2012-03-25 14 浏览
友人極力推介。說這裡的面包及咖啡很出色,所以特以來試。綠茶咖啡 : 很濃的綠茶味,遮掩了咖啡的味道,味道偏甜;我比較喜歡 ICE COFFEE ! 吐司很鬆脆,加上杏仁片及香草味(vanilla) 雪糕,味道合到好處。正!!脆辣炸雞三文治 : 炸雞很脆,不會乾巴巴,醬汁非常出色;唯獨薯條,未能配合。。。。整體感覺很好,食物質素很高,人流不多,可以坐很久,雖然在馬路旁邊,但不會很嘈雜;店員是日本人,懂日文及英文,非常親切!讚讚讚!第一篇食評,請多多指教~❤
友人極力推介。
說這裡的面包及咖啡很出色,所以特以來試。
綠茶咖啡
蜜糖雪糕
脆辣炸雞三文治

店員是日本人,懂日文及英文,非常親切!讚讚讚!

第一篇食評,請多多指教~❤
2012-03-23
綠茶咖啡
蜜糖雪糕
脆辣炸雞三文治
  • Honey Ice Cream
2012-03-22 16 浏览
今日有2個幾中頭lunchtime , 就來食博洛尼亞la 它藏在鴨巴甸街斜街中, 我之前次次行落去都發現唔到. 店鋪很小, 很有特色 . 令人有悠閒的感覺 如果係平日下午茶時間, 係到食二片吐司 , 喝一杯latte, 消磨二 三個小時, 很奢侈的生活今日12點九去到, 要等位. 等左幾個字入得去坐, 博洛尼亞呢到最多可以坐到20個 , 廚房得男廚師同一位女士負責煮野食 . 如果係繁忙時間真係幾應接不暇 星期一至五都有set lunch , $78包野飲. 但係我地想食ge 野set lunch 到無 , 所以都係散叫.]甜品: 香蕉可可, 賣相唔係真係好靚, 但係重點都係面包姐. , 面包上面有香蕉切片, 有cream 同埋碎果仁. 多士剛烘熱完 , 重係脆的 好香牛油的面包>< 食呢款甜品好唔方便, 成日都想一口食晒咁多種配料,, 但係嘴巴無咁大, 食不下. 吉列豬扒三文治配薯條, 眼看好似唔係好大份, 原來豬扒都幾厚, 豬扒壓到底下面包扁晒 三文治夾住生菜絲, 豬扒, 重有豬扒醬汁, 幾好味, 豬扒唔係好肥膩, 但係我覺得咁好
今日有2個幾中頭lunchtime , 就來食博洛尼亞la
它藏在鴨巴甸街斜街中, 我之前次次行落去都發現唔到.
店鋪很小, 很有特色 . 令人有悠閒的感覺

menu
香蕉可可($52)
香蕉, cream , 碎果仁 , 朱古力汁
吉列豬扒三文治 ($70)
豬扒壓到底下面包扁晒
三文治夾住生菜絲, 豬扒, 重有豬扒醬汁, 幾好味, 豬扒唔係好肥膩, 但係我覺得咁好食的面包, 係應該獨立來吃食 , 先食到佢ge 原味

薯條是M記的貨色
面包好吸引ar !
2012-03-21
香蕉可可($52)
香蕉, cream , 碎果仁 , 朱古力汁
吉列豬扒三文治 ($70)
2012-03-05 2 浏览
星期日去到時3點,可能正值high TEA時間,所以都等左差吾多30mins等位期間好多人出出入入,為既係買個到既面包,睇黎真係相當好味!!!坐低order,服務吾錯,食物上得亦好快!!!green tea latte暖暖的,好香,非常喜歡!!!!炸雞三文治上時仲好熱,真係好香脆,佢既醬都好出色!!!!薯條就..............................麻麻喇....好林!!明太子炒意粉味道特別,好香,粉得恰當,沒有太乾!!雖然份量好少,但個set有個好厚既多士with芝士醬,香脆可口!!!對於鍾愛牛油同芝士既我,簡直100分!!!埋單$195.8!!!好滿足,而且老闆係日本人,服務相當親切!!!假日能夠係呢d小店食個tea,又有呢個水准,難怪評分如此高!!讚!!
坐低order,服務吾錯,食物上得亦好快!!!
Green tea Latte
炸雞三文治
炸雞三文治上時仲好熱,真係好香脆,佢既醬都好出色!!!!
明太子炒意粉
明太子炒意粉味道特別,好香,粉得恰當,沒有太乾!!
對於鍾愛牛油同芝士既我,簡直100分!!!

2012-03-04
Green tea Latte
炸雞三文治
明太子炒意粉
2012-02-25 2 浏览
同媽媽慶祝生日既午餐選址呢間小店黎到當然要叫招牌吉列豬扒三文治!!厚厚的麵包入面有炸得鬆化的豬扒媽媽覺得豬扒很出色,比麵包更出色@@那麼下次她可選擇豬扒飯!但我就覺得麵包好食d!鬆軟得黎又甜甜地! 夾住豬扒配豬扒醬+生菜, 令到成件事唔覺得漏~+ $15 跟餐可以揀個湯今日係煙肉菜湯,清甜 不過好戲在後頭!蜜糖雪糕!嘩,呢個真係好好味麵包同雪糕既配搭真係冇得彈, 仲有蜜糖同少少杏仁片雖然好似係好普通, o係屋企都整到既食物~但係係值得黎呢到食一次,給人幸福的感覺!!
同媽媽慶祝生日既午餐選址呢間小店
小店內的日本廚師=)
黎到當然要叫招牌吉列豬扒三文治!!
厚厚的麵包
好味道豬扒!
厚厚的麵包入面有炸得鬆化的豬扒
媽媽覺得豬扒很出色,比麵包更出色@@
那麼下次她可選擇豬扒飯!

但我就覺得麵包好食d!
鬆軟得黎又甜甜地!
夾住豬扒配豬扒醬+生菜, 令到成件事唔覺得漏~

+ $15 跟餐可以揀個湯
今日係煙肉菜湯,清甜
清甜餐前湯
不過好戲在後頭!
蜜糖雪糕!
幸福的麵包
嘩,呢個真係好好味
麵包同雪糕既配搭真係冇得彈, 仲有蜜糖同少少杏仁片
雖然好似係好普通, o係屋企都整到既食物~
但係係值得黎呢到食一次,給人幸福的感覺!!
2012-02-22
庆祝纪念
生日
小店內的日本廚師=)
厚厚的麵包
清甜餐前湯
好味道豬扒!
幸福的麵包
  • 蜜糖雪糕~Honey Ice Cream!
2012-02-20 62 浏览
Obviously the bread is what sets this place apart. When I bite into it, I can feel a delicious warmth sweep down my body (which I also get from great scotch). I had the Japanese pasta with it, al dente and tasty. Coffee was also very tasty. Right next to my new flat so will be here often.
2012-02-19
1K
2012-02-13 5 浏览
因著同事的離去,一眾走到蘇豪區的小食肆,以作臨別的飯聚。這食肆的招牌食品是麵包,全是自家製,所以有一種獨特的味覺及口感,甜甜的,很鬆化,真的令人難忘。有一個小插曲是當侍應把水柸拿來時,看見的是色彩繽紛的柸,正好喻意同事前程似錦。
因著同事的離去,一眾走到蘇豪區的小食肆,以作臨別的飯聚。

2012-02-10
2012-02-04 1 浏览
自從第一次來過這裡後,就一直很喜歡這裡,不管吃過多少次,也不管別人說它什麼什麼,反正就是很愛很愛,每一次經過鴨巴甸街,它就像有一種魔力,令我會放棄原本想去的店子而選擇來到這裡,是日又是一例。是日工作過後肚子已餓到不得了,但還是走了一段斜路來到這裡,下午二時多,店子坐著寥寥數人,感覺依舊溫暖柔和,看眼見前的餅櫃多了不少甜點,雖然也是幾吸引的,但肚子的咕嚕作響還是提醒我先吃正餐好了。對我來說來這裡不點三文治餐是不可能的,所以最後選了照燒雞扒三文治,再加一杯綠茶鮮奶咖啡,一個人慢慢的享受啦。等了大概一會飲品先來,和預期一樣根本不會有太濃的咖啡味,表面的奶泡亦是很鬆散的,有著的是不算太濃而且偏甜的綠茶味道,如果嗜甜的就好,有時喝喝這個也可以的,但我勸大家也別期望在這裡找到一杯好咖啡了。飲品我是沒什麼所謂的,因為麵包才是這裡的重點嘛。一來到的時候已滿心歡喜,對不起,因為我真的太愛這裡的麵包了,真的吃多少次也依舊覺得很好吃。香口鬆軟的麵包夾著生菜絲和厚厚的照燒雞扒,加上惹味又好吃的醬汁,怎看也知一定不差啦。麵包中間鬆軟得來外面烘過還有點硬的,吃下去除了牛油香還有甜甜的味道,由於剛新鮮弄出來還是微暖

飲品我是沒什麼所謂的,因為麵包才是這裡的重點嘛。一來到的時候已滿心歡喜,對不起,因為我真的太愛這裡的麵包了,真的吃多少次也依舊覺得很好吃。香口鬆軟的麵包夾著生菜絲和厚厚的照燒雞扒,加上惹味又好吃的醬汁,怎看也知一定不差啦。麵包中間鬆軟得來外面烘過還有點硬的,吃下去除了牛油香還有甜甜的味道,由於剛新鮮弄出來還是微暖的,單吃麵包已感到很幸福。加上雞扒肉質尚算嫩滑,雖然肉味不太突出,但配上那微甜的燒汁和沙律醬,加上脆口的生菜絲,吃畢依然感到非常滿足呀。*v*

也許以上的描述對別人來說太誇張,但我還是很誠實將的感受到的和大家分享,因為每一次來到這裡,只要坐在這裡就令我有安定溫暖的感覺,它的食物就是我力量的泉源,希望大家也會喜歡這裡就好了。
因為個日要帶隻貓貓睇醫生見有少少時間多左出黎!!見又末食嘢所以叫左個甜品同埋杯綠茶!!個麵包唔會好似其他鋪頭涷冰冰甘,而且香蕉,朱古力酱,杏仁片配合得宜!!一刀切落去麵包,香蕉,朱古力酱,杏仁片係個口入面溶化有一種好幸福既感覺而杯綠茶唔係話太苦!綠茶味好重!!!以後帶隻貓貓睇醫生個時唔使諗去邊食嘢或者去行街!!
2011-12-28
用餐优惠
其他
2011-12-21 6 浏览
这家店是日本人开的西餐轻食店。 最出名的是他家的面包。店子很小, 最能容纳10个人,门外还放了两张小桌。当然最好事先订位,或者一点半后过来吃午饭或下午茶(其实这家店更适合早餐或下午茶)。位置很偏远,从中环过来要20分钟(包括很长的上坡)。点了拿破仑意粉(62):配了厚切面包和半只奇异果和一个圣女果。 非常健康。 意粉是日式风格,比较清淡,虽然不够al dente,但是味道调的不错。面包松软,香味四射,真的是极品。抹茶(冻)(17):非常好喝,抹茶味很浓。朋友点的面包炒蛋貌似也不错。临走还外卖了两片装的面包(19),当下午茶。
这家店是日本人开的西餐轻食店。 最出名的是他家的面包。

点了
面包松软,香味四射,真的是极品。

抹茶(冻)(17):非常好喝,抹茶味很浓。

朋友点的面包炒蛋貌似也不错。
临走还外卖了两片装的面包(19),当下午茶。

2011-12-21
2011-11-27 67 浏览
講到方包, 我覺全港最好食就係哩度! 雖然係貴左d! 成10蚊一塊, 不過係值得的!! 平日都好多人黎食架啦, 估唔到下星期日下午2點幾時去到時都仲full 緊, 有人等排緊隊.. 見度隔離既公園仔, 咁就決定叫外賣啦, 太肚餓又唔想等, 外賣等左10分鐘就有得食啦, 真係快到呢, 我地食緊d人仲o係度等緊, 公園環境又ok, 不失為一個另類選擇 四人行叫左4個套餐 (套餐係多杯野飲), 大家大兜亂黎食, 款款都試哂. 日式碎蛋三文治 (心急到咬左忽先記得影)博洛尼亞脆辣炸雞三文治博洛尼亞吉列豬扒三文治朱古力香蕉三文治, 當甜品食樣樣都咁好食! 真係超好味架, 好香牛油味, 好鬆軟, 人間極味也!! 但我地4人都覺得碎蛋係最好味, 一定要再encore!!
門面
日式碎蛋三文治 (心急到咬左忽先記得影
博洛尼亞脆辣炸雞三文治
博洛尼亞吉列豬扒三文治
朱古力香蕉三文治, 當甜品

門面
  • Choco Banana
  • 日式碎蛋三文治
2011-11-10 3 浏览
同事生日,大家都想起這裡的麵包好吃,於是來這吃生日飯。五個人,叫了六款食物及五杯飲品。明太子意粉 ($65):配料是明太子和紫菜絲。其實不知明太子是什麼,不過吃起來少少鹹,挺好味。(後來才知道明太子是鱈魚卵用鹽辣椒醬醃製而成的產品)拿破侖意粉 ($62):配料是一貫的火腿、洋葱和青椒,整體味道ok,略嫌茄汁味不夠重。蘑菇意粉 ($62):蘑菇不多,蒜蓉味很香濃,但比較油膩。吉列豬扒三文治 ($70):看見網友食評大讚這個三文治,於是不喜好炸物的我也叫了一客。豬扒炸得脆而不油膩,配合切碎的生菜絲和醬汁,十分美味,不過醬汁多一點會更好。麵包當然是十分美味囉~不過同事覺得這裡的麵包太好味,所以反而覺得將麵包和豬扒分開吃,吃到各自的原味,更好味呢。 伴碟的薯條不夠脆,但不油膩,還算可以。日式燒汁雞扒飯併烏冬 連飲品 (是日午餐) ($80):〔沒試〕同事說燒汁很特別很好味。焦糖香蕉多士 ($57):香蕉香甜,肉桂粉非常香,極度香甜美味的甜品!幾個人分吃剛剛好,一個人一定吃不掉啦!熱檸茶 (+$15):很奇怪,檸檬是放在茶杯碟上的,要自己將之放入杯內。茶很大壺,但茶味一般。英式紅茶 (+$15)
同事生日,大家都想起這裡的麵包好吃,於是來這吃生日飯。

五個人,叫了六款食物及五杯飲品。

蘑菇意粉 ($62):蘑菇不多,蒜蓉味很香濃,但比較油膩。
 伴碟的薯條不夠脆,但不油膩,還算可以。

英式紅茶 (+$15):〔沒試〕
熱檸水 x2 (+$15 x 2):〔沒試〕
熱咖啡 (跟是日午餐):〔沒試〕同事說還算香濃,但始終不及西式咖啡。

埋單連加一,共$501.6,價錢合理。這裡的麵包是主角,十分好吃,但非主角的意粉則很一般,配料少也頗油膩。店員很友善,對我們有求必應,也常常帶著笑容。店鋪地方小,可容納顧客不多,故此能靜靜地與三五知己邊吃邊談天。若在非雨天,坐在室外露天座位,應該會很舒服呢!

蘑菇意粉
拿破侖意粉
吉列豬扒三文治
焦糖香蕉多士
2011-11-09
$100.3 (午餐)
庆祝纪念
生日
拿破侖意粉
吉列豬扒三文治
焦糖香蕉多士
  • 麵包
因為上次自己去完覺得唔錯,所以今次就帶左好朋友一齊再去食~今次LUNCH TIME去。。超多人的。。需要等位~ 大概十分中有位,都算快GE~我今個WEEK先去過一次,今次再去竟然成個MENU都唔同左。。。呃。。點解會咁突然GE><所以就問個幫我地點餐的店員。。又係上次幫我店餐的店員,所以我就笑笑口問佢係唔係仲有其他MENU,佢就話無,我就再問點解成個MENU四日前同四日後都唔同左仲貴左咁多,唔知係唔係佢英語唔多好定點,佢就答我就只有這個MENU。。。(我其實以然覺得佢唔多有禮貌唔多想答我咁)個炸豬扒三文治餐貴左十幾蚊。。個配菜都唔同左。。由奇異果變左做薯條。。。無黎四日,個轉變都幾大。。但而然都仲係咁好食GE~面包以然都係咁鬆咁香咁軟~~ 但今日塊豬扒就無上次咁好,有少許韌~ D薯條好普通,但味道尚可今次我叫左凍咖啡,都係凍綠茶好味D~ 個FRD叫左蘑菇意粉,佢話都唔錯,蘑菇味都幾香,份量剛剛好~佢覺得D面包幾好食,個碟上D牛油就有點馬夫~但個冰綠茶就普普通通
因為上次自己去完覺得唔錯,所以今次就帶左好朋友一齊再去食~

今次我叫左凍咖啡,都係凍綠茶好味D~

但個冰綠茶就普普通通
2011-10-21
2011-10-27 3 浏览
以間餐廳其實係我行行下無端端搵到的~我幾中意SOHO區所以周不時會去行下搵下有無D咩好食GE野食~以間位於鴨巴甸街一條差唔多45度的斜路的一旁~ 我去個陣講好係過左下午茶但未到晚飯時間所以無咩人~ 入到去個感覺都唔錯有D 日本裡的小CAFE的那種感覺,外面有賣面包同果醬>V<~!等等食完一定要買D返屋企同家人分享:D由於店員小姐掛住聊天遲遲都未比餐牌比我,所以我就開聲問要餐牌,比完個MENU我就又回去跟其他店員談笑(其實我覺得有少少無禮貌的。。)個到個個店員都係日本人,整野食那個就係香港人來的我其實好中意食三文治架~~!所以就試左佢地地的炸豬扒三文治~~同埋叫左個冰綠茶~野飲很快就上了,個冰綠茶都幾好味道~~等左十分中多D熱辣辣的三文治就到了~ 塊豬扒係辣手架!真係即叫即整以份三文治很厚,一口咬唔晒XD 個面包真係好好味,有D似牛角包裡面的口感,後來先知道以間野GE面包係有81層數的方包,唔怪得知咁鬆,咁香,咁軟啦~!個豬扒選用半肥瘦的豬扒一D都唔韌,而且外面炸到很脆,配埋少少日式炸豬扒醬同少少生椰菜~~~成件事都無完美最少係我試過咁多日式炸豬扒三文治最好食的唯獨是個伴碟配菜就有少少騎
以間餐廳其實係我行行下無端端搵到的~
以間位於鴨巴甸街一條差唔多45度的斜路的一旁~

個到個個店員都係日本人,整野食那個就係香港人來的

野飲很快就上了,個冰綠茶都幾好味道~~
最少係我試過咁多日式炸豬扒三文治最好食的
唯獨是個伴碟配菜就有少少騎呢。。無啦啦有個飯後果(半個奇異果)。。。。哈哈~~但個半個奇異果幾甜的,一D酸都無,所以好好味

食飽飽~ 去揀面包帶回家
佢以到麻雀需小詐。。但好多款面包的
我最後就買左二袋半磅的方包~一袋只有二片~但十分聚手的XD 同一個杏仁奶油包 (以三樣野已經63大洋。。頗貴)
2011-10-17
  • pork cutlet sandwich
2011-10-02 3 浏览
曾經在此店剛開張時吃過她的麵包,驚為天人,此後幫襯過數次,麵包總不會令我失望。今天是星期天,是不是因為打風呢?經過見竟然有空枱,就順勢坐下吃個午餐。我和朋友坐在外邊的枱,下著細雨,雨水打在帳篷上面發出巨響,都幾嘈。朋友點了旦沙律三文治set,而我就點了Spaghetti Carbonara set, 兩人都點了咖啡。朋友對旦沙律三文治很OK, 伴碟有一杯似係Mango味嘅dessert,朋友對甜品麻麻哋。至於我的Spaghetti Carbonara,麵質ok,汁較杰,另有mushroom, bacon,onion,偏鹹但我ok.其實伴碟的兩片麵包才是主角,我一直很喜歡它重牛油味的鬆軟,今天不知為什麼覺得沒有以往一般的好食,也沒有以前的食完想再食的衝動,是不夠熱?還是天氣影響?定係巳經習慣了這麵包的味道? 半個奇異果能清清味蕾,不錯。這裹的普通咖啡真的很難飲,不建議點。

半個奇異果能清清味蕾,不錯。
這裹的普通咖啡真的很難飲,不建議點。

2011-10-02
2011-09-29 9 浏览
BO-LO’GNE 是一間日系的CAFE,座位不多~但很溫馨~女店員操日文跟英文~點了套餐~吉列豬扒三文治+凍綠茶凍綠茶十分好喝~~有很香濃的綠茶味~很日式的抹茶~不會有苦澀味~~甜度剛剛好~又不失奶味~~大愛~~~主菜來了~~賣相非常吸引~~素聞BOLOGNE的麵包深得各位食評家喜愛~~的確我從沒有吃過那麼特別,好吃的麵包~~鬆化到不行~~連皮也很好吃吉列豬扒亦是有水準之作~香脆可口~~不會很油~~稍嫌醬汁對我而言有點多~附有一個小小的奶酪~這個味道普通~但以附送來講已算不錯~~在享受美食的同時,買麵包的人絡繹不絕~以這個相對偏僻的地方,可見這家店麵包的吸引的地方吧~~在這間寧靜的小店坐上一個下午的確是很不錯的選擇呢

點了套餐~吉列豬扒三文治+凍綠茶
凍綠茶
凍綠茶十分好喝~~有很香濃的綠茶味~很日式的抹茶~
不會有苦澀味~~
甜度剛剛好~又不失奶味~~大愛~~~
pork cutlet sandwich
附有一個小小的奶酪~這個味道普通~但以附送來講已算不錯~~

在這間寧靜的小店坐上一個下午的確是很不錯的選擇呢

2011-09-27