餐廳係全間都係粉紅色嘅裝潢,好有少女可愛感🥰 而且食物嘅擺盤都好精緻!💪🏻 天花頂酸菜魚 ($138)呢個酸菜魚好好食🤩 今次揀咗中辣,辣道啱啱好,而且酸菜都夠晒酸。加埋花椒,芝麻好令道菜更香😋。魚肉嘅份量都好多,肉質又夠滑,撈埋酸菜一齊食飯一流!完全有返大陸食嘅酸菜魚水準👍🏻💪🏻 噴火水煮牛肉($128)水煮牛肉肉質好嫩、好滑,水煮味道都好香、好惹味,好有麻香!而且水煮牛肉餐仲配咗食辣野必備嘅寬粉,煙煙韌韌😋套餐仲會有前菜!💪🏻 涼拌萵筍絲萵筍口感好清爽,爽口!有少少辣辣地又有好香麻油味😍💪🏻 椒麻鳳爪鳳爪嘅醬汁酸酸辣辣,好香口惹味!💪🏻 紅糖米茲粑呢個茲粑好香甜又唔會好漏,甜度啱啱好!茲粑軟軟糯糯口感一流🤤,食到最後都仲有拉絲嘅感覺😍味道:8/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻/5

💪🏻 天花頂酸菜魚 ($138)

💪🏻 噴火水煮牛肉($128)

套餐仲會有前菜!

💪🏻 涼拌萵筍絲
萵筍口感好清爽,爽口!有少少辣辣地又有好香麻油味😍

💪🏻 椒麻鳳爪
鳳爪嘅醬汁酸酸辣辣,好香口惹味!

💪🏻 紅糖米茲粑

味道:8/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻/5
噴火水煮牛肉
噴火水煮牛肉
2023-10-28 46 浏览
個場已經細 仲要無人去管理人客點坐 導致有位無人坐 好多人就無位坐 入到去請問個職員當你係透明唔會有回答 之前幫襯過一次 一個號碼等左1小時 入到去發現野食好麻麻好一般 試過1次就算啦 唔會再試!管理 0/10分味道 2/10分環境 5/10分對上一次食 等上菜時間最少25分鐘
試過1次就算啦 唔會再試!

管理 0/10分

味道 2/10分

環境 5/10分

對上一次食 等上菜時間最少25分鐘

2023-10-19
2023-10-28 34 浏览
今日去開v walk 見到呢間粉紅色嘅川菜餐廳Mota Mola , 餐廳環境好有少女心,食物選擇唔少,必叫既係天花頂酸菜魚, 份量好多, 魚肉嫩滑, 間中有少少骨, 配埋水東新酸菜, 湯底酸中帶麻👍仲有秘醬口水雞, 面頭嘅特製醬鮮香麻辣, 而且雞肉嫩滑, 呢個配撘越食越惹味 😋另外, 我都叫左2款唔同湯底既麻辣燙清新藤椒湯, 除左辣度, 比較貼心嘅係可以揀埋麻度, 望落比較清淡, 但飲落椒香味好出配料選擇都好多, 鱸魚片, 巴掌肥牛, 青口, 萵筍片, 脆魔芋絲, 鮮豆皮, 寬薯粉條, 等好掛汁, 而香濃麻辣湯底, 雖然望落比較深色, 但相對香口好多, 配料都好入味最後叫埋紅糖糍粑, 紅糖完美滲透入糍粑內, 煙煙韌韌, 香甜滋味

另外, 我都叫左2款唔同湯底既麻辣燙

外卖自取
2023-10-27 53 浏览
抵食高質一人份酸菜魚晚飯唔知食咩好,見到呢間位於商場入面嘅川菜,有酸菜魚、水煮牛、麻辣燙呢d地道川菜,而且仲有晚市套餐,包埋小食同涼菜,非常抵食。麻辣牛𦟌先上嘅係跟餐嘅是日涼菜,今日就食到呢款麻辣牛𦟌。牛𦟌肉食落都腍身,個醬汁非常香辣,夠哂惹味,仲有清爽嘅青瓜墊底。黃金酥炸小酥肉套餐另外仲包咗是日小食。呢款酥肉炸到金黃色,入口酥脆但豬肉一d都唔乾身,面頭仲撒咗d椒鹽,夠哂香口。天花頂酸菜魚 $138叫自己做天花頂嘅酸菜魚,水準確實唔錯,辣度可以自己揀,湯頭金黃酸香,帶麻帶辣。魚片嫩滑冇骨,吸收哂湯嘅精華。酸菜魚份量都唔細,又會用蠟燭熱住,唔會食食下凍哂。酸甜清新番茄魚 $128朋友唔食辣就叫咗個番茄魚,用咗鮮茄去煮個湯頭,味道清甜,魚片同樣嫩滑,用嚟送飯就啱晒。彩虹冰粉 $38食飽當然唔少得食甜品,首先叫咗個冰粉,店員用心將唔同配料好似彩虹咗鋪喺冰粉上面,好似有花生、芝麻、提子乾等等。賣相吸睛,食落透心涼。紅糖糍粑 $28另外仲叫咗糍粑,外脆內軟糯嘅口感,一食上癮。紫米豆漿 / 五穀米漿 $16叫咗兩杯嘢飲解辣,飲落唔會覺得好甜,夠晒健康,而且豆/米味香濃。。。口麻天辣 (深水埗)深水
抵食高質一人份酸菜魚

麻辣牛𦟌

黃金酥炸小酥肉

天花頂酸菜魚 $138

酸甜清新番茄魚 $128

彩虹冰粉 $38

紅糖糍粑 $28
另外仲叫咗糍粑,外脆內軟糯嘅口感,一食上癮。

紫米豆漿 / 五穀米漿 $16

口麻天辣 (深水埗)
深水埗深旺道28號V Walk 2樓127-128號鋪

今日去V walk 逛街順便覓食.. 被一間以粉紅色主題x 卡通插畫的餐廳吸引…原來是吃一人前酸菜魚…水煮牛等…「Moto Mala口麻天辣」所有菜式都是一人份量,價格親民,店內吧台亦設有多個單人座位,一個人都唔會尷尬😆😆😆 天花頂酸菜魚.. 雖然是一人前但份量不少🙊鱸魚片新鮮,味道濃郁👍涼🌽麻辣牛展,厚切有咬感!噴火水煮牛肉,是用鮮牛肉,牛肉鮮嫩爽滑,味道麻辣鮮香,巧惹味👍麻辣牛展,厚切有咬感!獨門秘製麻辣豬手,口感軟糯又入味!不錯!

涼🌽麻辣牛展,厚切有咬感!

麻辣牛展,厚切有咬感!

獨門秘製麻辣豬手,口感軟糯又入味!不錯!
  • 麻辣牛展
2023-10-20 38 浏览
今日放工屋企冇煮飯要嗌外賣回家,決定試吓呢間外型粉紅色嘅川菜館。點咗三個晚餐,分別會跟小食、涼菜及白飯,外賣餐盒都係粉紅色,包裝擺放整齊,回家將外賣盒取出,食物完全冇滲出。酸甜清心蕃茄魚餐$128用新鮮鱸魚,配上蕃茄及其他配料一起燉煮,魚肉厚實唔會煮到爛晒,味道酸甜,小朋友最愛。秘醬口水雞餐 $118辣度選了小辣,問咗走辣都可以。雞件份量多,雞肉好嫩滑,配埋雞肉上面嘅秘製醬汁,辣得來唔會搶喉,水準之作。噴火水煮牛肉餐 $128一樣可以自行選辣度,小辣嘅水煮牛肉未至於會噴火,啱晒我哋口味。牛肉肉質嫩滑,配料種類繁多包括花椒及辣椒🌶️,入面還有薯粉吸收晒醬汁,濃味之選。是日涼菜:麻辣牛𦟌牛𦟌每片切得夠薄身,配埋麻辣一齊食,味道不只有濃味,牛𦟌辣得來彈牙唔搶喉,之後麻辣香慢慢喺口腔內滲出,麻辣汁同牛𦟌厚度嘅比例剛剛好,我個人最欣賞呢款。是日小食:黃金脆炸小酥肉小酥肉炸得香脆,啖啖肉,配埋面頭嘅辣椒粉,風味十足。我哋另外點了甜品,香炸脆奶 $28外層炸得香脆,包住入面暖暖嫩滑嘅香濃牛奶,兒時回憶返晒嚟。今晚成枱都係食物,我特別喜歡麻辣牛𦟌及秘醬口水雞。我見佢哋最近推出咗下午茶,下次就到時間再去試

酸甜清心蕃茄魚餐$128

秘醬口水雞餐 $118

噴火水煮牛肉餐 $128

是日涼菜:麻辣牛𦟌

是日小食:黃金脆炸小酥肉
小酥肉炸得香脆,啖啖肉,配埋面頭嘅辣椒粉,風味十足。

我哋另外點了甜品,香炸脆奶 $28
外層炸得香脆,包住入面暖暖嫩滑嘅香濃牛奶,兒時回憶返晒嚟。

今晚成枱都係食物,我特別喜歡麻辣牛𦟌及秘醬口水雞。我見佢哋最近推出咗下午茶,下次就到時間再去試吓。

外卖自取
  • 香炸脆奶
2023-10-16 35 浏览
晚市勁抵食打卡川菜|📍口麻天辣平時午市時段食川菜幾十蚊就有交易,但一到晚市坐底要俾幾百蚊先出到門口🫣但今日居然俾我揾到間打卡一流仲要勁抵食嘅川菜!❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥♡天花頂酸菜魚♡|💰$138$138嘅套餐包咗主菜、涼菜、小食、白飯❤️‍🔥主菜酸菜魚手挽金盤裝住💛好似平時去酒店嘆靚tea咁😂酸菜魚揀咗小辣,魚嘅份量相當多而且好滑身❤️‍🔥酸菜酸度適中送飯一流,就咁食都唔會過酸💚涼菜嘅麻辣蓮藕份量都好多,食落爽口🥹味道唔會太辣,適合唔太食得辣又有辣癮嘅朋友小食係小酥肉❤️‍🔥一開頭以為店員送錯餐😦但無估到呢份望落都值幾十蚊嘅小食原來嗌酸菜魚餐已經包埋❤️‍🔥小酥肉食落酥脆配埋辣椒粉食勁過癮❤️‍🔥差啲想搶埋朋友果份嚟食❤️‍🔥如果有嗌啤酒就更夾了!♡秘醬口水雞♡|💰$118套餐同樣包咗主菜、涼菜、小食、白飯❤️‍🔥擺盤亦都相當之靚🫶🏻雞件嫩滑容易骨肉分離,揀咗小辣整體味道麻>辣,頗為過癮🫶🏻涼菜少少辣嘅冰涼嘅薯仔絲🫶🏻淨食/撈飯都正♡紅糖糍粑♡|💰$28糍粑外酥內韌,配紅糖漿食甜而不膩❤️‍🔥飯後食仲解辣🫶🏻如果想後上嘅話記得同店員講聲~♡手打檸檬茶♡|💰$33最近手打檸檬茶真係好hit🤣
晚市勁抵食打卡川菜|📍口麻天辣

♡天花頂酸菜魚♡|💰$138

♡秘醬口水雞♡|💰$118

涼菜少少辣嘅冰涼嘅薯仔絲🫶🏻淨食/撈飯都正

♡紅糖糍粑♡|💰$28

♡手打檸檬茶♡|💰$33
最近手打檸檬茶真係好hit🤣估唔到喺川菜店都飲得到😂飲落檸味十足而且相當解辣消暑🫶🏻味道同坊間手打檸檬茶專門店相近💛

♡五穀米漿♡|💰$16
呢杯係朋友嘅養生之選😂口感有少少杰身,味道唔會太甜🧏🏻‍♀️試咗一啖個人覺得紫米味偏重💜唔錯
2023-10-16 31 浏览
星期五的6:45pm 經過VWalk,見到粉紅色店即少女心爆發,諗住一個人等位都快,結果都等咗45分鐘先有得食。但都值得等嘅,叫咗藤椒燙,蓮藕,花菜,萵筍,牛柏葉,肥牛,魚片,Total 有6 個餸加個粗薯粉,份量夠,湯底夠濃,幾好味!小店得22 個位左右,人手都好似比較緊拙,所以俾啲耐性~門口攞飛,冇得訂枱

對於酸菜魚我承認是一試愛上,早前到了 V Walk 探朋友,他說樓下商場有一間粉紅色的小餐廳有川菜吃,就帶著我試試。 Moto Mala 原來是「姚姚酸菜魚」旗下,全店以粉紅色為主調,就連餐具及飲管都用上粉紅色,配上吧台單人座位,非常適合打卡。 午市套餐有一人前酸菜魚,除主菜還包括涼菜及白飯,價錢貼地親民。 天花頂酸菜魚聽說這裏的「天花頂酸菜魚」是必食的招牌菜,廚房用上刺少肉的新鮮鱸魚,再以秘製湯底熬制5至6個小,配上水東新酸菜,所以味道份外鮮香,鱸魚肉質嫩滑細緻,零骨絲,味道酸中帶麻,讚。 香辣土豆絲隨餐伴上的涼菜是土豆絲口感爽脆,味道微辣帶酸,開胃又下飯。 酸甜清新蕃茄魚同樣是用上新鮮鱸魚泡製,鮮嫩魚片配上番茄一起燉煮,味道酸酸甜甜,非常清新開胃。 辣麻鳳爪鳳爪一口咬下有鮮香辣爽的豐富味道,皮層爽中帶糯,內裏還有點點脆骨,口感豐富。 黃金脆炸小酥肉小酥肉炸至金黃色,外層酥脆,內層軟嫩,入口帶有點點油花,香而不膩。 紅糖米茲粑米茲粑外層有點微脆,內層煙煙韌韌,味道甜甜的,帶有紅糖甜香。 手打檸檬茶及五穀米漿手打檸檬茶用上香水檸檬、青檸及柑桔檸檬,再以用人手捶打成蓉,所以檬檸香味特別濃
香辣土豆絲
隨餐伴上的涼菜是土豆絲口感爽脆,味道微辣帶酸,開胃又下飯。
酸甜清新蕃茄魚
辣麻鳳爪
紅糖米茲粑
手打檸檬茶及五穀米漿
手打檸檬茶用上香水檸檬、青檸及柑桔檸檬,再以用人手捶打成蓉,所以檬檸香味特別濃郁,入口不酸澀,味道清新;米漿有點花生及米香,淡淡的甜味,感覺健康。
位於南昌站V Walk嘅Moto Mala,主打一人前酸菜魚同麻辣燙,全店裝修以粉紅色主調設計,就連外賣盒都是粉紅色的,即時湧現少女心!一人前酸菜真係好抵食,大大碟魚,配備涼菜同白飯。午餐有6款選擇 : 天花頂酸菜魚、噴火水煮牛肉、川味水煮魚、酸甜清新番茄魚、獨門秘製麻辣豬手及秘醬口水雞。天花頂酸菜魚    $108怕辣嘅人仕依款可以揀免辣,所以我就揀咗唔要辣,都係咁好味。呢碟魚份量多,每片魚都幾大塊,肉質又嫩又滑,湯底清甜配埋白飯食啱晒。碟下面仲有蠟燭暖住保持溫度,好細心,值得一讚!酸甜清新番茄魚    $98呢款味道較清新,湯底酸酸地少少甜,飲落去已經覺得好開胃,魚肉鮮嫩結實,份量又多,番茄酸酸甜甜,以及粉絲質地爽,加上配白飯都好夾好餸飯,越食越滋味。兩款一人前魚套餐都配備涼菜,分別係口感酸辣爽脆嘅土豆絲,以及鳯爪,吸收晒醬汁,好入味爽口。黃金脆炸小酥肉    $28酥肉炸得非常脆口,味道甘香,面層攦上辣椒粉,帶少少四川微辣風味,鬆脆小食好惹味。紅糖糍粑    $28糯米粉條煎至金黃,食落紅糖嘅香甜味,質地煙煙韌韌,外層沾滿紅糖及黃豆粉,香甜可口。香炸脆奶    $28外皮又脆又香

天花頂酸菜魚    $108
酸甜清新番茄魚    $98
黃金脆炸小酥肉    $28
紅糖糍粑    $28
紅糖糍粑
香炸脆奶    $28
外皮又脆又香,內裡係軟綿綿嘅口感,牛奶味非常濃厚,滑嘟嘟,好似食緊布甸一樣,太美味。
手打檸檬茶   $33
依杯絕對與坊間做法唔一樣,真材實料含有檸檬青檸等,口感清爽冰涼,酸甜解渴。
2023-10-12
午餐
紅糖糍粑
2023-10-11 27 浏览
垃圾店員,態度好差,黑口黑面,同佢地講水煮牛肉入邊嘅寬粉未熟仲係硬嘅,個眼神質疑好似我講大話咁,隨便夾走果條寬粉,望左下就話其他都係熟嘅,一句道歉都冇,真係冇下次
2023-10-11
午餐
2023-09-28 265 浏览
約左閨蜜喺V Walk食中午,我先去到商場,逛左一陣,見到有間粉紅色鋪,好別緻,走近啲睇原來是麻辣川菜館~立刻叫埋閨蜜入去試下😅自己掃code 點餐,價錢相當實惠👍先叫兩款小食,開下胃先😅醋香蘿蔔$19酸酸甜甜,爽爽脆脆,醒胃開胃之選💯黃金脆炸小酥肉$28酥炸香脆的口感,滿口肉香,搭配辣椒粉,味道好夾😋酸甜清新蕃茄魚$98套餐跟白飯,有一款小食,今日是麻辣牛𦟌牛𦟌濃郁入味,有嚼頭但吾韌😍份量真大,色澤鮮艷。蕃茄味超濃,微辣,酸酸甜甜,好醒胃,魚肉又滑,正🤩香濃麻辣湯$88揀選了鱸魚片、大蝦、青口、萵筍片、蓮藕片、鮮豆皮、寬薯粉條~這個價錢居然有三款海鮮,啲蝦仲咁大隻,隻隻都新鮮味美,鮮甜彈牙😋😋😋特別喜歡寬薯粉條,煙韌QQ的,索左啲湯好滋味😍👍彩虹涼粉$38食完麻辣,食返碗涼粉,口感一流👍紅糖糍粑$28甜品真係有另一個胃,捧腹之餘,話食就食🤪外脆內軟,煙煙韌韌,少許紅糖漿,令味蕾更添層次😋😋😋手打檸檬茶$33紫米豆漿$16色香味俱全,價錢實惠,值得一試👍

自己掃code 點餐,價錢相當實惠👍
先叫兩款小食,開下胃先😅

醋香蘿蔔$19
酸酸甜甜,爽爽脆脆,醒胃開胃之選💯

黃金脆炸小酥肉$28
酥炸香脆的口感,滿口肉香,搭配辣椒粉,味道好夾😋

酸甜清新蕃茄魚$98
套餐跟白飯,有一款小食,
今日是麻辣牛𦟌

牛𦟌濃郁入味,有嚼頭但吾韌😍

份量真大,色澤鮮艷。
蕃茄味超濃,微辣,酸酸甜甜,好醒胃,魚肉又滑,正🤩

香濃麻辣湯$88

特別喜歡寬薯粉條,煙韌QQ的,索左啲湯好滋味😍👍

彩虹涼粉$38
食完麻辣,食返碗涼粉,口感一流👍

紅糖糍粑$28
甜品真係有另一個胃,捧腹之餘,話食就食🤪
外脆內軟,煙煙韌韌,少許紅糖漿,令味蕾更添層次😋😋😋

手打檸檬茶$33

紫米豆漿$16

色香味俱全,價錢實惠,值得一試👍

2023-09-26
  • 麻辣牛𦟌
  • 酸甜清新蕃茄魚
  • 紅糖糍粑
  • 彩虹冰粉
每次在附近健身後,都會很經這商場,都會被這間粉色的餐廳吸引原來是吃酸菜魚!除了酸菜魚,還有不同的小食黃金脆炸小酥肉外層炸得金黃酥脆,咬下去時發出令人滿足的嘎吱聲音😍入面肉質鮮嫩多汁,不會乾柴香炸脆奶外層炸得酥脆,內部卻保持著濃郁的奶香味道,奶的濃郁和炸的酥脆口感絕佳,推薦!酸甜清新番茄魚酸甜的口感和清新的味道讓人很開胃🤤爐魚片很足,魚肉鮮嫩,沒有雪藏味,完美搭配了番茄的酸甜風味,而且還係有很多蕃茄粒和粉絲,很豐富清新藤椒湯清新的口感和微辣的風味令湯汁濃郁又惹味🥰藤椒的香氣四溢,令人舒爽🤤我選了鱸魚片、大蝦、嫩牛肉、金針菇、鮮豆皮和炸豆卜,份量很充足,而手打麵口感都好彈牙手打檸檬茶清新的口感和濃郁的檸檬香氣好refreshing, 每一口都能感受到檸檬的豐富果味和茶的清香,令人心情愉悅。
每次在附近健身後,都會很經這商場,都會被這間粉色的餐廳吸引

原來是吃酸菜魚!
除了酸菜魚,還有不同的小食

清新藤椒湯

2023-09-25 45 浏览
第一次黎 V Walk,如果唔係朋友住樓上,應該唔會特登嚟行街。我同我個朋友都係食辣之人,所以佢推介我黎食呢一間。我真係差啲搵唔到,因為個門口,成間鋪係粉紅色,裝修勁少女,冇諗過係食辣嘢😂午餐好平,酸菜魚同水煮魚 $108,水煮牛肉就 $98,仲有個麻辣豬手,仲有麻辣燙⋯唉!以上嗰啲我全部都想食呀最後,我揀咗清新藤椒湯嘅麻辣燙,因為平時好少見藤椒湯底。可以3款葷菜 同3款素菜。我揀咗魚片、嫩牛肉、牛柏葉,蔬菜我揀咗萵筍片、金菇同豆皮。黎到真係嚇我一跳,大碗到癲!見到豆皮呢樣嘢真係好開心,我係以前返大陸食嘢,好多時都有豆皮,先至認識,喺香港好似好少食到。湯底好清新,我揀咗多麻,好正揀咗寬薯粉條,就係寬嘅薯粉、好煙韌。魚片同牛肉好滑,魚片又冇骨。萵筍片好入味。另外叫咗呢期好Hit嘅手打檸檬茶👍🏻

我同我個朋友都係食辣之人,所以佢推介我黎食呢一間。

唉!以上嗰啲我全部都想食呀
最後,我揀咗清新藤椒湯嘅麻辣燙,因為平時好少見藤椒湯底。

可以3款葷菜 同3款素菜。
我揀咗魚片、嫩牛肉、牛柏葉,蔬菜我揀咗萵筍片、金菇同豆皮。

黎到真係嚇我一跳,大碗到癲!
麻辣燙

湯底好清新,我揀咗多麻,好正
揀咗寬薯粉條,就係寬嘅薯粉、好煙韌。
魚片同牛肉好滑,魚片又冇骨。

萵筍片好入味。

另外叫咗呢期好Hit嘅手打檸檬茶👍🏻

2023-09-25
2023-09-25 36 浏览
你以為食川菜就一定係古色古香?🫖其實都可以有好少女嘅一面㗎🧚🏻‍♀️咁靚嘅裝修 食物質素仲要好高 真係要介紹一下🙌🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🌟黃金脆炸小酥肉 作為餐前小食 呢個令人好開胃😍非常鬆脆 你會忍唔住一啖有一啖咁樣食👍🏻🍜清新藤椒湯 可以揀麻辣度 我就揀咗少麻 配料方面就揀咗鱸魚片🐟青口🦪肥牛🐮萵筍片🥒脆魔芋絲🥦花菜🍜出前一丁🤤係我揀配料嘅時候都有問自己究竟食唔食得晒 呢個問題係問得正確嘅 因為真係好大碟😳講緊嘅係$88 我都有啲過意唔去淨係比呢個價錢但係食到份量咁多又咁好食😂🍹手打檸檬茶 係手搖嘅檸檬茶口感更加豐富😍🍼香炸脆奶 數到川菜我最鍾意嘅小食 炸奶係不二之選 充滿奶香食落口完全係有一種幸福嘅感覺😻==============================咁好食又可以打卡嘅四川菜推介大家試吓💁🏻‍♀️
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🍹手打檸檬茶 係手搖嘅檸檬茶口感更加豐富😍