2010-12-30 23 浏览
媽咪有約無飯食, 難得可以同朋友仔撐枱腳, 去完葵芳買完除夕抽獎嘅禮物就o黎呢度啦!特切生牛肉鍋(配烏冬), 日式濃湯底, 汽水 ($47.5) 個湯底未落牛肉前都唔覺佢係濃湯, 不過滾下滾下d 味出晒o黎, yummy! 牛肉嫩, 烏冬彈牙, 而鍋入面有雪埸蟹柳, 芝士年糕, 冬菇, 粟米, 紹菜, 南瓜, 芋絲, 豆腐, 豆卜, 金菇. 再加多一份牛肉($19.50)菜肉餃($7/4隻) - 皮適中, 味道都唔差.**其實個鍋都幾多料, 而且味道唔錯, 最鍾意係佢嘅芝麻醬配牛肉好得.

再加多一份牛肉($19.50)
菜肉餃($7/4隻) - 皮適中, 味道都唔差.

牛肉鍋
2010-12-30
牛肉鍋
2010-11-29 13 浏览
來到這個舊式商場的3樓,外面很多小食,我也是來吃小食的常客,之前在這裡的一間小茶餐廳關門大吉了,亂行亂走之下,來到吉野家的門口,反正和女友兩人,在這裡連環式的吃了很多小食,都有3,4成胞肚了,所以隨便進了吉野家.........好....開飯牛肉雞扒雙拼飯,牛肉和雞扒的份量也算是可以,其實這個飯都還ok,但個人覺得飯比較爛,珍珠米的關系吧本來單叫個餐就剛好,偏要另加這個鹽燒三文魚,雖然只是$9.9但也不能給這個水平的出品客人吃啊,真的是有點點和暖,完全不熱的,腥味濃郁啊,而除了腥味之外,沒有其它味道了學名忘掉了,好像什麼芝士丸,買任何餐另加$9.5又是自已多心所害,也是和暖的,口感極差,一絕啊總結:這餐大約用了$50,其實,我真的好想知道,要給客人一個有溫度的出品,真有這樣難嗎?還是就像這樣不用管食物漫度的情況之下,也能坐滿滿都是客人,就可以了?這次我的食評給(ok)完全是因為我覺得是自已的問題,是我下次真的別要吃其它後補的食品,例如另加多少錢買的之類,老實說,我覺得三十多元的牛雞雙拼飯,質量不錯的,偏就給兩個後補的小吃影響我對這家食店的印象了,我依然會再來吉野家,但就真的只會叫個飯就
好像大約$50,連汽水一杯

其實,這個價錢,比起好多茶仔的出品都要好了

差,腥味夠

差,和暖出品

總結:這餐大約用了$50,其實,我真的好想知道,要給客人一個有溫度的出品,真有這樣難嗎?還是就像這樣不用管食物漫度的情況之下,也能坐滿滿都是客人,就可以了?這次我的食評給(ok)完全是因為我覺得是自已的問題,是我下次真的別要吃其它後補的食品,例如另加多少錢買的之類,老實說,我覺得三十多元的牛雞雙拼飯,質量不錯的,偏就給兩個後補的小吃影響我對這家食店的印象了,我依然會再來吉野家,但就真的只會叫個飯就好了,再見
2010-11-27
2010-10-26 46 浏览
丈夫收工後, 與他共進晚餐o 原本只想吃湯粉但唔知點解行行下去咗吉野家。其實我想試芝士牛肉飯但原來無賣了, 那麽就幫襯MC Jin的Shabu Shabu我們叫了特切生牛肉日式火鍋(配飯)$44.50, 日式濃湯底再追加多一份牛肉$19.50還有燻製生煙肉日式火鍋(配日式粉絲)$47.50, 南瓜湯底滿$98可將餐飲升級互22安士汽水日式濃湯的湯底很甜, 一定是預了要加水。我很不幸, 因為打邊爐滾滾, 店鋪10:30pm便要關門, 我一邊趕時間吃, 一邊因為下了粉絲而湯被吸收而快乾而趕吃, 終於條脷煮熟了......到現在還隱隱作痛是次消費:$111.50

滿$98可將餐飲升級互22安士汽水

牛肉鮮紅, 貌似新鮮, 看似很少原來很滿足

生煙肉又香又厚

日式粉絲尤如薯粉般qq

南瓜湯很濃甜, 白色東東我以為是蘑菇, 煮了很久才記得吃,原來是芝士年糕

MC Jin 至愛的鱈場蟹棒, 我覺得味如假蟹柳, 食完後我條脷有不良反應告訴我的。

是次消費:$111.50

2010-10-24
$55.80 (晚餐)
牛肉鮮紅, 貌似新鮮, 看似很少原來很滿足
生煙肉又香又厚
日式粉絲尤如薯粉般qq
$13.50一個早餐, 如果唔係超肚餓都頂到飽至下午茶時段(上午十時吃)。 $13.50包一碗迷你飯(或米粉),半小碟牛肉及一塊火腿蛋小奄列, 還有一杯有綠茶末的綠茶。 那牛肉依然是招牌洋葱肥牛片, 依然是肥香滿溢, 加點七味粉更能帶出鮮味。 可惜火腿蛋小奄列實在太薄, 很容易煮過火至蛋身硬及少少乾, 這帶有少少遺憾 迷你飯是珍珠米飯, 粒粒圓身, 飯粒晶莹,軟硬適中。 這飯份量大約有15啖飯即bb碗的size。我見其他早餐也是十多元, 最貴都是烏冬類及湯麵類也只不過是$18, 真抵食

$13.50 想點呀?
$13.50 真身
其他早餐也是十多元
2010-09-15
$13.50 (早餐)
$13.50 想點呀?
$13.50 真身
其他早餐也是十多元
2010-08-20 10 浏览
上星期日去葵芳逛街, 下午到吉野家吃下午茶. 今期推出盛夏透心掛烏冬, 我與Honey各點了一客來試. 掛烏冬即指均勻地將每一條烏冬都拈上醬汁. 煎雞烏冬餐$22.5包括: 青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 海苔絲及木魚花...色彩繽紛, 賣相吸引, 不過煎雞只有數粒,份量少了一點, 配焙煎芝麻醬, 芝麻味夠香濃.烏冬夠彈牙. 三文魚蟹籽掛烏冬餐$23.5包括: 蟹籽三文魚碎茶漬配鰹魚昆布冷麵汁, 這汁味較清淡, 感覺較清新. 買套餐另加$6有炒雜菜.
上星期日去葵芳逛街, 下午到吉野家吃下午茶.

今期推出盛夏透心掛烏冬, 我與Honey各點了一客來試.

掛烏冬即指均勻地將每一條烏冬都拈上醬汁.

買套餐另加$6有炒雜菜.
2010-08-08
2010-07-18 30 浏览
叫左個牛肉火鍋配濃湯 ($46) (要烏冬貴過要飯$3,其實都幾貴下)個鍋其實都幾細, 得幾塊牛,兩舊魚蛋,兩塊豆皮,一舊芉絲,兩小塊紅蘿蔔,兩小舊豆腐,兩舊冬姑,一舊金菇同幾舊菜d配料味道幾好,因為個濃湯多濃多甜,不過真係太少最離譜係個烏冬,勁難食!!食落係粉架!!真係自己去超市買個d平烏冬仲好食個set仲有個芝麻醬,都唔知要泥做乜,配乜都唔match最後仲飲左個麵豉湯,好鹹,仲有好多溶唔哂既粉...呢個set又貴又難食,其他快餐店比佢平,多同好食好多!!
d配料味道幾好,因為個濃湯多濃多甜,不過真係太少

個set仲有個芝麻醬,都唔知要泥做乜,配乜都唔match
最後仲飲左個麵豉湯,好鹹,仲有好多溶唔哂既粉...
呢個set又貴又難食,其他快餐店比佢平,多同好食好多!!
2010-07-15
  • NO
2010-07-06 16 浏览
I told myself that I would have another Yoshinoya before returning NYC. It’s a good idea to have cold udon on a hot summer afternoon. I got a set: cold udon with katsuo, kizami nori, and shredded cucumber and carrot, beef with onion, katsuobushi wakame cold noodle sauce, and a hot milk tea as beverage. It costed only HK$21.5 (According to the ads, it is available in shop only, just like the crab roe and salmon rice.)The udon has great texture, gummy but not to hard. That’s exactly what Tai

The udon has great texture, gummy but not to hard. That’s exactly what Taiwanese called ‘QQ”. I like the udon as well as the cold noodle sauce.

If time allowed, I don’t mind having another attempt.
$21.5
  • Cold Udon
2010-06-03 10 浏览
下午要開會,落左pokka食tea,同大人見面o個陣都仲未肚餓跟住想搵個地方hea耐d,大人又鍾意十下十下,就黎左吉吉家嗌左佢既sukiyaki,跟牛肉,udon,因為唔係太餓,同大人share食,再追加一份牛肉,一個年糕福袋,2個人應該好夠啦講佢係sukiyaki,其實真係唔係似,不過味道係唔錯了apart from d肉真係好肥菜都合格,如果一份一個人食,真係好滿足了吧年糕好有驚喜,好軟呀如果真係要批評,就係d fish tofu真係好硬,好硬,好硬@.@不過聽next table講,以前呢個價野食多好多不過,我地2個食完,都十分足夠了呢次應該係我番左黎咁耐第一餐食吉吉家應該好快會有下次的
跟住想搵個地方hea耐d,大人又鍾意十下十下,就黎左吉吉家
再追加一份牛肉,一個年糕福袋,2個人應該好夠啦

講佢係sukiyaki,其實真係唔係似,不過味道係唔錯了
apart from d肉真係好肥
菜都合格,如果一份一個人食,真係好滿足了吧
年糕好有驚喜,好軟呀
不過聽next table講,以前呢個價野食多好多
不過,我地2個食完,都十分足夠了

呢次應該係我番左黎咁耐第一餐食吉吉家
應該好快會有下次的
2010-05-08 17 浏览
下午茶時段, 來一客雞烏冬加熱綠茶, 外賣用膠盒裝, 上層是雞肉, 有6件仔, 太少啦, 雞皮脆脆幾香口, 下層是烏冬, 一件魚片, 一件獅子卷, 少少紫菜, 湯底清清, 烏冬彈牙好味, 而綠茶太浠.
2010-03-23 25 浏览
這幾個星期天氣都漸澌回暖了,但我們這個冬天只是吃了一頓吉野家而已,所以要趁著還有火鍋供應的時候多吃一次!看到報紙才知道原來葵涌廣場的鋪位是全港最大的吉野家呢真是了不起!叫了濃湯底牛肉鍋配烏冬,之前試過配飯,可是感覺不太好所以還是吃回烏冬同樣是火鍋餐而且沒有另外加錢,但為何這次會是大杯裝飲品的呢?可能是收銀姐姐打錯吧因為都是新手嘛另外加了份燒雞軟骨,沒同層麼麼茶的做得好食,可以不試整個火鍋中最愛就是那個福袋,腐皮內裝了一小件日本年糕加上濃濃的甜湯底,腐皮吸盡底湯精華,入口香甜軟糯,真想多吃幾個呢!可惜另加一件需要五大元,感覺有點不值這次的牛有點過肥,而且有點韌,失了些水準烏冬依然香滑彈牙,果然最喜歡這兒的烏冬今次是這季的最後一次吉野家火鍋了,因為天氣轉熱加上有了新目標,要再來就等年尾吧!

看到報紙才知道原來葵涌廣場的鋪位是全港最大的吉野家呢
真是了不起!
因為都是新手嘛
另外加了份燒雞軟骨,沒同層麼麼茶的做得好食,可以不試
整個火鍋中最愛就是那個福袋,腐皮內裝了一小件日本年糕
可惜另加一件需要五大元,感覺有點不值
這次的牛有點過肥,而且有點韌,失了些水準
烏冬依然香滑彈牙,果然最喜歡這兒的烏冬

有點過肥
2010-02-23
2010-03-07 11 浏览
二月中旬本地貪新鮮講潮流的飲食業難做,就連有堅持,但其實是吃古不化的日本公司亦要轉花樣玩百變!周替的百變牛肉飯,這周是蟹子飯,買了盒作外賣,是的偶也有以飯盒度日的歲月,這裡牛肉飯汁有味精得來,較茶記梳打牛好吃,無選擇下還是會來這裡。飯買回公司仍夠熱軟熟,撈上牛汁及牛肉,味道還不錯,只於蟹子吃起來卜卜脆,除了得意,其實對食味無甚幫助,話雖如此吃著吃著還是清盒,因為吃不飽難捱至明早...
二月中旬

連吉野家也要與時百變。
味道還可以。
連吉野家也要與時百變。
2010-03-03 22 浏览
吉野家牛肉飯食得多, 今次來新店試下食鰻魚飯及麵鼓湯。鰻魚飯: 一豌飯有鰻魚,西蘭花,椰菜花, 紅蘿蔔片及珍珠飯,再淋上燒鰻魚汁。鰻魚很細塊, 得一小塊, 不夠喉, 而燒鰻魚汁很香濃, 送珍珠飯一流。麵鼓湯: 很少料, 豆腐粒都冇, 好似開粉水, 只係SALTY。環境: 以前葵芳新都會好一些, 葵涌廣場人流太多, 好迫。
吉野家牛肉飯食得多, 今次來新店試下食鰻魚飯及麵鼓湯。

環境: 以前葵芳新都會好一些, 葵涌廣場人流太多, 好迫。
2010-01-26 25 浏览
一月下旬這邊廂與新手兄在馬泰吃飯,談起物有所值的吉野家牛肉飯,只可惜新都會翻新後,走平民路線的牛肉飯專門店捱不住舖租結業,卻不知埋過單後,葵涌廣場大字標題「吉野家隆重登場」,對兩位身在葵芳開工的打工仔來說,實是喜訊。是日要打持久戰,中場來吃碗飯,不想吃牛時的另一選擇是只能堂吃的三文魚籽拼三文魚鬆飯,落單後未待影下員工活動照,菜已奉上,效率十分高。比較起牛肉飯,三文魚籽拼三文魚鬆飯無論個性及質感都顯得「很少朋友」,三文魚蓉純添肉質,味淡,而三文魚籽卜卜脆卻又沒味,照慣例叫碗牛肉汁撈飯吃,感覺就好多了,牛肉汁雖是免費任添,牛味甚濃當然也有味精成分,卻是碗添味百搭劑。吉野家的出品未至於好好吃又或非吃不可的程度,然而性價比絕對較區內大家樂及大快活高,質素穩定值得給個笑面。關於馬泰的故事見於:http://foodxfile.blogspot.com/2009/10/blog-post_19.html
一月下旬
關於馬泰的故事見於:

重回葵芳了。
很小朋友味道的三文魚籽飯,加上牛肉汁好吃多了。
重回葵芳了。
很小朋友味道的三文魚籽飯,加上牛肉汁好吃多了。