2017-09-01 10120 浏览
🍺這夜約朋友到此飯聚,店子位於上環區,從上環地鐵站走去約三分鐘距離,就腳方便。▶️門面有小龍蝦模型,夜晚發光的招牌尤其醒目。▶️店內環境以簡約裝修為主,從桌上的餐紙可以看到張愛玲和胡蘭成的節錄作品,淡淡滲出了書卷味,再看看菜單上與別不同的菜式名稱,別有心思。🔱經典十三香小龍蝦 $268🔱食之前,服務員為我們每人遞上手套及圍裙,十分細心。這道菜一放上桌上,就看到小龍蝦橙紅色外殼十分搶眼,加上原粒蒜頭和青辣椒,視覺效果很吸引。服務員說小龍蝦用上數十種香料炮製,難怪聞到陣陣香氣,小龍蝦肉質爽嫩彈牙,口感出奇地好,小龍蝦浸在濃郁醇厚的汁內吸引了精華,味道辣而不辛,恰到好處。☘卷福小炒王 $108☘小炒王以韭菜、小龍蝦肉及腰果等素材製作而成,韭菜本身有其獨特味道,如果炒得不夠熟就有青澀味,但如果炒得過火就會無咗啃勁。而這道菜在炒的火喉及時間掌握得不錯,加上小龍蝦肉及腰果的組合是一道得意之作。🐮翻滾吧!小鮮肉 (水煮牛肉) $148🐮我平時多數會叫水煮魚,今次見到菜名是「翻滾吧!小鮮肉」,心想是否食咗會變小鮮肉(笑),所以便和朋友決定叫這道菜。牛肉肉質嫩滑,放在嘴裡已感受到牛肉釋放出的麻辣味,讓味蕾得

▶️門面有小龍蝦模型,夜晚發光的招牌尤其醒目。

🔱經典十三香小龍蝦 $268🔱
食之前,服務員為我們每人遞上手套及圍裙,十分細心。
經典十三香小龍蝦

☘卷福小炒王 $108☘
卷福小炒王

🐮翻滾吧!小鮮肉 (水煮牛肉) $148🐮
牛肉肉質嫩滑,放在嘴裡已感受到牛肉釋放出的麻辣味,讓味蕾得到一刻的刺激快感,麻辣過後有陣回香從舌頭散發出來,此時飲番杯生啤,人生一樂也!
翻滾吧!小鮮肉 (水煮牛肉)

這夜在此店品嚐了獨特而美味的小龍蝦菜式,讓我印象難忘,與朋友舉杯飲,吹吹水講講笑,輕鬆度過愉快晚上。
經典十三香小龍蝦
卷福小炒王
翻滾吧!小鮮肉 (水煮牛肉)
2017-09-01 156 浏览
成日search opencie 都見到卷福和他的朋友們,個名好奇怪,所以一直都無揀過,今日住上環既老死帶路,佢話係佢飯堂,唯有陪佢開飯地方舒適價錢又合理餐牌有好多搞笑菜名椒麻雞$68又估吾到咁大份,有半隻雞,要多個飯就夠,跟雞有一碟辣醬,好好味,雞皮連雞肉都滑我最愛的兩個男人$58即係蘿白米糕,用蛋煎得好香,表面焦得黎吾濃,又脆,蘿白好足料,口感好實在簡簡單單2個小食都咁出色,仲要勁抵食,每人都係$60,我都想book mark 做飯堂

地方舒適

價錢又合理
餐牌有好多搞笑菜名

椒麻雞$68

我最愛的兩個男人$58

2017-08-29 120 浏览
今日放工係上環附近同老公搵飯食,見到間餐廳名好過癮,主要食川湘菜亦有廣東菜食,入去試一試先。外面大厦有維修,但隻大龍蝦仲見到。入面既裝修都唔錯有好多唔同既選擇,小龍蝦係佢地既招牌菜,今日食清少少,叫左個小龍蝦泡飯、金銀蛋菜心同埋一個好特別既菜式叫寂莫難耐的小家碧玉。每樣菜式份量都算大份,小龍蝦果然係招牌菜,好鮮味,入面有好多小龍蝦,除左飯仲有脆米撈埋一齊食,湯底應該都有用小龍蝦淆,好入味。寂寞難耐的小家碧玉其實係用自家製豆漿豆腐放係南瓜湯,上面加左d 菇,個豆腐好香好軟滑,超正。金銀蛋浸菜心都好好味,個菜心好嫩,有切左d 菜頭位,超有heart。服務態度亦好好,有介紹菜式俾我地,上菜亦好快手
外面大厦有維修,但隻大龍蝦仲見到。
入面既裝修都唔錯
小龍蝦泡飯
金銀蛋浸菜心

。金銀蛋浸菜心都好好味,個菜心好嫩,有切左d 菜頭位
2017-08-29
小龍蝦泡飯
金銀蛋浸菜心
2017-08-27 127 浏览
在上環一帶有多出名的食市,今晚在一間餐廳食海鮮是卷福和他的朋友們,餐牌有特別推介受歡迎的菜名,我當然要試試是不是真的。卷福水煮龍躉球,水煮龍躉確是好新鮮,肉質鮮嫩,用水煮食物熱騰騰,又有些麻辣令蔬菜都好味埋,在香港是我食過最好食的水煮魚,又安心食用,不怕有不清潔的漿料加進去煮。來了一個卷福小炒王, 用上小龍蝦的菜式都是第一次見,佢地話小龍蝦是店的主打之一,果然小龍蝦望到都想吃了, 真的充滿鮮味。 很開心能到好味道的餐廳食野。

很開心能到好味道的餐廳食野。
  • 青春若是條不老的魚
2017-08-22 144 浏览
BUDDIS CRAWFISH卷福 上環皇后大道302号北海商業中心地舖 朋友介給上環有一間餐廳有粵菜/川菜/湘菜/中菜可選擇, 味道不錯的‚ 於是我和朋友訂了枱, 由尖沙咀坐101号巴士去上環荷李活華庭下車行幾分鐘便到卷福了‚ 店里的招呼很好, 還推介一些普遍客人最喜愛食物給我們選擇, 大家都吃得很滿足。我特意選了一些為大家分享一下: 蝦籽什菇紅燒豆腐, 滑滑的豆腐配上蝦籽汁, 味道少少減, 但吃下很開胃, 且感覺很特別, 用來送飯真是一流。 卷福小炒王, 這個和外面吃的很不同, 佢地用上小龍蝦作其中一項配料, 望到都想吃了, 嘩真的很好味。 很小會用小龍蝦作菜的, 值得一試。 蒜片一口牛肉, 用上我喜愛的雞脾菇作配菜, 吃得美味又開心 還有用酒釀小丸子, 都很特別, 可一試。

蒜片一口牛肉, 用上我喜愛的雞脾菇作配菜, 吃得美味又開心

還有用酒釀小丸子, 都很特別, 可一試。
  • 卷福小炒王
  • 酒釀小丸子
2017-08-18 109 浏览
今天跟朋友在中環看完電影便走到上環吃晚飯 順便散散步途中看到這間餐廳的名字非常有趣在門外看一看餐牌發現原來是川菜而餐牌上的食物名字十分有創意 決定一試由於時間已經不早 所以不用等位了非常好 天氣這麼熱最怕要等位跟朋友看餐牌看了非常久除了因為餐牌的名字非常有趣和搞笑餐廳也細心地在食物的圖片下仔細介紹最後我們決定點兩個小吃兩個主菜一個白飯悄悄話(紅油豬耳)豬耳十分有咬口 切成絲狀 而且入味味道帶點麻帶點辣 不算太辣 加上底下的青瓜 點上麻辣汁後 十分開胃有河南口音的荷蘭小青瓜這味其實就是醃青瓜 酸酸的 也很開胃翻滾吧,小魚兒!(水煮魚)這味水煮魚份量相當多 用一整大個湯碗上看看這顏色 令人垂涎欲滴 🤤不要被它嚇着 其實辣味十分適中魚有麻辣的香味外 也有一點鮮味魚切成一片片 分量多 也沾滿麻辣湯加上白飯令人忍不住一口又一口雙子座的老司機 (椒麻雞)雞有半隻黃油雞 椒麻汁是分開上的雞件嫩滑 椒麻汁香口 加上白飯 好吃😋總括來說 這間餐廳除了食物名字特別外味道也很不錯😋😋😋
今天跟朋友在中環看完電影
便走到上環吃晚飯 順便散散步
途中看到這間餐廳的名字非常有趣
在門外看一看餐牌發現原來是川菜
而餐牌上的食物名字十分有創意 決定一試
由於時間已經不早 所以不用等位了
非常好 天氣這麼熱最怕要等位

跟朋友看餐牌看了非常久
除了因為餐牌的名字非常有趣和搞笑
餐廳也細心地在食物的圖片下仔細介紹
最後我們決定點兩個小吃兩個主菜一個白飯

悄悄話(紅油豬耳)
豬耳十分有咬口 切成絲狀 而且入味
味道帶點麻帶點辣 不算太辣
加上底下的青瓜 點上麻辣汁後 十分開胃

有河南口音的荷蘭小青瓜
這味其實就是醃青瓜 酸酸的 也很開胃

翻滾吧,小魚兒!(水煮魚)
這味水煮魚份量相當多 用一整大個湯碗上
看看這顏色 令人垂涎欲滴 🤤
不要被它嚇着 其實辣味十分適中
魚有麻辣的香味外 也有一點鮮味
魚切成一片片 分量多 也沾滿麻辣湯
加上白飯令人忍不住一口又一口

雙子座的老司機 (椒麻雞)
雞有半隻黃油雞 椒麻汁是分開上的
雞件嫩滑 椒麻汁香口 加上白飯 好吃😋

總括來說 這間餐廳除了食物名字特別外
味道也很不錯😋😋😋
2017-08-14 81 浏览
呢間非常有創意既餐廳!!” 寂寞難耐的小家碧玉” 就好特別,佢用嘅豆腐係日式玉子豆腐,似喺居酒屋食到嘅燒玉子咁,但面頭有D菜!呢味菜100分滿分我俾90分,原因係佢真係好特別,味道亦相當好!”小龍蝦福建炒飯” 都好fresh,面頭都有唔少嘅小龍蝦,惟一唔好嘅係個汁鹹左D,食完一定要飲野。臨走前,我地叫左個酒釀小丸子做甜品,同樣地,個酒釀小丸子都唔差,因為個小丸子好彈牙,酒味亦唔會太重。服務方面,店員非常勤力同有禮,成晚keep住主動加茶,令成個體驗加左分!
呢間非常有創意既餐廳!!

服務方面,店員非常勤力同有禮,成晚keep

住主動加茶,令成個體驗加左分!
2017-08-14 123 浏览
今晚friend約左喺位於上環嘅上川餐廳食dinner,起初聽個名” 卷福和他的朋友們” 都覺得有D搞野,點知去到睇埋餐牌仲好笑!睇圖!我地兩個人就叫左個” 麥兜全家歡” (聽個名估都估唔到係士多啤梨骨) 、” 寂寞難耐的小家碧玉” (心諗…..要睇英文”Steamed Tofu with Mushrooms” 先知係豆腐同菇,都幾得意!)、”小龍蝦福建炒飯” 。飲品方面我地就叫左個鮮搾木瓜汁同埋一杯凍檸茶。講返味道先,個” 麥兜全家歡” 一serve嘅時候好熱好juicy,好有士多啤梨香味,味道亦好好,全部都用腩肉,好正呀!
睇圖!

飲品方面我地就叫左個鮮搾木瓜汁同埋一杯凍檸茶。

講返味道先,個” 麥兜全家歡”
2017-08-11 496 浏览
今日比呢間菜名好特別既川菜吸引左,就山長水遠由中環行到去上環去食🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️環境本身多人 午餐時段好正常,但佢地仲播啲clubbing歌 我真係覺得嘈到有啲頭痛😷😷😷 -另外,我唔知係咪因為午餐時間 佢地太忙,煮出泥既菜雖然唔係難食,但真係稱唔上好食🤢🤢🤢🤢 但我見網上既意見又係幾多好評,可能真係我點唔中佢地既拿手小菜,但以下意見都可以參考下啦-1️⃣) 湘王粉麵套餐 (手工昭陽粗粉🍜 + 湘辣排骨🌶)呢個算幾香,雖然我怕辣🙅🏻🌶,但都覺得唔錯,不過佢呢個粗粉 我真係分唔清同普通米線有乜分別🤔🤔🤔 可能我見識少 因為我好少食川菜,但我感覺的確係咁😂😂😂-2️⃣) 貴妃雞🐔 (午餐小菜價💲8️⃣0️⃣ 包湯 包甜品)真係唔好講笑,真係好咸🤢 我自問都唔係咩清淡人,但都真係好咸,係咸到條脷👅有發麻既感覺,撈飯🍚食都唔掂🤢🤢🤢🤢-3️⃣) 為伊消得人憔悴 (乾扁四季豆) (午餐小菜價💲8️⃣0️⃣ 包湯 包甜品)呢個就炒得幾惹味👍🏻,啲四季豆好入味,所以呢個係清晒既😋😋😋-4️⃣) 青春若是條不老的魚🐟 (午餐小菜價💲8️⃣0️⃣ 包湯 包甜品呢個就好淡,無乜味🤔,不過我估呢個係行清淡路線,既,不過魚塊🐟因爲
1️⃣) 湘王粉麵套餐 (手工昭陽粗粉🍜 + 湘辣排骨🌶)

呢個就好淡,無乜味🤔,不過我估呢個係行清淡路線,既,不過魚塊🐟因爲唔係新鮮,所以咬落口都有粉粉既感覺🤔🤔🤔🤔

5️⃣) 雙子座的老司機 (辣椒蔥油雞🌶🐔)
呢個佢係放係前菜小食嗰類,但份量驚喜地幾大份😳😳😳 呢個雞就唔咸,但又係無乜味囉😶😶 就算其實佢呢個雞係有跟個辣油既醬,我都講過我怕辣架啦,但我試落又唔辣又唔香,係得陣油味🤔🤔🤔 所以又係稱唔上好食

6️⃣) 木瓜雪耳糖水
呢個係隨餐附送,反而又唔錯,咸完一輪真係好需要甜下 平衡下😂😂😂

2017-08-11
2017-08-08 121 浏览
又同開飯友食好野了!今日嚟呢到,皆因佢個店名同菜名!實在太有趣了😆😆d名太有趣,但我幾乎全部都忘記了😂😂炒四季豆,有少少麻的感覺,不算辣,但感覺唔夠咸。什菌燒汁炒龍躉球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻龍躉肉好爽,好好味,一碟有4大件,我地一人一件剛剛好😋香菇牛肉,牛肉好淋,好食。個色雖然同炒龍躉球好似,但係完全唔同味架😆😆而且,我地不知不覺食了好多菇😂😂我最記得呢個菜名!寂寞難耐的小家碧玉!其實係紫菜炸豆腐,好特別呀!紫菜味唔係好突出,不過d豆腐入面好滑😁呢間店的服務不錯!驚我地冇得食龍躉,話幫我地落定單先😂😂 坐耐咗仲發現呢到都幾多外國人幫襯!!有機會好想試佢個椒麻雞。今日已經賣哂😞

d名太有趣,但我幾乎全部都忘記了😂😂

炒四季豆,有少少麻的感覺,不算辣,但感覺唔夠咸。

什菌燒汁炒龍躉球👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
龍躉肉好爽,好好味,一碟有4大件,我地一人一件剛剛好😋

香菇牛肉,牛肉好淋,好食。

我最記得呢個菜名!
寂寞難耐的小家碧玉!

有機會好想試佢個椒麻雞。今日已經賣哂😞
  • 什菌燒汁炒龍躉球
與友好相聚,黎生和他的朋友們最終因為店名與菜名的特別而選吃了「卷福和他的朋友們」。店鋪位於皇后大道中,與上環的商業區有著一定的距離,從上環地鐵站走路前往,至少也要十數分鐘,炎炎夏日,儘管在黃昏,未抵達已是汗流浹背。店鋪外圍正築起棚架裝修,差點錯過店鋪所在,店鋪內圍空間尚算寬敞,檯與檯間不算緊迫,燈光頗猛,冷氣適中,置身其中絕對合適進食。由於相約在週五,擔心沒有位,黎生老早便訂了位,豈料抵達後,店內是有點冷清。與朋友們商討吃什麼的同時,店員不斷向我們作出推介,並強烈建議我們吃些前菜,好讓邊等齊人邊吃,他的熱情,教人感覺煩擾。店員強烈推介我們吃造價二六八元的「卷福水煮龍躉球」,但我們都對辣有介心,固選吃「什菌燒汁炒龍躉球」,上桌,表面上看不見龍躉球,原來全都藏在西蘭花和什菌之中,龍躉球只四件;說是龍躉球,在下認為說是片才貼切,我吃一口,燒汁包圍了整塊龍躉,龍躉的鮮味吃不到,皮薄,肉有點嚡,魚皮乾,感覺就是龍躉肉老了,該是煮的時候過了火位,又或是走油過火了,幸燒汁的味道與魚融合,什菌也滿是燒汁味,西蘭花則帶點青澀和硬,整體感覺尚且不錯,卻不合我意。「寂寞難耐的小家碧玉」,豆腐說是自家製作,吃

什菌燒汁炒龍躉球
「寂寞難耐的小家碧玉」,豆腐說是自家製作,吃起來似是玉子豆腐,質地很嫩滑,豆味不算濃,豆腐切成正方體,似上了蛋槳炸過,每粒豆腐正上方貼上紫菜,再舖上什菌姑粒,汁則以南瓜和雞湯煮成,一口吃下,是驚喜的美味,整個配搭就是非常好吃,南瓜和雞湯的味道在互動下變得淡了,但聯乘起來與豆腐很匹配,這美味難以筆墨形容,吃個嚐過自會明白,這個值得推介。
寂寞難耐的小家碧玉
「腰纏萬貫的居式炒飯」,上桌的賣相,因為舖滿蝦子而有所期望,吃下卻沒有驚喜,龍蝦仔肉沒味,蝦子不夠鹹,飯粒則炒得分明收乾,蛋香,整體不錯卻沒驚喜。
腰纏萬貫的居式炒飯
「藍瘦香姑 」即滑姑牛柳,坦白說,說是牛柳,是有點失望,牛柳切成片,入口有點嚡而尚腍,是過火了,牛柳不該是這種質素,牛味是濃的,什是稍鹹,姑在燒汁包圍下很入味,整體尚且不錯。
藍瘦香姑 (滑姑牛柳)
「為伊燒得人憔悴」,即是「乾煸四季豆」,竟然是非常清淡,除了吃到少許麻辣和青澀味外,就是沒味,肉粒有限,干椒鮮見,根本就是沒有調味,這道菜根本就是不知在攪什麼鬼子來,吃得人也憔悴。
為伊燒得人憔悴(乾煸四季豆)
為伊燒得人憔悴(乾煸四季豆)
綜觀而論,這頓晚飯的味道整體算是美味,結合價錢,是抵吃了,店方對消費者算很有意思,除了味道外,大部份菜式的名字充滿娛樂性,縱使就是無里頭,什或無聊,但最起碼是教人歡笑,為黎生和他的朋友們帶來歡樂的一夜!

2017-08-03 110 浏览
Lured to this place for the crawfish. order three different crawfish dishes, spicy, garlic and on ice with some kind of liquor. It blew me away, in the bad way! How can crawfish taste so dull and texture so waxy?! It is totally not worthy considering the price.To the regular sichuan dishes, the only credit I give is on the names of the dishes. Other than that, they are bland and nothing like what it looks in the menu.My suggestion, keep walking and look for an authentic sichuan restaurant, and t

My suggestion, keep walking and look for an authentic sichuan restaurant, and try crawfish in China, e.g. Beijing or Wuhan.
2017-08-02 87 浏览
上環其實好多野食,睇下你識唔識搵食。睇人咪睇外表,雖然呢度搭哂棚甘,其實有間川菜餐廳等緊你,佢門口隻英偉小龍蝦*都被遮擋,有損蝦威🙈*小知識: 小龍蝦並非幼年龍蝦,而是淡水龍蝦。先來一碟廚師精選:蒜片一口牛肉✨不愧為精選,超有鑊氣,選用上級牛柳粒,肥美可口,以黑椒及蒜片調味,配搭雜菇再來一碟:麥兜全家歡✨即士多啤梨骨真係有🍓🍓味架,酸酸甜甜好開胃,豬扒肉半肥瘦,熱辣辣,個皮係脆架甘好餸,緊係要配個飯食啦!整體黎講,每道菜色都好有水準,份量亦幾多,適合三五位朋友一齊黎食,而個大廚仲會間中出黎同客人傾計,見我地食晒仲笑得好開心,的確咁既味道,除左好味,仲有人情味下次我一定會挑戰水煮魚同埋特色甜品💙
上環其實好多野食,睇下你識唔識搵食。
*小知識: 小龍蝦並非幼年龍蝦,而是淡水龍蝦。

先來一碟廚師精選:蒜片一口牛肉✨

再來一碟:麥兜全家歡✨即士多啤梨骨

甘好餸,緊係要配個飯食啦!

下次我一定會挑戰水煮魚[spicy]同埋特色甜品💙
  • 蒜片一口牛肉,小家碧玉
2017-08-01 76 浏览
話說••••👧今晚食乜好呀?👦去卷福和他的朋友們丫。👧下,咩泥架?原來係川菜餐廳-覺得好有趣😃🔸寂寞難耐的小家碧玉呢個真係要推薦,好好味呀!佢其實係自家制豆腐(似玉子豆腐),沾上蛋汁再煎至金黃,外層香蛋味,內層嫩滑,喺口入面滑左滑去。蓋面既菇菇都無馬虎架,炒到好香,好濃菇味。🔸什菌燒汁炒龍躉球(廚師推介)龍躉球,啖啖肉,大大塊,無雪味。燒汁炒菇配襯起龍躉又無蓋過佢既原味。🔸為伊燒得人憔悴(乾煸四季豆)看似平平無奇,卻十分突出,小麻小辣,但又失四季豆既豆味,令人一條一條放入口,停不了…
話說••••
👧今晚食乜好呀?
👦去卷福和他的朋友們丫。
👧下,咩泥架?
原來係川菜餐廳-覺得好有趣😃
🔸寂寞難耐的小家碧玉
🔸什菌燒汁炒龍躉球(廚師推介

為伊消得人憔悴
🔸為伊燒得人憔悴(乾煸四季豆)
為伊消得人憔悴
2017-07-31 78 浏览
「卷福和他的朋友們」聽到這個店名相信很多人跟我一樣不知道是食什麼類型的菜式吧!我跟為食朋友也有一樣的疑問,雖然知道是食中菜但我們還是決定去試真D!睇Menu 真係以川菜為主!咁川菜又點少得叫麻婆豆腐($78)呢⋯⋯真係比平時食的多了一份少少的麻辣味,但對我來說味道尚算輕微,我只覺得很惹味當然都要配飯食先係最滿足椒麻雞($68)味道帶有少少的麻醬味,但我個人比較喜歡沾上麻辣醬汁後食用!麻辣醬汁、用來撈飯也不錯乾扁四季豆($78)味道也不過不失~梅菜扣肉($108)雜菌燒汁炒龍躉球($138)其實更像龍躉魚塊呢XDD,燒汁炒既香口又開胃!蒜片一口牛肉($138)牛肉味道比較濃、而醬汁以燒汁加上帶有黑椒粒調味,所以食落會一點點辣!喜歡川菜的朋友有興趣也可以一試喔!

睇Menu 真係以川菜為主!
咁川菜又點少得叫麻婆豆腐($78)呢⋯⋯

麻婆豆腐

當然都要配飯食先係最滿足

椒麻雞($68)
味道帶有少少的麻醬味,但我個人比較喜歡沾上麻辣醬汁後食用!
椒麻雞

麻辣醬汁、用來撈飯也不錯
配椒麻雞 醬汁

乾扁四季豆($78)
味道也不過不失~
乾扁四季豆

梅菜扣肉($108)
梅菜扣肉

雜菌燒汁炒龍躉球($138)
其實更像龍躉魚塊呢XDD,燒汁炒既香口又開胃!

雜菌燒汁炒龍躉球

蒜片一口牛肉($138)
蒜片一口牛肉

喜歡川菜的朋友有興趣也可以一試喔!
酒釀小丸子
麻婆豆腐