2015-03-11 2017 浏览
食lunch時間,同事們一早已經book好左枱食友樂亭,如果無book枱的話好多時都會食唔到。去到餐廳睇完餐牌,即叫我至愛的“貝類刺身飯”,材料有北寄貝、赤貝、海膽、鮑魚、玉子、日式魚旦,價值$138,包括前菜、麵豉湯、魚生飯、雪糕 。貝類魚生飯好好味道,每一種食材都好新鮮,完全無腥味,雖然價錢有點貴,但係食材咁新鮮真係值回票價呀。非常推介,值得一試。係美孚黎講係最有水準的日本餐廳(居酒屋)。
貝類刺身飯
2015-03-06
貝類刺身飯
已是第四次寫友樂亭,皆因次次吃次次沒失望次次想記低滋味。終可試已不新的松餐: 赤貝牡丹蝦剌身,赤貝那鮮甜、那索索聲的爽、那冰凍令我以為自己坐着漁船,在日本海剛捕獲冰泠深水中的赤貝,即開即吃。牡丹蝦大大隻,蝦肉鮮甜,最了不起是蝦頭,鮮味在口中爆發,久久不散。甘海老沙律多士是fusion cooking 的典範,也是藝術品,海老剁成膠,雖然不特別甜,混着青瓜羅馬生菜烤松子和蟹子,放在圓形的多士上,視覺味覺都變成天衣無縫,絕妙。玉子魚生飯繼續高潮,玉子竟是poached egg,魚生有三文吞拿油甘魚北寄貝,不是一件起兩件止,每款都有五六塊,肥美的魚生和着蛋漿山葵軟糯的飯吃,十分十分十分滋味。260元一客,看似不便宜,想真,除三,每款不用$90,就這麼精美這麼美味。
已是第四次寫友樂亭,皆因次次吃次次沒失望次次想記低滋味。

終可試已不新的松餐:

2015-01-12
2014-11-17 2242 浏览
98 是 $98一份的午餐,有吞拿魚腩碎伴飯,小小一碗飯,飯面一圈圈日本葱白,魚腩鮮甜香糯,友樂亭的日本米飯特別綿,魚和着飯,葱香隱隱,滿口滋味,不捨吞下。再來兩顆赤蝦,不過不失。壽司向是友樂亭強項,惟三文魚片太貧瘠,美中不足。$108的特級刺身午餐改壞名,送來的沒一件是特級,都是尋常百姓級刺身,見慣見熟的街坊,儘管擺得美,剌身也肥美,終究也難掩失望。這場98 勝 108。

這場98 勝 108。
2014-11-01
2014-09-13 2327 浏览
一直都知道美孚的友樂亭日本料理好出名, 出名好好好貴... 不過都出名好食...第一次中午來食午餐, Set lunch 大約有十款左右, 選擇都頗多星期一至五, 供應時間為 12:00 - 14:00 星期六、日、公眾假期, 供應時間為12:00 - 15:0012:15左右來到, 不用要等位, 但由於已經有其他人訂了位 我們只能被安排坐到Bar檯前面的坐位, 坐位有點兒迫我點了一份鵝肝雜菌飯並3款刺身先上頭盤, 面豉湯 + 沙律, 再上刺身 (共6片), 然後到主食, 食飽原來還有甜品 - 綠茶雪糕沙律, 酸酸甜甜, 很開胃刺身就不過不失, 都好新鮮, 都幾厚切主角鵝肝當然更加沒令我失望, 它的香味, 入口即溶的感覺, 正!! 真係可以再ENCORE  綠茶雪糕就沒甚麼咩特別, 侍應拿出來時, 雪糕竟然有少少溶的情況, 這點有待改善最貼心時, BAR檯竟然有一盒TEMPO紙巾供應

星期一至五, 供應時間為 12:00 - 14:00
我們只能被安排坐到Bar檯前面的坐位, 坐位有點兒迫

我點了一份鵝肝雜菌飯並3款刺身
沙律, 酸酸甜甜, 很開胃
刺身就不過不失, 都好新鮮, 都幾厚切

最貼心時, BAR檯竟然有一盒TEMPO紙巾供應
2014-09-12
2014-08-15 2026 浏览
同屋企人去完荔枝角公園之後,就去咗呢間日本嘢食晚飯,感覺都還可以,一分錢一分貨尚可接受啦!唔講咁多啦,有相睇最實際!燒得幾香,入口還可以!前菜都無咩特別,係面豉湯有啲淡味,如果可以濃味啲就更好!蝦天婦羅烏冬都幾好味,可以一試!有個雪糕做甜品,算係畫龍點睛啦!雖然唔可以話真係好好食好抵食,但至少我都算滿意嘅,希望下次再嚟會有更大進步!
燒得幾香,入口還可以!
前菜都無咩特別,係面豉湯有啲淡味,如果可以濃味啲就更好!
蝦天婦羅烏冬都幾好味,可以一試!
有個雪糕做甜品,算係畫龍點睛啦!

2014-08-03
2014-07-12 1978 浏览
紛亂,荒謬,無助,氣餒。忙了許多天,許多天沒真正吃,今夜終有心思想起吃,我立刻想起隱於美孚的友樂亭那美味的一人套餐。坐低看見簇新的菜牌,已心知不妙,從前的套餐有蟹子沙律、魚生拼盤、吞魚腩碎海膽飯原來已成歷史,換了牡丹蝦剌身多士沙律(我至今仍不明怎配)、玉子赤貝魚生飯,對我一點也不吸引,還加價至$238, 加一加前菜,就近三百,我專程來吃從前的套餐,那一刻那種失望是幾近絕望。我把菜牌翻來覆去,肚打鼓抗議聲越來越嚮,想起沒吃過這裡的手卷卷物,隨便點了油甘魚腩手卷和劍魚腩卷物,以前已留意壽司bar的兩位師傅應是高手,今次一試果然不得了,簡直是一吃難忘,紫菜香脆、飯香糯、油甘魚腩和劍魚腩肥美豐膄,壽司司傅的巧手把他們天衣無縫契合,手卷從頂到底都藏着顆顆甘美的油甘魚腩,不似別的店吃完頂的第一口便要啃紫菜白飯,切成六件的卷物卷着大大顆的劍點腩,幾片薑片,一團生磨的山葵,是藝術品,入口更啖啖魚鮮和油香,配烤香的紫菜和黏糯的飯,滋味不亞築地。吃慣了的鹽燒牛舌依舊甘香,蟹子沙律清爽卜卜脆,全都成功地把我從幾近絕望中扯回來,還得到喜樂。

2014-07-08
2014-06-20 1648 浏览
在荔景山上工作已4年多,雖然每天返工放工都係係美孚轉車,但係去食友樂亭都係第一次!就今日跟成班同事去食!跟大隊叫set,感覺抵食d!我就叫了個B Set ..賣相好ok,碟碟精緻!蔥碎吞拿魚飯 - d 吞拿魚整到好似魚醬咁,好滑,好新鮮。蝦刺身 - 超新鮮、又大隻、勁彈口!雜錦壽司 - 三文魚等等全部都好新鮮面豉湯 compare 比其他既野食就比較一般另,欣賞佢 wasabi ,同普通日本食店既唔同,唔係一patpat,而係一落豉油會散開,似即磨。甜品係綠茶雪糕,本來我都唔係太食綠茶,但餐包左照食,都OK可接受!Lunch 食set around $100, 其實少少貴,但真係好新鮮,都值得食!
就今日跟成班同事去食!

跟大隊叫set,感覺抵食d!
2070 浏览
我就叫了個B Set ..
賣相好ok,碟碟精緻!
蔥碎吞拿魚飯 - d 吞拿魚整到好似魚醬咁,好滑,好新鮮。
刺身 - 超新鮮、又大隻、勁彈口!
雜錦壽司 - 三文魚等等全部都好新鮮

面豉湯 compare 比其他既野食就比較一般

2014-04-29 2471 浏览
今年工作上有了180度大轉變,這個轉變是當初提出辭職的我所始料不及的。原來有時候只要有勇氣嘗試,雖然不一定保證成功,但卻可能意外發現另一片更廣的天空。事業愛情等人生大小事如是,對於「食」也可以抱這種勇於挑戰的態度,那就能越食越廣,越知越多。對於美孚這個小社區不太認識,只知道這兒有我最愛的意大利餐廳Mia,其他試過的餐廳寥寥可數。男友說美孚有間不錯的日本餐廳,聽後心裡半信半疑,不過說過今年要勇於「嚐」試,那就試吧! 來到的時候,雖然時間仍然有點早,不過除了吧檯,其餘位置都坐滿了人,此起彼落的笑聲加上店內外紅色燈籠的影照,很有居酒屋熱鬧的氣氛。前菜是呑拿魚沙律,從外表看覺得有點像貓食,想起老虎食罐罐的模樣,不禁莞爾。吞拿魚中混了一些青瓜及紅蘿蔔絲,味道有點辣,但不會很乾或太腥。燒河豚乾$62有一大堆,價錢算是合理,不過如果在日本黑門市場買,同樣價錢差不多可以買到一盒四片,自己烘烤後再切絲,配啤酒一流。這兒的燒河豚乾,表面有種炭燒的焦香,整體不會太軟或太乾,外脆內軟很有嚼勁。這兒有賣日本手工啤酒,今晚無飲實在有點浪費呢。店內的刺身櫃排滿了多款刺身,光看樣子感覺很新鮮,但刺身和壽司價格比較貴。

前菜
燒河豚乾
三文魚海膽飯
店內的刺身櫃排滿了多款刺身,光看樣子感覺很新鮮,但刺身壽司價格比較貴。我們點了三文魚海膽飯,用了粒粒飽滿圓潤的珍珠米,混了紫菜和芝麻,加上壽司醋,更香更好味。海膽外形不算結實完整但味道鮮甜,三文魚好滑而且魚脂香味比一般濃郁,油肉比例分明,不難吃到碗底朝天,雖然隨飯附送麵豉湯,不過味道比較普通。
日式煎蛋卷
日式煎蛋卷
日式煎蛋卷端來的時候嚇了一跳,因為這個玉子燒似乎有點太過Hong Kong style,賣相既濕散又大件,就像舊時茶餐廳的厚炒蛋,厚厚的一層又一層覆上去。味道沒有不甜不鹹,不過夠熱,似乎嚐到有清湯的味道。
胡麻雞肉沙律
胡麻雞肉沙律令人有點嘉出望外,味道很好。一來雞肉肉質很嫩,每顆雞粒都有竹籤穿過的孔痕,看得出用明火燒過,明顯是心機菜,難怪要等那麼久。另外,沙律表面灑上炒過的松子仁,配合麻醬味道更香口更突出。
鹽燒黑牛舌
想吃牛舌,自然想起串燒,店員卻推介了鹽燒黑牛舌這道小食,牛舌外皮金脆,感覺就像炸脆了的罐頭咸牛肉,內裡肉質卻幼滑細嫰,牛味甚濃,$65只有斜切細細塊的10片,感覺很矜貴。難得用鹽燒不加黑椒,不會太鹹亦沒有搶去牛舌原本的鮮。
飯後甜品
雖然甜品沒有很特別,不過今次五個菜式裡面有四個都是心水推介,本次的嚐試算是相當成功的吧。如果要數缺點,似乎是部份菜式的價格有點太高,不過整體都令人挺滿意的。
2014-04-19
燒河豚乾
胡麻雞肉沙律
鹽燒黑牛舌
2014-01-06 1426 浏览
夜深路經,又冷又餓,匆匆來一個一個人的晚餐。這個set $200:1. 前菜:薯仔沙律, 好吃。2. 麵豉湯: 冒着煙,有海帶有豆腐,絕不馬虎。3. 雜錦刺身: 章魚,魚,三文魚各兩大片,厚薄適中,不會薄到你吃不出味道,三文魚更應用一塊/舊來形容,其他地方會把它一開三,三款都十分新鮮甜美,青葵味道似是生磨的,正。4. 海膽拖羅碎飯: 海膽是加拿大大海膽,不及馬糞,但也十分甘香,拖羅厚厚一層鋪滿飯面,肥美鮮甜,飯不太多,結局每啖飯都有海膽拖羅,從來祇有在日本才吃到這麼慷慨的sashimi飯,這碗飯100分。5. 蟹子沙律: 又是一大碟,青瓜大葱蟹柳都切得幼幼,加上蟹子,全都卜卜脆,索索聲,令人吃得很痛快。6. 芝麻雪糕加一$220, 看似不平,但是吃日本菜,吃的是拖羅海膽魚生,份量十足,抵吃。Ps: 太餓,忘了拍照。
夜深路經,又冷又餓,匆匆來一個一個人的晚餐。

這個set $200:

1. 前菜:薯仔沙律, 好吃。

2. 麵豉湯: 冒着煙,有海帶有豆腐,絕不馬虎。

6. 芝麻雪糕

Ps: 太餓,忘了拍照。
2013-12-22 1111 浏览
同d friend 最近去間居酒屋,竟然係美孚,都幾難揾,地址只寫街名没有美孚第幾期,最後要靠Google map. 但是d 食物都算唔錯,雜錦寿司唔駛300蚊,有十款,算係咁啦,而且都幾新鮮,賣相都幾好。串燒就食咗牛舌,明太子雞翼,豬腩肉,味道咸咗d. 豬腩肉好似minced咁,唔夠咬口。天婦羅拉面就幾好,天婦羅d 炸粉尚算幾脆,麵就淋咗d, 湯底都係偏咸。服務都幾好,起碼食完一樣还一樣,唔會一吓子嚟哂或者等餐死。
2013-12-22 952 浏览
雖然搬嚟美孚已經有4年,友樂亭一直只放晌待試名單,諸多原因拖吓拖吓一直未有幫襯,今次卒之趁個好胏妹生日,佢又喺哈日一族,一於拉隊我哋一班美孚街坊之友晌處食番餐,一邊食就一邊講番早前一齊去旅行嘅軼事。我哋一行7人,雖然老早訂咗位,仲提早嚟攞位,都要等成半粒鐘先至俾到位,只喺有人走咪俾枱嗰隻,根本訂位都有啲多餘。其實店內枱櫈排得頗逼,不過,裝潢上又確實幾有氣氛,尤其店內正中央天花,一大盞巨型日式燈籠吊燈,甚搶眼。此外,近玄關嘅酒櫃,一排又一排掛有熟客名嘅清酒,可見小店甚受歡迎。翻一轉餐牌,不愁無選擇,由刺身、壽司、手卷、卷物、佐酒小食、串燒、燒烤魚類、一品料理、炸類、鍋物、沙律、日本風味、飯類、麵類,到飲品、甜品過百款選擇,款式繁多,而定價屬中等價位。我哋依班「美孚街坊」唔算好揀飲擇食,口味亦唔多「奄尖」,所以全交由小弟發板,為咗一試師傅晌各領域嘅手勢,盡量各種類都點啲。順帶一提,服務方面個人覺得好一般,由等位、點菜到上菜,唔可以話差,個人覺得只喺缺少份做日本飲食對待客人嘅熱誠啫。好似等位期間,啲店員都無理過我哋,只喺掛住招呼阿乜生乜太熟客,就算我哋問都只喺話叫我哋等多陣,好彩老友唔介意咋
翻一轉餐牌,不愁無選擇,由刺身壽司、手卷、卷物、佐酒小食、串燒、燒烤魚類、一品料理、炸類、鍋物、沙律、日本風味、飯類、麵類,到飲品、甜品過百款選擇,款式繁多

順帶一提,服務方面個人覺得好一般,由等位、點菜到上菜,唔可以話差,個人覺得只喺缺少份做日本飲食對待客人嘅熱誠啫。好似等位期間,啲店員都無理過我哋,只喺掛住招呼阿乜生乜太熟客,就算我哋問都只喺話叫我哋等多陣,好彩老友唔介意咋。或許店家生意好,熟客都夠晒做,我哋依啲生客,可有可無吧

前菜 $10
只喺一小兜吞拿魚,唔喺刺身嗰啲呀,感覺喺罐頭貨嚟,無咩特色可言。因為個前菜喺規矩嚟,依十蚊想慳番都唔得。
前菜 - 吞拿魚
除有個特選4人套餐($950)外,餐牌第一版就喺「刺身壽司、手卷、卷物」類,不過,我哋就無點淨刺身壽司咁,反而點咗底下嘅刺身飯,仲要起雙添。

雜錦刺身飯 $135

問會有咩刺身,只喺答由師傅決定,有三數款。賣相討好,色彩繽紛,只喺覺得加埋日式魚蛋、玉子等等有啲抽水之嫌,不過飯粒黏糯,幾款刺身如牡丹蝦、油甘魚都鮮甜味美,令整個刺身飯仍具質素。如對你嚟講,錢唔喺問題,可以揀食特選刺身飯,賣$350,刺身當然會較時令及貴價貨。
三文魚海膽飯 $138

對比起個雜錦刺身飯,小弟就覺得依個三文魚海膽飯抵食啲,7大片厚切三文魚,一葉扇形排開,油潤甜美,入口細滑,雖然海膽得嗰一小撮,但味道甘腴不俗
。仲有,刺身飯會附送麵豉湯嘅。
雜錦刺身飯(上)、三文魚海膽飯(下)
串燒亦有唔少款式,數一數都有15款之多,不過就唔算好特別或有啲咩刁鑽位賣。簡單啲,點咗一客牛舌同一客雞腎。

牛舌串 $38

一客牛舌串有兩串,每串都有4件,燒得幾香,質感有咬口,牛舌嘅原味突出。
牛舌串
雞腎串 $33

一客雞腎串同樣有兩串,不過,賣相奇差,理應可以斜切一片一片,依家個樣就切到個雞腎巖巖巉巉,此外,味道都唔喺好得,既乾且韌。
雞腎串
銀雪魚照燒 $145

有11款燒烤魚類,都預咗老婆要求點依個,銀雪魚喺佢至愛。比起啲串燒,個銀雪魚真喺無得彈,一大件厚切嘅銀雪魚,不單燒得香,又油潤,又嫩滑,入口油香軟綿,真喺要俾個讚。另加$22可變為定食
,多個麵豉湯同一碗白飯添。
銀雪魚照燒
除咗燒烤魚類,一品料理、炸類、鍋物依三大類,一樣可以加$22轉為定食。跟住要分享喺炸類,日本人稱之為揚物。

日本南瓜天婦羅 $80

一客7件嘅南瓜天婦羅,感覺有啲唔平,不過南瓜取自日本貨,味道非常粉香清甜
,脆漿又做得薄薄,沾點蘿蔔蓉解解熱,食完你就唔覺佢貴。

炸軟殼蟹 $68

軟殼蟹炸得酥脆,除可唧啲鮮檸汁提味,亦附上芝麻沙律醬,蘸點一吓味道又有啲唔同喎。
日本南瓜天婦羅(前)、炸軟殼蟹(後)。
麵豉湯生蠔鍋 $148

睇到鍋物類,我哋幾個都情有獨鍾就揀依個麵豉湯生蠔鍋,不負眾望,個鍋無論賣相,抑或味道都認真唔錯。望向鍋中,已睇見肥大肉厚嘅生蠔,食落的確好肉地,都算幾夠蠔味
。麵豉湯面之上再加一大撮日本麵豉醬,慌死怕你投訴佢唔夠香濃呀,哈哈!而鍋中仲有幾款野菜,如金菇、冬菇、娃娃菜、小棠菜……等等,頗為抵食
麵豉湯生蠔鍋
燒飯糰 $68

由於之前晌刺身類揀咗兩個飯,所以嚟到飯類就唔會再揀啲大份量嘅飯,所以點咗燒飯糰,貪其甘香脆口。燒飯糰一客有兩個,我哋點咗兩客共4個,有木魚絲、梅、三文魚共3款味道,就要咗後兩者。飯糰做得挺實唔鬆散,但入口可以食到外脆內軟,而且又有朕焦香味,個人覺得非常好食
;不過,無論梅定三文魚,因為藏晌飯糰內,份量唔多,所以感覺唔喺太食出佢哋嘅味道,尤其個梅,跟期望有啲落差。如果唔想食燒嘅,飯糰會賣平啲,只喺$40一客,同樣指定3款味道。
燒飯糰
鍋仔烏冬 $65
雖然今晚女士多過男士,食到臨尾都驚大家唔夠飽,所以追加一份屬於麵類嘅鍋仔烏冬,所有麵類都可以揀一款配料,選擇如下:天婦羅、吉列豬扒、牛肉、鮮菇雜菜、叉燒或辣肉泡菜。我哋揀咗海蝦天婦羅,其實有啲揀錯,因為件天婦羅喺浸向湯中,上枱時外層脆漿自然腍晒,而鍋仔仲有鳴門卷、溫泉蛋,可惜隻蛋已唔「溫泉」嘞。至於烏冬質素中規中矩,湯底要咗醬油味,都OK嘅。
鍋仔烏冬
啫喱
甜品一欄都喺啲雪葩或雪糕,而且取價唔便宜啊,同枱老友又唔喺嗜甜之人,所以最後都無叫甜品。不過,餐廳會送上久違嘅啫喱作甜品,一人一粒,懷舊大於味道。
啫喱
總結,友樂亭晌食物質素上頗上乘,價位雖然唔叫得平,但以其質素實屬合理、物有所值,只喺招呼一環較回落。當然一次幫襯,未足以立下結論,還望下次再嚟會待客好啲。
庆祝纪念
生日
雜錦刺身飯(上)、三文魚海膽飯(下)
銀雪魚照燒
麵豉湯生蠔鍋
燒飯糰
2013-11-28 522 浏览
是咁的, 是日師妹與我相約咁久先食到午餐,但今日做野慶慶地,我要食貴野,打的去左美孚最正性價比最高的日本料理店一直都好喜歡友樂亭既料理,性價比值,又係咁多間美孚中最好食,叫左三色便堂, 有牡丹蝦刺身兩只大隻兼新鮮,壽司睇落好似好細....但真係手握架WOR!唔係用機最左係蔥蔥吞拿魚飯^0^! 我最LIKE KA!!! 三樣野~分量岩岩好,仲有個烏冬跟~對女仔黎講食完飽飽~仲有綠茶雪糕做甜品
是咁的, 是日師妹與我相約咁久先食到午餐,

叫左三色便堂,
有牡丹蝦刺身兩只大隻兼新鮮,
壽司睇落好似好細....但真係手握架WOR!唔係用機
最左係蔥蔥吞拿魚飯^0^! 我最LIKE KA!!!
三樣野~分量岩岩好,
仲有個烏冬跟~對女仔黎講食完飽飽~
仲有綠茶雪糕做甜品

2013-11-15
2012-09-22 307 浏览
雖然是在屋邨的日式食店, 但品質絕不差於鬧市中的旺舖 肥美三文魚, 不錯沙律軍艦, 份量適中很有鑊氣的炒飯, 真驚喜, 牛肉雖然不多, 但香口的炒飯真令人回味無窮脹卜卜的雞翼被釀入明太子, 味道不錯, 入口熱騰騰, 很香
雖然是在屋邨的日式食店, 但品質絕不差於鬧市中的旺舖
肥美三文魚, 不錯沙律軍艦, 份量適中
日式牛肉炒飯
明太子雞翼
脹卜卜的雞翼被釀入明太子, 味道不錯, 入口熱騰騰, 很香

2012-08-16
日式牛肉炒飯
明太子雞翼
2012-07-29 253 浏览
近日實在超級忙碌, 很久沒一家人一同玩橋牌了, 終於在星期六的下午能夠再來一場大戰, 真是高興. 經過一輪惡鬥之後, 已經超過八點, 也是晚飯的時候, 想起還未試過這家新店子, 就拉了大家來這裡吃一頓日本晚餐, 不知道爸爸媽媽會否不太習慣呢?其實友樂亭是區內的歷史也有一段日子, 之前是對泳池那一邊的, 也跟文迪惠顧過, 現在就搬了來恆柏道這邊, 店子也比之前大了不少. 星期六晚, 全場爆滿, 也要等好一會才有位. 環境方面, 總算簡潔, 但就幾擠逼的. 看看餐牌, 昔日的經典喜多方拉麵還在, 當然要來一客, 也選擇了另外三款食物分吃.前菜 $10 x 4: 7分, 現在不少日式店子也會在一開始送上前菜, 另外收費, 是晚也不例外, $10一碟, 不便宜的, 螺肉質感不俗, 但實在幾辣, 蘿蔔酸酸的, 是幾醒胃.日本喜多方手打拉麵 $88: 8分, 當然不會錯過這裡的喜多方手打拉麵, 選上了豬骨湯底, 個湯是幾清的, 不太有師傅的痕跡, 大家喝完也不覺得口渴. 麵條是靈魂, 呈粗身的, 有咬口, 多年沒有吃過, 水準還在.能夠選擇一款配料, 揀了天婦羅, 當然是另上的. 想不到水準也不俗
能夠選擇一款配料, 揀了天婦羅, 當然是另上的. 想不到水準也不俗, 炸得不太油, 脆漿不會太厚, 特別喜歡蝦天婦羅, 蝦肉帶點鮮味.
雜菜鍋 $90: 8分, 想吃得清一點, 就要了客雜菜鍋, 份量十足, 不過賣到$90一客, 其實是偏貴的. 菜是幾靚的, 不過菇類就沒有試了, 聽媽媽講也是不俗的. 至於個湯底是幾清甜的, 加上熱辣辣, 也是個不錯的選擇.
日式牛肉炒飯 $60: 8分, 也要了客炒飯, 炒得香口, 不算太油, 飯粒分明, 牛肉切成粒狀, 不會太實. $60一客, 是店子內比較經濟的選擇.
咖哩豬扒飯 $80: 6分, 相對來講, 這客咖哩豬扒飯的水準只是一般, 咖哩不夠辣, 也不太香, 用來撈飯, 還算好送飯的. 豬扒不算炸得太油, 脆漿不太厚, 肉質還算嫩滑, 但就有陳奇怪的甜味, 影響了食味.
唶喱: 最後店方還送上唶哩作甜品, 想起來, 也好久好久沒有吃過唶喱, 吃完晚餐來一客唶喱, 一時間也幾有懷舊的感覺.
整體食物還算是有水準的, 當然, 喜多方手打拉麵依然是這裡最吸引的一個選擇. 服務方面, 店員態度幾好, 加茶也相當密. 價位方面, 埋單只需$391, 是幾經濟的, 當然, 也因為我們沒有選擇刺身或者壽司這些價稍為貴一點的菜色. 不過, 這裡還是區內難得一家令我們都滿意的日式店子, 為了喜多方拉麵而前來一試也可以.
  • 日本喜多方手打拉麵
  • 雜菜鍋