2017-10-20 2172 浏览
今日同同事慶祝, 於是 訂左位 去友樂亭。 叫左比目魚set, 絕對有驚喜。 有面豉湯, 水果沙律做前菜, 之後主藥 照燒比目魚同飯上菜。 有甜醬汁同沙律醬, 魚好滑嫩,好快就食哂。好味到 唔夠喉。 😂之後意想唔到有綠茶雪糕送。 好滿足👍👍👍
2017-10-13 1703 浏览
朋友推介所以試試,餐廳位於美孚屋邨入面,離美孚站5-10分鐘左右,都唔太難搵。見dinner set 好似幾吸引,叫左一個黎試試。。鵝肝。 好juicy 好好味,完全唔覺膩~。燒帶子。好香好濃牛油味!好正啊!面頭有燒熔左既芝士,個底仲有菇!好味!。天婦豚肉羅烏冬。無咩特別。另外單點野食:。蝦肉松子沙律。無諗過......竟然係生蝦肉......其實味道都幾鮮甜,不夠分量少,價錢較貴。。明太子雞翼。好味!個皮好脆好香,食完仲想再食,不過有D咸同真係太飽啦。總括食品質素幾好!無諗過屋邨入面有間咁既居酒屋。環境就一般,檯與檯都唔太闊。順帶一提,餐廳侍應都幾多,收碟換野好快,搞到食野既節奏好快!!

見dinner set 好似幾吸引,叫左一個黎試試。
。鵝肝。
 好juicy 好好味
,完全唔覺膩~

。燒帶子。

。天婦豚肉羅烏冬。
無咩特別。

另外單點野食:
。蝦肉松子沙律。

。明太子雞翼。
好味!個皮好脆好香,
食完仲想再食,不過有D咸同真係太飽啦。

總括食品質素幾好!無諗過屋邨入面有間咁既居酒屋。

2017-09-16 1480 浏览
星期六和我太太來吃午餐,坐下不久兩杯熱茶送上。其中一杯有粒飯在裏面,另外一杯有泡!綠茶又怎會有泡呢?洗潔精?What the f_ck...? 告訴服務員叫他們把茶換掉。我太太叫了一個普通烏冬,我叫了一個什麼蒜片牛舌set。這個根本就是港式黑椒牛枊,賣相大家有眼可見。從沒見過差不多整條牛舌一開五上。口感非常差,完全感覺到牛舌上的脷枱,感覺很像跟牛在舌吻,味道只可以用難吃來形容。至於我太太那個烏冬跟我家裏的工人煮的沒分別,可能工人煮得更好味。吃了不夠一半我們甜品也沒吃便走了。

2017-07-16 1681 浏览
食過幾次, 魚生新鮮麵質湯底很不錯, 奈何服務一般, 只同熟客social, 算!今晚7:49想再幫襯, 一拉門入內無人講歡迎光臨或者幾位都算, 所有侍應生都用奇怪眼光望住, 終於行到收銀位先有人問: 有無訂位, 無的話只有bar枱位。回望整間餐廳入位只有五成不超過六成, 真的其餘的全訂滿嗎?哈!最後該名侍應給了一個很有見地的建議, 比枱你但8:30一定要還枱走。 半個鐘請問可以食D乜? 拉麵不如返屋企煮出前一丁啦~真係咁唔憂做咩? 定係覺得我食唔起? 老牌屋苑餐廳係咪真係只做熟客?
回望整間餐廳入位只有五成不超過六成, 真的其餘的全訂滿嗎?

2017-07-15 1151 浏览
左起: 牡丹蝦三文魚刺身,蝦蓉三文魚籽飯,吞拿魚腩沙律全部都好好味 好新鮮我自己就特別鍾意呑拿魚腩沙律啖啖都食到呑拿魚 而且好肥美👍🏼另外,又試食了比目魚 好滑嫩而且皮脆肉嫩🤤可惜唔記得影相

左起: 牡丹蝦三文魚刺身,蝦蓉三文魚籽飯,吞拿魚腩沙律
全部都好好味 好新鮮
我自己就特別鍾意呑拿魚腩沙律
啖啖都食到呑拿魚 而且好肥美👍🏼

另外,又試食了比目魚 好滑嫩
而且皮脆肉嫩🤤
可惜唔記得影相
呑拿魚腩沙律
呑拿魚腩沙律
2017-06-29 994 浏览
這間餐廳位置較偏僻,不容易找到。聽聞比較多人食,walkin 要等比較耐,所以今次我book左位先去食。我大约7:45去到,個場都幾full 下,d 位就頗迫,不太好坐。一開始會有碟前菜,係三文鱼骨,味道還可以,但d肉就好實。(埋單先知前菜要另外收10蚊碟,10蚊唔係多,但埋單先知要比錢,感覺就不太好。可能menu 有寫,但真係唔覺。)主菜係三文鱼海膽刺身飯,$150一客,本身頗有期待,可惜海膽只是一般貨色,三文魚的質數比爭鲜還要差。雖然依間餐廳貴得黎野食麻麻,不過無得怪,試新餐廳撞板有時都預左。但依間野最過份係比左我張信用卡比其他客人,個客簽完仲要拎走埋我將卡,個簽名完全唔同都得,個侍應真係唔知係咪返工。攪到我又要報警又要報失,野食又貴又唔好食,依間真係無下次。
這間餐廳位置較偏僻,不容易找到。

雖然依間餐廳貴得黎野食麻麻,不過無得怪,
攪到我又要報警又要報失,野食又貴又唔好食,依間真係無下次。

2017-06-29
2017-04-18 1554 浏览
突然心血來潮,想食居酒屋,立即想到友樂亭~這間開在美孚新村的居酒屋。大大人先豪氣叫了雜錦刺身份量足,全部厚切,也吃得出非常新鮮雞肝串~醬汁多了少許,不過不失燒三文魚頭~香味撲鼻,很驚喜的…個頭非常大,不似一般店只有半邊,燒得香脆,肉也嫩滑,剛剛好,讚蒜片牛舌粒~大大很喜歡牛舌,雖然蒜很惹味,但相比燒牛舌較遜色。計埋今次,這是第四次光顧了,每次都嘗嘗不同的食物,質數也很穩定,所以每次也要訂位,很難得在不是旺區的屋苑有這間有質素的居酒屋,也很感謝我從朋友口中得知這店與大大人共嘗
突然心血來潮,想食
居酒屋,立即想到友樂亭~這間開在美孚新村的居酒屋。

大大人先豪氣叫了雜錦刺身
份量足,全部厚切,也吃得出非常新鮮

雞肝串~
醬汁多了少許,不過不失

燒三文魚頭~

蒜片牛舌粒~
大大很喜歡牛舌,雖然蒜很惹味,但相比燒牛舌較遜色。

2017-04-15
2017-03-20 1211 浏览
估你吾到,店舖小小,位於美孚一個遠遠的地方,有點難搵,但做到如此細緻同別出心裁,真係好值得大家去試下,都好多人食架。溫馨提示:早點等位服務一流,好爽手,環境又舒適

溫馨提示:早點等位

服務一流,好爽手,環境又舒適
2017-01-04 1826 浏览
昨晚約友人晚歺,第一次嘗歺menu 每樣都差不多過百或百以上,不過食好質素日本嘢是可接受。我哋叫咗四款嘢食包括:1.和風沙拉2.三文魚飯團3.牛肉烏冬(自動幫我吔分開兩碗)4.一個六款sushi set埋單$502會自動每人加$10有前菜同甜品昨晚前菜係🐔沙拉同jelly.下次會再去
1.和風沙拉

2.三文魚飯團
3.牛肉烏冬(自動幫我吔分開兩碗)

4.一個六款sushi set

埋單$502
會自動每人加$10有前菜同甜品
昨晚前菜係🐔沙拉同jelly.

下次會再去

2016-08-13 3618 浏览
Well, this is a relatively good japanese restaurant I would recommend in Mei Foo. There are plenty of Jp food in MF but not so many with this good quality. I have been there for so many times already, more than 5 I could say.Food Quality: Great! Fresh sashimi! Always smth I would order hereService: Not bad. Waitors/Waitresses are nice with quick response but you can bearly get a seat if you do not make reservation in advance. There are quite a few times for me to get adhoc and went to this rest.
Service: Not bad. Waitors/Waitresses are nice with quick response but you can bearly get a seat if you do not make reservation in advance. There are quite a few times for me to get adhoc and went to this rest. It took me 15-30 mins to wait. So, better make a reservation to avoid waiting.
Value for Money: You get what you paid. Dont expect it is cheap. Worth trying i would say.
Sashimi and Seafood Congee
Apple Sorbet
2016-08-05
Sashimi and Seafood Congee
2016-06-09 3196 浏览
本人一向鍾意日本野食,超掛念日本的美食,所以自己抽起條筋走去食日式野。因為我獨愛鰻魚,所以今次都點左日式鰻魚炒飯。賣相已經幾吸引,大大片鰻魚放左係炒飯上面,炒飯係熱辣辣,真係即炒既。炒飯應該用上鼓油上色,顏色均勻而且香噴噴,加上蔥粒,令色香味更添增,但味道稍嫌略鹹呀。塊鰻魚係一整條再橫切,比其他餐廳既切粒優勝,除左保留鰻魚原貌,味道係更豐富,唔會一粒粒令味道失真,整體係幾唔錯既鰻魚炒飯。
2016-05-22 2490 浏览
探朋友後來到附近吃的日式餐廳,好在book左枱,如果唔係都無位食。頭盤免費提供竟是這份牛舌粒,辣辣的本來是開胃的,青瓜粒也醒胃,但牛舌做頭盤總是覺得怪怪的。然後我們叫了燒尤魚筒,已經幫我們切成一條條頗細心,燒的時間是掌握得幾好,不會太熟,又唔會硬身銀胃,看得出廚師的技術。而他們的壽司也是合格的,蟹子新鮮,飯粒少許醋,加上wasabi 係即磨的,新鮮wasabi係唔同d

2015-11-20 2496 浏览
座落在住宅群中的小店鋪,日本美食卻不平凡。刺身,壽司,便當,應有盡有。中午時段的套餐實在抵食。前菜,主菜,湯和甜品全部齊備。尤其是魚生刺身飯,吃落尚算新鮮,吞拿魚肉質肥美,賣相襯托算吸引。在美孚區算中上,放飯時間卻又找不到地方吃日式料理,此間為不錯選擇。
座落在住宅群中的小店鋪,日本美食卻不平凡。
刺身壽司,便當,應有盡有。
中午時段的套餐實在抵食。
  • 魚生刺身飯
2015-07-21 2245 浏览
今系系openrice見到d人系咁讚佢,就同女朋友試下,由於我地都唔食生野,就自然叫左幾樣熟食。。。1.鹽燒鯖魚-幾好,無咩骨,唔錯,但味道就好一般。2.鰻魚炒飯-如其名,鰻魚+炒飯,配料蘿蔔同酸瓜(應該系), 再以 鰻魚放上面…味道都很一般,鰻魚較硬。。。3.紫咩葉雞串燒-奇怪的味道,醬汁系夾糖味4.鹽燒雞翼-我唔知系咪我味覺問題,食落去好似放堆鹽落口咁。以上幾項食物小弟都不建議叫喇。。服務態度方面真系幾唔錯架,又會時常幫客人加茶。。結帳300 蚊,以那個味道來說就略微覺得貴左d..

1.鹽燒鯖魚-幾好,無咩骨,唔錯,但味道就好一般。

味道都很一般,鰻魚較硬。。。

3.紫咩葉雞串燒-奇怪的味道,醬汁系夾糖味

以上幾項食物小弟都不建議叫喇。。

服務態度方面真系幾唔錯架,又會時常幫客人加茶。。

結帳300 蚊,以那個味道來說就略微覺得貴左d..
2015-07-20
2015-05-05 2250 浏览
因為七點未够就黎到美孚,所以居酒屋入面仲有好多位~完全唔洗等,一坐低好快就有人奉茶and前菜沙律~菜色好多都好吸引,可惜得兩個人食,試唔到太多。價錢係香港黎講唔算貴,但如果同日本比,同樣嘅價錢已經可以食到好多刺身料理😅不過值得一讚嘅係食材真係好新鮮👍應該會再黎食,下次要試埋d料理and燒物😋
因為七點未够就黎到美孚,所以居酒屋入面仲有好多位~
完全唔洗等,一坐低好快就有人奉茶and前菜沙律~
甜品-雜果提子啫喱
紅豆雪糕