2012-06-14 102 浏览
病住在電腦檯開工,也沒力去煮飯或出街吃,也就拜託老弟隨便買些輕食回來;吉野家最清新的,相信是野菌湯飯,飯與湯分開兩盒,叮熱湯後吃了兩口,抱病中是覺得菌味特別重,不算難吃,這年頭真的可以死,但就唔好病...
外卖自取
$35 (其他)
用餐优惠
團購、信用卡優惠
2012-06-08 59 浏览
6/6/20123:00PM未食lunch的我, 在中環, 去咗吉野家食。昆布雞粒烏冬:雞粒都幾大粒, 份量都幾多, 雞皮明顯係煎過, 雖然放湯, 但都有少少脆口, 好食。烏冬都幾好食, 彈牙, 份量都唔少。本身跟茶, 我+$2飲汽水另加$5/2條雞肉腸:我好鍾意食雞肉腸, 雖然呢個腸本身無汁, 不過都OK。
6/6/2012

3:00PM未食lunch的我, 在中環, 去咗吉野家食。

本身跟茶, 我+$2飲汽水

2012-06-06
2012-03-12 30 浏览
各快餐店中,我光顧得最多的相信是吉野家,每個月總有1、2次。這夜想吃些快、靚、正,又暖身的食物,便自然想起吉野家的牛肉飯/牛丼。牛肉飯熱辣辣,汁和肉的味道調教方面水準都很穩定,薄切牛肉好吃,不會被煮得過老過乾。不消一會整碗飯吃得乾乾淨淨,滿足!雖然店方會久不久推出一些特別或限定食物,但我始終最愛的仍是這原味牛肉飯。
  • 牛肉飯
2012-03-04 42 浏览
天氣有D涼涼地想打個邊爐暖下其實海鮮窩同天婦羅窩無咩大分別同是蟹湯湯底好濃好rich 料子蠻多的~最愛香噴噴既冬姑同好滑既豆腐不過天婦羅就係個窩入面林晒。。。都幾肉酸有D出水,肉質好鬆,就唔係幾好烏冬嫩滑日式粉絲煙un 彈牙蠻不錯~~ $5x-6x 一個火窩,又飽又好味~ 夫復何求
天氣有D涼涼地
想打個邊爐暖下
天婦羅窩
海鮮窩
其實海鮮窩同天婦羅窩無咩大分別
同是蟹湯湯底好濃好rich

料子蠻多的~
最愛香噴噴既冬姑同好滑既豆腐
不過天婦羅就係個窩入面林晒。。。都幾肉酸
豬肉片
有D出水,肉質好鬆,就唔係幾好
烏冬

$5x-6x 一個火窩,又飽又好味~ 夫復何求

海鮮窩
日式粉絲
2011-10-17 52 浏览
上次是外賣的,免費吃了吉野家的溫泉玉子牛丼套餐及自費買了一份野菜煎雞飯餐,覺得也不錯,今晚又只得自己一個人,所以就想起不如再來吉野家堂食重溫這個溫泉玉子牛丼。套餐包了一杯汽水或一碗麵豉湯,上回揀了麵豉湯,今回就想飲汽水,涼快一下,因為外間天氣實在悶熱得很。一大碗日式牛肉飯,溫泉蛋另外小碗盛著,我就不客氣,蛋白半凝固,透出蛋黃,我就亳不客氣把溫泉蛋放在飯面上「篤」破,讓蛋黃汁液流出,再加上酸薑片,大力大力把所有材料撈勻,就成了我的日版窩蛋牛肉飯,啖啖有牛肉,有蛋漿,又有酸薑片,好味到極,不信的話你也可以試試啊!

溫泉玉子牛丼套餐
一「篤」即破,蛋黃流出如泉湧。
嘻嘻,我的日版窩蛋牛肉飯
2011-09-30 29 浏览
下午茶大多數都食牛肉飯跟綠茶,今次與朋友一起食,大家都選擇食冷烏冬,但我沒有要溫泉蛋。等候食物的時間比較長,等了大約10分鐘,成品跟牛肉飯分別很大,有栗米粒、紅蘿蔔絲,紫椰菜絲和紫菜絲,感覺很健康,絕對適合熱天食,牛肉變成配角,可有可無。一次過把紫蘇梅子冷汁倒入冷烏冬中撈均,冷汁味道清淡,帶輕微的梅子酸,似水的質地,邊食邊攪動才食到汁液。
2011-08-17
2011-09-22 31 浏览
今晚亞佬話lunch食完Buffet飽到依家,佢剩係叫咗個雞肉串燒嚟食,而我就點咗個三文魚蟹子飯。一咬個雞串,嘩! 係凍架,而且D雞肉好似雪得太耐梅咁呀淋patpat。而我個三文魚蟹子飯當然係熱辣辣香噴噴啦,成個碗面一半係三文魚一半係蟹子,面頭再加上D調味料,有D Wasabi 粒粒起面,撈埋D飯同三文魚蟹子一齊食,味道超夾。
今晚亞佬話lunch食完Buffet飽到依家,
佢剩係叫咗個雞肉串燒嚟食,
而我就點咗個三文魚蟹子飯。

而我個三文魚蟹子飯當然係熱辣辣香噴噴啦,
成個碗面一半係三文魚一半係蟹子,
面頭再加上D調味料,有D Wasabi 粒粒起面,
撈埋D飯同三文魚蟹子一齊食,味道超夾。
  • 三文魚蟹子飯
2011-09-12 36 浏览
出開中環咁啱見到吉野家無乜人, 吉野家嘅下午茶超抵廣島野菌牛丼...正價$36.90 可飲百事/麵豉湯/日本茶, 但下午茶(細飯)$23.90 只跟日本茶, 飲百事或凍飲要加$2一碗材料豐富的牛肉飯, 面頭有木魚絲、海苔粉、燒餅醬、沙律醬及野菌, 下面就是牛肉飯。 我笑說此飯應該是小朋友至愛, 因為有沙律醬撈飯不過照計營養都豐富, 有飯有肉有菇...再飲杯綠茶......實在令人回味無窮
出開中環咁啱見到吉野家無乜人, 吉野家嘅下午茶超抵

2011-09-07
$23.90 (下午茶)
  • 廣島野菌牛丼
中午時份,在這裡買外賣,排長龍是必然的。不過,需時也不過大約15-20分鐘。今天看中了「溫泉蛋牛肉飯」跟麵豉湯($34.5)。加多一個「芝麻醬豆腐沙律」(跟餐加 $9)。「溫泉蛋牛肉飯」,就是一般的吉野家牛肉飯,送多隻「溫泉蛋」給你。但那溫泉蛋是「凍冰冰」的,因為他們煮好了那隻溫泉蛋後,應該放進了冰箱保鮮。與其說是溫泉蛋,不如說是「三成熟"霎"蛋」,因為內裡的蛋白其實還未成固體,只是剛好轉為雪白色的流質。那不用說,蛋黃還是生的。這正合我胃口; 冷冷的蛋黃跟蛋白,「雪~」的一聲,便被我吸吮到咽喉深處。好味道!說到「牛肉飯」,不能不讚的是他們的「飯」。真的是「粒粒珍珠米飯」,那麼多年都是那麼「煙韌」,那麼有飯味,果然是「飯」的專家。牛肉就沒甚麼特別感人之處。不過不失。特別介紹的是那「芝麻醬豆腐沙律」; 芝麻醬,就是一般超市都可以買到的「和風芝麻沙律醬」,配上青瓜粒跟蕃茄仔,當然不少得主角「百福凍豆腐」了。芝麻醬,香,味道開胃醒神; 凍豆腐,滑,加上了青瓜粒和蕃茄仔,本來因為天氣悶熱,沒甚麼胃口的我,也增加不少食慾。麵豉湯,太濃、太鹹了。

牛肉就沒甚麼特別感人之處。不過不失。

麵豉湯,太濃、太鹹了。

2011-05-04
15 分钟 (外卖自取)
$43.5 (午餐)
  • 溫泉蛋牛肉飯,芝麻醬豆腐沙律
2011-03-17 24 浏览
聽說出了新的飯餐,便拿拿聲到吉野家試下.其實吉野家啲材料一早估到唔係全部都源於日本,但唔知係咪佢地生意呢幾日跌咗怕大家都唔敢食日本來貨,竟然登了頭版廣告"踢爆"自己好多貨源來源地.試了咖喱牛肉飯,同事叫了特盛牛肉飯咖喱入味,而且中間有幾件牛肉.個飯既飯量就比較少.而牛肉片都幾好食.整體而言,$34.5其實唔抵...一個普通一號餐$30...相差個4.5都係呢個咖喱汁,但係我又唔覺呢個咖喱汁值得多付$4.5特盛牛肉就保持水準,不過麵鼓湯頗咸.
聽說出了新的飯餐,便拿拿聲到吉野家試下.

試了咖喱牛肉飯,同事叫了特盛牛肉飯

特盛牛肉就保持水準,不過麵鼓湯頗咸.

2011-02-14 21 浏览
飯配飲品 $34.50, 我再加$4提升至特盛芥末汁一點也沒有攻鼻, 似是哇沙比溝忌廉汁, 好creamy好舒服。 鮮味珍菌本身是滑滑的再配這汁令自身更順滑, 一不小心好容易会滑進喉嚨 牛肉份量又多又厚, 牛味重。 珍珠米與這哇沙比忌廉汁也很夾, 日本珍珠米的粒粒煙韌而且黏性強, 與哇沙比忌廉汁相遇就好像兩心相通的小戀人一樣; 珍珠米、哇沙比; 哇沙比、珍珠米.......啊!我想到了......就像壽司般密切......越想越亂; 越亂越寫.....啊!今天就是二月十四日了......在此謹祝 天下有情人終成眷屬 \(≧3≦)/
飯配飲品 $34.50, 我再加$4提升至特盛
牛肉份量又多又厚, 牛味重

在此謹祝 天下有情人終成眷屬 \(≧3≦)/

2011-02-12
$38.5 (午餐)
  • 特盛芥末野菌牛丼
2011-02-08 43 浏览
通常堂食我都會叫三文魚蟹籽飯來食,因為只限堂食.今日的飯也不錯.首先,三文魚有少少乾,但係濃味,唔腥,反而蟹籽太少同無乜味. wasabi的粒粒亦不夠嗆.飯粒就唔會太濕,不錯.試左少少泡菜牛肉飯, lee款好似少d牛肉汁,多d泡菜味,不過其實泡菜都唔spicy 但係佢又一d都係係腍晒,爽爽地幾好.而牛肉就有一直的缺點--太肥, 有一半都係fat 來的值得一提的是洋甘菊蜜桃茶幾好飲,蜜桃味唔等於死甜,比較natural
通常堂食我都會叫三文魚蟹籽飯來食,因為只限堂食.

而牛肉就有一直的缺點--太肥, 有一半都係fat 來的

2011-02-04
2010-12-18 73 浏览
Beef riceBeef is quite fat, cut into pieces very thin too, outlook is not good coz just like boiled beef….the rice is good , I know that’s Japanese rice, with some beef juice and some chili powder, quite good in deed~Chicken riceChicken is quite smooth and not fat, the chicken skin is not thick and the BBQ juice given is sweet…. They give some vegetable to me too
Beef rice

Chicken rice

本來叫下午茶牛肉飯的,15蚊。不二之選。但今次想試個新的,全名唔記得,應該是磨茹番茄牛肉飯吧!盛為19.9元正。有得吃了,飯有點兒濕,是食了那麼多間,最濕的。這間可能太多人叫,未等得切D飯收乾水。食落好此出面的番茄牛肉飯,配搭番茄牛肉飯,我自己偏好厚切,因為厚切先會吃到那種牛肉味從番茄中滲出來。食到一半,不夠汁,只好叫免費的牛肉汁。繼續抓飯。下次都是叫正常牛肉飯好了。
本來叫下午茶牛肉飯的,15蚊。不二之選。
但今次想試個新的,全名唔記得,應該是磨茹番茄牛肉飯
吧!
[b
]盛為19.9元正。

正, 番茄牛肉飯

有得吃了,飯有點兒濕,是食了那麼多間,
最濕的。這間可能太多人叫,
未等得切D飯收乾水。
滲出來

食到一半,不夠汁,只好叫免費的牛肉汁。
繼續抓飯。
正, 免費牛肉汁

正, 唔夠汁啊

正, 撈埋D 牛肉汁先

正, 好似食泡飯

下次都是叫正常牛肉飯
好了。

2010-12-01
$19.9 (下午茶)
正, 番茄牛肉飯
正, 免費牛肉汁
正, 撈埋D 牛肉汁先
  • 牛肉飯
本人今早到中環這間吉野家買早餐, 個counter個女仔不斷掛住傾閑計, 我一早已經企左係佢面前都無理我, 到佢停口我問佢 "到我order得未呢?" 嘩, 佢態度差到爆, 又晦氣, 咁佢掛住傾計唔take order, 講到邊都係佢唔岩架啦, 仲發我爛渣, 乜野服務態度呀? 跟住lunch又去這間吉野家買lunch, (((大家請注意, 我唔係特別仲意食吉野家, 只係這間店唔駛等咁耐, 又無乜人排隊咋 ))) 我真係勁討厭吉野家這間食店, 個個餐都係要人比多5毫子, 又只收現金, 唔收八達通, 買佢一個餐成堆散字找回來, 好討厭呢, 一係佢就收少5毫子, 一係佢收加價加多5毫子啦, 仲有呀, 真係唔明, 咁大間食店, 咁多分店, 都唔裝八達通付款設置, 真係out都爆, 唔怪得佢d食物款式都係out到爆

2010-11-01
15 分钟 (外卖自取)