2019-09-28 250 浏览
配菜份量足,特別喺木耳,酸酸辣辣咁,想一食載食。其他味道都幾好,仲有肉。送嘢飲,加4蚊補差價飲咗黑糖珍珠鮮奶,都ok嘅,作為餐廳味道不差。朋友飲烏龍奶茶,味道都ok。牛肉煮的好淋,好食,麵有咬口。湯都幾好飲覺得想食牛肉麵會再嚟整體喺好食嘅!味道一般般,份量都可以,但喺調味一般咁。。想食滷肉飯唔會嚟呢度。台式涼麵辣辣地,幾開胃,好大份,抵食。整體而言價錢合宜,味道都幾好,會再嚟!!!有少少難搵不過。
黑糖珍珠鮮奶

朋友飲烏龍奶茶,味道都ok。
牛肉麵
牛肉煮的好淋,好食,麵有咬口。
湯都幾好飲
覺得想食牛肉麵會再嚟
整體喺好食嘅!

滷肉飯
台式涼麵

台式涼麵辣辣地,幾開胃,好大份,抵食。

整體而言價錢合宜,味道都幾好,會再嚟!!!
有少少難搵不過。
2019-09-28
牛肉麵
台式涼麵
  • 古早味牛肉麵
2019-09-16 279 浏览
初時吾知點去 但行到去附近有個姐姐企係到介紹 之後佢就帶左我地上去去到大約6/7:00左右 上到去其實地方幾大下 座位都偏多去到無咩人 吾洗等位跟著叫左紅燒牛肉麵、嘉義雞絲飯、台式紅糟肉個紅糟肉幾好食!可以值得一試 而且炸得啱啱好 吾會好硬 但系呢個嘉義雞絲飯真心有啲乾 雞絲太乾 可能台灣都係咁 但係我食過既台灣牛肉麵真系台灣地道先好食香港既湯底太咸 冇果一種特別想食既味道 而已牛肉又係煮太耐 麻麻地 同埋個古早味紅茶都麻麻地 因為台灣既古早味紅茶係偏甜 但香港既我飲到既係只有紅茶
去到大約6/7:00左右 上到去其實地方幾大下 座位都偏多
去到無咩人 吾洗等位
跟著叫左紅燒牛肉麵、嘉義雞絲飯、台式紅糟肉
2019-09-12 244 浏览
旺角, 一個好似好多地方可以食野既地方, 但當一個人的時候, 要搵一間坐下來食, 又不是想像中的容易吧。呢間野其實經過幾次, 見佢位於旺中之旺,  即係亞皆老街同女人街的交界, 所以地點上係100分, 無可再挑剔。於是, 即管比次機會佢, 時間係12時多, 上到去, 人唔多, 冷氣都夠的, 呢間野至大好處係佢D卡位在窗邊, 有D陽光, 見到街景,  與朋友聊天也是一個好地方吧。來來來, 就食物了, 餐牌有很多不同的選擇, 有飯有麵, 送18元以下的飲品, 但18元以下的, 其實只有3款, 我叫左桂花烏龍茶, 茶到, 是一杯已包裝好的台式模樣, 但味道真的很淡很淡同很淡, 而且是堂食, 不知為何要用膠杯呢??想扮台灣吧!!!還是這些是預早整定的飲品??!!! 唔知道呀食物到喇, 我點左既係古早味豬扒餐, 佢連碟一開三的小食, 小食:雲耳, 酸羅白, 海浙, 呢碟小食, 除了羅白好味D之外, 其他兩款唔食都罷, 份量亦唔多。可能送幾條菜會更好吧。豬扒飯就見到有菜, 酸瓜, 同半隻蛋。豬扒好咸, 好乾, 豬扒滿是一D似麵豉味既汁, 但係好杰, 一PAT PAT咁。至於D飯, 一D汁都無, 好

食物到喇, 我點左既係古早味豬扒餐, 佢連碟一開三的小食, 小食:雲耳, 酸羅白, 海浙, 呢碟小食, 除了羅白好味D之外, 其他兩款唔食都罷, 份量亦唔多。可能送幾條菜會更好吧。豬扒飯就見到有菜, 酸瓜, 同半隻蛋。豬扒好咸, 好乾, 豬扒滿是一D似麵豉味既汁, 但係好杰, 一PAT PAT咁。至於D飯, 一D汁都無, 好難哽, 桌上亦沒有調味, 想加點色都唔得。最後, 68蚊就係咁無左, 不過我會同自己講, 呢間野一定無下次。
<香港人依家真係濫用古早味呢個名呀>
古早味豬扒飯
古早味豬扒飯
2019-09-11
2019-09-02 214 浏览
話說跟友人餓到個肚打曬鼓, 友人說之前經過有間台灣嘢好像幾好吃, 於是乎就去 嚐一嚐 滿心期待的晚餐,結果得來一場空歡喜, 味道真是一般一般 , 點了幾道菜都是淡而無味的 點了一個炒粉絲沒有味道的, 點了一個豬肚的小食也是沒有味道的只有辣油的味道, 點了一個有豆腐的菜 ,味道比較鹹, 只能說配搭不夠味道的米粉就剛剛好了 最好喝都是那個雞湯 重人參味, 整體來說, 平民價錢 ,這只能列為是一頓沒有要求的晚餐啊!
滿心期待的晚餐,結果得來一場空歡喜
, 味道真是一般一般 , 點了幾道菜都是淡而無味的
2019-08-30 171 浏览
約了很久不見的朋友,兩個人叫了4個菜式,份量剛好。平日7時到達,有訂位,上到餐廳不多人,環境氣氛算不錯。滷肉飯味道不錯,但份量少了一點,滷水拼盆自選三款餸,份量ok,雞翼夠味而且幾大隻,豬耳好大塊,但偏硬,腩肉太瘦,建議可嘗試其他餸。炒菜少少辣,辣度剛剛好,幾好味。但宜蘭蔥餡餅無蔥味,只食到肉的感覺,不推薦。飲品不錯。總括而言,食身一般,環境不錯,適合同朋友傾計,位於旺角但人流不算多,可以坐得耐。
2019-08-30
2019-08-28 143 浏览
臨時約了朋友出來放工短聚下, 肚子不算餓, 所以想找一家小食的店隨便食個便飯, 呢間看似不錯的,就決定試下1. 蒜蓉炒A菜_HKD58蒜蓉是炸蒜, 蒜蓉味夠, A菜很鮮嫩,爽脆, 是款不錯的炒蔬菜2. 炸魷魚鬢_HKD45 炸得較香脆的, 可惜, 魷魚鬢好細件好瘦,沒有甚麼口感, 談不上彈牙,份量也不多, 所以不推薦, 3.小魚干炒豆干_HKD68 小魚干超干, 很難咬得動. 豆干又不好食, 不知為甚麼會食到羊肉酥酥地的味道, 好奇怪!所以不推薦.整體打分, 我覺得這家餐館好一般, 食物品質不高, 所以, 不用太大期望食好東西, 而價錢相宜度都一般

1. 蒜蓉炒A菜_HKD58

2. 炸魷魚鬢_HKD45

3.小魚干炒豆干_HKD68

旺角搵食~台灣菜~望落唔錯咁~就食佢啦▶️古早味牛肉麵($65)哩個牛肉麵~見到牛佢係用牛展黎做~已經加分啦!!!雖然好似好厚咁~不過完全一D都唔韌再試埋啖湯加啖麵..湯夠哂濃~麵又夠彈牙~真係有少少以為自己係台灣既感覺~仲有個舊配菜既紅蘿蔔~佢吸哂個湯既味道~又煲到淋哂咁~YUMMY!!▶️宜蘭蔥餡餅($28)餡餅裡面餡料滿滿咁~蔥+肉~食落有D似餃子~▶️酥炸鹽酥雞($38)連塊金不換都炸得好香脆~咬落仲有肉汁係裡面~又JUICY又香口~▶️台式滷水拼盤(大腸,豬耳,腩肉)($78)滷得都算入味~不過係咁多道菜當中~哩個相比起黎比較不過不失~▶️黑糖珍珠奶茶($22)其實一直對杯珍珠奶茶冇咩期望~見$22杯又唔算太貴飲落~又有驚喜bor~黑糖唔會死甜~珍珠都算煙韌~飲得過👍👍
旺角搵食~台灣菜~望落唔錯咁~就食佢啦

▶️古早味牛肉麵($65)
哩個牛肉麵~見到牛佢係用牛展黎做~
已經加分啦!!!雖然好似好厚咁~
不過完全一D都唔韌
再試埋啖湯加啖麵..湯夠哂濃~麵又夠彈牙~
真係有少少以為自己係台灣既感覺~

▶️宜蘭蔥餡餅($28)
餡餅裡面餡料滿滿咁~
蔥+肉~食落有D似餃子~

▶️酥炸鹽酥雞($38)
連塊金不換都炸得好香脆~
咬落仲有肉汁係裡面~又JUICY又香口~

▶️台式滷水拼盤(大腸,豬耳,腩肉)($78)
滷得都算入味~
不過係咁多道菜當中~
哩個相比起黎比較不過不失~

▶️黑糖珍珠奶茶($22)
其實一直對杯珍珠奶茶冇咩期望~
見$22杯又唔算太貴
飲落~又有驚喜bor~
黑糖唔會死甜~珍珠都算煙韌~飲得過👍👍
  • 古早味牛肉麵
  • 珍珠奶茶
2019-08-21 142 浏览
大半年沒去台灣了,超想念台灣美食!!為了一解單思之苦,就跟男朋友來到評價蠻好的古早味台灣囉~餐廳裡地方蠻大,明亮又整潔的感覺~我們大概6:45就到了,客人還沒有很多,難得拍到一個沒人的角落,哈哈!不過大概7點多就陸陸續續的坐滿了~仙草茉香奶綠/鳳梨薄荷梳打一坐下來先點兩杯冰涼的飲料解解渴,個人很喜歡這個鳳梨薄荷梳打,非常清新的感覺,喝兩口立刻把整個人的悶熱一掃而空了~爽!古早味牛肉麵男朋友本來就超喜歡吃牛肉麵,我就沒有說很喜歡,但不得不說這個真的蠻好吃的,牛肉很軟很入味,而且喜歡有一點點胡椒味道的湯底,差點被我喝完XD麻辣腎片這個不會很辣,比較偏香辣的感覺,而且份量蠻多的喔~炸魷魚酥台灣必吃小吃!!雖然是很熱氣~哈哈!但這個吃起來不會滿咀都是油,香香脆脆的很好吃~台灣雙色香腸我已經超級無敵飽,男朋友還說要多加一份雙色腸@@"本來我真的已經吃不下去,但又忍不住想試試看,結果吃著吃著又吃了三四塊,哈哈,台灣香腸真的無得輸~
大半年沒去台灣了,超想念台灣美食!!
為了一解單思之苦,就跟男朋友來到評價蠻好的古早味台灣囉~

餐廳裡地方蠻大,明亮又整潔的感覺~
不過大概7點多就陸陸續續的坐滿了~

仙草茉香奶綠/鳳梨薄荷梳打
一坐下來先點兩杯冰涼的飲料解解渴,
個人很喜歡這個鳳梨薄荷梳打,非常清新的感覺,
喝兩口立刻把整個人的悶熱一掃而空了~爽!

古早味牛肉麵
男朋友本來就超喜歡吃牛肉麵,我就沒有說很喜歡,
但不得不說這個真的蠻好吃的,牛肉很軟很入味,
而且喜歡有一點點胡椒味道的湯底,差點被我喝完XD

麻辣腎片
這個不會很辣,比較偏香辣的感覺,
而且份量蠻多的喔~

炸魷魚酥
台灣必吃小吃!!雖然是很熱氣~哈哈!
但這個吃起來不會滿咀都是油,
香香脆脆的很好吃~

台灣雙色香腸
我已經超級無敵飽,男朋友還說要多加一份雙色腸@@"
本來我真的已經吃不下去,但又忍不住想試試看,
結果吃著吃著又吃了三四塊,哈哈,台灣香腸真的無得輸~
下班後約了很久無見的閨蜜晚飯女友人說知道有間台灣料理很不錯說因為多選擇 價錢也很合理地理也位置十分方便 距離地鐵站就數分鐘原著樓梯上的壁畫很特別 環境也舒服=宜蘭蔥餡餅=餡是菜肉 餡餅的皮像是餃子皮外煎得脆脆金黃色的 肉的餡料全是肉汁熱騰騰的 十分香口 =台式滷肉飯=滷肉醬很香濃 入口即溶配上白飯雞蛋 一口一口都停不了的=辣椒炒椰菜=想說要個個菜比較好不算很辣 但有因為那一點點的辣味 有更惹味=綜合芋圓=有芋圓 紅豆 綠豆 珍珠 仙草下一層是刨冰芋圓都是大大顆的 煙韌有嚼勁就是有把台灣所有甜的美味都放在一起很滿足的感覺綜合來說這店性價比很高

下班後約了很久無見的閨蜜晚飯

辣椒炒椰菜
綜合芋圓
  • 手工綜合芋圓
2019-08-19 117 浏览
同小白兔行開旺角,有店員派街招。原來係食古早味台灣菜,睇落門面都乾淨企理,一於去試下。上樓梯先去到餐廳,裝修都唔錯,幾別緻。原來樓上都幾大,目測有100個坐位左右。我哋揀咗卡位坐。睇下餐牌先,有好多經典台灣小食農家蓋飯, 估唔到材料咁豐富, 原來係一碗大魯肉飯,上面再有鹽酥雞,台式香腸, 煎鯖魚, 蛋菜等。鹽酥雞炸得好香口, 粉唔硬,咸度適中。 靖魚煎得幾好,唔會腥味。家常燒茄子, 原本以為原條上燒茄子。原來係燒完後,同白菜一齊上枱,變成一個小菜。燒過的茄子外層有少少脆, 再兜返個芡汁,好入味。宜蘭卜肉, 原來係炸豬肉條。粉薄薄一層,炸粉薄而帶少少甜味,有點似平時食炸旦白的外層。 豬肉新鮮,帶少少肉汁。

上樓梯先去到餐廳,裝修都唔錯,幾別緻。

原來樓上都幾大,目測有100個坐位左右。我哋揀咗卡位坐。

睇下餐牌先,有好多經典台灣小食

2019-08-17 109 浏览
滷肉飯,正常味道既,但真係十分普通,似開罐頭整既味,如果肉再切碎會比較好~三杯雞!熱辣辣咁用個煲上菜既,雞算滑滑地,但配菜略嚴唔夠新鮮影響左。四季豆,送飯都唔錯,開胃既,但都偏咸同油~露荀!唔算強壯,但都叫清甜既,但平時西餐有個兩條好食過呢碟好多蚵仔煎,唔好食,d蠔仔唔新鮮,覺得整個陣蛋漿入面既麵粉有點過多……最後我地試左一塊就將d蠔"了"晒出黎,食個蛋餅算…因為真係唔太好食,勉強完成左呢餐而且又唔係特別平,但神奇地呢間係其他旺區仲有分店😅😅

四季豆,送飯都唔錯,開胃既,但都偏咸同油~

2019-08-16 175 浏览
店舖位於通菜街兩旁,街道給人較暗,不乾淨的感覺。行過樓梯進入店內,梯間和牆壁上的圖案充滿台灣氣味,地方讓人感覺乾淨企理。仙草奶茶加珍珠(少甜) - 不甜,但奶茶味不夠。蒜味鹽酥雞 - 最推介的一道菜。熱熱的放進口裡,濃厚的肉汁非常可口,味道不會過咸,香口。蚵仔煎 - 蛋醬綿滑,蠔仔的數量算多,略嫌帶腥。乾煸四季豆 - 較有味道的一道菜。豆角爽口,配上紅椒帶出微辣的口感。三杯雞 - 味道不足,雞肉質地嫩滑,肉汁不入味。干貝櫻花蝦荷葉飯 - 有櫻花蝦、小蝦乾、冬菇、乾瑤柱(一顆),淡淡的荷葉香。賣相較真實味道吸引,是一頓很清淡的台灣菜。
仙草奶茶加珍珠(少甜) - 不甜,但奶茶味不夠。
蚵仔煎 - 蛋醬綿滑,蠔仔的數量算多,略嫌帶腥。
三杯雞 - 味道不足,雞肉質地嫩滑,肉汁不入味。
賣相較真實味道吸引,是一頓很清淡的台灣菜。
仙草奶茶加珍珠(少甜)
乾煸四季豆
蒜味鹽酥雞
三杯雞
蚵仔煎
蒜味鹽酥雞
2019-08-12 86 浏览
老公今晚在旺角上課,為了方便,選了這間在女人街口的台灣餐廳。裝修真的有幾分台灣休閒餐廳的味道。飲品種類吸引,定價適中,與外賣台式飲品店價錢差不多。珍珠茉香奶綠:茉莉花茶味芳香濃郁,珍珠粒粒沾滿黑糖又彈牙,水準甚高。檸檬冬瓜愛玉:我只嘗了一口,檸檬味清新,冬瓜的甜味加入層次,愛玉滑溜。蚵仔煎的蚵仔份量慷慨,上菜時熱辣辣香味十足,蛋味煎得香脆,加入醬汁同吃,美味。古早味乾撈麵可選粗麵或幼麵,我喜歡粗麵那種實在感,麵條掛汁,豬軟骨夠淋又入味,青瓜絲雖是配角但非常重要。農家蓋飯是貪心人之選,以滷肉飯作基調,加入鯖魚、鹽碟雞、台式香腸、蝦和滷蛋等餸菜,非常豐富,女孩子未必吃得完呢。

飲品種類吸引,定價適中,與外賣台式飲品店價錢差不多。

2019-08-07
  • 珍珠茉香奶綠
  • 古早味乾撈麵
2019-08-12 88 浏览
一開始落單就講到明所有野要走洋蔥一上個咩海鮮粉絲煲就冇走到 後尾佢就落走左換反個俾我地我地又嗌左個三杯雞 又係話走洋蔥 但我地係個煲入面揾到洋蔥其實到個刻食到一肚氣就冇叫佢換全場就得啲野飲係叫ok最後仲要每人一百蚊
一開始落單就講到明所有野要走洋蔥
一上個咩海鮮粉絲煲就冇走到 後尾佢就落走左換反個俾我地
我地又嗌左個三杯雞 又係話走洋蔥 但我地係個煲入面揾到洋蔥
其實到個刻食到一肚氣就冇叫佢換
全場就得啲野飲係叫ok
最後仲要每人一百蚊
2019-08-12 103 浏览
今天下班後一早約了男朋友在附近,經朋友介紹來到這間古早味休閒台灣位置比較隱蔽,我們幾經辛苦才找到個入口餐廳在閣樓,坐位及位置都比較闊落,下班後輕鬆一下的好去處我們選擇了一段時間,我們決定吃什麼了古早味干撈麵($60)拌麵在香港十分有名,麵質Q彈滷肉飯($58)招牌滷肉飯,是我最喜歡的台式料理之一,簡單的配料就能做出惹味可口的滷肉飯九層塔手抓餅($28)九層塔變為主角,金黃酥脆豐富香酥的層次酥炸鹽酥雞($38)向來是人氣小吃排行榜第一位,口感很好但是有點太鹹
位置比較隱蔽,我們幾經辛苦才找到個入口
餐廳在閣樓,坐位及位置都比較闊落,下班後輕鬆一下的好去處
我們選擇了一段時間,我們決定吃什麼了
古早味干撈麵($60)
拌麵在香港十分有名,麵質Q彈
滷肉飯($58)
九層塔手抓餅($28)
九層塔變為主角,金黃酥脆豐富香酥的層次
酥炸鹽酥雞($38)
向來是人氣小吃排行榜第一位,口感很好但是有點太鹹
2019-08-08
  • 古早味干撈麵