台灣手工古早味蛋糕熱潮一直冇減,今次黎到太子彌敦道分店都係人山人海,每日分時段出爐,不過由於人手有限,售完即止,要排隊攞籌先買到,好誇張🙈分店一共有5款口味,有原味、朱古力、芝士、肉鬆同埋抹茶👍🏻------1. 芝士味古早蛋糕 4/5老闆最推薦的是芝士及朱古力味,我今次就揀左芝士味,蛋糕新鮮出爐真係好香🤤芝士味好濃郁,仲要有流心效果🥰師傅係蛋糕面層再灑上巴馬臣芝士粉,令到芝士味更加突出,蛋糕食落鬆軟和軟滑,鹹鹹香香咁,好食

------
1. 芝士味古早蛋糕 4/5

2020-02-10
45 分钟 (外卖自取)
2020-02-12 303 浏览
朱古力流心蛋糕❤️之前去台灣已經成日食 估唔到近來香港都多咗好多古早味蛋糕店特登早半個鐘去排隊已經有好多人😂每一次出爐剩係得10個 好彩最後都買到想食嘅朱古力味❤️切緊嗰時已經聞到好大陣朱古力味飄過嚟 返到去襯熱即刻食咗 朱古力香濃又唔太甜❤️蛋糕鬆軟 入口即溶 好快就食完一舊💓試過擺入雪櫃 但係朱古力會變硬 建議微波爐叮一叮 味道都係一樣好😎
朱古力流心蛋糕❤️
之前去台灣已經成日食 估唔到近來香港都多咗好多古早味蛋糕店

切緊嗰時已經聞到好大陣朱古力味飄過嚟

2020-01-26 589 浏览
路經彌敦道俾蛋糕出爐嘅香味吸引咗過嚟,原來就係呢間古早記蛋糕,見到都有條短短嘅人龍,即管排隊買嚟試吓。等候期間見到舖內牆上面都貼咗唔同嘅解說,仲展示咗佢哋唔同款嘅蛋糕盒設計,幾有心思。價錢牌上介紹咗4款口味,另外仲會有期間限定口味,不過因為佢係不定時製作唔同嘅口味,所以除非你有時間喺度慢慢等,否則買到邊款口味就隨緣喇!叮叮叮⋯出爐一刻會響鐘示意,然後就會捧出新鮮出爐大蛋糕,蛋糕真係成張枱咁大,稍稍攤涼之後就會開始切蛋糕,一底蛋糕會切成十件,為咗確保每件蛋糕大小一致,老闆會用間尺認真量度落刀位置。排咗2轉,買咗朱古力同原味返去同家人分享搭車時身邊乘客都聞到香味,我都忍唔住偷食咗幾啖蛋糕口感非常實在,原味蛋糕充滿蛋香,朱古力味都唔甜,仲有朱古力醬夾心,超好味,我一定會再嚟試齊所有口味

排咗2轉,買咗朱古力同原味返去同家人分享

搭車時身邊乘客都聞到香味,我都忍唔住偷食咗幾啖
爆漿朱古力蛋糕
15 分钟 (外卖自取)
爆漿朱古力蛋糕
2020-01-20 388 浏览
2星期前經過彌敦道,見到古早記前有10幾人在排隊等蛋糕出爐,我之前有聽過, 好似係賣復古雞蛋糕?? 我當時沒有排隊買,但尋日少爺收工買左喎臨近新年所以轉用左sharp紅色??少爺排隊買左原味蛋糕(網見55蚊??) ,都幾大條,一打開好香蛋味個蛋糕軟綿綿,買左1小時後食,非常鬆軟,好勁蛋香味! 食左2件放入雪櫃,第2朝攞出黎凍食,蛋糕仍係軟林,有d似日式芝士蛋糕feel。 吾使排隊試一次係ok good, 但不算好特別
2星期前經過彌敦道,見到古早記前有10幾人在排隊等蛋糕出爐
,我之前有聽過, 好似係賣復古雞蛋糕??
我當時沒有排隊買,但尋日少爺收工買左喎

臨近新年所以轉用左sharp紅色??

個蛋糕軟綿綿,買左1小時後食,非常鬆軟
,好勁蛋香味!

食左2件放入雪櫃,第2朝攞出黎凍食,蛋糕仍係軟林

2020-01-19
2020-01-09 368 浏览
之前成日行過見甘多人排隊已令我好好奇,今日又經過,見唔多人排隊又就快出爐,所以決定試一試,好快地排左12分鐘就買到喇望一望後面原來已有不少人排緊隊喇。。。原味蛋糕一出爐蛋香味已好勁,成個枕頭甘大個蛋糕好壯觀,喺你面前切埋,簡直未食就流晒口水啦,搭車返屋企時啲蛋香味仲成日飄出黎,返到屋企忍唔住第1時間食左先記得要影返相,蛋糕仲係微暖,食落都幾鬆軟,係個蛋糕面有啲嚡(只係我個人認為),可能襯熱食就唔同口感,比我想像中無甘好食,但都唔差既,有機會經過都想試下朱古力味,但唔會特登排隊買
望一望後面原來已有不少人排緊隊喇。。。

2020-01-07 372 浏览
每次經過都大排長龍,今日難得去開附近又有點時間,就排隊買黎一試。睇到出爐時間有肉鬆,芝士點知排到去賣晒😣,剛好排到就是原味出爐原來每轉出爐只得10件一到出爐時間店員就會敲鐘,之後師傅就會小心翼翼將蛋糕用尺度好,分好一份份入盒,熱辣辣交到你手上。枕頭甘大既size,岩晒一家人去品嚐蛋味香濃,入口溶化,外香內軟忍唔住又食左2件🤤🤤原味$55,肉鬆$70流心芝士$70 朱古力$70由於冇落防腐劑⏰賞味期限24小時,放雪櫃3️⃣日內食完下次要買擺肉鬆,芝士,朱古力黎試下==============================古早記📌太子彌敦道787號營業時間12:30-20:30📌屯門龍門居28號舖

每次經過都大排長龍,今日難得去開附近
又有點時間,就排隊買黎一試。
睇到出爐時間有
肉鬆,芝士
點知排到去賣晒😣,
剛好排到就是原味出爐
原來每轉出爐只得10件

一到出爐時間店員就會敲鐘,之後師傅
就會小心翼翼將蛋糕用尺度好,分好一份份
入盒,熱辣辣交到你手上。

枕頭甘大既size,岩晒一家人去品嚐
蛋味香濃,入口溶化,外香內軟
忍唔住又食左2件🤤🤤

原味$55,肉鬆$70
流心芝士$70 朱古力$70

由於冇落防腐劑
⏰賞味期限24小時,
放雪櫃3️⃣日內食完
下次要買擺肉鬆,芝士,朱古力黎試下

古早記
📌太子彌敦道787號
營業時間12:30-20:30
📌屯門龍門居28號舖

2020-01-04
30 分钟 (外卖自取)
$70 (其他)
  • 原味
2019-12-15 478 浏览
今日舅父回來時在太子買了一個流心芝士蛋糕回來,聞說是台灣過江龍,出名蛋糕軟綿,今日可以一嚐蛋糕的味道了,舅父說買蛋糕時很多人排隊的,每人只限買一個,所以如果要買幾個蛋糕,就要排多幾次或找多幾個朋友一齊排先得了。可能不是一買就立即食,所以流心芝士都變得不流心了,但都可以吃到微微芝士香味,蛋糕的確很鬆軟綿密,入口便感覺到濃濃蛋香,芝士是沉在差不多最低層,看來都不是那麼厚,但都吃得出芝士味道,只是不是想像中的濃味,這也因為這樣,芝士也不會蓋到蛋糕的香味。我們都很快將個蛋糕吃清光。舅父說還有其他味道,下次再試其他口味。

2019-11-26
$65 (宵夜)
流心芝士古早蛋糕
呢間新開,有人知我想食古朱力味,但次次見唔到另一間賣,之前已經係古早記買比我。今次本來唸住純粹經過,一望個牌,快出蛋糕,又人不多。點知仲要一見季節限定,蜂蜜味,實在太吸引,咁,就排一陣啦!一出爐 個賣相非常討好,好似芯花紋咁。一如上次朱古力蛋糕咁,夠soft ,棉D嘅,佢係無另一間咁實嘅,各有喜好。真係食到蜂蜜味嘅,朱古力就濃郁,甜D,蜂蜜就淡味D,清D。我鍾意朱古力囉。朱古力味熱嘅時堅流心嫁,雪凍左,個朱古力硬左之後,食嘅時候又好似脆脆咁,2種不同口感,所以我傾向朱古力

今次本來唸住純粹經過,一望個牌,快出蛋糕,又人不多。

1K
2019-12-06 341 浏览
今日放工時比較晚,所以去到平時等巴士位的古早記排隊人少,而且只是等十五分鐘就出爐有蛋糕,所以都可以接受排隊!辛苦排隊都是值得呢!一出爐就已經聞到那一陣雞蛋蛋糕的香氣,在熱辣辣的時候,就吃一口,真是超鬆軟呀!只有芝士味蛋糕可以買,芝士已經熔在蛋糕中間,所以配合芝士來吃,真是非常正!難怪每晚等巴士時都見到一班人在排隊,是值得既!以往在深圳都買過類似的古早蛋糕,但這個比內地的更好吃,不會太甜或太膩,甜度剛好,而且即使蓋上盒,仍聞到蛋糕香,真是誇張

2019-12-06
$70 (宵夜)
  • 芝士蛋糕
2019-12-03 483 浏览
-終於可以打《古早記》這篇文了🙇🏻‍♀️話說最近開了滿多家店都是賣古早蛋糕的👩🏼‍💻有古早記(太子/屯門),山田本鋪(太子)一肥貓(元朗),淡水老街古早味現烤蛋糕(元朗)👩🏻‍🍳本人先ko第一家吧🤣🧀流心芝士古早蛋糕 ($65)排了超久的好嗎🙄佢門口會有寫住出爐時間我就排了差不多40分鐘🤫每人限購一件味道方面蛋糕口感濕潤,同埋剛剛出爐熱辣辣真係冇得輸,一出爐即刻搵手met開黎食,係辣手都唔理😆😆🤷🏻‍♀️芝士處於半溶狀態芝士咸香味好重☺️唯一美中不足蛋糕略嫌蛋味唔濃😛其他都比高分的😉
終於可以打《古早記》這篇文了🙇🏻‍♀️
話說最近開了滿多家店都是賣古早蛋糕的👩🏼‍💻

有古早記(太子/屯門),山田本鋪(太子)
一肥貓(元朗),淡水老街古早味現烤
蛋糕(元朗)👩🏻‍🍳本人先ko第一家吧🤣

🧀流心芝士古早蛋糕 ($65)
排了超久的好嗎🙄佢門口會有寫住出爐時間
我就排了差不多40分鐘🤫每人限購一件
味道方面蛋糕口感濕潤,同埋剛剛出爐熱辣辣
真係冇得輸,一出爐即刻搵手met開黎食,
係辣手都唔理😆😆🤷🏻‍♀️芝士處於半溶狀態
芝士咸香味好重☺️唯一美中不足蛋糕略嫌
蛋味唔濃😛其他都比高分的😉

流心芝士
40 分钟 (外卖自取)
2019-12-01 265 浏览
每次計劃買蛋糕果日都好緊張😂即使網上睇到出爐時間,都唔代表準時去到就買到想要嘅味道,有可能撞正多人排,咁就只可以聽天由命了😑今次我一定要記錄低,因為竟然俾我一次買到兩款口味(朱古力、海苔肉鬆)!!原本都係諗住買朱古力,但到我嘅時候竟然上一輪仲有海苔肉鬆剩,所以一下就買咗咗兩個,十萬分滿足同幸運😌古早記蛋糕係比海棉蛋糕更有彈性,試過用手按佢,放手之後會彈返原來高度,認真好玩(🙈小朋友千祈唔好玩食物)成日覺得甜品又要加咸嘅材料好古怪,但係海苔肉鬆同質地鬆軟蛋糕竟然出奇地夾,真心覺得好食!朱古力味唔係果d食幾啖就會膩嘅cheesecake感覺,反而似係用dark chocolate咁,唔係好甜,同想像中好唔同。

海苔肉鬆味
朱古力味
海苔肉鬆味
朱古力味
2019-11-10 308 浏览
同仔仔學完嘢,諗住搭巴士返屋企時,俾一陣香味吸引住,原來就係黎自依間古早記既蛋糕香既然咁啱經過又唔多人排隊,就諗住試下啦~ 其實門口都寫咗啲出爐時間同口味,每次有10件,每一限買一件,開頭諗住都未必可以買到最快出爐既肉鬆味,因前面都多過10個人,但等咗一陣啲人都話唔買住,要等下一轉既抺茶味,雖然我麻麻地肉鬆,但竟然唔洗再等都試吓啦,咁啱我哋可以買到最後一件嘩,啲香味真係唔講得少,撲住個鼻咁香到不得了,即刻忍唔住試味。啱啱焗起啲肉鬆脆脆哋,而啲蛋糕又好香蛋白味,仲要有啲肉鬆餡喺入面,比想像中好食喎但好快就好巴士要上車無得食住,但我好肯定成架巴士都聞到依陣蛋糕味。返到屋企雖然已經唔太熱,但都仲可以,不過因為唔可以即日食哂就要擺喺雪櫃,最多放3,到第二日再食時,即使叮返熱都好,都無出爐嗰陣咁好食喇。。。吃貨評語:都有興趣試埋佢個原味同芝士味,下次經過又夾時間會再買

2019-11-03
20 分钟 (外卖自取)
  • 古早味肉鬆蛋糕
2019-11-02 293 浏览
排咗50分鐘,值得蛋糕好軟綿綿價錢都好合理如果時間唔需要等咁耐就好每人每次只可以買一塊今次最想試綠茶🍵味,點知綠茶味只有星期六日先有得賣有啲失望下次再早啲去排隊買其他味道試試
排咗50分鐘,值得

蛋糕好軟綿綿

價錢都好合理

如果時間唔需要等咁耐就好

每人每次只可以買一塊

今次最想試綠茶🍵味,點知綠茶味只有星期六日先有得賣
有啲失望
下次再早啲去排隊買其他味道試試
外卖自取
2019-10-24 3602 浏览
一向都中意食面包蛋糕既小妹,其實一早bookmark jor呢間既蛋糕好一段日子!!不過因為佢開係屯門(人生至今入屯門既次数真係十隻手指數得曬),依家終於等到佢開黎九龍,係太子有分店啦因為係新開,所以每日既營業時間都可能有微調,想黎朝聖既話,最好都係去返佢地既page check下先太子店主要有四款口味既“枕頭”大蛋糕,當日仲有分店限定既抹茶口味添輪到我既時侯,正好係我最想食既肉鬆口味,一出爐就聞到超香睇到呢個由師傅捧出黎既“大枕頭”鬆鬆軟軟咁出場,感覺真係好冶癒之後師傅三兩下手勢就將蛋糕脱模,再細心分切,一開為十除左蛋糕表面有肉鬆之外,蛋糕中間都有架等多二十分左右,抹茶口味都出爐啦,反正都排開隊,咁就緊係要埋佢啦每件“小枕頭”都有A4size咁大,仲要件件都係好有“厚度”架!!!返到去仲有微暖,即刻急不及待食返件先蛋糕體鬆軟得黎又夠濕潤,仲好香蛋味肉鬆口味咸咸香香,而抹茶個款仲有抹茶醬係中間,兩款蛋糕都唔會過甜,吃多兩件都仲得即食固然滋味,就算當日食唔曬,放入雪櫃第二日拎出黎凍食都keep到個鬆軟度,加熱就同同新鮮出爐個日食既無乜分別,同樣滋味滿分!!!-其實個芝士味都好吸引,下次

輪到我既時侯,正好係我最想食既肉鬆口味,一出爐就聞到超香

之後師傅三兩下手勢就將蛋糕脱模,再細心分切,一開為十

除左蛋糕表面有肉鬆之外,蛋糕中間都有架

返到去仲有微暖,即刻急不及待食返件先

蛋糕體鬆軟得黎又夠濕潤,仲好香蛋味

其實個芝士味都好吸引,下次一定要試埋佢
外卖自取
  • 肉鬆味古早蛋糕
2019-10-23 601 浏览
流心芝士 $65一出爐聞到就聞到超香既蛋味🥚😋拎上手熱辣辣😍蛋糕體🍰質地鬆軟,口感濕潤而不失彈性,唔會太實食到涸喉💯熱食蛋糕蛋香十足,唔會過甜👌🏻芝士🧀份量十足❗️新鮮出爐果陣芝士雖然處於半溶狀態😇,但芝士味唔算突出,蛋糕既蛋香蓋過芝士味🧀攤凍左之後,可以明顯食到芝士既咸香,不過蛋香味被掩蓋🤔記得要趁熱食♨️凍左蛋糕唔單止無咁濕潤、鬆軟,仲會變得硬實嫁🙈整體而言,雖然心平時食開既雞蛋糕相比,係好食啲,但味道味算十分驚艷🤔個人認為芝士同古早味蛋糕唔太夾,有少少失望😞有機會都係食返原味🥧其實我本身都諗住買原味,但13:10去到第一輪既原味已經賣曬😭一場去到就唯有退而求其次,等13:30出爐既芝士味🧀🍰所以大家想試既話,記得要留意唔同口味蛋糕既出爐時間⏰一輪得十個,要早啲排隊啊💡
流心芝士 $65
一出爐聞到就聞到超香既蛋味🥚😋
拎上手熱辣辣😍

蛋糕體🍰
質地鬆軟,
口感濕潤而不失彈性,唔會太實食到涸喉💯
熱食蛋糕蛋香十足,唔會過甜👌🏻

芝士🧀
份量十足❗️
攤凍左之後,可以明顯食到芝士既咸香,不過蛋香味被掩蓋🤔

記得要趁熱食♨️
凍左蛋糕唔單止無咁濕潤、鬆軟,仲會變得硬實嫁🙈

整體而言,
雖然心平時食開既雞蛋糕相比,係好食啲,但味道味算十分驚艷🤔
個人認為芝士同古早味蛋糕唔太夾,有少少失望😞
有機會都係食返原味🥧

一場去到就唯有退而求其次,等13:30出爐既芝士味🧀🍰
所以大家想試既話,記得要留意唔同口味蛋糕既出爐時間⏰
一輪得十個,要早啲排隊啊💡