2014-04-26 2200 浏览
到尖東看展覽, 想起這家 Killiney 吉利尼星加坡快餐店, 因口味特別, 到此當然點吃喇沙, 材料包括魚片,豆卜,蛋和鮮蝦, 配料盡吸香濃椰奶喇沙湯底, 它用米線而不是用米粉或粉絲加油麵, 另口感比較差, 而辣度也不是很足, 有點失落。另叫了多杯美祿恐龍, 美祿加上大量的美祿粉, 好飲但加上先前的椰奶喇沙湯底有很飽的感覺, 食物出品算中上水平, 可以一試。
2014-04-15 1512 浏览
上次黎食喇沙好一般~~星期六決定俾多一次機會佢~~Lunch食左馬來米暹再加10蚊,要一份咖央多士凍奶茶 (淡奶)天氣開始轉熱~~食個凍撈米真係岩哂!有d類似 XO醬~入口係甜甜、微辣的~再有青檸的清新味道!好岩夏天食!配料蝦、豆腐卜都即刻唔重要~~醬汁已經贏哂!唔駛10分鐘食哂全碟!今日杯奶茶好甜~下次要記得叫少甜~~咖央多士一如以往的好!
上次黎食喇沙好一般~~
星期六決定俾多一次機會佢~~
Lunch食左馬來米暹
再加10蚊,要一份咖央多士
凍奶茶 (淡奶)
天氣開始轉熱~~
食個凍撈米真係岩哂!

有d類似 XO醬~入口係甜甜、微辣的~
再有青檸的清新味道!

好岩夏天食!
配料蝦、豆腐卜都即刻唔重要~~
醬汁已經贏哂!唔駛10分鐘食哂全碟!

今日杯奶茶好甜~

下次要記得叫少甜~~

咖央多士一如以往的好!

2014-04-12
2014-03-31 2394 浏览
星期五晚約男友到尖沙咀搵食,本想到咖啡弄食鬆餅,聞說新開不用排好耐,你知啦,排三小時,已足夠由尖咀去機場再搭飛機到台灣咖啡弄啦,但去到發現新開期間只營業至晚上六點。無奈走人。轉場到韓國街食泡菜,但每間都排長龍,不想等太耐的我倆又無奈走人。最後來到尖東科學館道,跟廣東道及海港城一帶彷如兩個世界,這邊又靜又少人,男友靈機一觸記起附近有間出名食咖央多士的吉利尼,未食過亦未聽過咖央多士的我當然舉腳讚成。就到吉利尼時看見一條條人龍,心裡暗叫「又排隊!?」時,哦...原來只係內地團排隊上旅遊巴而已,吉利尼唔洗等位之餘仲有大把位比你揀黎坐!!!有選擇恐懼症的人黎吉利尼應該會幾開心,因為套餐得五款,而且....想點海南雞飯- 無;米暹- 無,無奈地唯有叫喇沙同咖哩雞配薄餅,再加$10要份咖央多士(今晚真有夠無奈)。飲品先到,美祿恐龍真係好堅!超多粉,當糖食都得,要我揀星巴克杯朱古力星冰樂同吉利尼既美祿恐龍,同樣卡路里,我一定選美祿恐龍!堅.好.飲!而杯薑奶茶只限熱飲既時候好飲,重薑味,唔洗落糖都夠甜,但當凍左個時,薑味淡了,變成糖水奶茶。主角咖央多士,上檯時又熱又香,切成四塊方便進食,每塊都有份量剛好

咖椰多士
主角咖央多士,上檯時又熱又香,切成四塊方便進食,每塊都有份量剛好的咖央醬同牛油一小片,濃濃椰香加上甜度適中,非常好食!好想食完又食啊~~~
喇沙
配角喇沙都不錯,湯濃得黎都幾辣,即使潑走辣油都依然好辣,蝦- 爽,魚片- 彈牙,豆卜- 吸晒辣湯,好辣但好正,蛋- 無食到,不過碗粉太Heavy了,食唔晒......
咖哩雞配薄餅
咖哩雞
配角二號咖哩雞配薄餅就一般般啦,雞炆左好耐所以好稔,尚算入味,辣度同喇沙差不多,個薄餅幾硬,dip咖哩食味道ok既,但一塊餅咁細,咖哩汁就咁多,好似有d浪費......

呢到真係尖咀(正確來說是尖東)綠洲,當你見到到處都是人人人 等等等 排排排 隊隊隊,而呢到 - 吉利尼 - 由七點幾到九點黃金食飯時間都係得小貓五六隻,嗯,抖氣的好地方 (忽然擔心佢會做唔住)。
咖椰多士
2014-03-24 2248 浏览
夜晚去左行科學館,已經十年無入過去~有好多小實驗,連大人都唔識玩~~Haha…開開心心咁玩左2個鐘~~離開科學館,已經7點半~係時候食晚餐~但今日Lunch + Tea已經好豐富~決定晚餐食得簡單d~~到左附近Killiney。鋪頭細細,只可以容納20個人左右十分乾淨整潔~我點左喇沙 +凍奶茶 (淡奶)朋友點左咖哩雞飯 +凍鴛鴦再加10蚊,要一份咖央多士2杯野飲同咖央多士先到~新鮮出爐~~~咖央醬甜甜的,配上奶茶~~正ses!5分鐘後喇沙上台~~賣相一流~ 試一試個湯底先~依…出事…咁淡味…唔通係個咖央多士太濃味…影響左味覺..喇沙配料有2隻蝦,幾片魚片,4、5粒豆腐卜蝦同魚片都好脆,但無味反而豆腐卜吸哂d湯味~最滋味朋友的咖哩雞飯真係全晚亮點咖哩形容唔到的怪味…剩係感覺好咸…賣相一流,味道就…嚇親人份量好足,2隻雞翼+ 1大扒雞扒總括黎講.. 下次晚餐唔會再黎但下午茶可以再戰~~ 咖央多士配奶茶~係值得回味
夜晚去左行科學館,已經十年無入過去~
有好多小實驗,連大人都唔識玩~~
Haha…開開心心咁玩左2個鐘~~

離開科學館,已經7點半~
係時候食晚餐~但今日Lunch + Tea已經好豐富~
決定晚餐食得簡單d~~
到左附近Killiney。
鋪頭細細,只可以容納20個人左右
十分乾淨整潔~
我點左喇沙 +凍奶茶 (淡奶)
朋友點左咖哩雞飯 +凍鴛鴦
再加10蚊,要一份咖央多士
咖央多士配奶茶
2杯野飲同咖央多士先到~
新鮮出爐~~~
咖央醬甜甜的,配上奶茶~~

正ses!
喇沙
5分鐘後喇沙上台~~
賣相一流~ 試一試個湯底先~
依…出事…咁淡味…

唔通係個咖央多士太濃味…影響左味覺..

喇沙配料有2隻蝦,幾片魚片,4、5粒豆腐卜
蝦同魚片都好脆,但無味
反而豆腐卜吸哂d湯味~最滋味
咖哩雞飯
朋友的咖哩雞飯真係全晚亮點
咖哩形容唔到的怪味…

剩係感覺好咸…
賣相一流,味道就…嚇親人

份量好足,2隻雞翼+ 1大扒雞扒

總括黎講.. 下次晚餐唔會再黎
但下午茶可以再戰~~ 咖央多士配奶茶~

係值得回味
2014-03-22
咖央多士配奶茶
2013-09-26 2182 浏览
尖東是香港少有低密度地區, 在尖東漫步,開闊的景緻令人心礦神怡。 Killiney 就是坐落在這片悠閒的土地, 面對科學館, 地點不算很好找。 店面很簡潔, 裝修也簡單。 落地玻璃令室內和戶外好像連接在一起。 點菜需要自己親自到櫃檯, 但有服務員將製作好的食物送上。 餐廳的奶茶很香很好喝,午後喝一杯奶茶感覺特別的悠閒。 一口奶茶陪咖央多士, 雖然糖分很高, 但真的能令整顆心都甜了。味道很正宗,不比在星州的餐廳差。 喇沙是一定要試的,一端上來, 香味撲鼻,  材料很豐富, 味道調得很好,  令人吃得津津有味, 很想多吃一碗。 每一件食材經過人用心的烹飪, 賦予了新的生命。用心的小餐廳一樣能用美味將食客留住。 吉利尼做到了。 我們要向所有用心付出的食肆, 為我們帶來難忘回憶的食店致敬!

2013-08-31 1655 浏览
原本想到要到這邊喝飲料,Green要等位一段時間,最後就恰巧來到了一直很想試的吉利尼,可是食物的話,是吃不下 了,一杯飲料就好。從眾多飲品選擇了,奶茶類,但奶茶類也有三款,最後選了列在第一行的甜奶茶。是有南洋風味,但入口是真的很甜,不合胃口,結果當冰融掉 的時候,演變成越喝越多的景象……如果就此給一個哭臉,好像有點以偏概全,而且以價錢,地方聊天的話,是OK的,所以就給一個OK臉,看下次有沒有機會吃 吃別的再下定論吧。在此感謝友人的請客。
在此感謝友人的請客。
2013-08-22 1479 浏览
為尋找星洲美味回憶, 得知這兒有間老牌過江龍走了很遠的路才來到此地, 想不到店是小小店, 等候需時香港人真識飲識食, 原來部分人是去E神演唱會前來醫肚, 真厲害(我聽E神當天貪近去星巴克, 結果當然出事)這兒的食物選擇不多, 不外是米暹、喇沙、飯, 自助形式點了米暹, 鮮蝦爽身, 椰香和青檸的酸香融和, 滋味開胃朋友點了喇沙, 她覺得不錯, 不過她的意見是灣仔一帶和TOAST BOX也有這個水準另點了一份咖央多士, 說真的我並不是太愛咖央但我愛在星洲、馬拉一帶用炭爐手工烘香, 薄薄的多士, 這手工香港難求而這兒比茶餐廳好, 但始終不是當地的水準, 幸而內有冰凍的牛油片增加口感, 也是不錯吃的。飲品方面, 加了錢換成美祿恐龍, 濃濃的美祿加上大量的美祿粉, 也是茶餐廳不能及的。
為尋找星洲美味回憶, 得知這兒有間老牌過江龍
走了很遠的路才來到此地, 想不到店是小小店, 等候需時

(我聽E神當天貪近去星巴克, 結果當然出事)

這兒的食物選擇不多, 不外是米暹、喇沙、飯, 自助形式

點了米暹, 鮮蝦爽身, 椰香和青檸的酸香融和, 滋味開胃
另點了一份咖央多士, 說真的我並不是太愛咖央
2013-07-18
  • 美祿恐龍
  • 咖椰多士
  • 米暹
2013-08-06 1183 浏览
看到Openrice食評有不少人推這間故特意收工來試一試,來到後發現店舖地方少少,客人不多,心想應可以來一個優閑寧靜的下午茶!^_^望望Menu有幾款套餐而我就點了這款咖椰多士半熟蛋套餐加凍淡奶茶,坐下後不久店員就送上我要的套餐,看似輕盈份量,實質吃咖棷多士是很"邪惡的,那扁厚身的牛油再加上咖椰醬,很易暴Quota"呢!但不理三七廿一我已放進口裏,外層我覺得不夠脆,多士我覺得薄身了一點,而且食下去我覺得很甜,說實在不是我能承受的甜(−_−;),但口味始終因人而宜的。而淡奶茶就合我的口味,不太甜之餘茶味濃,不錯!至於半熟蛋可自行配上甜豉油及胡椒粉,但沒甚蛋味,一般!整體而言這款套餐還可以,未嘗者值得一試,起碼這裡坐得舒服亦較寧靜,一邊看書一邊品嘗就是最享受!
2013-08-05 1034 浏览
看演唱會前,梗係要餵飽自己個肚先啦哈哈哈 所以黎到呢間地理位置相對優越的餐廳。如果坐過海巴士從剛到過來比較方便,過天橋見到元X壽司,後面就是吉利尼了.是夜叫咗:米暹、喇沙、咖央多士、淡奶咖啡(熱)、檸檬薏米水(凍)點餐後,攞住個號碼牌,就餓住等姐姐送野食 XD咖央多士:多士中間層牛油真係令食咗人既人(我)好有罪惡感!!! 味道稍甜 但仍是可接受範圍內. 而且每咬一口都有爆漿既感覺,令人食到有D手忙腳亂米暹:一上檯就聞到好香好香~~心lum應該都係落咗好多椰汁唔會太辣,點知會越食越辣!! 真係估你唔到wor~~ D 蝦爽口 好食喇沙:友人點的,我只是喝了一口湯頭。見友人食得津津有味的樣子,心想應該也不差吧?淡奶咖啡(熱):跟餐的飲品。飲完第一啖覺得好好飲 唔算好甜 但原來底部勁勁勁爆多糖 所以到最尾冇飲完就走了 =.=檸檬薏米水(凍):由於本人掛住食,冇手影相。友人不斷提醒還是沒有拍照

是夜叫咗:
米暹、喇沙、咖央多士、淡奶咖啡(熱)、檸檬薏米水(凍)

點餐後,攞住個號碼牌,就餓住等姐姐送野食 XD
喇沙(左) + 米暹
米暹
淡奶咖啡

2013-07-31
喇沙(左) + 米暹
米暹
2013-07-28 843 浏览
佐敦忽來一陣大雨,好不容易在大雨下由柯士甸道走到尖東,既然身在尖東不如看看區內爆紅忌廉哥,途中路經曾光顧過的吉利尼,那有點冷盈水點的玻璃大門令我想到店裡面一定是超涼快,不如吃個下午茶過過冷河吧。快餐店的流程先到付款處點菜及付款,那幾款跟茶記相若的套餐真的吸引,當中份量比較輕盈的咖央多士+凍飲才$30,在尖東區實在算是便宜,不用多說即時點了這款$30套餐。店員首先送來凍奶咖啡,原來剛才傳來的陣陣咖啡香就是來自我這杯飲品,店員即時在水吧如拉茶般把咖啡拉動,繼而加冰成凍奶咖啡,大大杯的真夠滿足。來自南洋的凍奶咖啡真的濃香,除了剛才沖咖啡時已感到其濃郁芳香外,加冰後也能在口腔裡有著咖啡餘韻,太棒了!相信沒加冰塊的熱飲版本更為馥郁,必有有一定提神作用了;稍甜的凍奶咖啡被冰塊稀釋一點後,甜度更對自己口味,香濃冰凍的實在要讚。咖央多士烘得香脆,帶有椰子香氣的黃色咖央,甜甜的幼滑的跟多士實在很配;還有一片鮮牛油在內實在魔鬼之至,那有著鮮香牛油味的牛油,被麵包熱力溫熱至柔軟中仍有點實在,在嘴巴裡油香四溢的滋味實在痛快!記得第一次來吉利尼時的高大店員非常有禮,現在的也保持著有禮態度,為客人收妥餐具後也沒有

凍奶KOPI

咖央多士
記得第一次來吉利尼時的高大店員非常有禮,現在的也保持著有禮態度,為客人收妥餐具後也沒有趕客之意月巴客人還可繼續享受著舒適空調,最驚喜店裡還設有手機充電服務,太親民太有用了!
吃罷滿意的下午茶後,冒雨去探忌廉哥去,看到牠慵懶地仍在午睡,比向著牠狂拍的一眾人類更為寫意哩。

凍奶KOPI
我都算吃遍了香港很多地方的星加坡美食。還是頭一次吃這種便利式的速食地道食店。Killiney於科學館後面,可用八達通付款,座位只有十多二十個,繁忙時候可能要稍為等多一等了,店內有貼心的電話充電服務,但只有靠牆的那張枱有此服務!先自行點菜!喇沙湯汁味道香濃,尚算正宗,椰汁味重,辣味也不輕,不能吃辣的人會受不了。咖央多士滿足的一個下午茶
喇沙
我都算吃遍了香港很多地方的星加坡美食。
還是頭一次吃這種便利式的速食地道食店。
Killiney於科學館後面,可用八達通付款,
座位只有十多二十個,繁忙時候可能要稍為等多一等了,
店內有貼心的電話充電服務,但只有靠牆的那張枱有此服務!

先自行點菜!

滿足的一個下午茶
2013-06-30
2013-05-24 438 浏览
前陣子來過一次吉利尼碰巧裝修期間只能緣慳一面某日在尖沙咀閒逛發現重開了而且過了午飯時段裡面人不太多終於可以一試了掙扎了很久要不要點咖央多士因為一份米暹的份量都已經很多但咖央多士是這店的名物 沒道理不吃最後還是豁出去了 放開肚皮吃吧先來的是米暹 賣相很好看呢還餐牌上的樣子是一模一樣的豆卜完全吸收了湯汁的酸味蝦也很爽甜 值得推介吃了一半的時候送上了咖央多士馬上趁它還是熱騰騰的時候解決掉這咖央多士果然沒叫我失望椰香味濃郁 而麵包也烘得恰到好處不會太焦 稍微有點微脆如果沒吃的話就很可惜了因為份量很多 所以都慢慢吃店裡純白的設計給人一種很悠閒的感覺而且店員的服務也不錯值得一讚的是這裡還有電話免費差電服務實在很為客人著想
前陣子來過一次吉利尼

而且店員的服務也不錯
值得一讚的是這裡還有電話免費差電服務
實在很為客人著想
2013-05-16 315 浏览
早前有一日突然想吃吃新加坡的食物,記起尖東有間開了一段時間又一直未吃過的Killiney,便動身前往。Killiney是新加坡連鎖食店,鄰國的馬來西亞和印尼,甚至澳洲都有分店,而這間位於尖東的Killiney是在香港的唯一分店。其實以前在新加坡生活的時候不算太常光顧Killiney,不過現在人在香港選擇不多便即管試試,希望能給我發現到合口味的新加坡食店啦。我點了一份叻沙餐包一杯南洋咖啡,另外加了一份㗎央多士,共約$70。在櫃枱點好餐付好款後自行找位子,當食物預備好店員便回送過來。店內裝修整潔簡單,店員的服務算有禮,不錯。坐下不久後先送來的是咖啡。聞起來有點咖啡香,把杯底的練奶搞好後這咖啡喝起來算滑,但是咖啡味偏淡和薄了一點,只能算勉強合格啦。接著送來是叻沙。一看配料已感到這碗是'Hong Kong style'的叻沙,跟在新加坡吃到的不一樣。湯底顏色雖然看來濃,但吃起來味道是淡淡的,加上各款同樣味道都是淡而無味的配料,如(雪藏)小蝦,烚蛋,魚片,豆卜等和米線。相信我再來吃這裡叻沙的機會應該不大了。幸好接著送到的㗎央多士味道頗對辦,挽回不少印象分。多士烘得鬆脆熱辣辣,塗上厚厚帶椰香的㗎央
幸好接著送到的㗎央多士味道頗對辦,挽回不少印象分。
多士烘得鬆脆熱辣辣,塗上厚厚帶椰香的㗎央和再夾了塊牛油,雖然邪惡了一點,但吃得滿足又美味,終算不用失望離開。
  • 咖央多士
2013-05-06 225 浏览
見到好多人推介呢間, 想試好耐, 咁啱有事要到尖東做, 同老公先去醫醫肚.......喇沙湯底濃味椰香, 米線煙韌, 蝦大隻又爽, 豆卜吸哂湯汁, 好正!! 美祿恐龍: 本想叫走冰, 但原來唔可以, 唯有少冰, 其實係一杯凍美祿, 個面灑滿好多好多美祿粉, 飲落去有少少咬口的濕了未溶的美祿粉, 又混埋冰凍的美祿, YUMMY!! 一直唔知新加坡流行飲這款飲品....... 冇乜湯, 係類似撈米粉, 個汁係酸酸地, 個汁似似地肉醬意粉味再加了好多蕃茄的酸味, 相信在新加坡食到會好開胃!!咖啡是老公飲, 佢都話幾香都OK外脆內軟, 椰香+牛油味混合, 真係令人好懷念去新加坡旅行的時候...............

咖啡是老公飲, 佢都話幾香都OK
2013-04-06
  • 喇沙
  • 咖央多士
  • 美祿恐龍
2013-04-27 765 浏览
This place is so nice, hope it will be in business forever!The staffs are VERY friendly!!!喇沙So very nice! But the soup is abit too thick!hopefully the cafe will try abit harderVery traditional Singaporean!!!You can feel the calories getting into your system and will never leaveThis is what you mean by gilty pleasure美祿恐龍Nice!!!! This drink is fill with a very smooth and thick chocolate tasteLooks fantastic too!!!LOVE IT!!!definately will go back!

美祿恐龍
Looks fantastic too!!!
LOVE IT!!!
definately will go back!