2008-10-08 11 浏览
由於五時多放工, 所以絕對可以買到供應至6時的特價下午茶餐.在現時百物滕貴的時候, 非常抵食, 實際下班後整個餐廳都幾乎坐滿人.下午茶餐, 只要$16, 包綠茶一杯外賣牛肉飯 (飯熱及日本米質可以, 因是肥牛故多肥肉, 汁不夠 - 記著要另取一杯牛肉汁)野菜雞扒飯 (扒幾好味, 有些椰菜花紅蘿蔔, 比牛肉飯多些汁, ok)記著要取酸薑外賣盒保溫都ok除非是很大食, 否則份量是可以當晚飯, 我想很多人是來當食晚飯然後上夜班的.

下午茶餐, 只要$16, 包綠茶一杯
外賣
記著要取酸薑
外賣盒保溫都ok

• 下午茶餐
(非会员)
2008-09-28 24 浏览
自己鐘意食鰻魚, 所以對吉野家惟出的鰻魚飯都一直想試. 想試試普通快餐店做出的水準如何.鰻魚的份量都算ok, 都算肥美, 因為揭開那片皮時, 見到好多油!但我覺得鰻魚燒得唔夠香, 而且個鰻魚汁好淡味.珍珠米夠熱, 但香軟程度同日本那邊的吉野家都係有距離.另外, 面鼓湯真係唔得, 超鹹, 超鹹! 飲了一兩啖後都係要放棄!試過就算了, 但始終都係一分錢一分貨.

但我覺得鰻魚燒得唔夠香, 而且個鰻魚汁好淡味.
珍珠米夠熱, 但香軟程度同日本那邊的吉野家都係有距離.

試過就算了, 但始終都係一分錢一分貨.
最近吉野家俾D好色巴打搞到公司形象受損~~咁我平時都幾鍾意食吉野家~~係呢個時候都要SUPPORT下~~鰻魚飯好多汁~~D汁好惹味~~D鰻魚都燒得幾好食~~(加D生薑仲正!!)不過始終係快餐店~~當然唔可以EXPECT有好肥美既鰻魚食啦~~OVERALL算價廉物美! 照燒鯖魚加D LEMON JUICE好醒胃~~幾鮮味~~加$10咋~~真係唔錯~~仲有個燈籠仔送TIM!
最近吉野家俾D好色巴打搞到公司形象受損~~

咁我平時都幾鍾意食吉野家~~

係呢個時候都要SUPPORT下~~

OVERALL算價廉物美!

仲有個燈籠仔送TIM!

2008-09-13 48 浏览
九月十一日(星期四)因為今日我不太舒服,所以等老公買lunch回來吃!試了我們講了一個多星期的吉野家鰻魚飯呢!被那個廣告吸引著了,那條鰻魚......應該會很美味的呢!!!今次吉野家的外賣盒設計得不錯,把飯和鰻魚分開,能夠保持著整個飯的鮮味!不過,飯比平時少了得多!.....他們是用日本的珍珠白飯的!那黏黏的質感,好不令我食指大動呢!....當然,要吃主角....鰻魚,嘩,很肥美的呢!....淋上了燒汁,把整條鰻魚的鮮味特顯出來!沒想到吉野家除了牛肉飯外,鰻魚都能做得如此水準呢!!如果他們能夠把鰻魚飯列入menu就好了!到吉野次以後就多了個好選擇呢!
九月十一日(星期四)

因為今日我不太舒服,所以等老公買lunch回來吃!

試了我們講了一個多星期的吉野家鰻魚飯呢!

沒想到吉野家除了牛肉飯外,鰻魚都能做得如此水準呢!!

2008-07-11 23 浏览
七月七日(星期一)星期一朝早睇到報紙話吉野家有新出烏冬!仲要係我地好中意食既咖哩烏冬tim!當然要試啦!不過好似係早餐同埋下午茶先有得食!我地5點半去到,人唔算多!......我食左個肥牛咖哩烏冬!都唔錯既,呢度既牛肉不嬲都幾好食!不過份量真係唔多!.......同埋少左d咖哩汁,佢唔唔可以比多d咖哩汁wor><d烏冬幾彈牙,呢度價錢都算唔錯gei!老公仔食左雞肉咖哩烏冬!.....佢話d雞都唔錯!係lor係lor,如果多d汁會好味道好多呢!
七月七日(星期一)

星期一朝早睇到報紙話吉野家有新出烏冬!

仲要係我地好中意食既咖哩烏冬tim!

當然要試啦!

不過好似係早餐同埋下午茶先有得食!

我地5點半去到,人唔算多!......

我食左個肥牛咖哩烏冬!都唔錯既,呢度既牛肉不嬲都幾好食!

d烏冬幾彈牙,呢度價錢都算唔錯gei!

老公仔食左雞肉咖哩烏冬!.....佢話d雞都唔錯!

係lor係lor,如果多d汁會好味道好多呢!
2008-06-19 18 浏览
見完工去食下午茶, so good 一向覺得吉野家比其他快餐店的tea 抵食, 所以今次又去了Classic 的 細牛, 加牛汁, 凍奶茶少冰味道不錯, 牛肉沒有尖咀分店的好, 口感一般 凍奶茶有點兒過甜, 但奶味(對我來說) 剛剛好!食到幾飽, 都係$16+2, 不錯
見完工去食下午茶, so good

一向覺得吉野家比其他快餐店的tea 抵食, 所以今次又去了

Classic 的 細牛, 加牛汁, 凍奶茶少冰

味道不錯, 牛肉沒有尖咀分店的好, 口感一般
凍奶茶有點兒過甜, 但奶味(對我來說) 剛剛好!

食到幾飽, 都係$16+2, 不錯
抵食 下午茶
抵食 下午茶
  • 細牛加牛汁
  • 細雞汁另上
  • 凍奶茶少冰
第二間要介紹的是吉野家,佢地嘅嘢有幾好食大家都知,我本身係牛肉嘅fan,所以順理成章地我也愛上了這裏的牛肉飯。呢期佢地推出咗個烏賊餅(即係墨鱼餅),十分值得推介,既有墨魚味又唔係炸到好多油嗰隻,跟套餐叫都只係加8蚊。其實佢地嘅出品好健康,大部份的菜式不會有太多油,最啱時下嘅都市人。有樣嘢要注意....佢lunch時好多好多人,排隊要排到出街,好誇張。我就建議大家叫外讀返公司食啦!
2008-04-25 8 浏览
因為某些特別原因,很久沒有光顧吉野家了,剛巧從女友手上拿到足夠換領貼紙,今天午飯可以不花一毫來換取雙拼飯~因為是外賣,所以照片中的賣相跟在堂食的有點兒出入,不過味道方面沒有怎樣受到影響。他們的牛肉是用機切肥牛,雞扒則改用了巴西貨,個人來說,還是從前的雞扒較有肉味和口感,現在的淡而無味,沒了雞汁就如同白灼肉般......一般我在點的時候會要求拿一少份量的牛汁(即是用來煮牛肉的湯汁),這樣可以大大提升整個飯的味道。因為此牛汁除了本身的味道外,在烹調過程中亦滲入了大量的牛肉肉汁。再來的就是跟櫃檯要它們的乾辣椒片,好辣人仕絕對要嘗一下,因為辣片令到食物再多加一分層次感而且惹味得很~ ^^雙拼飯單價為$31,以份量來說,對於OL或會多了一點點,但對一眾男仕則可能差一點點,所以在點菜時記緊跟服務員要求多一點點白飯啊~

加上了辣椒片的雙拼飯
2008-04-07 9 浏览
去完island, 出番中環dinner~牛肉火鍋出左near半年宜家先第一次試~ $42 有豆腐, 金菇, 冬菇黃芽白, 三角形豆腐卜, 烏冬, 主角牛肉都有成十塊, 有飯有面豉湯, 好多野呀!! 2個女仔都夠食! 烏冬好大陣豉油味, 怪怪地@@"冬天吃feel會更好呢~~~
去完island, 出番中環dinner~
牛肉火鍋出左near半年
宜家先第一次試~

冬天吃feel會更好呢~~~
2008-02-23 30 浏览
買外賣比小肥髀+, 仲係早餐時段叫牛肉飯+雞飯各一($16)個牛肉飯幾好, 牛肉薄身, 一D都唔un, 珍珠米連汁好食雞飯有好多蔬菜, 雞唔肥, 好食最正係酸薑任取, 又好味, 加入牛肉飯一齊食, 正快餐店, 快手, 仲有幾好禮貌, 公關小姐有笑容, 兩個飯$32仲想點
買外賣比小肥髀+, 仲係早餐時段
叫牛肉飯+雞飯各一($16)

個牛肉飯幾好, 牛肉薄身, 一D都唔un, 珍珠米連汁好食

雞飯有好多蔬菜, 雞唔肥, 好食

最正係酸薑任取, 又好味, 加入牛肉飯一齊食, 正

牛肉飯+雞飯
2008-01-20 10 浏览
又要吃外賣,上次吃賓式漢堡吃到一頭煙,是次就交帶同事去買牛肉飯。半肥牛簡單的用醬汁煮過,舖在飯面再淋一點肉汁,就是美味。不過外賣的飯是硬了一點,飯底也多,汁就顯得少了。不過加點七味粉及吃幾片酸薑,也是美味。至少比吃什麼將軍漢堡、肥佬上校或鬼佬三文治對口味。連凍飲一杯,埋單27蚊,經濟抵食。

至少比吃什麼將軍漢堡、肥佬上校或鬼佬三文治對口味。

連凍飲一杯,埋單27蚊,經濟抵食。
2008-01-20 16 浏览
紅日、中環一個平常有數以萬計OL每天坐牢的地方每到假期便變成全球菲律賓人密度最高之處也是到各郊遊勝地的出發點即也是所有人企圖逃出牢獄的地方一個地方兩種心情這天我屬於後者醒來抽起筋來想去赤柱拿起包包便出發到中環原來已是三點便來個烏冬下午茶人不少只好面壁而坐烏冬小小的一碗當然不是讚歧或稻庭那種幸好也算彈牙加上相當於半塊雞扒左右的雞粒鳴門卷和獅子狗各有一小件湯底清清的很守本份加入五分之一盒吉野家的招牌紅椒乾味道恰到好處飽是不太飽的但下午茶來說是剛剛好確是治口痕的良方好過食乾崢崢的包
紅日、中環

但下午茶來說是剛剛好
確是治口痕的良方
好過食乾崢崢的包
2007-10-25 5 浏览
(24/10/07)lunch無烏冬,唯有早餐食。用coupon,買了昆布牛肉烏冬+Tropicana橙汁。烏冬當然不要期望煙韌,起碼不會「粉頭」貨式,算ok既。湯清清地,日本人甜甜o地o既湯,與鳥冬很夾。
(24/10/07)lunch無烏冬,唯有早餐食。
用coupon,買了昆布牛肉烏冬+Tropicana橙汁。
2007-02-10 5 浏览
見到今日有人宣傳新款下午茶菜式,我見牛肉飯就吃得多了,於是今日想試一下那新款的雞粒昆布烏冬。雞肉和湯底都好溫和,很清,不太濃烈,味道亦好配合,幾適合我。最重要係和其他吉野家食品一樣,不肥不膩(只要不吃雞皮即可 ),亦有昆布伴碟,算是頗健康吧。

最重要係和其他吉野家食品一樣,不肥不膩(只要不吃雞皮即可
),亦有昆布伴碟,算是頗健康吧。
2006-10-09 20 浏览
晚上食吉野家做晚餐, 叫左個什菌泡飯套餐包一個什菌泡飯+牛肉+汽水($28). 因為外賣關係, 所以佢地就將每樣野都分開裝唔會令到d飯變得發脹. 回到家食既時後仲有微暖, 份量都幾多下d什菌真係幾多下只係飲這個湯已經夠飽肚啦, 配埋個飯同d牛肉一起食都幾岩味唔錯.