2023-12-16 1367 浏览
晏收工又懶得煮飯,又要加餸啦!即刻諗起呂錦記嘅金牌手撕雞!我簡直係最忠心嘅回頭客!🐔傳統川香手撕雞(半隻) $60川香雞,香香辣辣,食得好過癮,就算連咗雞皮,但係都唔會太油,而且保持到一貫水準!🐔 古法蟲草花水晶雞 (半隻) $88古法蒸雞,健康煮法保持到肉嘅鮮味同埋營養,返到屋企打開都仲係好熱,而且好多蟲草鋪喺面,蟲草吸晒雞汁同精華!呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號
晏收工又懶得煮飯,又要加餸啦!
即刻諗起呂錦記嘅金牌手撕雞!我簡直係最忠心嘅回頭客!

🐔傳統川香手撕雞(半隻) $60

🐔 古法蟲草花水晶雞 (半隻) $88

呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號
外卖自取
今日出嚟西灣河探朋友,冇理由兩手空空,喺太安樓附近見到呢間標榜「0添加」 、「無味精」 、「無激素」嘅手撕雞專門店,一於買隻雞上去加餸啦!.➜蟲草花水晶雞店員推薦嘅蟲草花水晶雞原來係秋冬限定!外賣包裝有一層厚厚嘅錫紙包住,拎到返去都仲係熱熱地,而啲雞汁都可以好好咁保留晒喺裡面,仲有埋手套,方便大家「手撕」嚟食!蟲草花水晶雞夠嫩夠多汁,仲有蟲草花同杞子,非常滿足。.➜五香花生手撕雞無論懷舊、惹味、傳統定古法,都有幾款調理,嗌咗款大人小朋友都啱食嘅五香花生手撕雞,酥脆嘅五香花生好香口,仲係即叫即撕,咬落皮爽肉滑,就咁簡單配碗麵都已經好滿足。.
今日出嚟西灣河探朋友,冇理由兩手空空,喺太安樓附近見到呢間
➜蟲草花水晶雞
店員推薦嘅蟲草花水晶雞原來係秋冬限定!
➜五香花生手撕雞
2023-11-29
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
  • 蟲草花水晶雞
  • 五香花生手撕雞
2023-11-30 747 浏览
.呂錦記手撕雞專門店高質外賣手撕雞 水晶雞零添加,無激素📍西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖⭐️古法蟲草水晶雞 $80必試!!錫紙包住蟲草水晶雞, 半個鐘車程返到屋企仲十分熱👍🏻蟲草花足料, 雞肉真係十分嫩滑! 特別係雞脾位~~ 好入味好嫩滑🤤🤤跟埋2對手套, 十分貼心! 用手撕黎食真係好正呢~ 而且雞肉多汁又熱, 真係必試!由其天氣開始凍時, 有得食樣熱辣辣, 又補既蟲草水晶雞, 真係會成個人都暖曬。⭐️藤椒手撕雞 $60 份量十足!!! 去曬骨, 而且又入味, 係惹味而唔係好辣!夾下夾下, 不知不覺就會食多左😂2樣都十分出色, 性價比真係十分高, 一定食到飽😋價錢親民, 有日好餓想叫外賣, 都一定會諗起佢地既水晶雞同手撕雞。 仲有好多其他味可以慢慢試。#加餸 #手撕雞 #香港口味 #晚飯配搭 #晚飯加料
呂錦記手撕雞專門店
高質外賣手撕雞 水晶雞
零添加,無激素
📍西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖
⭐️古法蟲草水晶雞 $80
必試!!
錫紙包住蟲草水晶雞, 半個鐘車程返到屋企仲十分熱👍🏻
⭐️藤椒手撕雞 $60
份量十足!!! 去曬骨, 而且又入味, 係惹味而唔係好辣!
夾下夾下, 不知不覺就會食多左😂
2樣都十分出色, 性價比真係十分高, 一定食到飽😋
#加餸 #手撕雞 #香港口味 #晚飯配搭 #晚飯加料
2023-11-30 663 浏览
今日出開去西灣河附近探朋友, 臨走咗陣經過太安樓, 忍唔住入咗去掃街, 食咗小丸子, 手抓餅, 燒賣魚旦腸仔, 食到好飽出返黎🤣🤣出嚟見到呂錦記, 印象中朋友介紹過我去食, 好想試, 但好飽, 所以買咗外賣返屋企同屋企人一齊食.手撕雞同秋冬限定既蟲草花水晶雞都想試, 難得又尊登出開黎, 平時好少過海, 最後每様各一.因我唔食辣既關係, 手撕雞我叫咗原味, 但都好好味, 肉質鮮嫩, -d 都鞋口, 調味又唔會太咸蓋過雞味蟲草花水晶雞- 冬天食真係好正, -打開熱辣辣, 用錫紙包住焗, 鎖住d 肉汁👍蟲草花又補腎益肺、止咳化痰,非常健康

2023-11-27 629 浏览
好回味這個外賣雞 ( 又煮少一餐喇 😆),今次試下其他味,今次嗌一個辣味的,選擇了孜然味和上次好回味的蟲草花雞西域孜然手撕雞手撕雞都係用了走地雞,沒有肥膏真係好健康,配合孜然味可以帶出雞嘅鮮味,好入味,食極唔停口古法蟲草花水蒸雞一如既往蟲草花好多又有杞子,女士補身必吃 🤩,蒸出嚟嘅雞好嫩滑,回味無窮,帶住手套食更加好味,可以扯啲肉出嚟,完全唔需要用工具兩款各半隻雞,夠一餐飯嘅餸了,偷懶必點,哈哈另外我看見現在小食有特價, 可以做睇戲小食 正 ☺️

西域孜然手撕雞

古法蟲草花水蒸雞

兩款各半隻雞,夠一餐飯嘅餸了,偷懶必點,哈哈
另外我看見現在小食有特價, 可以做睇戲小食 正 ☺️

外卖自取
呢間外賣手撕雞🐓專門店嘅手撕雞😍有好多唔同口味,而且依家仲有🍂秋冬限定嘅蟲草花♨️水晶雞添。佢哋嘅外賣🥡包裝都幾嚴謹,😎乾淨又衛生。我今次🤤揀呢個川香手撕雞🐓充滿辣椒🌶️油香,個人覺得唔係太辣👌,而且佢哋用嘅係土雞🐓,雞味濃肉質鮮嫩又爽口🤩仲唔會太過肥,平衡度👍好好!蟲草花水晶雞🐓係用佢哋嘅古法去♨️蒸製嘅,一打開錫紙入面嘅🐔香氣即刻爆發出來😍,半隻份量十足而且有俾埋手套🧤俾你自己手撕來食。蒸雞🐓嘅雞味入口特別濃郁😋肉質嫩滑,配上蟲草花感覺好滋補🥰,秋冬食就啱晒!

佢哋嘅外賣🥡包裝都幾嚴謹,😎乾淨又衛生。

2023-11-18 421 浏览
又到星期日吾想住飯嘅日子又嚟到呂錦記買水晶雞送餸,已經買過幾次,我哋一家三口都好鐘意食呢度既水晶雞,仔仔每次食到舔舔脷 絕對值得推介的外賣之選古法蟲草水晶雞 $80古法蟲草水晶雞用錫紙包住,溫度保持得好好,暖暖的,一打開舖滿蟲草花的水晶雞香噴噴,雞肉好嫩滑 好入味 。雞肉滑到吾洗用刀都可以撕開,好味又方便西域孜然手撕雞 $60上次試過香辣手撕雞 好好味,今次試孜然手撕雞微辣香口 好惹味 肉質保持鮮嫩 配飯一流整體來說,味道水準高,價格相宜,性價比高
又到星期日吾想住飯嘅日子

古法蟲草水晶雞 $80

西域孜然手撕雞 $60

整體來說,味道水準高,價格相宜,性價比高

2023-11-12
2023-11-16 261 浏览
今日去開西灣河做野, 梗係順便去太安樓掃街, 所以尊登留肚, 太安樓有太多好野食, 食下d 様, 食下另一樣, 食到超飽. 臨走咗陣經開見到呂錦記手撕雞尊門店, 好吸引, 忍唔住買咗半隻水晶雞同一盒手撕雞.蟲草花水晶雞$78- 好扺, 唔使$80 有半隻雞, 即整, 返到屋企打開仲熱辣辣, -打開勁香蟲草花味, -d 都唔細隻,肉質鮮嫩, -d 都唔鞋口, 買返去加餸一流原味手撕雞$60- 份量都唔少,已經撕開曬, 食既時候好方便, 囡囡食下食下, 不知不覺食咗好多, 原味都好好味下次經開再試下其他味😋

下次經開再試下其他味😋
2023-11-09
用餐时段
冬日之補之《呂錦記手撕雞專門店》天氣轉涼,想食下冬日之補,呢間手撕雞專門店出左冬日之補蟲草花水晶雞都幾吸引,一於試試先,古法蟲草花水晶雞 $78:一隻雞都唔使$100,真係好抵,隨盒附送2包手套,水晶雞用錫紙包,返到屋企仲好熱,打開聞到好香,肉質十分鮮嫩,配料蟲草花非常多,隻雞吸收晒蟲草花汁既精華,食落好之補,麻油手撕雞(半隻)$58:分量都好多足,雞肉唔算撕到好幼,咁樣雞肉就唔會”鞋”口,雞肉肉質嫩滑,好香麻油味,味道唔會好鹹,令人想一口接一口,總結價錢好親民,質素幾好。
冬日之補之《呂錦記手撕雞專門店》
麻油手撕雞(半隻)$58:
總結價錢好親民,質素幾好。
2023-11-15
2023-11-14 209 浏览
去開西灣河點少返去太安掃下街,掃到太飽決左買外賣返屋企做晚餐,見到左間外賣手撕雞店⋯⋯啱哂!呢一間位於太安樓附近嘅《呂錦記》手撕雞,佢地標榜「0添加」 「無味精」 「無激素」🥢麻油手撕雞啲雞肉一啲都唔老,每塊都保持住多汁鮮嫩,嚐落真係好有嚼勁。而佢哋嘅獨特之處就係用咗香濃的麻油調味,外賣返到屋企雞肉依然鮮嫩,麻油嘅風味同啲雞肉嘅肉汁相互融合,帶出咗一種濃濃的滋味,而且份量都幾多,當晚食唔晒留返第二日依然鮮嫩,無論係味道定係口感都能夠滿足挑剔嘅食客🥢蟲草花水晶雞蟲草花被譽為「植物之王」,佢嘅抗氧化同滋補功效,啱啱試咗呢碟外賣蟲草花水晶雞,不過蟲草花水晶雞唔係手撕雞而係半隻雞咁賣,外賣包裝蟲草花水晶雞有一層厚厚嘅錫紙包住,所以返到屋企食物都保持熱度,水晶雞同樣肉質鮮嫩,但就多咗份雞與蟲草花嘅精華,味濃而唔咸😋

🥢麻油手撕雞

🥢蟲草花水晶雞
2023-11-10 251 浏览
秋意尼啦~🍁開始想食d養身食物💆🏻‍♂️本來諗住去呢間外賣店食手撕雞🐔點知見到佢個蟲草花水晶雞都幾吸引就試吓🙉古法蟲草花水晶雞 $78🐔唔使$80就食到半隻雞😍附贈兩包手套俾你等你盡情撕咬😚一打開個水晶雞仲好熱未食已經聞到香濃嘅味道🤤肉質非常鮮嫩,一撕就開食落真係好驚艷!個水晶雞吸收晒蟲草花嘅精華食完心頭一暖☺️惹味西域孜然手撕雞 $60唔算好辣手撕雞好鮮嫩🐔當中仲有雞翼同雞髀岩曬唔同部位愛好者🤌🏻陣孜然味為手撕雞增添色彩😻總結: 親民價錢高質食材👍🏼
秋意尼啦~🍁

附贈兩包手套俾你
等你盡情撕咬😚
一打開個水晶雞仲好熱
未食已經聞到香濃嘅味道🤤
肉質非常鮮嫩,一撕就開
食落真係好驚艷!
個水晶雞吸收晒蟲草花嘅精華

岩曬唔同部位愛好者🤌🏻
陣孜然味為手撕雞增添色彩😻

總結: 親民價錢高質食材👍🏼
2023-11-09 185 浏览
40蚊一個手撕雞飯 仲要包雞湯 😋實在太抵食 抵到諗緊老闆點回到本😌當晚9點半 以為山左門 點知見到仲開門真係好開心!唔洗煩晚餐食乜好!店員有禮貌 有耐心👍🏻👍🏻不過如果全部換紙盒,環保啲會再好啲👍🏻
40蚊一個手撕雞飯 仲要包雞湯 😋
實在太抵食 抵到諗緊老闆點回到本😌

店員有禮貌 有耐心👍🏻👍🏻

不過如果全部換紙盒,環保啲會再好啲👍🏻
2023-11-03 181 浏览
阿媽呢排話唔知煮乜餸好,所以去咗買手撕雞返屋企加餸,幫輕阿媽又可以試新嘢🤭🤭見到呢間手撕雞口味有好多選擇,有辣有唔辣可以揀,真係會揀到心大心細!!我今次就叫咗手撕雞同半隻水晶雞試下。西域孜然手撕雞屋企人唔算好食得辣,所以叫咗得一隻🌶️嘅孜然雞食。半隻雞份量都好多,食落啖啖肉唔使lur 骨就係爽,孜然味又夠香,用嚟送飯一流!古法蟲草花水晶雞 鋪頭用錫紙包實隻雞,就算外賣拎返屋企都仲係熱,一打開錫紙就聞到好香,雞肉滑得嚟又有咬口,而且調味唔會好鹹,另外蟲草花同杞子係雞隻下面,索哂啲雞汁好正!

西域孜然手撕雞

2023-11-02 188 浏览
@lvguodong668 做緊優惠非常之抵今日又想做無飯主婦路經呂錦記手撕雞專門店電話預訂價錢有優惠添臨收工打定電話收工行去就有得拎蟲草花手撕雞蟲草花養生又清甜雞皮晶瑩通透食埋都唔會肥膩雞肉嫩滑雞味濃郁天府藤椒手撕雞有少少辣係可以接受的辣度辣得嚟好香口藤椒亦有少少麻越食越開胃送飯又得拌麵又得人均消費💰 : $ 60總結✍ : 零味精零激素零添加可以放心食用NatNat評分💎💎💎💎💎(5💎為最高)
@lvguodong668 做緊優惠非常之抵

總結✍ : 零味精零激素零添加可以放心食用
NatNat評分💎💎💎💎💎
(5💎為最高)
2023-11-02 199 浏览
呢日同阿仔去西灣河文娛中心,聽兒童音樂劇,路過見到呢間手撕雞店,一向無雞不歡嘅佢,話要買返去同爸爸妹妹食,我哋一於就去試吓。入到呢間店舖,鋪面乾淨企理。見到寫住無激素、無味精、零添加,阿媽我就安心買俾小朋友食了,好過食炸雞。😅不過原來手撕雞都有好多選擇,阿媽我都揀咗一陣先揀到。懷舊原味手撕雞分量好充足嘅手撕雞,幫你撕埋一絲絲嘅雞肉好窩心。呢款手撕雞係冷食,雞肉爽脆,無乜太多調味料,食到清清淡淡嘅鹹味,雞味反而濃郁,令你越食越想食。古法蟲草花水晶雞呢個係阿媽我嘅養生之選。外賣我哋拎返屋企都要一段時間,估唔到拎到返屋企仲係暖嘅。一打開錫紙,香氣四溢,底部有好多蟲草花。隻雞雞肉嫩滑,一撕就開,食落原汁原味,雞味超濃,加埋蟲草花,簡直係健康美味之選。
呢日同阿仔去西灣河文娛中心,
聽兒童音樂劇,
路過見到呢間手撕雞店,
一向無雞不歡嘅佢,
話要買返去同爸爸妹妹食,
我哋一於就去試吓。

入到呢間店舖,鋪面乾淨企理。
見到寫住無激素、無味精、零添加,
阿媽我就安心買俾小朋友食了,
好過食炸雞。😅
不過原來手撕雞都有好多選擇,
阿媽我都揀咗一陣先揀到。

懷舊原味手撕雞
分量好充足嘅手撕雞,
幫你撕埋一絲絲嘅雞肉好窩心。
呢款手撕雞係冷食,雞肉爽脆,
無乜太多調味料,食到清清淡淡嘅鹹味,
雞味反而濃郁,令你越食越想食。

古法蟲草花水晶雞
呢個係阿媽我嘅養生之選。
外賣我哋拎返屋企都要一段時間,
估唔到拎到返屋企仲係暖嘅。
一打開錫紙,香氣四溢,
底部有好多蟲草花。
隻雞雞肉嫩滑,一撕就開,
食落原汁原味,雞味超濃,
加埋蟲草花,簡直係健康美味之選。