁的感覺消失了。如今,色香味再一次升呢,很難得!因為我吃辣的能力有限,所以我點的是最微辣的小鍋米線,真係又要威又要戴頭盔。此店用的米線比譚仔、三哥用的幼身。食客是否喜歡,因人而異,我就覺得無所謂,百花齊放而已。

總結:
集合了小小甜、小小酸、小小辣、多多香味於一身的小鍋湯底;獨一無二的美味春卷;價錢大眾化,全單$87,人頭$43.5,性價比頗高。
  • 小鍋米線
2014-10-20 335 浏览
食了我最愛吃的魚蛋,老實我成日都食魚丸,但南記倒是我第一次食,魚蛋的確是很彈牙,可惜魚味不夠,這次的主角紫菜又煮得幾好,平常出街食紫菜必定食到成口沙,但南記就一點都無,南記的春卷是它的招牌,可是我倒喜歡墨魚丸多點,春卷味道有點油油的!但整體來說都是個食快食的好選擇!價錢算是合理,客人也是食完就走,不會坐上一會談天!這是對食快餐來說很重要的,想快但又無位可以點算?!南記絕對不會有這發生。
紫菜四寶丸湯
2014-10-19
2014-03-19 442 浏览
每次諗起南記一定有種辣gei感覺尤其佢地招牌辣醬真係好鬼正每次堂食一定加完又加今日趁截單前要左個「招牌麵」即係「鴛鴦麵」裡面有春卷,魚蛋同牛丸佢d春卷就好出名d麵就睇你撞手神食過兩次就剛剛好夠彈牙平時多數淋居多今次都係一樣佢d辣醬真係一諗到就心思思最中意加埋醋一齊食今勻加左四次醬一邊食一邊頭出汗反而買過一樽返歸不過校出黎d味都系無堂食咁好魚蛋同牛丸都幾好魚漿多過一般d行貨下午茶就加杯熱央d工作人員招呼確唔錯23蚊雞諗起又想去食多佢一次
招牌麵
南記招牌辣醬
每次諗起南記
一定有種辣gei感覺
尤其佢地招牌辣醬
真係好鬼正
每次堂食一定加完又加
今日趁截單前
要左個「招牌麵」
即係「鴛鴦麵」
裡面有春卷,魚蛋同牛丸
佢d春卷就好出名

2014-03-18
招牌麵
南記招牌辣醬
2013-01-13 263 浏览
香港仔除了之前光榮結業的山窿謝記之外,其實香港仔南記都好出名的。因為星期日要到香港仔上堂的關係,所以有機會來試食這間人氣爆燈的食店。不過如果你要來食,就要避開星期日的下午和晚上的繁忙時段了。通常我都係上完堂四點幾左右過來食的,而且每次都係食同一款,哈哈!因為我係一個好專一的食家,愛上了的就會次次也食,而且食極也不厭惡,就好似我日日的早餐都是同一款食物一樣,對於我而言,不是什麼問題。我最愛就是這裡的豬腩肉小窩米線 (小辣),哈哈,因為我真係好鍾意食肥肉的!由於我不是太食得辣,每次食豬腩肉小窩米線,也要小辣,希望可以保持到原有的風味,又唔會辣親自己。我這個豬腩肉小窩米線雖然是小辣,整個湯底仍然是橙紅色的,個樣就真係好辣,不過大家可以放心,我食到的已經唔辣架喇!我最欣賞就是這裡的米線,煮過朋線的朋友都知道,時間控制好緊要,一不小心,就會煮得過火,變得肥大和腍晒,但係呢度的米線真係煮得好好,本身的米線可能已經是比較高質素,吃起來仍然爽滑,不會過硬或過軟,真係好難得的米線!至於啖啖肉的豬腩肉,就真係好腍好入味,其實食落都有點像豬頸肉,不過唔緊要,兩樣都係我鍾意食的部位。而伴菜係有好多好多的腐竹,

至於啖啖肉的豬腩肉,就真係好腍好入味,其實食落都有點像豬頸肉,不過唔緊要,兩樣都係我鍾意食的部位。而伴菜係有好多好多的腐竹,芽菜和酸菜,雖然只是伴菜但係腐竹很新鮮,很有豆味,正!酸菜比平時的大件,而且有甜味,不錯不錯。加上一杯不過甜的豆漿,是最好的配搭!
由於上環已經開了分店,我下次不用等到去香港仔先有得食,嘻嘻!

• 豬腩肉小窩米線
2012-11-19 163 浏览
第一次買外賣, 最近他們此款的小窩米線做Promotion~魚蛋配魚肉春卷$25~而呢兩款都係我愛食的食送~所以就揀左呢個喇~魚蛋非常彈牙…但略嫌沒有魚味~魚肉春卷惹味彈牙~米線份量亦足夠~~~但百萬一疏自己忘記「走酸菜」因為我很怕酸菜的微辣~~但此店的酸菜未食落口已經聞到好香味~而且與魚蛋亦很配..只是我未食得慣~~~但原來唔叫小窩米線~只叫魚蛋配魚肉春卷米線只係$20我蠢了
魚蛋配魚肉春卷$25~
而呢兩款都係我愛食的食送~
所以就揀左呢個喇~
魚蛋非常彈牙…但略嫌沒有魚味~
魚肉春卷惹味彈牙~
米線份量亦足夠~~~
但百萬一疏自己忘記「走酸菜」
因為我很怕酸菜的微辣~~
但此店的酸菜未食落口已經聞到好香味
~
而且與魚蛋亦很配..
只是我未食得慣~~~

但原來唔叫小窩米線~只叫魚蛋配魚肉春卷米線只係$20
我蠢了
2012-09-19
5 分钟 (外卖自取)
  • 魚肉春卷
2012-08-19 149 浏览
很久沒有吃香港「仔」的魚蛋粉了,今天專程來香港仔吃魚蛋粉。「謝記」已經不在了只剩下「南記」。回想也覺得好笑「南記」今天不是連鎖了嗎,已經在港島區有十二間店?晚上七點多來到這間坐滿八成客人的老店,這裡有各階層的人客也有內地來的遊客。留意每一位的客人,等待叫籌及已經在吃麵的大大小小,無論在吃魚蛋粉或正在吃小窩米線的神色大多是滿足;可能這也是我「久唔久」會跑回來吃魚蛋粉的原因。今天叫了一碗「四寶紫菜河」轉配生麵,大大碗的「四寶紫菜麵」來了,慣性的先喝口湯,跟著試招牌春卷、牛丸、魚蛋、墨魚丸及紫菜都令人滿意,簡單可口。美中不足之一的是魚蛋雖然依然彈牙,但比以前好像腥了一點點,所以馬上加了點胡椒粉。 美中不足之二是現在已經沒有任客人無限添加的冬菜,若有所失。調味料都還有魚露及辣椒油,先試魚露只有鹹而沒有鮮味,幸好辣椒油還總算可以。由於分不出是什麼湯頭,所以嘗試在「南記」的宣傳單張、官網或網路上的食評上找一些關於南記魚蛋粉湯頭資料但是欠奉。反而有些第二、三線的魚蛋粉店還有清楚的介紹關於湯底及食材製作。
冬菜欠奉
2011-10-04 103 浏览
平時都鍾意得閒落去香港仔食下野,因為成日星期日屋企唔煮,而樓下又真係冇咩好食既!今次揀左食南記啦!咪就係貪佢又快又好味囉!我當然係食返我既至愛,豬腩肉小窩米線啦!豬腩肉冇退步,仍然係咁肥美,再加埋D超濃味既湯!好味!不過講到湯,我真係次次都會叫酸辣湯的,試過其他始終都係唔及佢!雖然我本身都鍾意食酸酸辣辣既野,但我都自認對食好有要求架!佢個酸辣湯真係我食過裡面算好唔錯的,最緊要係係咁既價錢就食到喎!不過話時話,我覺得佢好似愈來愈貴啦真係
豬腩肉冇退步,仍然係咁肥美,再加埋D超濃味既湯!好味!

不過話時話,我覺得佢好似愈來愈貴啦真係
2011-04-17 94 浏览
本人其實係南記既忠實fans!!既然黎到香港仔當然要試一試南記啦!!要左春卷+腩肉米線!!招牌春卷依然好味,腩肉比其他分店較入味,湯底亦較其他多店香濃,值得一讚!!唯米線較淋,望有待改善!!
本人其實係南記既忠實fans!!
既然黎到香港仔當然要試一試南記啦!!
要左春卷+腩肉米線!!
春卷腩肉米線
招牌春卷依然好味,
腩肉比其他分店較入味,
湯底亦較其他多店香濃,值得一讚!!
唯米線較淋,望有待改善!!
2011-04-17
春卷腩肉米線