2023-11-01 83 浏览
今日去咗西灣河嗰邊做嘢,做完嘢好肚餓經過外賣店呂錦記手撕雞專門店,見到好多人幫襯,應該係地區名店,買咗啲外賣返屋企試吓西域孜然手撕雞$60因為屋企人唔太食啦,所以買咗個小辣嘅孜然手撕雞小辣就真係唔會太辣嘅,唔係好食辣嘅大食妹都OK手撕雞冇咩脂肪係健康嘅,但係又唔會好鞋口$60好大份,煮個麵做主食,健健康康又一餐蟲草花水晶雞$88另外見到個個都買佢個水晶雞,買多咗半隻第二日食品質有幾OK,擺過夜蒸番熱食都係好嫩下次經過西灣河會再幫襯
今日去咗西灣河嗰邊做嘢,做完嘢好肚餓

西域孜然手撕雞$60
因為屋企人唔太食啦,所以買咗個小辣嘅孜然手撕雞
小辣就真係唔會太辣嘅,唔係好食辣嘅大食妹都OK
手撕雞冇咩脂肪係健康嘅,但係又唔會好鞋口
$60好大份,煮個麵做主食,健健康康又一餐

蟲草花水晶雞$88
另外見到個個都買佢個水晶雞,買多咗半隻第二日食
品質有幾OK,擺過夜蒸番熱食都係好嫩
下次經過西灣河會再幫襯
2023-11-01 80 浏览
好耐無返屋企食飯,今晚上去前想幫呀媽手加少少餸,識食既呀媽已落order話要食上次買過畀佢既蟲草雞😆話上次食已經覺得雞肉好嫩好滑好好食一直都想再叫我買!收到晒!今次就一於買左半隻蟲草花水晶雞同咪半隻五香花生手撕雞,大人細路都好岩食!【五香花生手撕雞 (辣)】$58/半隻份量真係好足,雞絲又嫩滑,真心好味又抵食!特登過黎西灣河買都值!粒粒花生仲好脆卜卜,老人家同小朋友食得津津有味!【水晶雞 (蟲草花)】$88/半隻今日既主角就係熱辣辣既水晶雞用鍚紙包住,兩個鐘內都仲保持到溫度,一打開就聞到勁香既蟲草花同雞油味!聞起好香食落又好滑,呢一隻口味真係每次必定encore!同埋好加分嘅係呢間小店不遺餘力咁樣喺包裝做得非常之好,份外賣包裝得企企理理,仲附送埋兩對手套,成個packing睇見都開心,食落又好味!真係無得輸 !💥 呂錦記手撕雞專門店 (西灣河) 📍 西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖 #美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #h

【五香花生手撕雞 (辣)】$58/半隻

【水晶雞 (蟲草花)】$88/半隻

#美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood #hkig#hkgirl #hongkongfoodies #香港美食 #相機食先 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處#高質餐廳#西灣河美食推介#手撕雞#蟲草雞
2023-10-29 82 浏览
再次回訪地道手撕雞🌸古法天府香辣水晶雞🌶🌶 $88/半隻🌟🌟🌟🌟🌟惹味香辣,表面鋪滿辣椒碎,香香辣辣唔算太辣,水晶雞夠入味,肉質超嫩滑,仲爆晒肉汁🌸惹味西域孜然手撕雞🌶 $60/半隻🌟🌟🌟🌟🌟孜然味突出但沒有遮蓋手撕雞味道,非常惹味,手撕雞肉雞同樣嫩滑。======詳情======呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #西灣河美食 #西灣河好去處 #香港美食探店 #香港探店 #我是吃貨 #打卡熱點 #打卡美食 #著數報料 #夏日打卡日常 #古法天府香辣水晶雞 #惹味西域孜然手撕雞 #呂錦記手撕雞專門店
再次回訪地道手撕雞

🌸古法天府香辣水晶雞🌶🌶 $88/半隻🌟🌟🌟🌟🌟

🌸惹味西域孜然手撕雞🌶 $60/半隻🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

================
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
用餐时段
  • 西域孜然手撕雞
2023-10-28 81 浏览
今日放假休息一日,晚餐就買個外賣雞加料啦我哋選擇了原味手撕雞(半隻), 雞本身係涼的黃油雞,雞好有雞味,只有少少脂肪,應該是走地雞,雞肉好有彈性,有少少煙韌但唔鞋口,手撕雞大小適中,一啖一口 😆另外我們選了蟲草花蒸雞(半隻),這款蒸雞係熱的,都係黃油雞, 裏面很多蟲草花和杞子,雞沒有斬件係半隻全雞,用錫紙包住好密實,裏面啲汁一點都沒有滲漏還很耐熱,另外還有個膠兜裝起以防萬一 🤗另外有準備手套,真甜心 👏🏻
今日放假休息一日,晚餐就買個外賣雞加料啦

另外有準備手套,真甜心 👏🏻

2023-10-26 78 浏览
放工唔想煮飯,經西灣河順便買外賣返去食,呢度主要賣手撕雞同蒸雞,手撕雞口味選擇眾多,有辣有唔辣,仲有健康去皮版本,我都係第一次見,幾新奇😂 手撕雞要咗唔辣嘅五香花生口味,手撕雞又嫩又滑,完全唔嚡口,而且皮都唔肥,食落又唔膩,比起出面嘅餐廳,呢個性價比都幾高👍🏻 另外有款熱雞,水晶雞晶瑩剔透,油,嫩,滑,香,一拆就散,肉骨分離,完全唔洗用力,要咗蟲草花口味,好香而且感覺好健康,配埋碗熱辣辣嘅白飯就完美了😍

2023-10-26 93 浏览
去開太安樓買野食,記得附近有間手撕雞🐥店,雖然鋪面唔大,但$100💰都不用有半隻雞食,所以想為晚餐加餸,幾個人食好快食完😂。雖然大多都是手撕雞,但有幾款水晶雞可選。⭐️傳統川香手撕雞雞肉好嫩😋雞皮好滑,唔會鞋身。搭配川味🌶️調料,味道香辣🌶️而濃烈。⭐️古法蟲草花水晶雞呢款雞嘅雞肉比上者更嫩滑😋😋底部有蟲草花,更用錫紙包住了完隻雞&雞湯汁,保留了溫度&香氣,所以一打開錫紙好香雞味😌

⭐️傳統川香手撕雞

傳統川香手撕雞

⭐️古法蟲草花水晶雞

2023-10-26 55 浏览
今日做嘢經過港島區,見到依間手撕雞店,屋企又想加餸,一於買返去試嚇!要去依間手撕雞專門店都好方便,出地鐵站行兩三分鐘就到,如果搭電車,直頭喺對面落。入到去店舖,鋪面乾淨企理。望一望餐牌,手撕雞都有咁多款選擇,真係估佢唔到。不過我最欣賞嘅係佢無激素、無味精、零添加,即係我屋企兩個小朋友都可以食到。古法蟲草花水晶雞呢隻水晶雞,由西灣河拎到返九龍,打開包裝,仲係暖嘅,又傳出陣陣香味。外賣俾埋手套你,好貼心。隻雞一撕就開,雞肉好嫩滑,食落仲有雞汁,味道剛剛好,唔會太鹹,加埋蟲草花,養生又美味。懷舊原味手撕雞呢款用圓形大盒包裝,裏面裝滿撕好嘅手撕雞,非常足料。沒有太多調味料,味道鹹鹹香香,雞肉爽脆,雞味濃郁,健康又好食。
今日做嘢經過港島區,
見到依間手撕雞店,
屋企又想加餸,一於買返去試嚇!
要去依間手撕雞專門店都好方便,
出地鐵站行兩三分鐘就到,
如果搭電車,直頭喺對面落。
入到去店舖,鋪面乾淨企理。
望一望餐牌,手撕雞都有咁多款選擇,
真係估佢唔到。不過我最欣賞嘅係佢
無激素、無味精、零添加,
即係我屋企兩個小朋友都可以食到。

古法蟲草花水晶雞
呢隻水晶雞,由西灣河拎到返九龍,
打開包裝,仲係暖嘅,又傳出陣陣香味。
外賣俾埋手套你,好貼心。
隻雞一撕就開,雞肉好嫩滑,
食落仲有雞汁,味道剛剛好,唔會太鹹,
加埋蟲草花,養生又美味。

懷舊原味手撕雞
呢款用圓形大盒包裝,
裏面裝滿撕好嘅手撕雞,非常足料。
沒有太多調味料,味道鹹鹹香香,
雞肉爽脆,雞味濃郁,健康又好食。
古法蟲草花水晶雞
今日去西灣河開會,本來一心諗住去太安樓買小食,點知沿路發現呢間就在太安樓附近的「呂錦記手撕雞專門店」,睇佢有好多選擇,即時決定要試下佢!呢度嘅招牌菜是他們的手撕雞。今日叫左「西域孜然手撕雞」同埋「蟲草花水晶雞」一個係冷盤,一個係熱食,各有風味!手撕雞是一道冷盤,以嫩滑的雞肉為主角,配上特製的調味料和醬汁。每一塊雞肉都撕成適中的大小,入口鮮嫩多汁,帶有濃郁的雞肉香氣。調味料則為整道菜增添了風味,有些微辣的口感,非常開胃。手撕雞的外觀也十分誘人,色澤金黃,擺盤精美,令人垂涎欲滴。水晶雞是一道熱食,以嫩滑的雞肉為基礎,搭配蟲草花,形成了清爽的口感和獨特的花草香氣。這道菜色澤透明晶瑩,味道鮮美,絕對是一道讓人驚艷的美食。兩個同事食到好開心。

2023-10-23 34 浏览
小朋友上完興趣班,行過見到呢間手撕雞專門店價錢大眾化,0添加✨無味精✨無激素✨於是買兩盒今晚加餸先!手撕雞🍗芝麻香配滑嫩雞肉,啖啖肉(懶人必食😂)蟲草花水晶雞🐔肉汁豐富,咸味適中(原隻自己手撕,另有一番風味🤤)除咗傳統口味( 川香/ 香辣 )和 多款懷舊口味 (原味 / 麻香)仲有三款惹味口味手撕雞🔹西域孜然, 天府藤椒 , 印度魔鬼辣古法水晶雞都有三種 :🔹花膠/ 蟲草花 / 天府香辣梗有一種啱你🤗~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~呂錦記手撕雞專門店📍西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖
小朋友上完興趣班,行過見到呢間手撕雞專門店價錢大眾化,
0添加✨無味精✨無激素✨
於是買兩盒今晚加餸先!

手撕雞🍗
芝麻香配滑嫩雞肉,啖啖肉
(懶人必食😂)

蟲草花水晶雞🐔
肉汁豐富,咸味適中
(原隻自己手撕,另有一番風味🤤)

除咗傳統口味( 川香/ 香辣 )
和 多款懷舊口味 (原味 / 麻香)
仲有三款惹味口味手撕雞
🔹西域孜然, 天府藤椒 , 印度魔鬼辣
古法水晶雞都有三種 :
🔹花膠/ 蟲草花 / 天府香辣
梗有一種啱你🤗

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

呂錦記手撕雞專門店
📍西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖
之前朋友介紹過呢間手撕雞,一直都想試吓,今日去西灣河順便買返屋企加餸!呢度嘅手撕雞有好多款口味,仲有古法水晶雞同小食,佢地係採用新鮮土雞,營養豐富又健康⋯零添加‼️無味精‼️無激素‼️今日買咗盒川香手撕雞同草蟲花水晶雞加餸川香手撕雞 $60 川香手撕雞相比香辣會帶點陣陣麻嘅味道,雞肉肉質鮮嫩,份量都幾多,超級惹味。蟲草花水晶雞 $88 用錫紙包好既水晶雞,一打開香氣十足!底層有勁多嘅蟲草,非常足料👍🏻半隻雞嘅份量,肉質肥美非常嫩滑,充滿鮮甜雞汁。喜歡吃雞的朋友絕對值得一試!
今日買咗盒川香手撕雞同草蟲花水晶雞加餸

川香手撕雞 $60

蟲草花水晶雞 $88

喜歡吃雞的朋友絕對值得一試!

2023-10-22
用餐时段
  • 川香手撕雞
2023-10-20 44 浏览
前幾日同屋企人講起想食手撕雞,放工經過呂錦記又買返屋企再食過。因為小朋友唔食得辣,今次依然買咗麻油手撕雞同蟲草花水晶雞,雞味嫩滑,零添加、無味精、無激素,小朋友都好鍾意食😆。呂錦記既手撕雞都係採用新鮮原隻土雞,全部自家製,連醬料都係親自調製,係出面係買唔到架🙈

2023-10-18 37 浏览
◐外賣加餸手撕雞|霖滑蟲草花雞😋😋😋西灣河唔止得掃街,附近新開一間專門食手撕雞原隻雞超級好味。就快到中秋節,可以買返一隻試吓😜😜😜⎊ 藤椒手撕雞出乎意料唔係好辣,辣味已經滲透係雞入邊,雞好滑,啖啖肉好正,一盒已經有半隻雞,份量十足🤓🤓🤓。 ⎊蟲草花水晶雞🥰原隻蒸雞用錫紙包住可以保持溫度,買到返屋企仲係暖。雞超級軟滑,唔使刀都可以撕開,係鹽焗雞嘅味道☺️ 一盒有半隻雞,係燒春雞嘅size
◐外賣加餸手撕雞|霖滑蟲草花雞😋😋😋

⎊ 藤椒手撕雞

⎊蟲草花水晶雞🥰
2023-10-17 30 浏览
到店外賣🥡🐔西域孜然手撕雞🐔蟲草花水晶雞🐔西域孜然手撕雞風味濃郁,經典孜然香氣令人忍不住口,而且香味十足,撕起來的雞肉口感嫩滑,入口感受到的多重口感和香辣滋味令人回味無窮。🐔蟲草花水晶雞則是一道美味健康的料理,蟲草花帶來的香氣與水晶雞肉的鮮嫩結合在一起,口感豐富,營養豐富,雞肉鮮嫩味滑,再加上有蟲草花的雞汁,👦🏻食飯都食多碗。這店十分適合外賣,便利又方便,加上除手撕雞,又有各項小食 只需12元
到店外賣🥡

🐔西域孜然手撕雞
🐔蟲草花水晶雞

🐔西域孜然手撕雞

• 西域孜然手撕雞
2023-10-13 77 浏览
🌕Hello我係Moon🌕補充蛋白質有好多途徑嘅,我就揀咗手撕雞!😆其實做完運動真係要俾個自己補充一下體力,😍喺愛秩序灣公園跑完步,就喺太安樓附近搵吓嘢食,🤗順便就係依間呂錦記手撕雞專門店買咗手撕雞同埋佢哋嘅水晶雞!🥰依度嘅等候時間係會有少少長,😗因為佢哋嘅顧客好多,好多街坊捧場!😍我就揀咗川香手撕雞同埋天府香辣水晶雞!😌川香手撕雞係無骨啖啖肉,😗每一絲雞肉都充滿川香嘅味道,😙非常惹味,而且佢香辣開胃,😜食嘅時候會有四川麻辣嘅風味!😎天府香辣水晶雞真係要趁熱食先得!☺️用錫紙包住,😛所以返到屋企嘅時候都可以保持溫度,當然都可以保持雞肉嘅肉汁!😋用手套雖然係粗暴咗少少,😏但係簡單而粗暴嘅食法先可以識到依個雞肉嘅原汁原味!🤓雞肉非常之嫩滑,而且多汁!🥸雞皮嘅部份都唔會好肥,雞肉啖啖肉,🤩天府香辣開胃惹味,真係越食越上癮!🥳🌕最後MoonMoon好滿意依間手撕雞專門店,因為佢哋嘅手撕雞性價比好高,雞肉都好嫩滑多汁而且滿足,下次再食過!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

2023-10-12 43 浏览
之前初嘗呂錦記既麻油手撕雞同蟲草花水晶雞🐥 黃豆大讚👍🏻前幾日經過 佢又話要食🤪 今次都有買蟲草花水晶雞🐥 因為黃豆鍾意食蟲草花 而且雞肉好嫩滑😍 佢自己食左隻雞髀🍗 仲嗌要再食🤣另一款叫左老闆推介既西域孜然手撕雞🍗🌶️小小辣同孜然惹味 😋 皮滑肉嫩 呢間完全係加料既首選👍🏻👍🏻👍🏻如果鍾意食內臟既你仲可以$10加購小食😚性價比超高🤩🤩🤩🤩大人可以叫辣既 小朋友可以食原味手撕雞同水晶雞 🐥🐥🐥

大人可以叫辣既 小朋友可以食原味手撕雞同水晶雞 🐥🐥🐥