2023-10-08 337 浏览
打風唔知食咩好,見呢間茶記冇試過同屋企人試試,叫左5個餸通菜鮮魷、海南雞半隻、乳鴿、紅薯牛仔粒、椒鹽一字骨通菜鮮魷味道唔錯,幾惹味幾開胃幾好食,味道適中,唔會太鹹,送飯一流紅薯牛仔粒黑椒味唔錯,夠鑊氣味道充足。椒鹽一字骨,椒鹽味尚算足夠,但係啲肉好韌,好難咬斷。海南雞味道一般,雖然啲肉算滑,但係啲醬汁好唔掂,應該要參考吓其他泰式舖頭嘅醬汁。乳鴿雖然舖頭話即時整,熱係熱,但係成隻乳鴿味道不足,完全唔入味。

紅薯牛仔粒黑椒味唔錯,夠鑊氣味道充足。

椒鹽一字骨,椒鹽味尚算足夠,但係啲肉好韌,好難咬斷。

通菜鮮魷
椒鹽一字骨
紅薯牛仔粒
乳鴿
海南雞半隻
通菜鮮魷
紅薯牛仔粒
2023-10-08 175 浏览
街市中嘅小店,一睇就知做街坊生意不過價錢就唔係街坊價😜但如果話計返出面小菜嘅價錢,又差唔多嘅!1. 蝦醬通菜炒鮮魷 $98推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️都算惹味,可以送下飯!唔會太咸!👍🏻 份量都OK~2. 紅薯牛柳粒 $108推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好好吃呢~牛柳夠冧身,紅薯炸左又甜又脆又好食!!!3. 椒鹽一字骨 推薦指數:⭐️其實椒鹽味都OK🥹 但個一字骨真係太硬了,硬過我條命,咬到牙都崩咁濟4. 海南雞半隻 $98推薦指數:⭐️⭐️不過不失,雞係幾嫩,不過佢附送嘅醬就一啲都唔惹味,完全無泰式嘅感覺!加上啲雞部分都會有血水🫣5. 乳鴿 $68推薦指數:⭐️鮮炸乳鴿!可惜完全冇個種油香,食落都冇乜味~總括而言,呢間小店嘅味道同質素都係一般,但相信佢都係做街坊生意,如果懶得行想落樓下簡簡單單食下小菜都係好選擇~只係要慎選😜整體指數:⭐️⭐️⭐️
街市中嘅小店,一睇就知做街坊生意
不過價錢就唔係街坊價😜
但如果話計返出面小菜嘅價錢,又差唔多嘅!

1. 蝦醬通菜炒鮮魷 $98
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
都算惹味,可以送下飯!唔會太咸!👍🏻 份量都OK~
蝦醬通菜炒鮮魷

2. 紅薯牛柳粒 $108
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好好吃呢~牛柳夠冧身,紅薯炸左又甜又脆又好食!!!
紅薯牛柳粒

推薦指數:⭐️⭐️
海南雞半隻

5. 乳鴿 $68
推薦指數:⭐️
鮮炸乳鴿!可惜完全冇個種油香,食落都冇乜味~
乳鴿

整體指數:⭐️⭐️⭐️
2023-10-08
蝦醬通菜炒鮮魷
紅薯牛柳粒
2022-08-17 729 浏览
如題,首次幫襯,外賣左個冬陰公湯,泰式豬頸肉,小炒王,四季豆,諗住係最正路既野,都好難衰得去邊。個冬陰公難飲到嘔,究竟廚房有無試過味?一種極怪既味道,可以成碗倒哂佢,真係唔知邊個鄉下既味道,連我好無要求既呀媽都飲唔落!豬頸肉又鞋又un淡而無味,另外2樣叫比較好,食到落口,滿分100可以比40分。完全無下次,完全唔明點解仲能夠繼續經營落去!我諗呢世人都未試過品嚐咁既食物!
2022-08-17
2021-03-23 875 浏览
枱面企理 地版見到好乾淨 態度非常好 會盡量配合客人需求. 而且地理位置非常方便!價錢親民. 雞飯平靚正 下午茶好抵食 35蚊有個飯 有野飲 晚餐57蚊 都係又好食又有野飲. 極力推介平平哋想食餐飯嘅可以去.
豈有此理, 離曬大嫂 ,等個外賣早餐等咗我25分鐘,如果佢一早整好我食埋都得啦!本身諗住星期日食個普通的茶餐廳早餐外賣,嗌咗個嗲牛肉麵餐同麥皮餐,等咗15分鐘問女侍應爭咩,佢話差個麥皮,又無幫我地追廚房,其實堂食唔係爆滿唔算多人,班樓面一路係度呻忙,5分鐘後到我地問麥皮煮好未,另一個人先問廚房煮好未,發現廚房原來無煮過,跟住係坑渠位拎煲唔知放咗幾耐又冇冚蓋的麥皮上黎加水煮,等佢煮好個麥皮啦,你以為走得?錯啦,岩岩個女侍應要包外賣先望下張單,又話爭個蛋治,痴線!佢跟本無幫我跟過張單,我又要等多5分鐘等佢整個蛋治,我想講呢間鋪完全無服務態度,衛生環境極度差,我以後唔會再幫襯佢食個早餐都咁受氣,一個5分鐘就可以整好的外賣早餐等咗我25分鐘,等到我個沙嗲牛肉麵d麵條漲過浮屍!!BTW,我食隔離【金豐米線】個早餐都無咁嬲,一樣價錢,一樣食物。
2020-09-27
25 分钟 (外卖自取)
$31 (早餐)
  • 我以後都唔會再食呢間
2020-05-31 561 浏览
叫左海南雞炒烏冬 d面完全5熟 係硬既 換泥換去都係咁。真係對佢地失晒望 前2次食係好好食既 到第3次食就失晒望 可能頭2次食因為無乜人既關係啦 就無乜事。今次去就比較多人 就亂咁泥? 反正我5會再幫襯呢間鋪 服務態度不太良好
今日同媽媽去開頌安買餸 順便食lunch 佢講左一堆餐廳選擇俾我聽 而君苑聽落比較似小店 立場唔係對立 所以揀左呢間😌 點餐前 禁入openrice睇食評 見評語好壞參半 有少少擔心🤭我揀左👉🏼 必食海南雞飯 (午市特價: $35)油飯無咩味 伴蔥油/青瓜一齊食會好d亦明顯無拌好 有明顯既白飯粒 海南雞幾嫩滑👍🏽 份量都算多!媽媽揀左👉🏼 香茅雞翼拼西多士 + 熱飲 (下午茶: $36)好邪惡😈 香茅雞翼香茅味唔係好出 但係炸得幾香口!西多士係用普通薄麵包炸 略嫌口感欠奉! 整體黎講💁🏽‍♀️我個人認為$35既海南雞飯係食得過 如果唔介意油飯唔正宗 係幾抵食架!

今日同媽媽去開頌安買餸 順便食lunch
佢講左一堆餐廳選擇俾我聽
而君苑聽落比較似小店 立場唔係對立 所以揀左呢間😌

點餐前 禁入openrice睇食評
見評語好壞參半 有少少擔心🤭

我揀左👉🏼 必食海南雞飯 (午市特價: $35)
油飯無咩味 伴蔥油/青瓜一齊食會好d
亦明顯無拌好 有明顯既白飯粒
海南雞幾嫩滑👍🏽 份量都算多!

好邪惡😈 香茅雞翼香茅味唔係好出 但係炸得幾香口!
西多士係用普通薄麵包炸 略嫌口感欠奉!

整體黎講💁🏽‍♀️
我個人認為$35既海南雞飯係食得過
如果唔介意油飯唔正宗 係幾抵食架!
2019-09-20 530 浏览
自從君苑近裝修之後沒有再吃過想念海南雞飯的味道😍😍😍所以這次回來沒有看餐牌上新的菜式直接點了海南雞飯😊😊😊 點了晚市套餐一份 $58配菜和湯價錢正常 不會很貴👍🏻👍🏻👍🏻味道和以前一樣好吃😋😋😋很喜歡吃酸酸爽脆的青瓜🥒🥒🥒再吃沾上醬油的雞 沒有骨而且超滑👍🏻👍🏻👍🏻我很喜歡連雞皮一起吃 再配上黃油飯分量很大 吃飽飯都喝不下湯了🙈🙈🙈最後只喝了半碗合掌瓜老火湯 很飽~~~
自從君苑近裝修之後沒有再吃過

很喜歡吃酸酸爽脆的青瓜🥒🥒🥒
再吃沾上醬油的雞 沒有骨而且超滑👍🏻👍🏻👍🏻
我很喜歡連雞皮一起吃 再配上黃油飯
分量很大 吃飽飯都喝不下湯了🙈🙈🙈
最後只喝了半碗合掌瓜老火湯 很飽~~~
2019-08-24 302 浏览
買左半隻海南雞加料,一大開 哇!!從未試過買半隻海南雞可以咁大份,好好味!師傅劈雞時候仲林左2次湯/汁,攞番屋企still暖 ga!好抵阿先88蚊!下次想try🐔爪❤️
2019-08-01 309 浏览
尋日同老公諗住近近地食個海南雞飯,點知好難食,雞皮係爛爛地,唔齊整,杯檸茶又苦喼味,食左兩啖就無食了,老公就叫左個豬頸肉烏冬,豬頸肉得4片薄到入口即溶,一個男人唔夠既份量,埋單唔使一百,但唔好食
2019-07-31 181 浏览
前幾日同老公放假諗住近近地落樓下食個雞飯算,因為唔係成日食定唔好彩,d雞好似叔叔地有味,雞皮又一岩一忽,好似俾人食過咁,我老公話可以斬得差,我覺得唔係囉,似俾老鼠咬多d,可能我地一早去變左食人地夜晚賣剩既野,青瓜又變唒色,明顯唔係新鲜,杯凍檸茶仲誇張,睇就似坑渠水,檸檬就3片薄到無味,杯茶又苦又瀝,最終食左兩啖飯一啖雞,茶飲左一口,仲有d飯都一定係隔夜,即刻拉埋老公去新港飲茶,下次要食好少少都係唔好懶行遠d
2019-06-06 279 浏览
難食到非筆墨能形容首先係個飯 淋到無牙婆婆都食到 完全無飯應有ge口感同埋基本飯香油飯無香味 油到食兩啖已經好膩d油痴住係個喉嚨度卡住久久不能下嚥然後係個雞 無雞味都算 齋靠淋豉油算係有d鹹味 加埋d同燒臘檔一模一樣ge薑蓉我直頭覺得自己食緊一碟好難食ge油雞飯最後係個鳳爪 口感比正常無骨鳳爪偏硬個味得個甜字 辣得黎一d都唔香好似就咁撈泰式辣醬酸味欠奉 仲有少少腥味可能咁先係正宗ge味道但我真係唔識欣賞諗起都想嘔還我粥鋪 寧願食油炸鬼送白粥
難食到非筆墨能形容

諗起都想嘔

還我粥鋪 寧願食油炸鬼送白粥
海南雞飯 泰式鳳爪
2019-04-27 251 浏览
差勁!慎入!我今日食佐酸菜魚 個魚叫大魚 成陣臭泥味都算 沙彊豬肚無咩味 我成家人都話好明顯係溝佐水 得個炒四季豆係食得 同埋米粉好啦⋯⋯淨潔度係幾乎零 張枱油到呢 d快筷一攞上手又係癡立立既 好老實講得個雞飯係好食我上次食佐個芋圓芋頭西米露 成碗野油到呢 我叫熱 點知碗野係凍既 同埋我叫佐豬排黃咖哩飯 成個汁得四塊手指咁長既豬排 其他都係蔥呀彊呀個d 我番到屋企問係咁問自己食佐d咩呀究竟 難食到呢 間鋪又污糟 好多烏蠅飛黎飛去證明你間野真係污糟 差勁到爆
差勁!慎入!

2019-04-27
2019-02-19 336 浏览
星期六湊完阿女打波,回家途中在頌安街市食午餐,我一向鍾意支持小店,呢間君苑之前只佔一個鋪位,sell泰式嘢,近來裝修擴大食埋隔離間鋪,改名「君苑廚房」,感覺食物選擇地道左(可能因為多左D常餐),今日就一家人黎幫襯試試看。我地叫左個必食海南雞飯($33), 豬扒金邊粉$(28)同一個常餐。叫得自己「必食」,所以對呢個海南雞飯有少少期望,但不及我預期,雞件太多骨,唔知係咪咁啱我地呢碗係咁,不過佢個汁係幾好味既,黃薑雞飯偏硬唔夠雞味。常餐就穩陣之選啦,火腿奄列煎得幾大塊,不過D火腿都只係聚埋中間。沙嗲牛肉米粉得幾舊仔牛肉,稍嫌少左,味道一般。濃雞湯豬扒金邊粉$28都係覺得份量偏少,完全FEEL唔到咩濃雞湯囉,好一般。可讚的是上菜速度都OK快,而且店員服務都幾好,見到佢會主動幫阿婆PACK好食唔哂的飯。

必食海南雞飯

常餐-沙嗲牛肉米線
常餐- 火腿奄列

豬扒金邊粉

2019-02-02
2018-10-20 391 浏览
平時都是新港城,新港城,新港城揾食。sorry 現在叫Most Town. 今次屋邨街市遊樂團,去耀安街市食。明顯算新裝修的街市但人唔多。有中式包點蒸飯外賣,麵包店,茶記,竟然有泰菜。唔使諗,即試。有冷氣唔會食到滴汗,新街市使怕地濕,有味或暗沉。先黎個,濃湯雞扎湯濛,多菜,雞扎都算多,有5,6片。濃湯餃湯米線,湯底小小 。餃子有6粒,又是好多菜。位於街市,當然不要期待環境優美。但論食物質素,同大商場比較,絕不輸洩。$25一大碗,好平下,無包飲品。呢個價大商場無可能揾到。'

有冷氣唔會食到滴汗,新街市使怕地濕,有味或暗沉。

先黎個,濃湯雞扎湯濛,多菜,雞扎都算多,有5,6片。

濃湯餃湯米線,湯底小小 。餃子有6粒,又是好多菜。

$25一大碗,好平下,無包飲品。呢個價大商場無可能揾到。
'