2023-10-12 60 浏览
嘩!無諗過淨係手撕雞都可以有咁多口味!樣樣都想試下 哈哈仲有古法水晶雞同埋多款惹味小食選擇而最重要既係,佢地採用新鮮土雞,真係夠哂營養又健康加上零添加、無味精、無激素比小朋友食都好放心!我地今次order左西域孜然手撕雞同草蟲花水晶雞。西域孜然手撕雞手撕雞配上孜然粉,味道好特別!再加上手撕雞帶點微辣,非常惹味。草蟲花水晶雞用錫紙包住既水晶雞口感嫩滑,充滿雞汁。而且仲有滿滿既草蟲花係水晶雞上面,香氣十足!
嘩!無諗過淨係手撕雞都可以有咁多口味!
樣樣都想試下 哈哈

仲有古法水晶雞同埋多款惹味小食選擇

而最重要既係,佢地採用新鮮土雞,真係夠哂營養又健康

加上零添加、無味精、無激素

比小朋友食都好放心!

我地今次order左西域孜然手撕雞同草蟲花水晶雞。
西域孜然手撕雞
手撕雞配上孜然粉,味道好特別!
再加上手撕雞帶點微辣,非常惹味。

草蟲花水晶雞
用錫紙包住既水晶雞口感嫩滑,充滿雞汁。
而且仲有滿滿既草蟲花係水晶雞上面,香氣十足!
2023-10-11
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 西域孜然手撕雞
2023-10-07 114 浏览
而家生活咁忙碌好少咁得閒日日都喺屋企煮到家常便飯,🥹但係勝在一落街隨處都係選擇,仲要撞正,而家都仲係天時暑熱,要整幾味開胃菜就的確有唔少選擇,😛首先諗到嘅當然就係手撕雞。可以凍食又可以熱食,根據個人喜好再加埋少少配菜咁就係簡單嘅一餐。🫢喺西灣河呢度開咗間呂錦記手撕雞呢一度所用嘅都係原隻土雞,全部自家製,連啲醬料都係親手調配務求食出獨一無二嘅味道😋西域孜然手撕雞— 🐥手撕雞好就好在啖啖都係肉,🐥而且冇骨,連啲雞皮都係爽口彈牙又唔肥膩,🐥配飯食絕對係一流,呢一度就加咗少少辣嘅元素就係燒烤必備嘅孜然,🐥更加調出鮮雞嘅鮮甜味,個孜然調味料做得相當出色,即刻有烤肉嘅味道🐥天府香辣水晶雞— 🐣呢一度嘅水晶雞就係原汁原味咁樣將半隻雞用錫紙,🐣包到實一實再攞去蒸,焗嘅途中仲會產生唔少嘅鮮雞汁呢啲都係精華,🐣再加埋天府香辣嘅配料一齊蒸,啲香辣味慢慢就會滲入雞肉裏面變得更加紅潤,🐣新鮮即食嘅時候全個部位都晶瑩剔透真係配得上水晶雞呢一個稱號,🐣淡淡都係鮮嫩多汁肉質仲要係一絲絲咁樣連住,惹味度爆燈,淨係呢兩道菜都只係百幾蚊,🐣仲要夠晒飽肚,喺出邊叫嘅話都未必有咁抵,而且咁有特色。🐣呂錦記手撕雞專門店 (西灣河

天府香辣水晶雞

呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖
2023-10-01
等候时间
15 分钟 (堂食)
2023-10-06 93 浏览
▶香辣手撕雞 $60 香辣口味的手撕雞很惹味,除了一絲絲手撕雞還有雞翼和雞爪,份量都不少可以買來送飯吃,但因為怕辣所以有特別讓店員別下太多辣,因為不辣又太清,加了點點辣更加開胃🤗  ▶蟲草花水晶雞 $88 這道水晶雞十分香,有滿滿的蟲草鋪在面,半隻雞十分大份,還伴有大量鮮甜雞汁,肉質超級嫩滑,買去加餸都十分適宜😋 專做雞的店出品果然較好吃,這家還有幾間分店,喜歡吃雞的可以試試😊😊  呂錦記手撕雞專門店
▶香辣手撕雞 $60

▶蟲草花水晶雞 $88

呂錦記手撕雞專門店
香辣手撕雞
香辣手撕雞
蟲草花水晶雞
搭叮叮嚟西灣河 一落車就見到呢間好吸睛嘅店舖主打唔同口味嘅 "人気手撕雞"呢間暫時係食過覺得有水準嘅一間嚴選新鮮土雞無添加.食得健康.放心好多加上秘方炮製唔怪得比起其他地方食到嘅更有水準傳統.懷舊.古法 嘅味道有辣同唔辣✨西域孜然手撕雞加上孜然粉.帶點微辣起哂骨啖啖肉.非常惹味✨蟲草花水晶雞錫紙包裹嘅水晶雞,肉質嫩滑豐富肉汁好Juicy加上蟲草花,賣相同口感更豐富當小食 / 加餸嘅最佳選擇屋企人都大讚,下次要Encore

搭叮叮嚟西灣河

一落車就見到呢間好吸睛嘅店舖
主打唔同口味嘅 "人気手撕雞"

呢間暫時係食過覺得有水準嘅一間

✨西域孜然手撕雞
加上孜然粉.帶點微辣
起哂骨啖啖肉.非常惹味

✨蟲草花水晶雞
錫紙包裹嘅水晶雞,肉質嫩滑
豐富肉汁好Juicy
加上蟲草花,賣相同口感更豐富

當小食 / 加餸嘅最佳選擇
屋企人都大讚,下次要Encore
2023-10-06
用餐时段
2023-10-06 25 浏览
今次又食西灣河呢間呂錦記手撕雞 每次黎都見到店員係度處理緊一大盆雞絲手撕雞都有幾多味道揀架,成日食都唔會悶,店內仲有蒸雞揀我今次都係揀左一凍一熱🥢原味手撕雞手撕雞有一大兜 手雞撕咬落好鹹香 肉質結實又唔會乾 仲有小小麻油香味 就咁食都夠哂飽🥢蟲草花水晶雞水晶雞已經係第二次食 依然保持到水凖💯一打開浸雞香味就飄岀黎 滿滿蟲草花係面頭 叫得水晶雞佢真係整得皮香肉嫩架 咬落去仲好嫩好juicy而且半隻雞好大隻下 係必點之一🫶🏻!
今次又食西灣河呢間呂錦記手撕雞

每次黎都見到店員係度處理緊一大盆雞絲
手撕雞都有幾多味道揀架,
成日食都唔會悶,店內仲有蒸雞揀
我今次都係揀左一凍一熱

🥢原味手撕雞

🥢蟲草花水晶雞
水晶雞已經係第二次食 依然保持到水凖💯
而且半隻雞好大隻下 係必點之一🫶🏻!

• 原味手撕雞
2023-10-06 27 浏览
🤗斬料加送既好推介👍👍首先叫咗一個原味手撕雞 半隻$58 份量一啲都唔少,原味有種懷舊情懷,雞肉嫩滑,肥瘦適中,有少少皮又唔會太多 ,啖啖肉令人愛不釋手❤️🥰之後再叫左係古法蟲草花水晶雞,係用古法去♨️蒸製嘅,一打開錫紙入面嘅🐔香氣十足😍,半隻份量足而且有手套🧤俾你自己手撕來食。蒸雞🐓嘅雞味入口特別濃郁😋肉質嫩滑就算拎到返屋企,仲係熱辣辣!一家人👨‍👩‍👧‍👦食得好滋味,衛生又放心
🤗斬料加送既好推介👍👍

蒸雞🐓嘅雞味入口特別濃郁😋肉質嫩滑
就算拎到返屋企,仲係熱辣辣!

一家人👨‍👩‍👧‍👦食得好滋味,衛生又放心
2023-10-05 26 浏览
兩餸食到厭厭地,來西灣河呂錦記手撕雞外賣店,外賣自取加下餸~今次叫左半隻古法炮製水晶雞、半隻手撕雞!手撕雞味道選擇多,朋友食過西域孜然,都好推介!🤭==============================🐔 古法。蟲草花水晶雞 半隻 $88錫紙包住,蟲草好多,雞蒸得啱啱好,拎到返屋企仲係熱辣辣~~雞夠甩肉,有雞皮但無肥膏,多雞汁而且好入味!貼心連即棄手套~🐔 傳統。香辣手撕雞 $60雞肉肉質滑,雞肉份量都幾多。香辣味有辣椒碎但食落不太辣,幾惹味。下次會試其他味,價錢唔貴,份量多!😋
🐔 古法。蟲草花水晶雞 半隻 $88

🐔 傳統。香辣手撕雞 $60

下次會試其他味,價錢唔貴,份量多!😋
2023-10-04 24 浏览
之前有朋友介紹我試吓呢間手撕雞今次經過就買兩盒返去試吓首先係懷舊風味嘅五香花生手撕雞 真係😋鹹香四溢,仲老少皆宜㗎每一口食落去,都可以感受到五香花生嘅香味同雞肉嘅鮮嫩🍗!真係好正㗎!而另一款就係古法製作嘅蟲草花水晶雞,佢真係🌟肉汁四溢,口感飽滿呢款水晶雞肉質鮮嫩多汁,每一口咬落去都可以感受到肉汁嘅爆破感,令人嘴巴都忍唔住流口水🤤!而且佢仲加咗蟲草花,增添口感同滋味,真係又健康又美味外賣價錢又唔貴,下次再試吓其他款先
之前有朋友介紹我試吓呢間手撕雞
今次經過就買兩盒返去試吓

首先係懷舊風味嘅五香花生手撕雞
真係😋鹹香四溢,仲老少皆宜㗎

外賣價錢又唔貴,下次再試吓其他款先

2023-10-03 67 浏览
呂錦記,位於西灣河既手撕雞專門店,就係太安樓附近,專做外賣,手撕雞款式都好多😃原味、麻油、五香花生、川辣、香辣、超多唔同既味道,仲有幾款古法水晶雞,選擇好多👍🏻原味手撕雞,包裝好靚,打開就即刻聞到好香,同埋份量好多,流口水😙手撕雞細細舊咁,口感好好,痴滿醬汁同芝麻,原味都好好味,雞味濃🥳原味都好正,愈食愈想食😋蟲草花水晶雞,錫紙包住,一打開有啲蒸氣,好原汁原味既雞味💨好多蟲草花,忍唔住即刻拎隻雞髀食,滑到一個點😮睇得出咁嫩滑既肉質,雞肉入面都好多肉汁,雞味超濃,好好味🩵胸肉同其他雞肉都好滑好食,雞肉點返啲雞汁食好爽🤤真材實料,份量多味道好又精緻🍀鍾意食雞既真係必食,必定返食👏🏻👏🏻

滑雞髀

滑雞髀
2023-10-03 30 浏览
中秋同國慶長假咁多聚會 唔想煮咁多餸? 可以斬料加餸!手撕雞不嬲都係我哋嘅「飛佛」今次經過西灣河 梗係要試試呢期最hit嘅⭐️呂錦記手撕雞專門店⭐️ 除咗傳統口味 仲有好多特色口味 包括西域孜然 天府藤椒 印度魔鬼等等 總有一款啱你口味 今次就試吓呢兩款啦!⭐️原味手撕雞⭐️呢款凍食嘅手撕雞 食落有少少咸香味 雞肉好嫩滑 雞皮爽口⭐️天府香辣水晶雞⭐️呢款熱食嘅就用錫紙包住 返到屋企仲係暖暖地架 一打開已經聞到好香 鍾意食辣嘅我哋覺得辣味岩岩好 雞肉同樣咁嫩滑半隻嘅份量都唔少 價錢又唔貴 啱啱食完已經好想再試啦 下次好想試天府藤椒同蟲草花水晶雞💕
中秋同國慶長假咁多聚會 唔想煮咁多餸? 可以斬料加餸!

⭐️原味手撕雞⭐️
呢款凍食嘅手撕雞 食落有少少咸香味 雞肉好嫩滑 雞皮爽口

⭐️天府香辣水晶雞⭐️

2023-10-02 25 浏览
太安樓一向多好嘢食近排電車路附近新開幕左呂錦記手撕雞晚餐加料好推介😚有凍食熱食 仲有多款不同口味嘅手撕雞可以選擇🍀蟲草花水晶雞包裝細心 錫紙包好既蟲草花水晶雞足料之餘 滿滿雞汁鮮嫩多汁 又夠哂入味外賣🥡到家都依然係熱架🥢😋🍀西域孜然手撕雞比起食開既口味今次揀左孜然味香滑鮮嫩 仲惹味撲鼻家中老少都啱食價錢實惠而且真材實料絕對值得encore以後唔使再心大心細諗晚餐食乜嘢好啦😆另外仲有小食可以揀下次可以再去試試

太安樓一向多好嘢食

另外仲有小食可以揀
下次可以再去試試
  • 西域孜然手撕雞
2023-09-30 17 浏览
有友人到家作客所以就加料去到即叫即整拎上手係熱的水晶雞上嘅蟲草花夠晒澎湃呢個要自行拆解,貼心地比埋手套我哋輕鬆拆肉水晶雞色澤透明、皮滑 (雖然我唔食雞皮,但佢經過我嘅嘴唇同條脷,完全感受到有幾水晶有幾滑)、肉嫩味道剛好!麻油雞就好方便,可以即食好香口惹味整體泥講,雞係嫩口同滑身,就算雞胸肉都唔柴口,當然雞脾肉係最冇得輸,非常舒適嘅口感友人話雞皮好食,專登夾泥食,感覺幾爽口平時斬料斬到悶,呢個係不錯嘅選擇呂錦記手撕雞專門店古法蟲草花水晶雞 (半隻) $88懷舊麻油手撕雞 (半隻) $58📍西灣河
有友人到家作客所以就加料
去到即叫即整
拎上手係熱的
水晶雞上嘅蟲草花夠晒澎湃
呢個要自行拆解,貼心地比埋手套我哋
輕鬆拆肉
味道剛好!
麻油雞就好方便,可以即食
好香口惹味
友人話雞皮好食,專登夾泥食,感覺幾爽口
平時斬料斬到悶,呢個係不錯嘅選擇

呂錦記手撕雞專門店

古法蟲草花水晶雞 (半隻) $88
懷舊麻油手撕雞 (半隻) $58

📍西灣河
外卖送餐
2023-09-28 41 浏览
成日都見啲人介紹呢間手撕雞我本人對手撕雞就冇乜研究🤭平時都係食開大圍嗰間手撕雞腸粉🤣今日經過香港島嗰邊就順便買兩兜返屋企加餸啦🍗位置係勁方便西灣河地鐵站2分鐘就到🚝或者搭電車嘅話就落車過對面馬路就已經係喇🚃店面都幾乾淨企理🫧🧽🧼買嘅時候都不斷有街坊過嚟幫襯應該都幾受歡迎👩🏻🧑🏻👵🏼選擇就唔係話好多但係就係咁樣先至做到夠專注專業👍🏾今次第一次試就試咗半隻蟲草花水晶雞😍同埋五香花生手撕雞🥜蟲草花手撕雞用錫紙包住拎到返屋企仲係熱辣辣超級多雞汁望落去係好吸引五香花生手撕雞都好出色皮薄肉嫩🤤有雞皮但係無肥膏啲雞又夠甩肉食得好暢快仲要兩盒份量都幾多搞到我要留返第日帶飯繼續食🍱下次經一定要試埋其他味🥹其實佢呢啲係咪就係所謂嘅黃油雞🤔真係好好食🤣🤣🤣🤣🤣可唔可以喺九龍開返間唔使我下次要山長水遠走過嚟😆
成日都見啲人介紹呢間手撕雞
唔使我下次要山長水遠走過嚟😆

五香花生手撕雞
五香花生手撕雞
2023-09-25 30 浏览
之前食過一次😝一直都覺得好好味 好想再食過☺️所以黎到西灣河 就買呂錦記嘅手撕雞番屋企啦😝😍店員好好有推介唔同口味嘅手撕雞等我知道邊種比較辣 因為同佢講咗自己鍾意食辣但係又唔食得到太辣😂- 香辣手撕雞$60最後決定要香辣口味嘅手撕雞因為川香會比較再辣啲手撕雞嘅份量有好多😝而且辣度適中 十分好味😝下次想挑戰下川香口味😍- 蟲草花水晶雞呢個水晶雞係熱食嘅 而且雞肉好嫩滑😝食飯嘅時候 仲可以撈啲湯落去真係好好味😝
之前食過一次😝

而且雞肉好嫩滑😝
食飯嘅時候 仲可以撈啲湯落去
真係好好味😝
2023-09-24 26 浏览
難得去到港島,係太安樓附近,有間手撕雞專門店,天氣熱,想食下冷盤,岩哂喇麻油手斯雞 (半隻)即叫即整!返到屋企打開,聞到好香麻油味,仲有好多白芝麻,雞皮爽彈,雞絲滑滑,保留到雞肉本身既味道,雖然簡單食材,但做得好出色👍🏻蟲草花蒸水晶雞(半隻)用錫紙包住,再用膠盒包裹,仲有兩對手套可以手撕黎食,好貼心返到屋企仲係暖嫁,上面鋪左好多蟲草花,水晶雞蒸完都仲好嫩滑&鮮甜,蒸完既雞汁好濃郁又入味,非常原汁原味,送飯一流📍呂錦記手撕雞專門店西灣河筲箕灣道33–55號麗灣大廈地下J1號舖

麻油手斯雞 (半隻)

蟲草花蒸水晶雞(半隻)
用錫紙包住,再用膠盒包裹,仲有兩對手套可以手撕黎食,好貼心

📍呂錦記手撕雞專門店
西灣河筲箕灣道33–55號麗灣大廈地下J1號舖