2024-09-25
朋友好鍾意食牛扒,咁啱係附近經過見到舖頭名都同扒有關,見到價錢都唔係好貴就入咗去。個環境都幾懷舊,坐低嘅時候望吓左右隔離兩邊碟扒都好大塊,最後我同佢就嗌咗一塊西冷一塊肉眼,用鐵板上嘅牛肉真係零舍好食。‣ 西冷牛扒配薯菜 $188朋友鍾意食西冷,因為相對上冇咁多脂肪,牛味都比較濃郁。雖然口感相對肉眼比較紮實啲,但係食到牛肉嘅香。而洋蔥汁嘅鮮甜就更加突顯到肉鮮味,大份之餘個價錢都好合理。‣ 特選肉眼扒配薯菜 $188肉眼相對上脂肪比較多,但係佢啲脂肪都算分佈平均,所以食落去嘅時候食到好重嘅牛油香味,而肉質相對上都比較嫩滑啲。而我超鍾意搭配薯菜,因為無論薯條淋定脆身都係一樣咁好食,我最後都忍唔住嗌咗洋蔥汁,而我覺得嗰調味都好唔錯。‣ 套餐:餐包 & 餐湯 & 凍飲 +$25餐包就係我一直食開舊式扒房會用嘅餐包仔,我自己都幾鍾意甜甜嘅餐包。而湯我就嗌咗羅宋湯同豬骨湯,豬骨相對上比較清淡,羅宋湯就正常發揮,一樣都係餐包嘅最佳配搭。‣ 心太軟配雪糕 +$28個心太軟烤焗得啱啱好,一羹畢落去已經有流心嘅效果,甜度適中,鬆軟得嚟又有淡淡嘅焦香。而個朱古力雪糕都相當夠凍,所以食落去嘅時候超級爽,兩者配搭
‣ 西冷牛扒配薯菜 $188
‣ 特選肉眼扒配薯菜 $188
‣ 套餐:餐包 & 餐湯 & 凍飲 +$25
‣ 心太軟配雪糕 +$28
個心太軟烤焗得啱啱好,一羹畢落去已經有流心嘅效果,甜度適中,鬆軟得嚟又有淡淡嘅焦香。而個朱古力雪糕都相當夠凍,所以食落去嘅時候超級爽,兩者配搭一齊食就有完美嘅溫差享受。