2023-08-18 1139 浏览
估唔到而家啲糖水舖未夠11pm就閂門…好彩喺Openrice搵到間收4am嘅茶記係有甜品食~不過甜品不是重點~我哋叫嗰兩樣小食先正正子🙆🏻‍♀️💁🏻‍♀️賣相唔討好嘅<<咖喱小三寶>>($44)有一堆疑似白烚嘅豬皮魚蛋蘿蔔加pat咖喱汁🤷🏻‍♀️估唔到原來啲汁惹味又夠辣~蘿蔔鮮甜多汁,好彩唔係浸住咖喱煮~~~如果唔係…煮到入晒味就食唔到嗰種甜味🙂💁🏻‍♀️估唔到咁大塊嘅<<香煎蠔仔餅>>($38)齋睇都見到佢有唔少蠔,而且好大粒!仲要本身我麻麻哋炸蠔餅~所以煎嘅就啱晒😋蔥花令整體香味更出,煎蛋又唔會煎得好老,帶有少少嘅濕滑,質感唔錯🙌🏻
估唔到而家啲糖水舖未夠11pm就閂門…
好彩喺Openrice搵到間收4am嘅茶記係有甜品食~
咖喱小三寶

不過甜品不是重點~
我哋叫嗰兩樣小食先正正子🙆🏻‍♀️
💁🏻‍♀️賣相唔討好嘅<<咖喱小三寶>>($44)
有一堆疑似白烚嘅豬皮魚蛋蘿蔔加pat咖喱汁🤷🏻‍♀️
估唔到原來啲汁惹味又夠辣~
蘿蔔鮮甜多汁,好彩唔係浸住咖喱煮~~~
如果唔係…煮到入晒味就食唔到嗰種甜味🙂
香煎蠔仔餅

💁🏻‍♀️估唔到咁大塊嘅<<香煎蠔仔餅>>($38)
齋睇都見到佢有唔少蠔,而且好大粒!
仲要本身我麻麻哋炸蠔餅~
所以煎嘅就啱晒😋
2023-08-13
$60 (宵夜)
咖喱小三寶
香煎蠔仔餅
2023-04-25 1674 浏览
夜闌人靜,就係西環尾 - 堅尼地城 凌晨二時多,基本上無乜食店仲會開舖。有一間店 - 可可店。人稱係香港大學所謂嘅深宵食堂。入到去人滿滿坐坐,有人食糖水、甜品,飲下珍珠奶茶。有人食碟頭飯、炒粉麵飯、食下小食。我就選擇咗食呢個比較小人叫嘅,炸鮮蝦雲吞 $38,一碟有 5隻,碟面附有沙律醬。上盤係熱辣辣,真係要攤一攤先有食,以免燙傷舌頭口腔。食落口,有鮮蝦彈牙,拌咗啲肥豬肉做餡料,係幾香口嘅。無油益味,新鮮炸出嚟,一定係翻炸再翻炸嘅。宵夜嚟講,的確係合格以上。
有一間店 - 可可店。人稱係香港大學所謂嘅深宵食堂。
入到去人滿滿坐坐,有人食糖水甜品,飲下珍珠奶茶。
有人食碟頭飯、炒粉麵飯、食下小食。
我就選擇咗食呢個比較小人叫嘅,炸鮮蝦雲吞 $38,
一碟有 5隻,碟面附有沙律醬。
炸鮮蝦雲吞

上盤係熱辣辣,真係要攤一攤先有食,以免燙傷舌頭口腔。
食落口,有鮮蝦彈牙,拌咗啲肥豬肉做餡料,係幾香口嘅。
無油益味,新鮮炸出嚟,一定係翻炸再翻炸嘅。
宵夜嚟講,的確係合格以上。
2023-02-25
$38 (宵夜)
炸鮮蝦雲吞
2023-04-10 1218 浏览
對於我呢個 HKU 舊生嚟講,呢間可可店絕對係一個熟悉嘅地方,我仲喺度留低咗無數美學生回憶。今日啱啱喺附近開完會,我又醒起呢間懷舊港式小店,所以決定過嚟食個快lunch。我叫咗份煎腸粉加蛋同埋一碗 生滾雞粥。首先,腸粉煎得香脆可口,再加埋特製嘅混醬,口感豐富,味道絕對無得輸!而生滾雞粥,粥底綿滑,雞肉煮得啱啱好,唔會過爛,食完好暖胃!總括嚟講,呢間人氣懷舊港式小店繼續保持到佢嘅傳統風味同質素!

2023-03-27 1108 浏览
碟碟都大大份,雖然位於堅尼地城但係價格相當便宜,飽得好滿足🤤仲有勁多唔同種類嘅野食 由燒賣魚蛋到炒粉麵飯甚至乎珍珠奶茶、楊枝甘露應有盡有。營業時間更加去到凌晨4點,宵夜推介!✨🍳煎腸粉加蛋 ($22)普普通通腸粉加蛋煎 煎到腸粉有啲焦邊再加上蛋令成個口感變得豐富同埋姐姐加左好多醬🤤幾時食都咁邪惡😈🦐炸鮮蝦雲吞 ($37)內餡有新鮮爽口嘅蝦球,配上炸到金黃色脆卜卜嘅雲吞皮,外脆內軟!🧄蒜蓉魚蛋賣 ($19)適合重口味者!燒賣上面都鋪滿蒜蓉!🥕煎蘿蔔糕 ($19)落足料嘅蘿蔔絲,仲加左胡椒粉配搭,突出蘿蔔嘅鮮味🦆燒鴨瀨粉($34)燒鴨肉質嫩滑、肥滿而不膩;可惜瀨粉太乾身,湯底唔夠味

🍳煎腸粉加蛋 ($22)

🦐炸鮮蝦雲吞 ($37)

🧄蒜蓉魚蛋賣 ($19)
適合重口味者!燒賣上面都鋪滿蒜蓉!

🥕煎蘿蔔糕 ($19)
落足料嘅蘿蔔絲,仲加左胡椒粉配搭,突出蘿蔔嘅鮮味

🦆燒鴨瀨粉($34)
燒鴨肉質嫩滑、肥滿而不膩;可惜瀨粉太乾身,湯底唔夠味
2023-03-21 788 浏览
晚飯後想食甜品有朋友來自遠方想食懷舊糖水吾想食新派甜品集體回憶諗起以前HKU必食飯堂西環“可可店”(小店除了懷舊糖水,小食/小炒外,還加入新派甜品)今晚主角:芝麻糊桑寄生雞蛋茶喳咋

晚飯後想食甜品
有朋友來自遠方
想食懷舊糖水
吾想食新派甜品
集體回憶
諗起以前HKU必食飯堂
西環“可可店”
(小店除了懷舊糖水,小食/小炒外,還加入新派甜品
今晚主角:
芝麻糊
桑寄生雞蛋茶
喳咋

懷舊甜品
2023-03-10
懷舊甜品
2023-03-13 712 浏览
可可店每年都加一元,雖然都算比同區食物較平,但都係唔想加價🍹初吻奶茶,豬友最愛既飲品,必點的飲品,麥芽味奶茶🍖炸雞脾比對面街更好食,保持雞肉外脆嫩滑,雞皮炸得香脆🍚叉燒菜圃粒炒飯菜圃混合炒飯,咬落爽脆,但外賣份量少,再加上都有少少油,但可接受
可可店每年都加一元,雖然都算比同區食物較平,但都係唔想加價

🍹初吻奶茶,豬友最愛既飲品,必點的飲品,麥芽味奶茶

🍖炸雞
比對面街更好食,保持雞肉外脆嫩滑,雞皮炸得香脆

🍚叉燒菜圃粒炒飯
2023-03-11 560 浏览
我每次必叫碗仔翅,真係好味又足料~加碗港式楊枝甘露糖水~正不過可可嘅楊枝甘露偏甜,抵銷左柚子嘅酸,對於鍾意甜食嘅人黎講可以接受嘅甜度最重要係30幾蚊一碗,呢個價錢真係無得輸啦
我每次必叫碗仔翅,真係好味又足料~
加碗港式楊枝甘露糖水~正

最重要係30幾蚊一碗,呢個價錢真係無得輸啦
碗仔翅,楊枝甘露
碗仔翅,楊枝甘露
2023-03-09 499 浏览
每星期食宵夜第一時間一定係諗起可可先,呢間真係係西環開左好耐,由我呀爸呀媽個代已經幫襯開嘅鋪頭,咁多年都係個d菜單,好懷念呀!每次全家必點腸粉煎蛋,香脆外皮加芝麻齊醬
2023-01-20 1092 浏览
嗰日去完街好肚餓就同朋友揸車去食個消夜先今次我地就食左芒果椰汁西米🥭香芒加椰汁西米,好味腸粉有加蛋🍳煎香,加埋醬汁特別好味咖哩大寶煮完加入咖哩醬,簡單得黎其實好好味燒賣正常魚肉燒賣,但佢嘅汁係令左燒賣更好食紅綠豆唔會太甜,鍾意食嘅可試下呢間小店每次去都好多人👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👧👨‍👩‍👦,想坐得舒服就唔會揀佢,但想食香港嘅風味就係呢到揾到,本人覺得燒賣係最好食!而且佢絕對係夜晚揾食嘅方便好去處!
嗰日去完街好肚餓就同朋友揸車去食個消夜先
今次我地就食左

芒果椰汁西米🥭
香芒加椰汁西米,好味

腸粉
有加蛋🍳煎香,加埋醬汁特別好味

咖哩大寶
煮完加入咖哩醬,簡單得黎其實好好味

燒賣
正常魚肉燒賣,但佢嘅汁係令左燒賣更好食

紅綠豆
唔會太甜,鍾意食嘅可試下

2022-11-18 1002 浏览
【 🍜魚蛋米 】---💰價錢:$28 ---👉🏻 學生有凍豆漿送 👈🏻~~~📍評分:8/10~~~⏩ 都好耐冇食港式野咁😂,其實堅尼地城呢邊我真係唔熟,呢間都係第一次黎食👀,又幾抵幾大份bor!~~~白魚蛋同魚片頭都好爽口好彈牙😚,而且都大粒又大片,都幾足料👅!米粉又係爽口野,份量仲足料😹!配埋生菜、香蔥食,簡簡單單又一餐👻!平凡得黎有份量有質素,送埋凍豆漿抵啦😛!~~~✅ 整體黎講,係港式小店入面幾出色既一間,鍾意本土風味/港式就黎試下啦🇭🇰!~~~性價比:4.5/5回頭度:4/5賣相:4/5環境衛生:3/5服務態度:3/5
【 🍜魚蛋米 】
魚蛋米
2022-11-17
魚蛋米
2022-10-11 872 浏览
愛吃港點的飄然又上線了~~這次要來介紹的是老品牌-推出的港點系列!這次飄然要介紹的是港點-黑金奶黃流沙包、蜜汁叉燒酥、蘿蔔香酥餅,吃完之後讓飄然很驚艷,覺得務必推薦給大家!🔥蜜汁叉燒酥嚴選新鮮台灣豬肉,氣炸的過程就可以聞到香氣四溢,酥皮的奶香及蛋香,加上內餡飽滿的叉燒餡料,外皮酥脆,內餡綿密,真是掉渣也必吃的美味!🔥黑金奶黃流沙包不得不說這個流沙包是很對飄然胃口的,外表氣派,內餡一開始剝開還差點被燙到,餡料實在,鹹香的流沙餡,真的會讓人很想一顆接一顆,而且即便放涼了,也還是會流沙喔!🔥蘿蔔香酥餅蘿蔔香酥餅獲得所有試吃的問路姊妹們一致好評!小小一顆,內餡豐富,蘿蔔絲餡料炒的鹹鹹香香,剛開始先聞到芝麻的香氣,咬下去之後,蘿蔔香氣溢出,搭配微微甜的表皮,香酥夠味,不知不覺一盒就消失了!無敵推

🔥蜜汁叉燒酥

🔥黑金奶黃流沙包

🔥蘿蔔香酥餅
2022-08-30 1397 浏览
如果無記錯很細個的時候,已經有幫襯還在街邊擺檔賣糖水的可可。時光飛逝,轉眼可可店已經變為大大間的店舖,聽講他們晚上時時大排長龍。二十多年歷史,依然存在,證明他們口碑好,食物品質被受好評!可可店除有糖水賣,他們很多元化,如小菜、湯粉麵、炒粉麵飯、小食、燉湯、甜品和飲品等。同大家分享一下!金針雲耳蒸雞$42配白飯份量足,亦有雞翼和髀,還有幾件有肉的雞件,蒸得滑很入味,金針和雲耳亦算多,就像洒家出品一樣。馬蹄冬菇蒸肉餅$42配白飯肉餅上面放有冬菇粒,size和厚度剛剛好,裡面有馬蹄粒,咬落爽口,肉餅口感鬆軟,調味適中,很滿意。揚州炒飯$45蝦、火腿粒和叉燒都算多,飯有味道,炒得一粒粒有咬口。乾炒牛河$36牛肉大大片,很入味,油份不算太多,很有鑊氣。只是份量少了一點。日式海鮮炒烏冬$53有日式魚蛋片、獅子狗卷切粒、蝦仔和銀芽,烏冬彈牙,味道不錯。西洋菜燉排骨湯$36一向燉湯色澤比較淡,但做法是密封隔水燉至少一個鐘,所有材料精華不會因為蒸發而流失。而這個湯飲到濃濃所有材料的味道,如西洋菜、排骨、陳腎、南北杏和紅棗。湯料份量多之餘,好像排骨咁,食落有豬肉味;陳腎柑香。水餃瀨粉$27水餃瀬和湯是分開

白飯

同大家分享一下!
金針雲耳蒸雞$42
配白飯

馬蹄冬菇蒸肉餅

馬蹄冬菇蒸肉餅$42
配白飯

揚州炒飯

揚州炒飯$45
蝦、火腿粒和叉燒都算多,飯有味道,炒得一粒粒有咬口。

乾炒牛河

乾炒牛河$36

日式海鮮炒烏冬

日式海鮮炒烏冬$53

西洋菜燉排骨湯

西洋菜燉排骨湯$36

水餃瀬粉

水餃瀨粉$27
水餃瀬和湯是分開包的,很細心。雖然湯稍為遍淡,但水餃很大粒,很好味,份量十足,入面有一隻隻的蝦(爽口)、木耳、豬肉、竹筍、
很香的冬菇絲和令整隻水餃味道提升、更鮮更香的唐芹粒。

西瓜涼粉

西瓜涼粉$26
都算大碗,有很多的西瓜粒,但涼粉味稍為重手少少。

再次推薦金針雲耳蒸雞$42
日式海鮮炒烏冬
西洋菜燉排骨湯
水餃瀬粉
2022-08-02 1373 浏览
可可店可以話係西環友無所不知, 不可不知嘅地方之一呢度你會見到牆上面貼有好多香港大學嘅感謝狀, 你就知呢度緊係HKU 食堂其實呢度黎過好多次, 但都係覺得要寫返篇食評先得除左糖水出名, 呢度仲有好多款式,  花多眼亂⭐️腐竹糖水呢個係試咁多間糖水, 始終性價比 Number 1腐竹已全溶化,一路食, 一路都見到成碗都係腐竹, 超級足料, 同埋, 最重要係, 佢唔太甜, 好Fresh. 如果有興趣就要加埋隻蛋, 簡直係錦上添花😆Perfect~⭐️炸水餃不過我夠膽講句, 唔試你就走寶啦!比炸雲吞更好食!雖然$3x先得5隻, 有D 貴,  但終結又係我心目中排第1餃皮炸得好脆唔油, 入面嘅餡都足料,  仲可以點埋沙律醬, 正到爆⭐️凍喳咋加花奶多豆, 夠杰. 平凡得黎又夠充實. 掂👍🏻其實平時宵夜仲會order 兩樣都好夠鑊氣, 好好味嘅沙嗲牛肉炒河, 午餐肉炒飯, 加埋支可樂, 真係想唔肥都難...
可可店可以話係西環友無所不知, 不可不知嘅地方之一

其實呢度黎過好多次, 但都係覺得要寫返篇食評先得
除左糖水出名, 呢度仲有好多款式,  花多眼亂

⭐️腐竹糖水
呢個係試咁多間糖水, 始終性價比 Number 1
Perfect~

⭐️炸水餃
不過我夠膽講句, 唔試你就走寶啦!比炸雲吞更好食!

⭐️凍喳咋加花奶
多豆, 夠杰. 平凡得黎又夠充實. 掂👍🏻

2022-07-31
宵夜
2022-06-29 835 浏览
Stir-Fried Flat Rice Noodles w/ Beef 🥩💰: $36📍: Ho Ho Restaurant (可可店), Luen Wei Apartment, 136-142, Belcher’s St, Kennedy Town⭐️: 8/10Review: Best chinese MSG food so far 🤩 it’s hard to find any resto with MSG in HK, but I think this one does! Loving the simple fried kwetiau with beef , not too sweet nor too salty! A different taste with Indonesia’s fried kwetiau, but this one is not bad at all 👀❤️‍🔥 Be sure to ask for a cup of tasty soy milk by showing your student ID 🙌🏻🥛

💰: $36

⭐️: 8/10

Stir    Fried  Flat  Rice  Noodles
落雨濕濕懶得煮飯,今晚就叫可可店外賣貪佢咩都有得食,粥粉麵飯/ 家庭小菜 /燒味/咖喱/糖水/小食...咩都有得食唔怪得佢係堅城名物啦🤭兩個人又唔算太肚餓,最後叫左:蝦醬豆卜蒸豬爽肉配白飯香煎腸粉加雞蛋香煎薄餅滷水雞髀基本上去親可可店都會叫佢嘅蝦醬豆卜蒸豬爽肉,佢嘅蝦醬一啲都唔似出面嘅蝦醬咁鹹,再配上豆卜墊底加爽口嘅豬爽肉,送飯一流💯香煎腸粉加雞蛋…普通混帳腸粉加雞蛋炒埋一碟,炒埋一碟都算係咁,不過煎得唔夠香,再煎多陣會再好味d😋香煎薄餅..又係煎得唔夠香唔夠脆🤔滷水雞髀同7–11嘅叮叮雞髀無咩分別,係大隻過7-11個隻小小😝佢嘅水準都算keep到,性價比都okay,當放工諗唔到食咩,可可店會幫到我,因為佢咩都有,緊有一款啱我食😆
落雨濕濕懶得煮飯,今晚就叫可可店外賣
唔怪得佢係堅城名物啦🤭兩個人又唔算太肚餓,最後叫左:

蝦醬豆卜蒸豬爽肉配白飯
香煎腸粉加雞蛋
香煎薄餅
滷水雞髀

,再配上豆卜墊底加爽口嘅豬爽肉,送飯一流💯

香煎薄餅..又係煎得唔夠香唔夠脆🤔

• 蝦醬蒸豬爽肉