2019-03-29 46 浏览
呢間餐廳個名勁有日本風味,但係其實係一間西餐廳,上網見評價都唔錯,於是就試一試。食物:是日餐湯 - 味道可以餐湯送的麵包比較脆咸金沙薯條 🍟 - 薯條略為比較油,唔夠乾身,一般般黑松露野菌意式燴飯呢個味道唔錯,黑松露好香,飯嘅軟硬度適中。日本霜降西冷牛扒,期望過高,普普通通。服務💁🏻‍♀️:侍應服務態度良好,主動添加暖水。環境:餐枱略為細小,擺放了兩個主菜已經沒有空間,座位比較擠迫。總結:整體略為失望,可能因為期望過高。

食物:
是日餐湯 - 味道可以

餐湯送的麵包比較脆

咸金沙薯條 🍟 - 薯條略為比較油,唔夠乾身,一般般
咸金沙薯條

黑松露野菌意式燴飯
呢個味道唔錯,黑松露好香,飯嘅軟硬度適中。

日本霜降西冷牛扒,期望過高,普普通通。
日本霜降西冷牛扒

服務💁🏻‍♀️:
侍應服務態度良好,主動添加暖水。

總結:整體略為失望,可能因為期望過高。
2019-03-28 45 浏览
最近同咗一個朋友去食扒,發覺呢間餐廳嘅扒種類好多,好好食,而且仲有自助沙律,所以值得推介一下!價錢唔算貴,好足料,而且份量亦十分充足,所以有好多食客都專成黎食扒。而且仲有套餐添,大多都是選用新鮮食材!呢個係沙拉🥗薯仔,裡面仲有蟹子,配上沙律醬,味道非常新鮮醒胃!呢個係五成熟嘅西冷牛扒,配菜有薯條🍟、沙律🥗,而牛扒嘅size都有一隻手掌咁大,所以都會飽肚!我覺得牛扒五成熟到差不多,肉質唔會太煙韌,而且又唔會滲出血汁!

而且仲有套餐添,大多都是選用新鮮食材!

2019-03-14
2019-03-26 32 浏览
-🦀燴飯真心不錯~每一口都是幸福的蟹味🤤而卡邦尼意粉略嫌不夠濃郁因為本人吃慣了超超超級濃郁的😋下次再來試試其他~老闆員工很好人的~♥小提示 Tips:晚飯時間也不需排隊,如果附近排長龍不妨來一試‼️
🦀燴飯真心不錯~
每一口都是幸福的蟹味🤤
而卡邦尼意粉略嫌不夠濃郁

因為本人吃慣了超超超級濃郁的😋
下次再來試試其他~老闆員工很好人的~

小提示 Tips:
晚飯時間也不需排隊,如果附近排長龍不妨來一試‼️
  • 松葉蟹肉蟹膏意粉
2019-03-22 42 浏览
我地去嘅時間仲係算Lunch時段所以係嗌午市嘅餐牌我地不約而同地嗌左同一個餐(L01:美國紐約西冷牛扒8安士)($65)👍👍———————————————呢個餐真心性價比超高,$65可以食到呢種質素嘅牛扒,真係冇咩幾個地方可以有,而且以我估計應該係煎到七成熟左右,而我食牛扒嘅話都係嗌開七成熟,所以啱啱好符合我嘅口味,雖然食到後期係有少少韌嘅,不過我覺得overall嚟講質素真係算幾唔錯💕💕因為好少Lunch可以有幾高質嘅效果❤️❤️ 再講嘢飲都幾有特色,唔係平時嘅杯裝奶茶,而係支裝奶茶,幾有驚喜⭐️⭐️順帶一提,自助吧亦都有沙律同埋餐湯供應‼️‼️
我地去嘅時間仲係算Lunch時段
所以係嗌午市嘅餐牌
———————————————
荃灣呢間名捌月餐廳,地點相當方便,由荃灣地鐵站行過去,只需5分鐘,餐廳寬敞,食物選擇不少,有多種小食,主菜及飲品可供選擇。 我地點左兩款主菜,一個扒,一個意粉。 先飲野菌湯,入口好滑,餐湯值得一讚個湯夠熱,味道岩岩好,仲食到少許野菌粒粒,將脆多士沾一些野菌湯同吃別有一番風味。 松葉蟹肉蟹膏意粉,賣相吸引,一送上枱就聞到好香,意粉加入蟹肉蟹膏,好鮮甜,醬汁味道濃厚帶金黃色,意粉掛滿醬汁,加埋一絲絲蟹肉同蟹子脆卜卜,鮮味無比,如果喜歡食蟹的朋友必食。 另一個主菜M6和牛西冷,西冷扒好厚身,扒有肉汁保留起入面,食落唔乾身,肉味不錯,油脂位部分食落好香,配菜有粗身即炸薯條,令人相當滿足。

我地點左兩款主菜,一個扒,一個意粉。

• 松葉蟹肉蟹膏意粉
2019-03-21 42 浏览
今日下班後陪同友人來到荃灣尋找美食之旅!利用了openrice的apps搜尋到這間名捌月。店內燈光很有浪漫的氣氛投頭一望天花面更有大大的店名另我最喜愛的一個設計,就是佈滿Marvel每一個位置餐廳都放有一張餐紙,真的很漂亮澳洲M6級和牛西冷($398)和牛鮮嫩多汁,入口即溶化的感覺有著少許芥辣的調味。另外配有薯條(需要熱食)加拿大黑毛豬鞍扒拼煎日本元貝($198)先說煎日本元貝,比較香口香味都比較濃郁加拿大黑毛豬雖然看上去比較硬身但其實外脆內軟,肉質特別鮮嫩配上餐廳的獨特醬汁,酸酸甜甜十分開胃。另外加了($38)升級有是日餐湯和飲品此湯蘑菇味道濃郁餐包十分脆口🤤價錢合理,食物質素高👍
店內燈光很有浪漫的氣氛

投頭一望天花面更有大大的店名
另我最喜愛的一個設計,就是佈滿Marvel

每一個位置餐廳都放有一張餐紙,真的很漂亮
澳洲M6級和牛西冷

澳洲M6級和牛西冷($398)
和牛鮮嫩多汁,入口即溶化的感覺
有著少許芥辣的調味。
另外配有薯條(需要熱食)
加拿大黑毛豬鞍扒拼煎日本元貝

加拿大黑毛豬鞍扒拼煎日本元貝($198)
先說煎日本元貝,比較香口香味都比較濃郁
加拿大黑毛豬雖然看上去比較硬身
但其實外脆內軟,肉質特別鮮嫩
配上餐廳的獨特醬汁,酸酸甜甜十分開胃。

另外加了($38)升級有是日餐湯和飲品
此湯蘑菇味道濃郁

餐包十分脆口🤤

價錢合理,食物質素高👍
2019-03-21
澳洲M6級和牛西冷
加拿大黑毛豬鞍扒拼煎日本元貝
2019-03-21 46 浏览
病咗好幾個禮拜,成日食清嘢,明明好番啲都唔敢亂黎,大家都要保重,呢輪天氣真係😥😥係未病之前,朋友帶左我嚟呢間食。我每年都會黎一次荃灣,拜年探親,唔係好熟路。呢間對我黎講易搵,係地鐵一出,行去對面南豐,有條迴旋樓梯落去,好易見到👍🏻好搶眼嘅招牌算多嘢食,有啲仲好邪惡添先上例湯,打溶咗菇湯,唔算太濃。點埋佢呢個烘過嘅包條,脆口,幾特別。邪惡之旅開始,先黎咸金沙炸薯條,58元,喜歡邪惡美食嘅您唔好錯過,平時點一客薯條都要4,5十元,呢個58元好值,加左咸蛋黃,真係不得了,唔會翻炸,即叫即整。蟹肉蟹膏意粉,168元,呢個份量唔算多,但料比您想像足,啖啖蟹味,超濃。最後就係豬手,238元,超多肉,皮炸得夠脆,真係要同時間競賽,一上枱就要食。整體唔錯,各樣都好食,店員服務可以。

好搶眼嘅招牌

算多嘢食,有啲仲好邪惡添

先上例湯,打溶咗菇湯,唔算太濃。

點埋佢呢個烘過嘅包條,脆口,幾特別。

整體唔錯,各樣都好食,店員服務可以。
2019-03-17 83 浏览
同朋友們一起到荃灣覓食 在路德圍美食街中逛幾逛 最後被這間西餐廳的裝修所吸引 餐廳燈光稍暗有氣氛 坐下雖然座位間不算很寬敞但卻很舒服☺️店員超級有善 向我們推介多款菜式 最後選了M6西冷和牛 香煎三文魚扒 仲有pesto帶子蟹肉意粉share😋先上枱的有蘑菇濃湯 蘑菇粒非常多 有咬口🥣而隨同的烤多士香脆 兩者合併埋 很不錯!M6西冷和牛足有14oz 澳洲牛來講M6剛好是中級 愈高級 脂肪比例愈平均 而最高級是M12 換句話說 M6雖然油脂沒有這麼多 但肉質還是軟腍鬆化 牛味亦濃烈 我們選擇medium的熟度 可謂剛剛好😋旁邊的粟米沙律也很合我歡心至於意粉 新鮮羅勒散發著香濃的青草味🍽配上蒜頭、松子還有橄欖的香味 清新可口 醬汁幼滑 蟹肉份量亦充足 每啖都嚐到蟹肉絲☺️

2019-03-16 48 浏览
沿著荃灣南豐中心側的天橋往下走,於旋轉橋腳旁的名捌月,装修以黑色為主調,待應服務殷勤,午巿套餐選擇有16款 ,其中較吸引的有美國紐約客西冷扒、吉列式吉列羊架、焗三重芝士肉醬飯或意粉、是拉差牛柳粒意粉、黑松露於野菌意粉或燴飯和香芒汁沙律。薯仔沙律 薯仔香軟,安哥了一碟。 野菌湯 有很多碎野菌,菌味濃濃的。厚煎豬扒 $65 豬扒比想像中薄,但兩塊加起來的份量也不輕。是有焦香及蠻有豬味的。 煎香草津魚扒 $96 第一次吃草津魚,魚肉頗滑。凍檸茶 紅茶香濃, 檸檬清新。

薯仔沙律
薯仔香軟,安哥了一碟。

野菌湯 有很多碎野菌,菌味濃濃的。

厚煎豬扒 $65

煎香草津魚扒 $96
第一次吃草津魚,魚肉頗滑。

凍檸茶
紅茶香濃, 檸檬清新。

2019-03-16 35 浏览
雖然知道荃灣美食多,但可以來吃的機會不多;今天難得遠道而來,就選一間裝修特別的餐廳吧!之前沒有吃過這間餐廳,看中了周圍客人點什麼我們又跟著點🤣先來的是濃濃的蘑菇湯和麵包條!拌碟沙拉特別一提這份沙拉是因為餐廳用了紫薯做薯泥,再拌著粟米、小紅茄一起吃😋M6和牛西冷單看相片都可以感受到份量之大!我們點的是medium well ~ 和牛肉很嫩很好吃!煎三文魚扒這份有少許調味的三文魚扒無論點、或不點芥苿醬都同樣好吃,魚扒煎得剛剛好令魚肉軟硬適中,口感起好!😌

之前沒有吃過這間餐廳,看中了周圍客人點什麼我們又跟著點🤣

先來的是濃濃的蘑菇湯和麵包條!

拌碟沙拉

M6和牛西冷

煎三文魚扒
2019-03-07
2019-03-14 904 浏览
話說早幾天跟一位很久不見的朋友見面,自從她結婚做了媽媽之後,我們就很少見面。難得今天她可以自由一天,所以我們就相約出街食好的。我們相約了去荃灣行街,行街之前去了荃灣一間叫名捌月的餐廳吃午餐,一食之下深感滿足,餐廳環境舒適,食物質素又高質,絕對值得下次相約男朋友再來,哈哈。我叫了一個法式慢煮羊架,$168。至於朋友就叫了厚煎安格斯肉眼牛扒,$238。先講法式慢煮羊架,送到上枱面的時候,已經聞到好香羊肉味。伴隨羊架附近有芥茉醬,薄荷啫喱等沾可以羊架,醬汁的配合,即刻吊起羊架的肉味。羊架不但不騷味,而且肉質軟硬適中,有口感!伴碟有:番薯茸,番薯茸磨得好細膩,好滑身。粗薯條比一般的薯條還要粗,但是又不像薯角,粗粗的長條形,再沾上番茄醬,外邊脆脆的,好香口。細紫薯粒,有2粒,甜甜的。有蕃茄和粟米沙律,微酸微甜,都幾醒胃。至於厚煎安格斯肉眼牛扒 ,送到上枱面的時候覺得好震撼,因為牛扒實在太大塊,忍不住即刻拿着手機拍照,牛扒的size比面部還要大,吸引至極。安格斯肉眼牛扒有着濃厚的牛肉味,五成熟的牛扒剛好切開有嫩紅色,少許血汁,肉質鬆軟,少牛筋。不用沾醬汁已經有好香牛肉味,沾上醬汁,更加吊起牛肉的鮮

伴碟有:
番薯茸,番薯茸磨得好細膩,好滑身。

細紫薯粒,有2粒,甜甜的。

有蕃茄和粟米沙律,微酸微甜,都幾醒胃。

至於厚煎安格斯肉眼牛扒 ,送到上枱面的時候覺得好震撼,因為牛扒實在太大塊,忍不住即刻拿着手機拍照,牛扒的size比面部還要大,吸引至極。安格斯肉眼牛扒有着濃厚的牛肉味,五成熟的牛扒剛好切開有嫩紅色,少許血汁,肉質鬆軟,少牛筋。不用沾醬汁已經有好香牛肉味,沾上醬汁,更加吊起牛肉的鮮感。

而牛扒下面有着好多伴碟的,大致上跟法式慢煮羊架的配菜差不多。

整體感覺良好,餐廳環境加燈光都舒適,幾適合男女談心地方。賣單$450,平均$225一個人。
2019-03-11
  • 法式慢煮羊架
  • 厚煎安格斯肉眼牛扒
2019-03-10 41 浏览
今天放假接女朋友收工 ,在荃灣餐廳種類好多。 我見到好耐冇食牛扒,所以聽說荃灣有間吃扒都唔錯的餐廳, 所以即管去試一試。 餐廳裝修好有情調, 我見到餐牌就叫了一個 二人套餐 。首先頭盤有蟹肉純蘑菇湯 ,我加多十八蚊就有酥皮, 啲湯味道好濃 而且加埋蟹肉飲落好鮮味 。之後頭盤有單骨雞翼啲雞翼內軟外脆一口一隻 吃落非常方便 。而主菜當然叫了西冷牛扒 ,店員推介五成熟,D牛扒唔會太晏 而且還能夠鎖住啲肉汁,而第二樣就係蟹肉蟹膏意粉, 啲蟹肉加埋芝士吃 味道好濃 所以我個人覺得會好飽。 而小食有黑松露芝士薯條。黑松露加埋芝士吃味道唔錯啲薯條係粗大嗰隻所以 好有口感。 最後飲埋特飲,不過最緊要係吃二人套餐無需要加錢。 真係非常滿足了。
2019-02-28
2019-03-09 866 浏览
兩人外出晚餐,到荃灣路德圍覓一覓,這帶雲集了中西美食,度步至較靜的登發街,發現了這間"名捌月"西餐廳,我倆在玻璃門外內望~小小的餐廳微亮燈光有點氣氛,外面擺放的Menu上食物種類也多選擇,於是內進試試。時間尚早食客未到,雖然空間不太寬敞但感覺舒服。 店員招呼殷勤,在他的推介下我們選了一份二人套餐~蟹肉純野菌湯柔滑豐盈,好味道!餐多士也香脆!前菜;香煎牛舌牛舌肉質鬆軟甘香,配菜一樣美味,蕃薯蓉和迷李蕃薯綿滑甜美!鵝肝多士;面層鬆脆甘香!美國M6西冷牛扒牛扒夠份量充滿肉汁,面層香脆肉質嫩滑,有水準!加拿大黑毛豬斧頭扒伴日本元貝賣相相當有瞄頭!看似肉質粗糙,意外地切開有爽和幼滑之口感,而伴着的日本元貝一樣的爽口鮮甜,特粗的薯條易很脆口(但要即食), 我更愛這個廚師特別調配的"東方醬汁"味道酸中帶微甜非常醒胃,沾上這個醬汁能減低肉類的 油膩感。很滿足的一頓晚餐!有驚喜!
時間尚早食客未到,雖然空間不太寬敞但感覺舒服。

店員招呼殷勤,在他的推介下我們選了一份二人套餐~

蟹肉純野菌湯柔滑豐盈,好味道!
餐多士也香脆!

前菜;
香煎牛舌
牛舌肉質鬆軟甘香,配菜一樣美味,蕃薯蓉和迷李蕃薯綿滑甜美!

鵝肝多士;
面層鬆脆甘香!

美國M6西冷牛扒
牛扒夠份量充滿肉汁,面層香脆肉質嫩滑,有水準!

加拿大黑毛豬斧頭扒伴日本元貝

很滿足的一頓晚餐!有驚喜!

2019-03-06
  • 香煎牛舌
  • 鵝肝多士
  • 蟹肉純野菌濃湯
今晚約左個朋友係荃灣晚餐,好耐無見了,想搵個寧靜舒適既地方好好聚舊一番最終揀左呢間「名捌月」,位置幾方便,地鐵站行落黎5分鐘左右;門面感覺較低調,內裏裝修有格調,看見食評不錯,而且西餐又唔會太嘈吵,岩曬環境有格調,寧靜又舒適食物選擇也不少亦都有兩款2人套餐樽仔咖啡味道濃郁沒有冰不會溝淡味道!菠蘿梳特飲夠清新,不會過甜,有菠蘿茸。16oz黑毛豬斧頭扒$238斧頭扒夠淋不鞋口,有肉汁附上既醬汁味道特別,夠惹味德國烤咸豬手$238份量很大,烤得非常皮脆肉嫩肉質嫩滑juicy

環境有格調,寧靜又舒適

食物選擇也不少

亦都有兩款2人套餐

樽仔咖啡味道濃郁
沒有冰不會溝淡味道!
菠蘿梳特飲夠清新,不會過甜,有菠蘿茸。

16oz黑毛豬斧頭扒$238

斧頭扒夠淋不鞋口,有肉汁
附上既醬汁味道特別,夠惹味

德國烤咸豬手$238
份量很大
,烤得非常皮脆肉嫩

肉質嫩滑juicy

2019-02-25
2019-03-01 64 浏览
之前跟朋友來荃灣食西班牙菜時,途經路德圍,遠距離已看到這間名捌月的招牌,看到門口有食客在等位,我們便跑到餐廳看看有什麼好吃,看到店內坐無虛席, 應該質素不錯;當下跟朋友便決定好下次飯局到名捌月,只欠未定日子,經過延期多次後,終於上星期有機會品嘗。名捌月位置很顯眼,從地鐵A出口步行至旋轉天橋往下去便見到,餐廳地方不大,大約可容納40人左右,餐廳佈置甚有格調,牆身掛上很多Marvel的圖畫,加上紫色的燈光,簡約又有型。看完餐牌,原本想要二人餐,但朋友說當日有人請下午茶,所以吃不下太多食物,唯有每人要一個主菜加$38轉套餐。雜菌湯及麵包 ($38)非常有誠意的湯,味道濃郁,每一啖都充滿菌味。跟餐湯上的麵包片烤得很棒,入口香脆並且散發香草的味道,跟雜菌湯味道非常搭配!香煎地中海鱄魚柳扒 ($188)單是賣相已很吸引,兩片煎得金黃色的魚柳,配上厚切薯條,小甜薯, 甘荀蓉及蕃茄,色彩繽紛,擺放精緻。魚柳除了煎得香口, 肉質嫩滑且厚實,入口啖啖肉,吃起來魚油滿溢,醮一點蜜糖芥末醬,味道更上一層樓。墨汁煎元貝燴意粉 ($168)這道意粉食材雖然簡單,但色香味俱全。主角煎元貝在濃濃的墨汁意粉襯托下,特別

雜菌湯及麵包 ($38)

香煎地中海鱄魚柳扒 ($188)

墨汁煎元貝燴意粉 ($168)
這道意粉食材雖然簡單,但色香味俱全。主角煎元貝在濃濃的墨汁意粉襯托下,特別耀眼,加上一顆顆橙紅色的蟹子點綴,顏色更奪目美麗。厚而香濃的墨汁滿滿的掛在每條意粉上,意粉煮得十分入味濃郁,入口便吃到墨汁的鮮甜味,接著便吃到脹卜卜的蟹子,增添了另一種口感; 而帶子就燒得外脆內軟,肉質仍保持嫩滑可口。
這道主菜很值得推薦。

抹茶拿鐵 (由於是特飲要另外+$12)
熱度是恰到好處,出眾的抹茶香氣,入口甘濃不帶苦澀,不過甜度略為過重。
  • 墨汁煎元貝燴意粉
  • 香煎地中海鱄魚柳扒