2020-09-21 170 浏览
芋泥肉鬆蛋餅($35)第一次試呢個combination,鹹鹹甜甜嘅配搭,芋泥控應該會鍾意,餅皮正常,少少燶,可惜整體感覺有啲單薄,冇咩芋泥,蛋比較薄左少少小食大拼盤 ($65)可以揀四款小食,揀左鹽酥雞,地瓜,墨魚餅,香腸,食材都係入貨,味道係街邊水準,炸得有啲乾(除咗香腸)百香果綠妍($22)黑糖珍珠髒髒 ($32)比較一般街坊價錢,所以食物質素合理,唔好有太高期望,不過嘢飲相比之下就貴啲,分數: 5/10
芋泥肉鬆蛋餅($35)
芋泥肉鬆蛋餅

芋泥肉鬆蛋餅

小食大拼盤 ($65)
小食大拼盤

百香果綠妍($22)
黑糖珍珠髒髒 ($32)

比較一般

2020-07-17 265 浏览
行開油麻地附近所以搵吓嘢食 搵到呢間台灣野 睇個餐牌幾好 其實啲嘢食 好!唔!掂!首先嗌咗個珍珠奶茶 啲珍珠黐埋一齊 完全飲唔到 至少15粒珍珠黐埋一齊 點飲呀!跟住帶咗個阿嫲控肉飯 佢嗰啲扣肉好韌 一開始食到酸酸地🤢最後叫咗個紅燒牛肉麵 啲面質好唔掂 好韌好硬 叫咗3分鐘都冇全部野上晒枱 又唔夠熱 好似未熟咁 又唔入味 好似食緊麵粉 紅燒牛肉好似湯渣咁韌 真係唔想食我以前冇俾個差評 但真係冇食過一間咁差嘅餐廳 希望佢會改善 但係暫時唔推介大家呢間餐廳食嘢👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼

跟住帶咗個阿嫲控肉飯 佢嗰啲扣肉好韌 一開始食到酸酸地🤢

紅燒牛肉麵
2020-07-17 189 浏览
叫左個控肉滷肉飯,望落以為會幾好食,點知個飯有少少漿漿地,仲要佢啲滷肉酸既,而個控肉更加唔使講,實物同張相差極遠,食落又鬼咁韌,唯一一樣幾好既就係杯珍珠奶茶,其餘真係唔掂,完全唔推薦黎呢間食。..............................
阿嫲控肉滷肉飯
尼間新開台式餐廳食物價錢唔算貴,選擇亦算多元化。餐廳環境大,座位之間鬆動,坐得舒服。堂食/外賣均有9折。叫左鹽酥雞排滷肉飯($58),麻醬雞絲麵($45),手作芋泥蛋餅($30),熱珍珠奶茶(跟餐加$10)。雞排好大塊,酥炸後肉冇變乾,肉質嫩,食落唔熱氣。滷肉既瘦肉比例多,滷味重d就會更好,仲有西蘭花點綴。而飯量多,男仔食一定飽。拌麵必點,因為真係好重麻醬味,仲有d碎碎地既花生粒。雞絲量好多,肉唔鞋口,而青瓜絲清爽。底部既麵大致上已經幫手拌好左,食個陣自己將麵同配料再加以拌一拌就夠。一夾起,超多麵,平時可能只係好細碗。尼碗2個人食都好飽。蛋餅選擇有好多,蛋餅皮夠煙韌,而且好香蛋味。面頭既醬甜甜地,配搭一齊食唔錯。內餡有滿滿既芋泥,就連頭尾兩件既蛋餅都夾滿。不過芋頭味唔重,有d可惜。跟餐可以加$10有飲品,奶茶既奶味較為重,而珍珠夠軟夠Q彈,唔錯。整體,食完蛋餅就好掛住台灣食到既味道。抵食大份,而且服務唔錯,主動問要唔要碗仔,上菜速度亦快。

叫左鹽酥雞排滷肉飯($58)麻醬雞絲麵($45)手作芋泥蛋餅($30)熱珍珠奶茶(跟餐加$10)

雞排好大塊,酥炸後肉冇變乾,肉質嫩,食落唔熱氣。

鹽酥雞排滷肉飯

麻醬雞絲麵

手作芋泥蛋餅

珍珠奶茶(跟餐加$10)

2020-07-11
鹽酥雞排滷肉飯
麻醬雞絲麵
手作芋泥蛋餅
珍珠奶茶(跟餐加$10)
2020-07-10 138 浏览
這天經過新開了一段時間的台食館,在炎熱的天氣下不想再找餐廳了,就試試這個台式下午茶吧。現在有愈來愈多台式餐廳的下午茶餐餐牌使用A+B+C的套餐任選形式,台食館也不例外。除了套餐,我們點了一客起司蛋餅($30)分享,切開六件。一咬開就覺得蛋餅皮做得不夠時間,過生以致質感仍然是十分煙韌的狀態,不算淋也沒有一點香脆,像是要趕出菜似的弄熱了就端出來。裡面的餡料有蛋和芝士,份量普通,後者食得出是片裝芝士,跟蛋皮一樣火候未夠,若能夠讓芝士再溶多些會較好。不過感覺這個蛋餅普通,味道就是把所有東西夾在一起加熱,用料的質素也沒有很好,例如芝士加熱後也不覺得很香,不太吸引。餐飲我點了不用加錢的茉香綠妍。飲品偏甜一點,有幾香的茉香和綠茶味;另一杯則點了紅豆粉奶茶,表現出奇地好,紅豆味濃郁不太甜,奶茶入口順滑,喜歡紅豆的可以試試。小滷肉乾拌麵須要另加$2,那我就試試,卻令我有點失望。表面有些滷肉,味道還好但份量可以多一點點,因為麵其實都有不少的,不太夠拌勻整個麵,而麵都算有質感,不會煮得太淋。讓我跌眼鏡的竟然是配料和醬汁。除滷肉外,還有常見的酸菜;但是卻有我未見過,加入花生和芽菜的組合。這個組合已經很特別,然

起司蛋餅

茉香綠妍

小滷肉乾拌麵須要另加$2,那我就試試,卻令我有點失望。表面有些滷肉,味道還好但份量可以多一點點,因為麵其實都有不少的,不太夠拌勻整個麵,而麵都算有質感,不會煮得太淋。讓我跌眼鏡的竟然是配料和醬汁。除滷肉外,還有常見的酸菜;但是卻有我未見過,加入花生和芽菜的組合。這個組合已經很特別,然而花生咬下去是淋掉了的,完全不脆口感奇怪。醬汁更是沒有誠意,像是用熱水煮完麵再倒一些豉油進去就完成;然而芽菜吸收了豉油變得很鹹。另外一個餐則點了湯米粉,味道是水浸著米粉的似,兩碗麵均感受不到誠意和技巧

鹽酥雞尚算香脆,也預計到冷藏的雞粒沒有甚麼味。酥彈花枝丸香芹墨魚餅各一,同樣問題是質感較實,不夠彈牙。

一個下午茶餐大約$40,還另外加了一客非常普通的蛋餅,實在不太值。感覺這個價錢可以有更好的選擇,也食過價錢相約但質素更勝一籌的台式下午茶,這裡的下午茶不用回頭了。
下午茶
2020-07-09 142 浏览
今日小弟同友人係旺角聽到尼間野新開,深愛台灣美食文化嘅我緊係狗衝la。一坐低我就叫左個蔥油餅加大腸麵線,朋友就叫左個起司肉鬆蛋餅。(我太肚餓唔記得左影😂)第一樣黎嘅係大腸麵線,大腸都算多,但比較碎,面都有幾棵莞茜。味道就好重豉油味,蒜蓉同莞茜味。麵線就好冧。講真,同台灣味道唔同都算,可能係個人特色,但個陣豉油味同我飲緊豉油湯真係無分別😡接著係蔥油餅,蔥油餅嘅餅皮通常有兩種,一係整到好脆,一係就比較煙韌嘅。但佢又唔脆,又唔煙韌。蔥味有,但唔算多。大多數係食緊麵糊嘅味道,真係唔知食緊d咩🌚最後就係個起司肉鬆蛋餅,一黎到,同蔥油餅一樣,都係唔夠熱❄️d芝士根本唔融。。。味道就好單調,餡料味道完全唔融合,芝士還芝士,肉鬆還肉鬆。真心唔推,其他野未試過,但以上嘅野真係唔好嘥錢食
2020-07-07 100 浏览
前排見油麻地開了台式料理餐廳,次次從外面張望,都會見到好爆場。見餐牌圖片都很吸引,於是就一條友膽粗粗入去試下。番茄牛肉麵$62雖然肯定是用番茄罐頭兌水,不過勝在夠濃郁,作為湯底味道是及格有餘。配料方面,有幾舊切塊番茄、紅蘿蔔和牛肉。蘿蔔煮得很軟淋,沒有有草青味。牛肉都算大塊,腍身入味刀削麵麵質不佳,口感略厚,不掛湯又不入味,喜歡與否,見仁見智,不過對我而言就麻麻地(餐牌上說可選擇其他麵款,可按個人口味選擇。)跟餐台式凍奶茶要+$5(熱飲不需加錢),跟餐價來說算貴,不過上檯才發現意外的大杯。用餐整體感覺良好,服務態度不俗,爆場情況下,一個人也不用搭檯,經過可以一試。

番茄牛肉麵$62

牛肉都算大塊,腍身入味

2020-07-05
午餐
2020-07-05 123 浏览
做完facial就同男朋友行去屋企附近食嘢,見到呢間未試過,就行去門口睇下有咩食,企左一陣就有店員行出來話現在有折(忘記是9折定95折),見有折就行入去試下,我叫左個鹽酥雞扒肉躁米粉,男朋友就叫咗肉躁雜錦飯,之後再加多左個拍青瓜,另外叫多左杯珍珠奶茶!D嘢食賣相唔差,杯珍珠奶茶個茶底就係港式奶茶味,有D奇怪,所以我只係飲左一啖。肉躁唔錯,肥瘦適中,米粉係新竹米粉,不過個雞扒就炸乾左D,有D鞋口、完全冇哂水份,男朋友試左一塊,佢睇到件雞扒係有反炸過,所以可能咁樣炸到亁哂!不過佢就大讚佢個飯,碟青瓜都唔差,本來店員話有小小辣,但食落完全唔覺辣!呢餐食完我跟男朋友一樣覺得呢間好食過老街百倍
2020-07-02
去完油麻地唔知食咩好,就一直慢慢沿住D 彌敦道慢慢行搵餐廳,然後就見到呢間台式餐廳。入到去感覺同附近某間台式餐廳有點相似,然後第1時間就被餐牌上的蛋餅吸引住了。好多時香港台式餐廳都無蛋餅或只有原味,整個餐牌很台灣。芋泥肉鬆蛋餅$35 +$3凍奶茶送上枱賣相還可以,可能因為餐牌上的照片太好。中間好多芋泥肉鬆,吃起來還好,芋泥就平啖無乜味,主要靠肉鬆提味。蛋餅其實都一般麻麻,然後總覺差點東西,就突然醒係因為無得加芝士。下次再入呢間餐廳,相信我唔會選擇蛋餅系列。+$17 小香腸每次吃台灣野必店的小香腸🧡 香腸無死,點煮都係咁好味,好難會唔好味🧡
去完油麻地唔知食咩好,就一直慢慢沿住D
彌敦道慢慢行搵餐廳,然後就見到呢間台式餐廳。

芋泥肉鬆蛋餅$35 +$3凍奶茶
送上枱賣相還可以,可能因為餐牌上的照片太好。

+$17 小香腸

2020-06-21 122 浏览
如標題一樣我係其中一個勇者, 入到去叫左碗牛肉麵 ,速度十分之快,不出三分鐘,牛肉麵已經出現在眼前。個麵 同 橡筋有得比較。硬到pk。牛又冇味,個 蘿蔔都係半生。好彩冇叫其他野食。好心啦,d野煮到禁樣,唔好開店啦。會做得長咩?🙄🙄🙄
如標題一樣我係其中一個勇者,
入到去叫左碗牛肉麵 ,
速度十分之快,不出三分鐘,
牛肉麵已經出現在眼前。
個麵 同 橡筋有得比較。
硬到pk。
牛又冇味,
個 蘿蔔都係半生。
好彩冇叫其他野食。
好心啦,d野煮到禁樣,
唔好開店啦。
會做得長咩?🙄🙄🙄
2020-06-17 120 浏览
我地叫左 芝士肉鬆蛋餅— 個口感怪怪地 我諗叫啲Creamy 啲嘅材料 可能芋泥會夾D 紅燒牛肉麵— 賣相唔靚但食落口好似係屋企煲湯跟住用個湯煲咗左個麵,牛肉都唔夠入味,食唔到紅燒既味道同感覺細嘅柯仔麵線— 一般 無咩特別 好彩叫細碗花雕醉雞卷 小食四拼盤(鹽酥雞 地瓜條 花枝丸 台式香腸)— 食落去全部炸嘢都係得一個味 仲估台式香腸係用烤嘅形式 點知都係炸 環境係坐得幾舒服嘅 略嫌冷氣太大凍左D 嘢食一般而言 冇乜特別 不過而家食野 不論堂食定外賣一律都有九折
我地叫左

細嘅柯仔麵線— 一般 無咩特別 好彩叫細碗

2020-06-17 80 浏览
It is such a sentence with wisdom that is "no comparison comes with no despair". Recently I tried another very similar restaurant that serves almost exactly the same kind of food of Taiwan snacks with noodles which is also located in the very close area, about 2 streets away but no comment on this web site which surprise me, any reason why? i am interested.It was also another tea set which I had so it makes this comparison fair and clear. So, let's cut to the chase and start to comment and compa

It was also another tea set which I had so it makes this comparison fair and clear. So, let's cut to the chase and start to comment and compare both restaurants now

bowl of marinated minced meat with noodles- those noodles are quite good, chewy yet tasty that also served with some marinated minced meat. The size is actually bigger than I expected, quite economic

1.Fried chicken nuggets, sadly those nuggets are not too fresh to me, maybe I should come earlier or later with more customers. Still, they are not too soft or soggy, a bit juicy.

2. Pork sausage, another must try dish of Taiwan cuisine. This sausage seems a bit bigger and thicker than the "Old Street" one, both are very tasty, juicy and a bit crispy on the surface.  Really can't tell which one is better, two winners!

3. Marinated beef brisket, as I didn't try this at the "Old Street", I cant make any comparison. The beef brisket is not too big or small in size, marinated quite well and naturally, it would be better if the cook can cook it lesser or shorter so that the meat can be softer.

Last but not least, this iced milk tea is not as tasty as I expected, everything goes a bit weird and artificial, not recommending this.
2020-05-27
2020-06-07 155 浏览
今天經過見到旺角這店,沒太多人所以試下,點知就出事!肉燥肥我吾介意但真入不到口!飯冷冰冰又一嚿嚿!蔥油鉼仲衰過去起市嘅貨 !本人不會有下次!對吾住都要話比大家知。
台式