2024-10-14
係旺角新寶戲院睇完戲🎬🎞️🎥之後向前行左幾步之後就見到有間紫色💜外牆嘅餐廳,入面好有皇室貴麗👑嘅感覺,奢華嘅水晶燈💡配上有浪漫格調嘅裝修、皇室感覺嘅木餐椅👑🪑,以及不銹鋼嘅餐具🍴,喺入面食嘢會令人幻想自己係皇室貴族裏面嘅一員👸🏻🤴🏻,可以如痴如醉甘享受呢個午餐,暫時逃離現實😎📌2️⃣0️⃣cm吉列豬扒意粉🐷🍝重量級抵食之選係足足有20cm長,即係大概兩隻手掌👐🏻甘大,又厚過一隻手指☝🏻嘅吉列豬扒,完全遮住左底下嘅車厘茄🍅、西蘭花🥦同意粉🍝一上枱都震撼到嘩左聲,瞳孔👁️👁️都放大左😆豬扒外層薄薄嘅炸粉炸到酥脆金黃,裡面肉質都相當結實,可以揀黑椒汁、蒜蓉汁、洋蔥汁同紅酒汁......,即使淋左醬汁,外層依然保持酥脆😲一個人冇可能食得曬,我同朋友share 都食唔曬🤭仲包埋餐湯🍲添呀😋📌吃扒雜扒配薯菜🐟🐷🐔🍟充滿童年回憶嘅「滋滋聲」鐵板,店員先比餐巾我舉起,佢再即席淋上醬汁,咋一聲,個股熱氣🔥同香味真係令人覺得好爽😏包左牛油餐包🧈🍞、餐湯🍲有豬骨湯或者羅宋湯,主角有魚柳、豬扒、雞扒、腸仔,配菜有車厘茄、西蘭花,再揀左薯菜,份量十足,超豐富🤩最後仲有香港製造🇭🇰嘅雲呢拿味雪糕🍨做甜品作總結,充實又圓滿😍📌話
📌2️⃣0️⃣cm吉列豬扒意粉🐷🍝
一上枱都震撼到嘩左聲,瞳孔👁️👁️都放大左😆
一個人冇可能食得曬,我同朋友share 都食唔曬🤭
仲包埋餐湯🍲添呀😋
📌吃扒雜扒配薯菜🐟🐷🐔🍟
📌話梅凍檸樂🍹
酸酸甜甜,清爽又解膩,夏日佳品🌞
📌凍檸茶🧊🍋🍵
香港人至愛,唔飲唔舒服😜
📍吃扒
旺角豉油街108號地舖