2011-06-02 9 浏览
今日(2-6-2011 Thur)爸爸又返鄉下,我唔想同男友出街食,就買o野返屋企食啦.又買乜好呢?都係呢間啦,因為重有檸檬雞柳堡未食過.放工o黎到,有兩個人等o緊o野,老闆兩夫婦都忙到冇停手,我問問老闆今日有冇檸檬雞柳?佢答有.我又問吉士係咩o黎?佢答即係芝士,唔好意思,等我一陣.嗯,其實我都未諗完重要咩o野,我睇睇單張,諗諗重有咩o野小食,我記得o係openrice啲食家推介一樣o野.搵吓搵吓,搵到喇,係蛋餅.要咩蛋餅好呢?今晚冇乜菜食,要$13.00o既玉米(即粟米)蛋餅.到老闆娘得閒問我係咪要檸檬雞柳堡時,我都叫埋玉米蛋餅.佢o地開始整喇,整好o左,老闆畀我時都講句唔好意思要我等,好有禮貌.返到屋企打開,咦?!有包汁o既?蘸咩o架?唔理喇食o左o野先,先食檸檬雞柳堡,雞柳已經有檸檬o既酸甜味,而成個漢堡都冇其他醬,好清,可惜o既係雞柳同包都已經唔脆,雞柳唔太大件.然後係玉米蛋餅,呢個味道更加清淡,粟米唔甜,要蘸o個包微酸o既汁食,咁就好食啲喇.服務:佢o地咁忙都好好招吁,真係好好.

返到屋企打開,咦?!有包汁o既?蘸咩o架?
玉米蛋餅同汁
唔理喇食o左o野先,先食檸檬雞柳堡,
檸檬雞柳堡
食o緊o既檸檬雞柳堡
然後係玉米蛋餅,
玉米蛋餅
食o緊o既玉米蛋餅
服務:
佢o地咁忙都好好招吁,真係好好.
2011-06-02
7 分钟 (外卖自取)
$34.00 (晚餐)
檸檬雞柳堡
食o緊o既檸檬雞柳堡
2011-06-01 3 浏览
來香港工作快一年了,每次都要待滿三個月才能回台灣,途中總是會很想吃台灣的某樣食物XD最近朝思暮想的就是蛋餅了~但偏偏只知道台灣早餐店只有荃灣一家,路途不算近的情況下,一直未能來吃~剛好今天來荃灣辦公,就趁機來了小兩口一直想吃的東西就是上面這個: 起司燒肉蛋餅,沒想到這裡真的有賣!!老闆娘的態度很好,老闆也很有禮貌,等了大約5-6分鐘,就拿到我的蛋餅了,而且...這真的是台灣的味道,感動~起司+燒肉+蛋餅,真的很好吃!!!推薦給所有香港人XD

來香港工作快一年了,
每次都要待滿三個月才能回台灣,
途中總是會很想吃台灣的某樣食物XD

最近朝思暮想的就是蛋餅了~
但偏偏只知道台灣早餐店只有荃灣一家,
路途不算近的情況下,一直未能來吃~
剛好今天來荃灣辦公,
就趁機來了小兩口
起司燒肉蛋餅
一直想吃的東西就是上面這個: 起司燒肉蛋餅,
沒想到這裡真的有賣!!
老闆娘的態度很好,老闆也很有禮貌,
等了大約5-6分鐘,就拿到我的蛋餅了,
而且...這真的是台灣的味道,感動~

起司+燒肉+蛋餅,真的很好吃!!!
推薦給所有香港人XD

2011-06-01
6 分钟 (外卖自取)
起司燒肉蛋餅
2011-05-24 14 浏览
平時好少行去呢邊 , 今次尊等行過去幫襯小倆口 , 果然食物令我好驚喜雖然鋪面唔大 , 但眼見小倆口十分用心製作食物 , 好多都係即叫即做 , 好用心既店舖 今次叫左肉鬆蛋餅有6 小件 , 外皮好Q , 之後包埋蛋 , 餡內肉鬆好多同埋脆口 , 一食就知係靚肉鬆 , 唔係果d 又淋又un 既肉鬆 , 配上特有既汁 , 好夾 !! 下次試下其他先

精美既盒
今次叫左肉鬆蛋餅

一食就知係靚肉鬆 , 唔係果d 又淋又un 既肉鬆
, 配上特有既汁 , 好夾 !!

下次試下其他先
2011-05-24
5 分钟 (外卖自取)
$13 (其他)
精美既盒
2011-05-24 17 浏览
曾經與友人在台灣早上吃過蛋餅, 知道這兒有賣這地道食品, 評價又不錯, 難得有空, 當然要來試吧!3個人叫了3款食品, 全部新鮮即叫即製的!!我們選擇堂食, 地方有限, 只可在橫巷開枱吃, 有點在台灣夜市小店的感覺!!肉鬆粟米蛋餅 - 這是我在台灣吃過的, 當然要點來看看是否可與台灣出品的媲美 送上來的時候新鮮熱辣, 切成6件, 餡料塞得頗滿的(除了邊邊的2件少餡),加了不少豉油膏(是醬料的名字, 很可愛!!), 正!! 好香!! 肉鬆的鹹配上粟米的甜, 味道很夾!! 因為怕餡料跌出, 我一口一件(大口怪), 真的好好吃!!很有地道風味!! 而且不油膩!!確實符合我/香港人的口味...鮪魚素肉鬆蛋餅 - 鮪魚即吞拿魚, 這個也不錯但吞拿魚的味道太搶了, 以致吃不到素肉鬆的味道!!!檸檬雞柳全麥漢堡 - SIZE也不少, 至少大於m記的包包... 有點像媽媽弄檸檬雞翼的味道, 包身軟熟, 又有生菜, 蕃茄!!健康一點!!若多點檸檬味會好一點!雞柳吃起來也嫩,可惜份量很少!!咬下去大多是吃到包...吃罷, 又讓我想到台灣再走一轉!! 或者, 這兒也可止一下我想到台灣的癮!!

好足料的肉鬆粟米蛋餅!好好味!!
鮪魚素肉鬆蛋餅, 餡料也是滿滿的!!
檸檬雞柳全麥漢堡也不錯!!

2011-05-23
好足料的肉鬆粟米蛋餅!好好味!!
鮪魚素肉鬆蛋餅, 餡料也是滿滿的!!
檸檬雞柳全麥漢堡也不錯!!
  • 肉鬆粟米蛋餅
大大話話幫襯小倆口年半有多...咁耐以黎...品質都keep 得好好....我最鐘意食佢d蛋餅with 吞拿魚+肉鬆...係老闆介紹我咁食gei~ 其他食物方面...蔥抓餅,各類三明治及全麥漢堡亦十分出色~希望老闆正哥長做長有啦~(p.s 我唔會為左老闆你要認得我而俾個劣評你gei....因為講真...真心好食~!!!)

其他食物方面...蔥抓餅,各類三明治及全麥漢堡亦十分出色~

希望老闆正哥長做長有啦~

2011-05-14
10 分钟 (外卖自取)
  • 肉鬆蛋餅with吞拿魚
我由荃灣海濱花園行去E間鋪,都唔算辛苦既,12點出發,12點9番到屋企....^^算快架啦講番野食先,我個三文治好好味第一層係素肉鬆,唔似係素肉鬆,都係咁好味第二層係生菜蓄茄,雖然我唔鍾意食生番茄,但係唔知點解,食佢E個就冇乜野第三層係紫番薯,正!!!第四層係芝士,本人就唔會點食芝士,怕肥,但為左試下好唔好味,食左一口,覺得佢既芝士唔同我地係超級市場買個D,好特別食一個三文治都飽晒我就唔知個麥香魚吉士漢堡(姐係魚柳包咁)係點,但係睇個樣,起碼大個M記個個好多,個價錢都算合理特登去都值得既!!!
我食三文治,我幫我家姐買漢堡
放出黎的三文治
講番野食先,我個三文治好好味
第一層係素肉鬆,唔似係素肉鬆,都係咁好味
第三層係紫番薯,正!!!
食一個三文治都飽晒

特登去都值得既!!!
2011-04-30
放出黎的三文治
我食三文治,我幫我家姐買漢堡
  • 養生地瓜(紫)三文治
2011-04-03 11 浏览
見就見人地食得多 自己就第一次食 不過個鋪位都好偏僻下 搵左一輪先到唔算好肚餓所以叫左個鮪魚蛋餅而已 本來想食吉士蛋餅的 可惜家姐唔食cheese睇相以為幾大盒 但原來拎上手都幾細下蛋皮好薄身 淡淡地有陣清清既蛋味 真係唔錯!鮪魚的份量都好多 多到食食下好易bid出嚟 味道同平時食既差唔多 個汁就無咩特別 但配埋蛋餅到效果都幾好雖然有六件 但舊舊都好細 食完其實好似無食過咁一啲都唔飽但勝在味道好 價錢抵 最重要既係服務態度非常之好!!!一定會再去試下其他野食!
唔算好肚餓所以叫左個鮪魚蛋餅而已
本來想食吉士蛋餅的 可惜家姐唔食cheese

睇相以為幾大盒 但原來拎上手都幾細下
蛋皮好薄身 淡淡地有陣清清既蛋味 真係唔錯!

個汁就無咩特別 但配埋蛋餅到效果都幾好
鮪魚蛋餅
mummy~
雖然有六件 但舊舊都好細 食完其實好似無食過咁一啲都唔飽
但勝在味道好 價錢抵 最重要既係服務態度非常之好!!!

一定會再去試下其他野食!
2011-04-01
鮪魚蛋餅
mummy~
2011-03-24 11 浏览
囡兒要到醫院覆診,所以請左假,之後坐小巴回荃灣,又是諗食乜時間。老婆太耐無食街外野,當然要諗諗食乜好。另一原因,是因為抱著囡兒,實在不宜到太迫的地方,或一些食得麻煩的地方。思前想後,想起小倆口,三文治正是單手攪得掂的食品,岩晒。餐牌選擇多,老婆一眼已選定總裁牛肉堡,原因是因為名字似香港的公司三文治,哈哈。另一件諗唔到,就問下收銀姐姐,經過一輪推介後,我就叫左台式哈姆吉士土司。果然如傳聞一樣全部即整,開放式廚房睇住煎好肉類,用油不多,多士麵包也是即烘,難得。店內有一些做好的三文治,賣相吸引,等既途中都見唔少女士黎買,如果近我屋,我可能都係一份子。等左一陣,終於有得食,正想在店裡開餐,店員話原來可以在出面巷,但相信係走鬼位,如果有警察叔叔應該要即散水。先吃台式哈姆吉士土司,多士脆口,大量生菜,整件三文治也fresh,哈姆吉士即係台式腸+芝士,整體配合起來唔重口味,適合喜歡清淡的朋友,但老婆稍嫌無乜特別。總裁牛肉堡有蕃茄、煎蛋、牛肉漢堡、生菜等,味道較濃,牛肉稍嫌少了點牛味,但都十分不錯了。蛋很熟,有點似麥記豬柳蛋件蛋咁,但我想生少少會更好味。雖然我講左咁多好似唔多好既comment,但我依
餐牌選擇多
即叫即整
不多油
外賣三文治

台式哈姆吉士土司
先吃台式哈姆吉士土司多士脆口,大量生菜,整件三文治也fresh,哈姆吉士即係台式腸+芝士,整體配合起來唔重口味,適合喜歡清淡的朋友,但老婆稍嫌無乜特別。
總裁牛肉堡
總裁牛肉堡蕃茄、煎蛋、牛肉漢堡、生菜等,味道較濃,牛肉稍嫌少了點牛味,但都十分不錯了。很熟,有點似麥記豬柳蛋件蛋咁,但我想生少少會更好味。

雖然我講左咁多好似唔多好既comment,但我依然覺得佢好味過台式哈姆吉士土司,原因可能係個醬,那蕃茄醬異常醒胃,可說是愈食愈好味。
一家三口來小倆口
一家三口來小倆口,吃過後我覺得不錯,但老婆覺得只是一般。的確,在香港,靠賣三文治殺出重圍,到底有多難?
2011-03-17
餐牌選擇多
一家三口來小倆口
  • 土司
2011-03-16 12 浏览
放左學,好肚餓,同同學行荃灣,但唔知去邊,所以就黎左呢到食呢間店雖然好細,但顏色好搶眼,好易認;不過位置有d吊腳,如果有時間既話先會突登走去我叫左個肉鬆蛋餅,即整正啊!不過好熱,但熱先好食凍左真係唔好味;d肉鬆好多,由於好大風,搞到我成身肉鬆==但d肉鬆唔會"淋滋滋"讚!食左幾舊,因為我件冷衫真係好多肉鬆,所以就唔食著,搵個地方,坐低慢慢食不過凍左,加左d醬汁,唔好食;所以一定要襯熱食,記著加醬汁呀!!!!!我熱食果陣發現唔到包醬汁...真笨!下次一定會再泥!!因為太正喇
放左學,好肚餓,同同學行荃灣,但唔知去邊,所以就黎左呢到食
我叫左個肉鬆蛋餅,即整
正啊!不過好熱,但熱先好食

下次一定會再泥!!因為太正喇
鋪頭d燈光好黃,所以影得唔太令
2011-03-15
1 分钟 (外卖自取)
鋪頭d燈光好黃,所以影得唔太令
2011-03-11 18 浏览
我最喜歡吃總匯三文治,饀料豐富美味,包括有野菜、火腿、蛋、蕃茄和獨家秘製的豬扒,令人回味無窮。其次是黑椒豬扒鐵板麵,除了那塊獨家泡製的豬扒外,還有一塊蒜蓉多士,讓我有一個豐富價廉的午餐(只需$18)。還有值得推介的是葸油餅─薄、脆,但一份只需$13元,真是超值!

2011-03-08
5 分钟 (外卖自取)
  • 總匯三文治、黑椒豬扒鐵板麵、葸油餅
2011-03-10 9 浏览
看到網上不少人也說這一家的食物很好吃,,在今天有空的時候就和妹妹一起去試一下,,以前在台灣留學的時候,,也非常的愛吃台灣的蛋餅和漢堡,,因此也真的很期待~找店面也找了好一陣子,,最後來到,,沒什麼客人,,可能是因為我來的時間不是什麼高峰時間吧((大概下午5點半))只有一檯客人坐在一邊,,考慮了一下,,就點了黃金蝦排堡+奶茶和吉士蛋餅+金桔檸檬~等了大概8分鐘左右便可以取外賣了,,最後到公園享受有點遲的下午茶x ]先是試一下吉士蛋餅,,味道偏淡,,加上醬汁,,一整塊蛋餅放入口中,,吉士融化加上薄薄的蛋皮,,真的有台灣的風味,,但是台灣的蛋餅會較油,,但是這一家的蛋餅不算太油膩..值得一試~再來是黃金蝦排堡,,外面以膠袋(類似薄身保鮮袋)加紙包著,,衛生程度不錯,,亦方便吃用,,不會容易弄髒雙手,,裡面有生菜、蕃茄及蝦排,,漢堡軟身得來亦有一點烤過的口感,,蝦排亦非常好吃,,有少少辣,,很久沒有吃過似樣既漢堡=]可惜飲品方面確是一大敗筆,,奶茶時甜時淡,,攪和後卻像水一樣=____="而另外的金桔檸檬更是可怕,,只是帶苦的檸檬汁加水!!叫了多甜卻連一絲甜味也沒有,,失望TAT"總括而言,,
看到網上不少人也說這一家的食物很好吃,,
在今天有空的時候就和妹妹一起去試一下,,
以前在台灣留學的時候,,也非常的愛吃台灣的蛋餅和漢堡,,
因此也真的很期待~

找店面也找了好一陣子,,最後來到,,沒什麼客人,,
只有一檯客人坐在一邊,,考慮了一下,,
就點了黃金蝦排堡+奶茶和吉士蛋餅+金桔檸檬~
等了大概8分鐘左右便可以取外賣了,,
最後到公園享受有點遲的下午茶x ]

先是試一下吉士蛋餅,,味道偏淡,,加上醬汁,,
一整塊蛋餅放入口中,,吉士融化加上薄薄的蛋皮,,
真的有台灣的風味,,但是台灣的蛋餅會較油,,
但是這一家的蛋餅不算太油膩..值得一試~
亦方便吃用,,不會容易弄髒雙手,,
裡面有生菜、蕃茄及蝦排,,
漢堡軟身得來亦有一點烤過的口感,,
蝦排亦非常好吃,,有少少辣,,很久沒有吃過似樣既漢堡=]
可惜飲品方面確是一大敗筆,,
奶茶時甜時淡,,攪和後卻像水一樣=____="
而另外的金桔檸檬更是可怕,,
只是帶苦的檸檬汁加水!!
叫了多甜卻連一絲甜味也沒有,,失望TAT"
總括而言,,這間小店真的有台灣的風味在,,
當然要完全相同是沒有可能,,但是比起一般在大餐廳中品嘗的台灣小吃,,
卻是過之而無不及呢=]
2011-03-10
8 分钟 (外卖自取)
  • 黃金蝦排堡
  • 吉士蛋餅
2011-03-08 17 浏览
今天中午肚子餓,又不想吃太飽,就試試去這家三文治店買外買,看到介紹說蛋餅好吃,就點了,肉鬆加粟米蛋餅,拿了就在附近公園品嘗。我很喜歡他的餅皮,QQ的,很不錯,唯一是味道比較淡,加了他給的醬汁也淡,如果能在餅皮內加茄汁,味道想必更好,小小建意。
2011-03-07
2011-02-25 3 浏览
今(25-2-2011 Fri)朝同男友起身後食早餐,佢話去食麥當勞,因為我前一晚同佢輸賭,輸o左要請食麥當勞一餐.咁我又記得之前話帶佢試呢間比較健康o既漢堡包,就提議呢間.我o地o黎到,我想要$20.00o既檸檬雞柳漢堡,但店主話冇貨.啊.佢就介紹同樣$20.00o既新奧爾良雞腿堡,佢話有啲辣但唔太辣,只係惹味.啊,咁好吖.男友就要$22.00o既黃金蝦排堡,之後我o地以$7.00o既優惠價,要西柚乳酪同水蜜桃乳酪各一杯.等o左一陣就齊晒,我o地走到附近公園食,影好相,開餐喇.我o既新奧爾良雞腿堡果然係有啲辣,生菜夠多又爽,呢個唔差.而水蜜桃乳酪呢,水蜜桃味道清甜,唔錯.食到一半,同男友交換,佢食o左一啖我o既新奧爾良雞腿堡就大讚好味,好香口,因為佢o既黃金蝦排堡味道好寡,不過最後佢話我o個個都幾辣.我試佢o個個呢,真係冇咁惹味,蝦味都唔係好食得出,不過食到最後只食蝦排時就食到淡淡o既蝦味,而裡面都有蝦仁.原來呢個要嗒真啲至食到o架.而西柚乳酪呢,男友話幾好清清地.

等o左一陣就齊晒,我o地走到附近公園食,影好相,
黃金蝦排堡
黃金蝦排堡
新奧爾良雞腿堡
左:西柚乳酪,右:水蜜桃乳酪
開餐喇.

我o既新奧爾良雞腿堡果然係有啲辣,
食o左一半o既新奧爾良雞腿堡

食o左一半o既黃金蝦排堡

而西柚乳酪呢,男友話幾好清清地.
2011-02-25
3 分钟 (外卖自取)
$28.00 (早餐)
食o左一半o既新奧爾良雞腿堡
2010-12-06 4 浏览
今日(6-12-2010 Mon)爸爸上大陸,又要諗夜晚食咩o野,o係唔飽唔餓o既時候諗,真係諗到頭都大埋.食少少o野啦,河粉?唔想食.三文治,係喇,三文治,我記得之前睇過呢間,傍晚有特價三文治,好,就o黎呢間睇睇.o黎到,見唔到三文治,唯有睇menu啦,呢o度有好多選擇,由於近來食得太多蛋,所以今次要棄蛋,見佢話漢堡包係全麵,好似好健康喎,咁就叫個$18.00o既鮪魚肉鬆堡,半價($7.00)要杯西柚乳酪,再要個$7.00o既方塊薯餅.老闆收$30.00,重畀張單我睇,原來方塊薯餅都平o左,收$5.00.等o左5分鐘,老闆娘pack好晒畀我,返到屋企又急急地打開喇.先試鮪魚肉鬆堡,舖滿芝麻o既全麥漢堡烘得脆脆,內裡重有新鮮生菜,鮪魚(即吞拿魚)帶微甜,肉鬆微鹹脆口,成個配搭得好好,只係略嫌鮪魚同肉鬆各據一方,如果放埋一堆,就食到香甜脆口鮪魚鬆呢.不過亦有樣o野可以讚,就係啲料唔會邊可口食邊掉,掉到一枱一地都係碎,真係估唔到.而呢個漢堡重竟然一啲油膩o既感覺都冇,但又唔係乾爭爭,打破”好食o既o野唔健康,健康o既o野唔好食”o既定律.味道: 5分方塊薯餅,外型同麥當勞o既一樣,不過呢o

先試鮪魚肉鬆堡,
就o黎見到鮪魚肉鬆堡

鮪魚肉鬆堡

如果放埋一堆,就食到香甜脆口鮪魚鬆呢.

味道: 5分

方塊薯餅,
方塊薯餅

外型同麥當勞o既一樣,不過呢o度o既長啲添,味道呢,同麥當勞o既一樣,但又冇咁油喎,以後想食招牌薯餅就唔一定要幫襯麥當勞lu.
味道: 5分

而西柚乳酪呢,
西柚乳酪

味道幾特別,飲得出微酸o既乳酪味道,而西柚我就唔係太飲得出,或者如果飲得出就唔飲o掛,因為至少o衣o家係易入口呢.
味道: 4.5分

服務:
其實開頭我對$20.00o既新奧爾良雞腿堡有興趣o架,但老闆娘提醒我話有啲辣,佢就介紹我食蝦堡,係炸o既.但我想戒口唔食蝦,,於是至諗到鮪魚肉鬆堡.

o係等o既時候,我見佢朝早開8點,就問佢o地朝早係咪都係賣呢啲?老闆o地答係,重有三文治,不過o衣o家賣晒.我答係啦,我明明記得有o架嘛.(心諗:真好賣)而我又見到出面有摺枱就問係咪可以坐o係o度食o架?老闆娘答係呀,如果o衣o家我要o係o度食,佢可以開張枱畀我.(呵呵,即係有時朝早,我可以帶男友o黎呢o度食啦.

其他:
拎走雖然都係用膠袋,但個袋唔大個,size o岩o岩好,穩陣又環保.
o岩o岩好o既外賣袋
貼有label o既外賣
西柚乳酪
2010-12-06
5 分钟 (外卖自取)
$30.00 (晚餐)
方塊薯餅
就o黎見到鮪魚肉鬆堡
2010-12-05 4 浏览
吃過手抓餅,來到沙咀道一帶,目標是賣蛋餅的台灣小倆口三文治,當時未到七點,小店已準備打烊,幸老闆人好,願意做埋我這單生意才收工。事不宜遲,我們要了一客肉鬆蛋餅 ($12),當然也是即煎的,餅皮做得很薄,內裡夾了一堆肉鬆和小量蔥花,一來不會散修修,二來也能帶出微微的蛋香,如沾上附送的汁醬同吃,味道鹹鹹甜甜的,挺開胃,也值得一試呢。這裡還供應全麥漢堡和各式土司,價錢親民,只可惜荃灣離我家實在太遠,不可能常常幫襯,印象中紅磡也有一檔小食店賣台式蛋餅,有機會定要試試,順道比較一下!
肉鬆蛋餅 ($12)

外卖自取
肉鬆蛋餅 ($12)