上回跟女友人們晚飯聚會時已提到下次要去吃港式火鍋,身為吃貨又怎會令大家失望?即時搜尋一間非常有特色的火鍋店相約她們來聚餐莫生氣椰椰雞湯 $178早已心儀想點這個椰子雞湯湯底,貪其可以在下料前先作為湯頭飲用~ 與別家的做法不同,這裡會是先端上放入椰子肉跟粟米的高湯,再在客人面前倒入一整個椰青水,那雞肉呢?處理好的半隻會先放在另一碟上而並非早就放到湯頭中一同熬製,店員儲特別叮囑下雞肉前可以先試一下湯頭,喝一口清甜味美,既不肥膩而且帶濃郁的椰子香味,令人想一喝再喝啊!放雞肉後味道層次又變得不一樣了,雞肉嫩滑,也好好吸收了湯頭精華,大愛這個絕對推介!手打五寶丸 $98吃港式火鍋就最愛吃手打丸,店家的手打丸款式眾多,這個五寶丸組合就最滿足了我們想多試幾款的慾望了!一碟包含豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸跟蝦丸,每款兩粒,全部手打新鮮製作,粒粒彈牙多肉汁,個人最愛牛丸跟墨魚丸,前者帶牛味濃郁但不會羶,後者鮮味還吃到粒粒墨魚碎~花枝片 $65友人點海鮮選了花枝片,店家把花枝片切得剛剛好,不用灼多久就可以食用,口感很好又爽脆,非常新鮮!牛魔王拼盤 $468吃火鍋必會點來牛肉,店家供應的由本地到外國進口的都
莫生氣椰椰雞湯 $178
手打五寶丸 $98
花枝片 $65
牛魔王拼盤 $468
火鍋必會點來牛肉,店家供應的由本地到外國進口的都有,要多吃幾款這個牛魔王拼盤就是最佳選擇!極絕華麗的賣相,集結了極級本地手切肥牛、頂級安格斯牛肩脊、手切封門柳、鮮牛肉粒、牛胸尖跟牛脷托,由常見到少見的牛的部位不同口感的都可以吃到,手切肥牛牛味重、安格斯牛油脂分佈平均,入口軟腍;封門柳厚實;牛胸尖口感爽脆油份重;牛脷托切得薄片,爽嫩彈牙!款款都新鮮好吃~ 而且份量不少,以這個價錢來說性價比極高
新鮮炸響鈴 $68
友人指定要點選的火鍋必吃之物!重點是這個是新鮮現炸,份量又多,送到客人面前時還是熱呼呼脆卜卜的!個人最喜歡簡單灼幾秒就進食,半脆半腍的口感就最好吃!朋友就喜歡把響鈴吸收滿滿湯汁再食,無論哪個吃法,也都會嚐到響鈴有多新鮮~
蝦膠油炸鬼 $78
再來一份邪惡之物,將蝦膠釀到油條中再分別鋪上滿滿的蝦籽和海苔,店員會細心地提醒客人將這個烹調方法,必先將蝦膠的部份放到鍋中直到開始熟透才反轉,否則油條就會變得軟腍啊~ 這個做法仍保持到油條的香酥又吃到蝦膠的爽彈,再加上香口的海苔跟鮮甜的蝦籽,幾重口感,好吃!

冬瓜片 $32
蘿蔔片 $32
油麥菜 $42

吃點菜減走油膩感,本來店家有雜菜omakase,不過會擔心挑到大家不會吃的蔬菜就來單點幾款,冬瓜蘿蔔清甜,油麥菜新鮮爽脆

豬腰 $58
新鮮爽滑豬潤 $58

我們仨都是喜歡吃內藏的,豬潤豬腰就最合我們咩味~ 兩份的份量都比想像中多,切得大大件又厚身,豬潤介乎在粉粉的與爽口的口感之間,很好吃;而豬潤就入口滑嫩,美中不足有點腥
竹蔗茅根海底椰 $48/榨
火鍋難免會變得火氣重燥熱一點,喝一點清潤的竹蔗茅根海底椰就來平衡一下就最好!價格親民,甜度得宜又冰涼
火鍋醬料 $18/位
一般不會特別介紹醬料,不過店家的醬料絕對要推介一下!店員拿出一個放滿不同醬料的傳統托盤,中間還有一個載滿火鍋豉油的茶壺,客人可按照喜愛拿取想要的醬料享用;特別推介店家自製的蔥頭油,油香味美,蔥頭香甜,極度惹味,大推啊!
店家設於距離地鐵站數分鐘路程非常便利,到達店外就已經強烈感受到那種本土情懷:搶眼又iconic的霓虹燈招牌、大排檔設計的裝潢跟座位、八九十年代的特色海報跟擺設、下單專用的點餐紙,播放著最有代表性廣東歌歌曲、還有讓客人放置個人物品的竹蘿筐!每一處都是滿滿的香港情懷,盡顯心思的打卡位,來這店吃東西以外也要好好四處拍照啊~
這店由湯底到食品種類和質素都是同樣有心思有質素,店員也是會好好介紹每一款食品,更會在用餐後送上冰菠蘿作為甜點贈送予客人享用!清爽又解膩,為整個用餐帶來圓滿體驗~ 非常推薦想跟大夥朋友聊天聚會,又或者與外國來的朋友感受香港文化的好地方啊!
2023-03-08
2023-04-02 246 浏览
已經很久沒有吃火鍋了,所以今次特意約了母親大人、姨姨和姨媽一起吃火鍋。雖然來「叁不館」之前大概都知道火鍋店的設計都是走懷舊風,但看到實際設計的時候則更為喜歡,覺得他們的設計非常有特色,有舊式茶檔,又有香港電影和大排檔的主題,每一個角落都是打卡位。而我們吃火鍋當日早就到了火鍋店,當時還未有任何客人,亦可能因為這樣就很幸運地被安排到獨立房內享用火鍋。這間房非常寬敞,而枱上面又佈滿賭大細的紙張,感覺就像置身於舊式賭檔之中。咯咯花膠雞湯未吃火鍋前,店員建議先喝湯,然後花膠可以到中段的時間才食,好讓花膠有充裕的時間吸收湯頭的精華。另外,亦提示雞肉是全熟,輕輕烚一下就可以。他們這麼細心,絕對值得一讚!花膠和雞的份量都很多,花膠是我很喜歡的花膠筒,吃上去軟腍得來又充滿湯頭的鮮甜味,雞肉的肉香味又相當濃郁。至於湯頭的味道非常濃郁鮮甜又很養顏,不過就略為鹹了少許,但亦正正因為略鹹,接着的火鍋配料就可以吸收了湯底的精華,不用多醮醬料都已經非常美味!椒鹽鱔球鱔球外層炸到香脆可口又充滿椒鹽的鹹香味,而內裏的鱔球非常鮮甜又無骨,吃上去都特別方便又惹味!黃金鮮魷鮮魷外層炸到香脆可口又沾滿鹹蛋黃,吃上去都特別鹹香惹

咯咯花膠雞湯

椒鹽鱔球

黃金鮮魷

鮮魷外層炸到香脆可口又沾滿鹹蛋黃,吃上去都特別鹹香惹味,加上內裏的鮮魷不會靭之餘又很厚,還有淡淡的魷魚香,所以無論口感還是味道都非常出色!

頂級安格斯牛頸脊(例牌)

不用多說,只是看它的色澤和脂肪分佈就知道有多麼高質。它入口嫩滑又有相當濃郁的牛肉香,所以我們都吃過不停!
Q彈鮮蝦丸拼Q彈鮮墨魚丸

這兩款丸的口感就如它們的名字一樣Q彈,鮮蝦丸鮮甜得來蝦味都相當濃郁,而鮮墨魚丸就好有墨魚香和淡淡的鮮甜味。
鮮蝦雲吞

每一粒雲吞都脹卜卜,內裏滿滿都是豬肉和蝦,吃上去有豬肉香,亦都有蝦的鮮甜味,口感亦相當爽口彈牙,認真不錯!
蝦膠油炸鬼

吃得到蝦膠的爽彈和鮮甜味,同時又吃得到油炸鬼吸收了湯頭精華後的鮮甜味,而油炸鬼的中心位置仍然是香脆可口。另外,蝦膠油炸鬼分別早已沾上蟹籽和海苔,吃上去各自都別有一番風味,蟹籽的吃上去就會多了一種脆卜卜的口感,而海苔的就多了一份海苔香,兩款都討好又美味!
炸芋頭

芋頭早已經炸過,所以吃上去有一份油香,但又不油膩,內裏又極為粉糯,非常出色又美味!
爽彈牛筋丸

牛筋丸不單止爽口彈牙,牛肉味又香濃,還要充滿肉汁!
香菇貢丸

香菇貢丸大致上就正常發揮,不過我們都認為如果香菇味再突出多一點則更為理想!
炸魚片頭

魚片頭炸得香口又不油膩,口感又爽口彈牙,同時又有魚香味,醮上甜辣醬一起吃就更加開胃有層次!
白栢葉

白栢葉爽口彈牙又不靭,還吸收了湯底的精華,所以吃上去都特別鮮甜!
唐生菜

唐生菜非常新鮮,清甜又爽口,吸收了湯底的精華後則更加鮮甜!
稻庭烏冬

稻庭烏冬口感幼滑又煙靭,加上吸收了湯底的精華後就變得特別鮮甜!
汽水

汽水正在做promotion買三送一,剛巧我們一行四人點了四支汽水,就可以省卻一支汽水的價錢。
竹蔗茅根海底椰

味道清甜又冰凍,一邊吃火鍋一邊喝竹蔗茅根海底椰就最好不過!

最後,一定要稱讚這裏的食材非常新鮮又高質,而火鍋店的店員全都是後生仔女,但他們每一位都非常有禮貌又好細心,加上我們又被安排到獨立房內享用火鍋,所以我們都吃得特別開心又滿足!
2023-03-30
2023-03-31 48 浏览
想帶屋企人出外打邊爐,試吓平時屋企比較少食嘅嘢,於是去呢一間試吓,果然不失所望!首先,餐廳擺設和餐具非常懷舊,搪瓷餐具,好耐冇見過,有香港特色!❤️玫瑰花花藥膳湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️中藥味添上玫瑰花清香,意外地好飲❤️Q彈鮮蝦丸 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大大粒超級爽口彈牙,充滿蝦肉鮮味❤️牛胸尖 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大大塊,爽口,充滿油香,超好食❤️鮮牛肉粒 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉味好濃,質地嫩滑,不鞋口❤️白鱔片 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️厚切,好有魚味,唔腥❤️鮮墨魚滑 必食指數⭐️⭐️⭐️⭐️真係充滿墨魚肉,跟其他地方放好多粉嘅墨魚滑完全唔同食法❤️椒鹽粟米 必食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️之前喺澳門食過,香港好少餐廳有得食唔到,難得!外面鹹鹹地辣辣地,咬落去粟米超鮮甜,這個配搭很好吃😋❤️皇帝菜 必食指數⭐️⭐️⭐️打邊爐點都要食啲菜,都好新鮮,最緊要洗得乾淨😊❤️魚皮餃 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️本人很喜歡吃魚皮餃,無論如何都會點,而呢個都確實係好食,魚皮煙靭,餡料唔算太鹹

❤️玫瑰花花藥膳湯 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
中藥味添上玫瑰花清香,意外地好飲

❤️Q彈鮮蝦丸 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大大粒超級爽口彈牙,充滿蝦肉鮮味

❤️牛胸尖 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大大塊,爽口,充滿油香,超好食

❤️鮮牛肉粒 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉味好濃,質地嫩滑,不鞋口

❤️白鱔片 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
厚切,好有魚味,唔腥

❤️鮮墨魚滑 必食指數⭐️⭐️⭐️⭐️
真係充滿墨魚肉,跟其他地方放好多粉嘅墨魚滑完全唔同食法

❤️椒鹽粟米 必食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❤️皇帝菜 必食指數⭐️⭐️⭐️
打邊爐點都要食啲菜,都好新鮮,最緊要洗得乾淨😊

❤️魚皮餃 必食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
叁不館主打港式火鍋,裝修以古式茶檔、香港電影等為主題,一入去就好似穿梭翻去5、60年代嘅老香港咁,真係打卡必去😆!店員每次都會主動介紹湯底、食材,大家唔洗驚眼花撩亂~餐廳嘅食材全部都好新鮮,無論係蔬菜🥗、牛肉、海鮮、丸類、雲吞都係新鮮採購或手打。另外,值得一提嘅係餐廳提供好多醬料比客人自己調製蘸醬,當中仲有自家特製嘅蔥油添,小編試過真係好香😋!------------------------------眾人皆醒醉雞湯  $148呢個湯會包埋一碟醉雞。湯底嘅花雕酒味好香🥘,入面有唔少當歸、紅棗、淮山、杞子同桂圓肉,味道十分濃郁🤤。------------------------------牛魔王拼盤 $468呢個拼盤有齊曬極級本地手切肥牛🐮頂級安格斯牛肩脊🐮手切封門柳🐮鮮牛肉粒🐮牛胸尖🐮牛脷托🐮。牛肉各有6片,全部都好新鮮、牛味十足,顏色鮮紅,小編特別推薦安格斯牛肩脊同牛肉粒🙌🏻。------------------------------手打五寶丸 $98因為實在有太多丸類選擇,貪心嘅小編就要咗呢個拼盤🥳,入面有齊曬豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨丸、蝦丸。全部丸類都係新鮮手打,牛丸同豬肉丸一

眾人皆醒醉雞湯  $148

眾人皆醒醉雞湯

牛魔王拼盤 $468

手打五寶丸 $98

因為實在有太多丸類選擇,貪心嘅小編就要咗呢個拼盤🥳,入面有齊曬豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨丸、蝦丸。全部丸類都係新鮮手打,牛丸同豬肉丸一咬落去爆汁,墨丸蝦丸好彈牙😋。

鮮蝦雲吞 $80

雲吞每粒都好飽滿,入面係滿滿嘅鮮蝦餡料,十分juicy同彈牙。
鮮蝦雲吞

雜菜拼盤 $88

呢個拼盤有生菜、油墨菜、小白菜、粟米等等,全部都好新鮮🥗。

檸檬薏米水 $48

食咗咁多熱氣嘢,緊係要飲杯檸檬薏米水下火啦!薏米水好清涼,而且唔會過甜,幾好飲。

朋友搵呢間火鍋餐廳係因為見到一間同名嘅車仔麵店,唔知係咪同一個老闆,見到間火鍋店幾有特色,於是就下晝6點半走嚟打邊爐,店員仲提醒要8:00交檯,即係呢度都好旺吓,但我哋以光速7:29已食完埋單走人。🤣🤣🤣兩個人理論上唔會食好多嘢,但比起隔離檯有對情侶叫到成檯都係已慢慢打,仲有一檯係全男班,又飲啤酒又叫海鮮盤,我哋就以多取勝。以下會介紹食咗乜,基本上全部都好食嘅,湯底返到屋企有少少口渴,我諗係豉油及醬料嘅問題,唔好點太多醬料就會好啲。不過呢度唯一呢度唔好嘅,係佢個洗手間嘅味傳到出嚟,開門閂門時其實啲味飄咗出嚟,廁所衛生注意多啲。整體都乾淨嘅。仲有,佢哋播啲歌非常老土,仲播緊四大天王及譚伯啲歌,嚇死我同朋友,所以我哋食得好快🤣。希望Open Rice可以同佢哋反映一下。間店已好有特色,可以播番啲正常及近期少少嘅廣東歌,唔該。😌二人前。鴛鴦鍋、本地牛、脆肉鯇、珊瑚蚌、竹笙、金菇、粟米、魚滑、蝦滑、油蜜菜、菱魚球丸、腐竹、檸檬薏米水。大致上係咁多,應該冇漏。設計有特色好鍾意佢啲設計想拎番屋企佢哋話呢張畫係佢哋店員畫,多才多藝。其實呢個份量可以係4個人食,所以唔算好貴,我同朋友太大食先食到成千蚊

😌

設計有特色

好鍾意佢啲設計

想拎番屋企

佢哋話呢張畫係佢哋店員畫,多才多藝。

其實呢個份量可以係4個人食,所以唔算好貴,我同朋友太大食先食到成千蚊。
2023-03-10
事隔大半年 又再一次黎到呢間好值得回味既火鍋店🍲每次黎到 都俾佢店內個種懷舊既風格吸引住🤩琅琅上口既經典歌曲🎶邊唱邊食就最陶醉😌基本上食店就無啲咩改變 又再一次令人投入當中食物款式選擇都一樣係咁多 亦都保存咗當中個種特別除咗打邊爐既配料之外 佢地既熟食記得唔好錯過🫣記得由出lift開始就要準備好相機 由門口影到點餐紙📸➷‼️太多item未能盡錄 盡量去講啲精選既野‼️💥 咯咯雞花膠湯仲記得上次個椰子雞湯底已經拎滿分💯一山不能藏二虎 所以花膠雞就留咗今次食喇🤪花膠雞係其中一個人氣湯底 真係名不虛傳嫁🤤鮮雞同花膠即時放落湯底 滾起後記得先試咗個湯底 飲碗湯先湯底一啲都唔會油膩 雞湯好濃郁 忍唔住飲咗好幾碗🫢雞件唔好放太耐🐓預岩時間食的話就可以食到個種滑溜§🪐 極級本地手切肥牛打邊爐 絕 對 不 能 沒 有 牛🐂食安格斯牛頸脊就會比較軟腍滑身 本地既就會較有咬口肉味會係牛頸脊濃厚少少🤏🏼兩者各有唔同特點都係睇大家鍾意食邊種口味同口感😋我今次就揀咗本地肥牛油花唔算太多 但都算係均勻😌帶點肉香 唔洗淥太耐就食得🤤🪐 日本扇貝每日既海鮮都會唔同 都係因應來貨情況而決定📦今次食到大大隻既日本扇貝😍係海鮮
事隔大半年 又再一次黎到呢間好值得回味既火鍋店🍲

經過今次之後 我相信會有第三次🤪

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2023-03-13
2023-03-16 251 浏览
係維園行完花展(退休生活?),就去咗天后嘅一間火鍋醫肚😆 見到依間走玩味懷舊風味都幾有特色,食物款式都唔少,就trytry🤗💬今晚卜卜蜆鍋係我期待好耐嘅卜卜蜆鍋湯底呀~果然冇令人失望!蜆十分鮮甜,當中份量都唔少,入面仲有芽菜同韮黃做配料,味道都幾夾😍 而湯底滾起,店員就建議先飲啖,再放其他食材~湯偏濃味,就算食到尾段加湯,都仲有足夠嘅味道👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 頂級安格斯牛頸脊(例)必叫推介一!!鍾意牛嘅你一定一定要試下😆 平時食肥牛會覺得肉質較薄,入口未必滿足到;而依款牛頸脊除咗雪花均勻外,佢嘅厚薄程度係岩岩好!!味道濃濃牛嘅油香,沾少少豉油同香蔥油令整體感覺更昇華,而質感軟滑🤤 兩人食份量都足夠😆回頭食: ⓨⓔⓢ💬雙拼豆卜 (豬肉豆卜及鯪魚豆卜)最正係豆卜吸收咗卜卜蜆湯底嘅汁😍,加上豬肉肉質幾爽滑,味道較淡口,加入醬料食就岩岩好;而鯪魚肉就較彈牙,味道除咗魚肉香,仲加入少少陳皮提味,有食茶樓鯪魚球嘅感覺👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬椒鹽粟米依款係必叫推介二,估唔到火鍋店都有高質嘅小菜小食!! 粟米好香甜,加上椒鹽咸香同微微辣😍 有種食唔停嘅感覺,正👍回頭食: ⓨⓔⓢ仲叫咗唐生菜,都幾新鮮,食完

💬今晚卜卜蜆鍋
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 頂級安格斯牛頸脊(例)
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬雙拼豆卜 (豬肉豆卜及鯪魚豆卜)

💬椒鹽粟米
回頭食: ⓨⓔⓢ

仲叫咗唐生菜,都幾新鮮,食完濃味嘅,食食蔬菜都不錯🤭

總結一下,環境充滿舊式大排檔嘅感覺,滿有視覺刺激,幾有趣,而食物質素都唔錯,有驚喜😆不過留意返~除咗加一,仲開胃小食同醬油費啊🤭

❤️叁不館
❤️天后電氣道68號金輪天地7樓
❤️9364 9678

▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 今晚卜卜蜆鍋
  • 頂級安格斯牛頸脊(例牌)
  • 椒鹽粟米
2023-03-15 35 浏览
懷舊港式火鍋店🌺 餐廳主打單點港式火鍋 另外都有啲小食~ 裝修以香港60-70年代為主題 每個角落都係充滿香港特色嘅打卡點 📸 店內都係年輕店員 但服務都好好 又為我地介紹餐牌醬料費 $18/位 多款醬油及配料選擇 欣賞佢醬油唔係死鹹 從醬料都睇得出店家有心思開胃小食 $20/碟 小食有花生🥜 同埋涼伴青瓜及木耳 又幾好食~ 涼伴汁麻辣惹味 花生脆口帶鹹香᪥ 復古沙嗲湯 $108沙嗲湯味道濃郁濃稠 帶香濃花生香 甜甜地 ᪥ 頂級安格斯牛頸脊 (大) $328牛頸脊肉質軟腍、肉味濃郁、肉質鮮美 口感好好👍🏻 ᪥ 芝士蝦丸 $98手打蝦丸爽口彈牙 濃郁蝦味 中間夾有流心芝士 ᪥ 雙籽鮮蝦雲吞 $80雲吞皮薄餡靚 大大粒好足料 ᪥ 樽裝汽水 $16汽水做緊三送一優惠 $48就有4枝~

醬料費 $18/位

開胃小食 $20/碟

᪥ 復古沙嗲湯 $108
沙嗲湯味道濃郁濃稠 帶香濃花生香 甜甜地

᪥ 頂級安格斯牛頸脊 (大) $328
牛頸脊肉質軟腍、肉味濃郁、肉質鮮美 口感好好👍🏻

᪥ 芝士蝦丸 $98
手打蝦丸爽口彈牙 濃郁蝦味 中間夾有流心芝士

᪥ 雙籽鮮蝦雲吞 $80
雲吞皮薄餡靚 大大粒好足料

᪥ 樽裝汽水 $16
汽水做緊三送一優惠 $48就有4枝~

2023-03-12 48 浏览
咁難得有機會出街同朋友食飯,一定係想搵啲潮流食店,最好就有咁辣得咁辣,唔需要遷就小朋友既餐單😏叄不館最近好Hit,大大個麗花皇宮打卡位係出面,裝修係舊式排檔風,有牛肉檔、海鮮檔😂好有親切感。我最鍾意𨋢口個九龍皇帝字牆,真係好有童年回憶🤎全民票選No.1🥇手切封門柳 $298 🐮大大碟 手切細細片 好有牛味🥈No.2 牛脷托 $72即係牛脷近喉嚨位,爽脆既口感,唔係成日有貨,緣份到,牛脷托就到~~🤣🥉No.3 芝士墨魚丸拼芝士牛丸 $108+10唔係來貨既丸丸,係自家手打再加芝士係入面,煮熟之後芝士流心🫶🏻🥘雙拼湯底 媽!好辣啊 麻辣湯 + 笑茄茄雜菌湯 $148+20唔係講笑第一句真係好辣,睇見都辣😂仲要激麻,建議挑戰下,係有層次既辣鍋,唔係淨係辣油既辣🌶️ 🫔招牌新鮮炸響鈴充滿豆香,脆卜卜既響鈴浸5秒辣湯底,食完即刻隊左兩杯竹蔗茅根海底椰 $48/榨,竹蔗茅根解辣一流🤭另外仲叫左啲蔬菜類同兩碟小食,婦女飯局黎講叫好豐富架啦😆😆好開心有晚可以放飛自我既Dinner Timeeeee💓 四個女人食左16碟野正唔正常?仲要份量好足架喎😂值得一提,坐低嘅時候職員拎咗一大盤醬料出黎叫我地自己調配

全民票選No.1🥇手切封門柳 $298
🐮大大碟 手切細細片 好有牛味

🥈No.2 牛脷托 $72

🥉No.3 芝士墨魚丸拼芝士牛丸 $108+10

🥘雙拼湯底
媽!好辣啊 麻辣湯 + 笑茄茄雜菌湯 $148+20

🫔招牌新鮮炸響鈴

值得一提,坐低嘅時候職員拎咗一大盤醬料出黎叫我地自己調配,佢哋話皇牌有兩款,自家炒蔥油+自家炒沙嗲醬,果然兩款都好出色,我大愛蔥油+辣椒粒+芫荽+生蒜(重口味精選😌)
2023-03-08
  • 手切封門柳
  • 牛脷托
一行出lift比個surprise左🙀好似穿越番去7080年代既老香港咁😽靚版大牌檔既裝修極有FEEL🤤枱同枱之間好闊落,坐得舒服!👩🏻‍🍳員工服務態度好Friendly同主動介紹邊款係招牌必點,咁先不枉此行!🧡醬料 · $18/位打邊爐之前混個醬先!一共有十款❗️店員重點推介自家制蔥頭油同沙嗲醬❗️我自己就鍾意Mix埋海量蔥同荽茜夾肉食🥬🥬🥬💛開胃前菜 · $20/碟麻辣雲耳青瓜同花生🥜🧡湯底-莫生氣椰椰雞鍋🥥  · $178呢到嘅湯底都幾養生🤩揀咗椰子雞湯,跟湯配有半隻雞🐓店員會係你面前親自將整個椰青倒落湯底,烚下烚下之前一定要飲一碗原汁原味既湯!超鮮味! 椰子休口🥥好淋唔會硬掘掘,食左好多片🤓🧡紫菜炸響鈴 · $68炸響鈴幾乎係邊爐必備!而紫菜炸響鈴唔係度度食到😽腐皮比較厚身浸完湯(放0.5秒好啦)之後索左D湯而又KEEP到鬆化🤤🧡牛魔皇拼盤 · $468貪心既我樣樣都想食😈呢個拼盤岩曬我!分別有極級本地手切肥牛🐮頂級安格斯牛肩脊🐮手切封門柳🐮鮮牛肉粒🐮牛胸尖🐮牛脷托各六片🐮顏色鮮紅,紋理分佈平均❤️仲好重牛味🙉🧡油麥菜 · $42幾乾身🥬 D水唔會滴到周圍都係。鍾意煮到淋曬既菜,唔知

一行出lift比個surprise左🙀好似穿越番去7080年代既老香港咁😽靚版[地踎]大牌檔既裝修極有FEEL🤤枱同枱之間好闊落,坐得舒服!👩🏻‍🍳員工服務態度好Friendly同主動介紹邊款係招牌必點,咁先不枉此行!

🧡醬料 · $18/位

💛開胃前菜 · $20/碟
麻辣雲耳青瓜同花生🥜

🧡湯底-莫生氣椰椰雞鍋🥥  · $178

🧡紫菜炸響鈴 · $68

🧡牛魔皇拼盤 · $468

🧡油麥菜 · $42
幾乾身🥬 D水唔會滴到周圍都係。鍾意煮到淋曬既菜,唔知大家係咪同我一樣呢?😳

🧡紅薯粉 $38
唔係好有咬口果隻薯粉🙈如果有寛粉就好了
叫左咁多野食已經夠飽😂可以SKIP
2023-02-27 52 浏览
發現一間懷舊風格還原舊時老香港的火鍋店-叁𣎴館。火鍋店懷舊裝潢,牆壁貼滿懷舊海報,連街邊招牌食販都模仿得一模一樣👍🏻 枱枱櫈櫈杯碟餐具,都係好有時代感~ 雖然場地唔算好大,但係都有一間獨立房,星期日晚去座無虛席~醬油費 $36/2位 (有自家製特色沙嗲醬)開胃小食 $40/2位(麻辣青瓜,花生)佢哋嘅餐單好有特色,趣味搞怪,店員好詳盡咁樣介紹返當日可以揀嘅食材胡椒豬肚雞煲 $198胡椒味好重味道好辣,湯底夠濃郁,而且豬肚份量好多,熱辣辣嘅豬肚湯,打邊爐前先飲一碗暖暖胃~ 飲完之後就可以落雞~蟶子店員介紹返唔使連殼放落湯底,然後煮分半鐘就可以食啦,鮮甜好味👍🏻雙籽鮮蝦雲吞拼魚皮餃雲吞皮薄餡靚有大大粒爽口蝦仁👍🏻竹笙,唐生菜,金針菇呢三樣嘢都係好吸湯,唔使點醬料已經好好味😋

醬油費 $36/2位 (有自家製特色沙嗲醬)
開胃小食 $40/2位(麻辣青瓜,花生)

胡椒豬肚雞煲 $198

蟶子

雙籽鮮蝦雲吞拼魚皮餃
雲吞皮薄餡靚有大大粒爽口蝦仁👍🏻

竹笙,唐生菜,金針菇
呢三樣嘢都係好吸湯,唔使點醬料已經好好味😋
2023-02-26 363 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗天后調查呢間懷舊火鍋店,店內裝修好懷舊,好有80年代嘅感覺,店員服務好周到,由講解餐牌,介紹食物,煮嘅時候有咩要注意都詳細說明,喺度用餐感覺好舒服🥥莫生氣椰椰雞湯 $178📸表示個湯底入面已經有椰子同粟米,仲有半隻雞同個椰青,店員會幫忙倒個椰青水落個湯底度,好貼心🙋🏻‍♂️表示個湯底本身已經有滿滿嘅椰子味,倒埋半隻雞落去煮,飲落更加鮮甜,未開始打邊爐已經飲咗成碗湯,好滋潤🥩牛魔王拼盤 $468📸表示個拼盤有極級本地手切肥牛,頂級安格斯牛頸脊,手切封門柳,鮮牛肉粒,牛胸尖同牛脷托,一次過食到6種唔同嘅牛,牛魔王絕對唔可以錯過,成個拼盤好震撼眼球🙋🏻‍♂️表示個拼盤餓底最愛係牛胸尖,佢係牛心臟旁邊嘅脂肪膜,睇落好似嚿油脂,但食落唔油,口感爽脆,另外牛頸脊餓底都私心推介,口感非常嫩滑,牛味好重🥟招牌午餐肉餃 $80📸表示個午餐肉餃一碟有8粒,每粒都包到好豐滿,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示個午餐肉餃入面包住午餐肉同豬肉,食落好juicy,用午餐肉做餡幾特別🍡爽彈牛筋丸 $78📸表示個牛筋丸一碟有8粒,每粒都算大粒🙋🏻‍♂️表示個牛筋丸食落爽口彈牙,味道唔錯嘅🦐蝦膠油炸鬼 $78

🥥莫生氣椰椰雞湯 $178

🥩牛魔王拼盤 $468
招牌午餐肉餃

🥟招牌午餐肉餃 $80

🍡爽彈牛筋丸 $78
📸表示個牛筋丸一碟有8粒,每粒都算大粒
🙋🏻‍♂️表示個牛筋丸食落爽口彈牙,味道唔錯嘅
🦐蝦膠油炸鬼 $78
📸表示個油炸鬼有兩隻味,一款係鋪滿蝦籽,另一款鋪滿咗海苔,一橙一綠顏色好鮮艷
🙋🏻‍♂️表示個油炸鬼食落都仲酥脆,蝦籽味食落鮮甜,海苔味食落好香口,各有特色,店員仲溫馨提示要將個油炸鬼反轉嚟煮

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
招牌午餐肉餃
2023-02-24 34 浏览
懷舊風打邊爐🍲1. 莫生氣椰椰雞 $178呢個係湯底 十分足料 有椰子片 粟米 仲係你面前落椰青水 再有成碟雞件俾你落 唔會煮太耐令佢嚡 食落滑捋捋 個湯係落嘢之前仲可以飲 非常清甜 推介2. (例)頂級安格斯牛頸脊 $268呢個肉一上枱就覺得十分靚 十分打卡able 啲紋理好靚 雪花個肥瘦比例啱啱好 食落牛味十分重 又有啲咬口 正3. 招牌午餐肉餃 $80新鮮嘅配搭 個皮係滑嘅雲吞皮 入面仲有午餐肉同豬肉嘅餡 咸咸香香 意外地夾 個人幾鍾意4. 新鮮炸響鈴 $68超大舊 個色澤係標準嘅金黃 相信佢真係新鮮炸起 脆卜卜 好味5. 手打五寶丸 $98有豬肉丸 鯪魚丸 牛丸 墨魚丸 蝦丸 全部都係手打 十分彈牙 最好味係牛丸 多汁厚肉又濃牛味6. 冰豆腐(蜂巢豆腐)$42打邊爐至愛 十分索湯7. 娃娃菜 $42健康之選 正常娃娃菜甜味8. 竹蔗茅根海底椰(榨) $48好清甜 十分解膩9. 醬油有勁多種醬俾你揀 仲有自家製沙嗲醬同蒜蔥油 P.S. 有另收加一 醬油費 同小菜費………………….🌝環境好特別好有懷舊復古風 嘢食水準都幾好 服務都好好 打邊爐推介🌚位於天后 唔算係傳統旺區……………
懷舊風打邊爐🍲

好清甜 十分解膩

9. 醬油
有勁多種醬俾你揀 仲有自家製沙嗲醬同蒜蔥油

P.S. 有另收加一 醬油費 同小菜費

………………….
🌚位於天后 唔算係傳統旺區
………………….
2023-02-12 618 浏览
好耐無去滾下滾下,收左工臨時決定去天后叁不館碰碰運氣💕我鍾情本地懷舊風既裝潢,好有特色!當日幸好時間尚早可以Walk-in 仲有房坐到 So Lucky(大廳位置已經全部約滿了)❣️房間已賭檔為主題都幾得意🤣包房星期日至四$3500,星期五、六及假期前夕就$3800 ,房間大約坐到8-12人,兩邊又有落地玻璃環境好正!店員亦會好細心介紹今日菜單,同埋簡介一下自配料😊胡椒豬肚雞煲$198❤️‍🔥重點推介!湯底呈奶白色,胡椒味重夠辣,豬肚份量都幾多仲有半隻雞!店家建議先飲湯先再落雞,雞件滿有胡椒香味!頂級安格斯牛頸脊$268 -例牌例牌份量十足,脂肪比例啱啱好食落好滑!雙籽鮮蝦雲吞拼韮菜餃$90雲吞好大粒❤️蝦肉爽身結實,韮菜同肉比例差不多,都夠韮菜香味同佢地既蔥頭醬好夾!手打五寶丸$98五寶丸包括左(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、蝦丸、墨魚丸各二粒),用料好新鮮,都係必點項目❣️嘉士伯醇滑$35 (3送1)醬料費$18/人開胃小食$20/人*建議先訂位😊

胡椒豬肚雞煲$198❤️‍🔥

頂級安格斯牛頸脊$268 -例牌
例牌份量十足,脂肪比例啱啱好食落好滑!

雙籽鮮蝦雲吞拼韮菜餃$90

手打五寶丸$98

嘉士伯醇滑$35 (3送1)
醬料費$18/人
開胃小食$20/人

*建議先訂位😊
2023-02-09
  • 頂級安格斯牛頸脊
  • 手打五寶丸
  • 胡椒豬肚雞煲
火鍋店嘅裝修走懷舊路線,一岀𨋢就見到好搶眼嘅霓虹燈招牌,店內除咗大排檔設計嘅木座位,連點餐紙都好似舊報紙咁好有feel😍一邊食仲會一邊聽到8、90年代嘅經典廣東歌曲🎤另外餐廳仲提供竹蘿筐俾客人擺放衣物,細節位都做到足,充滿港式情懷👍🏻🍴醬料 ($18/位)一共有十款,任君選擇,推介試下蔥頭油,加落野食度勁惹味呀~🍴開胃小食 ($20/碟) - 青瓜雲耳及花生🥜🥥莫生氣椰椰雞鍋 ($178)呢到嘅湯底有好多選擇🤩今次揀咗椰子雞湯🐓店員會喺客人面前,倒入原個椰青作湯底,湯料仲有粟米、椰青肉等~店員特別叮囑落雞肉之前可以先試試個湯底,味道好清甜,唔會太咸太油膩,岩晒養生人士🤣雞肉好嫩滑,完全吸收晒椰子湯底嘅精華,濃濃嘅椰子雞香味,仲好鮮甜,正!🐂頂級安格斯牛頸脊 (例) ($268)呢到嘅牛頸脊有兩個size,因為同朋友兩個人食,叫左個例牌,但其實份量已經好足夠,牛肉好大碟😍色澤、肥瘦均勻食落牛味濃郁,椰子湯底仲可以中和返牛肉本身嘅油膩感👍🏻🐖豬頸肉片 ($68)豬頸肉係抵食之選🤩只係$68就有大大碟🤣豬頸肉望落雖然薄薄地,但淥熟咗之後竟然出奇地有咬口,夠晒彈牙!🫔紫菜炸響鈴 ($68)紫菜

🍴醬料 ($18/位)
一共有十款,任君選擇,推介試下蔥頭油,加落野食度勁惹味呀~

🍴開胃小食 ($20/碟) - 青瓜雲耳及花生🥜

🥥莫生氣椰椰雞鍋 ($178)
莫生氣椰椰雞湯

🐂頂級安格斯牛頸脊 (例) ($268)
頂級安格斯牛頸脊

🐖豬頸肉片 ($68)

🫔紫菜炸響鈴 ($68)
紫菜炸響鈴即叫即炸,好脆身😍有紫菜嘅響鈴特別有口感層次,識食響鈴一定係淥3秒🤣可以保持到少少脆感又吸收到湯底嘅精華!

🥟韮菜餃拼招牌午餐肉餃 ($80; +$10雙拼)
兩款餃都係人手包,絕對係真材實料,脹卜卜好吸引😍韮菜餡料滿瀉,中意韮菜嘅朋友必點🤩
午餐肉餃好少地方見到,夠晒特別👍🏻

⚪️手打五寶丸 ($98)
(豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸)
每款丸有2粒,都係全人手打成🥰每粒都好彈牙有口感😍特別要讚嘅係墨魚丸同蝦丸,兩款丸嘅鮮味都好突出,而且食到粒粒蝦籽及墨魚籽😚
手打五寶丸

🥒萵筍片 ($48)
今次揀咗萵筍片作為綠色代表🤣萵筍片口感好爽脆,同椰子湯底好夾,食到清甜嘅味道~
紫菜炸響鈴

🧉竹蔗茅根海底椰 ($48)
大大榨好清涼,打邊爐必備!

最後店員仲送咗冰菠蘿同冰蜜桃做飯後果🤣聽講遲啲menu會有,食完解渴一流!

總結:舊香港主題好有特色,由門面到店內裝修每個佈置都充滿心思,所有野都做得好細緻好有8、90年代嘅feel,想打邊爐嚟呢度感受下氣氛都唔錯😆
2023-01-31
頂級安格斯牛頸脊