餐厅: 周記點心
资讯:

2019-08-16 334 浏览
之前聽人講呢間食點心嘅餐廳有啲特別嘅野食,而且好似好多雜誌都報過🤣今日係呢頭做野就順便試下鋪頭唔大,座位亦都有少少迫😐-🥢奶黃流沙西多士一切落去個下好治癒☺️真係流沙😂西多士亦都炸得好好,唔油啲奶黃流沙唔會太甜,連埋西多士食一流👍🏻🥢蝦多士無諗過啲蝦多士咁大件咁足料🤣不過唔知係咪擺左一陣先拎出黎食落唔似岩岩炸起嘅溫度,令到成件事失色左唔少😔不過啲料就彈牙好食嘅👍🏻而且麵包面加左大量芝麻,好香😄仲食左其他點心,不過都係普通料,所以都無影lu
今日係呢頭做野就順便試下
鋪頭唔大,座位亦都有少少迫😐
🥢奶黃流沙西多士
一切落去個下好治癒☺️真係流沙😂
西多士亦都炸得好好,唔油
啲奶黃流沙唔會太甜,連埋西多士食一流👍🏻

🥢蝦多士
無諗過啲蝦多士咁大件咁足料🤣
不過唔知係咪擺左一陣先拎出黎
食落唔似岩岩炸起嘅溫度,令到成件事失色左唔少😔
不過啲料就彈牙好食嘅👍🏻
而且麵包面加左大量芝麻,好香😄

仲食左其他點心,不過都係普通料,所以都無影lu
2019-08-15 366 浏览
Fatbrown 好耐以前食過幾次周記,都覺得幾好食以前食嘅時候好多人排隊,今次去開西環經過嘅時候見到無人排隊,突然間好掛住佢個溜心西多士,就入左去食喇<香芋西多士$34>Fatbrown 好耐之前食過周記的流心奶皇西多士,一路都念念不忘,今次黎到一定要再試下佢個西多士今次見到有新野-香芋西多士,Fatbrown 身為專業foodie,一定要好好試下香芋西多士無令Fatbrown 失望,一切開紫色的香芋餡新鮮熱辣辣咁流出黎,相比奶皇餡,Fatbrown 更鍾意香芋tim ,因為香得黎無咁甜timmm <鴛鴦燒賣$30>鴛鴦燒賣分別係蟹子燒賣同埋黑松露燒賣,Fatbrown 覺得佢個燒賣冇咩特別,同出邊食嘅差唔多不過豬肉用咗半肥瘦豬肉,所以都幾好食嘅<鮮竹卷$24>鮮竹卷用嘅先祝真係好新鮮,外面揸到脆脆地裏面仲係滑脫脫,餡料同出邊嘅都大同小異,味道唔錯
Fatbrown 好耐以前食過幾次周記,都覺得幾好食

<香芋西多士$34>

<鴛鴦燒賣$30>
不過豬肉用咗半肥瘦豬肉,所以都幾好食嘅

<鮮竹卷$24>
登登登登。黎到港島區又食周記!周記既蝦多士係我食過咁多蝦多士以黎覺我最好食。蝦多士皮薄蝦肉正,彈牙之如個麵包好薄身睇相都覺得吸引外層仲有芝麻,令到成個蝦多士更加香。食落口淡淡蝦肉簡直係天堂級享受炸完出黎又唔會好油一個字:正!黎到食蝦餃,一樣好高水準。蝦肉一樣彈牙,皮一樣都係薄其實周記對蝦既食物質素都偏高XO醬炒腸粉其實佢有蘿蔔糕簡XO醬好香脆好好食周記個個職員都好忙加水呢d係比較慢。不過一叫佢都會即刻做好掛住佢既蝦多士❤️❤️❤️❤️佢既流心奶黃西多士水準都好高一切開個西多士裡面既流沙含含聲湧出黎好好食。不過食多幾舊會好(濟)
登登登登。黎到港島區又食周記!
周記既蝦多士係我食過咁多蝦多士以黎覺我最好食。

蝦多士皮薄蝦肉正,彈牙之如個麵包好薄身
睇相都覺得吸引
外層仲有芝麻,令到成個蝦多士更加香。食落口淡淡蝦肉
簡直係天堂級享受
炸完出黎又唔會好油
一個字:正!

黎到食蝦餃,一樣好高水準。蝦肉一樣彈牙,皮一樣都係薄
其實周記對蝦既食物質素都偏高

XO醬炒腸粉
其實佢有蘿蔔糕簡
XO醬好香脆好好食
周記個個職員都好忙
加水呢d係比較慢。不過一叫佢都會即刻做
好掛住佢既蝦多士❤️❤️❤️❤️
佢既流心奶黃西多士水準都好高
一切開個西多士裡面既流沙含含聲湧出黎
好好食。不過食多幾舊會好(濟)
  • 芝麻蝦多士
2019-08-01 336 浏览
今日中午去左西環睇中醫,睇完都一點鐘所以就係附近食。因為今日落雨所以餐廳入面唔算太多人。點左3個點心加一個蒸飯。流心奶黃包入面好流心,而且d餡好熱都唔小心辣親個咀。麻辣燒賣真係好辣,連平時都幾食得辣既我食完都要飲返幾啖水。食落去個陣有d籽係入面,唔個係咪磨碎左d花椒八角或者辣椒落去。掛住食都唔記得左影相🙈春卷個皮好脆,入面啖啖蝦肉,好味!最後既花膠冬菇飯,有好多花膠,最初見到以為係豬皮。即刻覺得$48好抵食。不過d飯冇乜味,食到最低先食到d汁。另外值得一提,員工服務態度唔錯,主動提醒我夾野既時候件衫小心整污糟👍🏻
今日中午去左西環睇中醫,睇完都一點鐘所以就係附近食。
因為今日落雨所以餐廳入面唔算太多人。
點左3個點心加一個蒸飯。
流心奶黃包入面好流心,而且d餡好熱都唔小心辣親個咀。
春卷個皮好脆,入面啖啖蝦肉,好味!
不過d飯冇乜味,食到最低先食到d汁。
2019-07-28 484 浏览
今日去卑路乍灣影打咭相。知道這間店有出名的芝麻虾多士。所以特別到這裡食完再去。這間食店中餐西餐都有。都幾有趣。不過它們的點心都真係唔平。味道都只係普通。所以唔會特別推介。今次要推介的係它們的多士。我的點了兩份多士,一份甜-朱古力西多士和一份鹹-芝麻虾多士。老實說如果你唔係太食得甜。唔好點西多士,因為真係太甜。砌開沒有流心感覺。已經很失望。這個燒賣根本無驚喜。那些松露和蟹子根本零味道⋯價錢超貴,送來時已經唔熱,不過唔試一款點心,又怕唔夠飽。這個芝麻蝦多士超好食。芝麻開首見到都覺得會唔會落太多⋯但原來芝麻放在虾多士上真是超夾。雖然價錢唔平,但真係值得一試,很多食評家都話變差了。我好難想像以前會有幾好味這個芝麻流沙西多士我要強調我地本來唔係點這個的。因為職員送錯,我地又無留意,所以我們就砌開影相加試味。但我就無試過,因為我唔太鍾意太甜的食物。我一直都以為佢係朱古力,因為我地點了朱古力,男朋友試左就發覺唔太有芝麻味,只係甜味⋯最後轉返的朱古力味我地就沒有再影相,因為賣相其實差不多,男朋友就話那個超級有朱古力味。還很甜。因為擁有大量朱古力,真的是流心的。如果大家唔係甜食愛好者,要三思而行呀。總結
今日去卑路乍灣影打咭相。
鴛鴦燒賣
黑芝麻流沙西多士

總結:這裡最好都係點西餐,想食點心其實香港很多比佢更好的選擇。但虾多士都目前為止,我真係未嘗試過比佢地更好了。
2019-05-13
芝麻蝦多士
難得放假,心心思想想食蝦多士同奶黃西多士,所以泥左西環食周記點心+茶餐廳,不過不失間中泥食一次係唔錯既……ps:杯飲品唔得(凍華田)……其實除左我叫果2樣之外,仲有好多點心,例如:腸粉/羅白糕/排骨飯/蝦餃/燒賣等等……西多士有4種口味(朱古力/香芋/黑芝麻/奶黃)*係西環店*係西環店*不是上環
難得放假,心心思想想食蝦多士同奶黃西多士,
所以泥左西環食周記點心+茶餐廳,
不過不失
間中泥食一次係唔錯既……
ps:杯飲品唔得(凍華田)……
其實除左我叫果2樣之外,仲有好多點心,
例如:腸粉/羅白糕/排骨飯/蝦餃/燒賣等等……
西多士有4種口味(朱古力/香芋/黑芝麻/奶黃)
*係西環店*係西環店*不是上環
奶黃西多士
2019-07-25
奶黃西多士
  • 芝麻蝦多士
  • 香芋流沙西多士
  • 流沙奶黃西多士
位於西營盤水街, 逢周六/日必人山人海。星期五兩點後來到 , 午飯時間已過,客人不算太多, 以國內客人為主。 牆上貼滿 、 及各式點心的相片 ¸ 相信最吸引客人的一定是打咭必備   一個人唔想食咁高卜卡的食物,襯下午茶時份點了一份 XO 醬茶餐。雖然外面32度,但今天很想吃一些可以暖身食物。 下午茶只得幾款,其實計下條數, 只比散點平小小, 選擇也不多只有三數款,都好過無。 先送上熱奶茶, 呷一口, 頗澀口,亦唔夠滑。 炒銀針粉接著上枱。份量唔係太多, 配料有芹菜、 芽菜、花生碎、 花生粒、 辣椒等。XO 辣絕不吝嗇,味道相當惹味,辣度恰好,唔會食到成頭汗, 食到尾見到成碟底都係油,真心幾油膩。
位於西營盤水街, 逢周六/日必人山人海。

牆上貼滿 [賣流心西多]、[蝦多士] 及各式點心的相片 ¸ 相信最吸引客人的一定是打咭必備 [流心西多]

雖然外面32度,但今天很想吃一些可以暖身食物。

先送上熱奶茶, 呷一口, 頗澀口,亦唔夠滑。

炒銀針粉接著上枱。

2019-07-07
外卖自取
2019-07-14 257 浏览
周記其實我以前成日去,甚至係會買外賣返去食,我鐘意食呢度嘅蝦多士,同春風得意腸,但由於平時放假都同佢哋例一休息撞期而冇得食,所以後期就買外賣返公司食,但次次外賣返去都發覺會有啲嘢漏,好似個春風得意腸咁居然可以漏咗俾豉油😓第二次係有俾咗豉油,但佢哋剪個腸時連埋個發泡膠盒剪,最後我倒啲豉油落去時個底爛咗,啲豉油漏到周圍都係😩🙄之後我都好耐冇幫襯佢哋,但早幾日我朋友話想食周記,叫我陪佢去食,咁見時間差唔多兩點都應該開始冇咁多人,所以我起拎位坐低先,一入門口有個高大啲嘅問我幾位,我答佢3位,佢叫我坐張4人枱,咁啱另外矮啲嗰個就係嗰張枱擺緊,見我就好晦氣咁話兩個係咪呀!呢度啦!我話我係3位,之後佢就西西面咁行開,坐低睇咗餐牌一陣,雖然要食乜嘢都心中有數,但都係要等埋先叫,等待朋友時間嗰個矮啲嘅人周不時望住我,想我快啲落單,個樣又好串,講嘢又冇禮貌,驚死我阻住佢哋做生意咁,俾人咁望住自己都覺得好唔自在,之後朋友嚟到我哋落order,我另外叫咗杯檸樂,但佢餐牌明明寫住$22,但佢係張單度收我$24,之後我同朋友講,唔通我問佢拎多杯熱水,所以佢要加多我$2?諗住埋單時問,費時嗰刻問佢,佢又起晒剛咁講嘢~但最後我哋食完嘢後埋單走就唔記得咗😅

在網上得知這間點心鋪很熱門,所以特登去了試下。一入到去,當然位置非常之迫,又要搭枱,環境已經麻麻,好窄坐得好唔舒服。我地叫左奶黃流心多士、黑松露灌湯餃、鳳爪同鵪鶉蛋燒賣,奶黃流心多士黎到,口感流心奶黃包,還可以接受。黑松露灌湯餃味道好淡,完全唔抵食,仲要唔平。鳳爪係正常酒樓既水平,冇咩特別。最後鵪鶉蛋燒賣都幾好食。但依間周記d侍應更快收哂d野,好想趕你走咁,我諗依個係好多出左名既餐廳既通病,雖然d野唔係難食亦唔係話貴,但唔會推薦人地黎食。味道:6環境:3.5態度:4性價比:5總分:18.5評級: D+
在網上得知這間點心鋪很熱門,所以特登去了試下。
黑松露灌湯餃味道好淡,完全唔抵食,仲要唔平。
鳳爪係正常酒樓既水平,冇咩特別。
最後鵪鶉蛋燒賣都幾好食。

味道:6
環境:3.5
態度:4
性價比:5
總分:18.5
評級: D+
灌湯餃
2019-07-05 224 浏览
今日可以瞓到自然瞓, 表示好感動😭 星期六當然要飲個茶咁先叫美好既weekend🥰 周記個名就聽過好多次, 每次都懶唔願郁. 今次終於的起心肝去試試佢😆食完我決定下次要再返黎食佢其他野🤤菠菜蝦肉餃一咬落去, 餡料非常之充實, 完全係大件夾抵食, 佢一籠有三隻, 而且每隻外形都包得好好, 夾起唔會散, 絕對沒有overcook.咸蛋黃流心西多士呢個應該係周記名物啦! 一切開真係流晒出黎, 唔會過咸, 凍左又唔會難食, 兩個人share一份就剛剛好, 識食一定會揀佢🤤

菠菜蝦肉餃

咸蛋黃流心西多士
2019-06-30 534 浏览
難得黎到西環呢邊,醒起邪惡西多士,即刻衝黎。下就三點左右,竟然無人排隊,不過坐多陣又已經滿哂人,真係好彩。今次只叫左兩樣必食已經好飽,周日無套餐,平均每人$40。流心奶黃西多士 $34一切開滿滿嘅奶黃爆哂出黎,仲會見到有一粒粒嘅咸蛋黃,所以甜中帶有咸香味,加埋濃濃奶香。多士四邊都炸到好脆口,而中間因為奶黃就變得軟身。芝麻蝦多士 $42一開四件,面頭滿佈芝麻,又香又加粒粒脆口,蝦膠好厚身,口感爽口彈牙,底個包烘到脆卜卜,兩樣比自己偏向鍾意呢個多。

流心奶黃西多士 $34

流心奶黃西多士

芝麻蝦多士 $42

2019-06-23
流心奶黃西多士
  • 奶黃流沙西多
2019-06-18 556 浏览
流沙奶黃西多士 $32(👅: 8.4/10)呢個其實就係平時流沙包既饀 食落帶啲鹹蛋黃既味道 之前第一次食奶黃饀好濃仲覺得有啲膩 但宜家再食反而冇左膩既感覺個饀既流心係超勁 仲甜而不膩 可能係改良過 冇一開張個陣咁濃稠 而宜家係啱啱好👍🏻 香芋流沙西多士 $32(👅: 8.2/10)今次試埋香芋味 切開個下又係爆饀😵隻紫色望落有些少假🤣但味道唔差架似香芋西米露既感覺!冇流心奶黃饀咁甜 芋頭味再重啲小小就perfect 呢個味感覺上比較清淡 啱唔鐘意或者驚漏既朋友 不過略嫌個多士邊有啲硬仲叫左枝樽裝奶茶 都唔錯 茶味濃同奶比例okay 甜度適中春風得意腸 $38(👅: 8.5/10)暫時係我食過最滿意既 春風得意腸 每次都必叫😎薄薄既腸粉皮包住勁多蝦既春卷!!😋 皮上咬落唔易散之餘😆仲會見到一隻勁大既蝦🤩絕對偷工減料haha🤣 表面仲有啲飯素既物體 都幾惹味 食落唔會咁寡👍🏻 口感十足而且豐富既春風腸!XO醬炒蘿蔔糕 $38(👅: 6.8/10)食過2次 惹味就夠惹味啦 表面曬滿蒜粒 有小小辣椒碎🌶️ 蘿蔔糕底下仲有啲葱 芽菜 不過蘿蔔糕煎得可以再脆身 咬落有小小黏牙同唔夠鬆軟比較實 個
流沙奶黃西多士 $32
(👅: 8.4/10)

香芋流沙西多士 $32
(👅: 8.2/10)

今次試埋香芋味 切開個下又係爆饀😵
仲叫左枝樽裝奶茶 都唔錯 茶味濃同奶比例okay 甜度適中

春風得意腸 $38
(👅: 8.5/10)

XO醬炒蘿蔔糕 $38
(👅: 6.8/10)
食過2次 惹味就夠惹味啦 表面曬滿蒜粒 有小小辣椒碎🌶️ 蘿蔔糕底下仲有啲葱 芽菜 不過蘿蔔糕煎得可以再脆身 咬落有小小黏牙同唔夠鬆軟比較實 個底有小小油俾芽菜索晒
蜜汁叉燒包
蜜汁叉燒包 $20
(👅: 7/10)
叉燒包大個得黎仲好軟熟 熱辣辣嘅時候食更正 不過略嫌叉燒饀太少 唔夠多 但饀入面既蜜汁味道夠濃 叉燒粒可以再多啲 口感會更加好
2019-03-02
2019-06-16 317 浏览
😋 ins:eatwithsirui,微博:邵思睿_Daisy🔹大名鼎鼎的周记最有名的就是流沙西多士,日常排队很久,但如果开门的时候就过来还好,店内空间不大,需要拼桌。🔸奶黄流沙西多士:我的天哪,这是什么神奇的西多士,也太好吃了吧,刀剖开面包的时候,流沙就汹涌而至,味道十分给力,经典经典。🔸芝麻虾多士:虾多士虾肉分量超足,没有流沙西多士看起来那么罪恶,一份很大,沾着蘸料好评。🔸流沙包:和流沙西多士相比逊色很多,但流沙也很棒,是可以流动的。🔸卤凤爪:正常水平,肉烂入味。🔸四宝滑鸡扎:推荐,食材太丰富了,鸡肉,竹荪,蟹棒,清淡好吃又入味吧饱腹。🔹人均50-100,环境6/10,口味9/10,服务7/10。
🔸卤凤爪:正常水平,肉烂入味。
2019-06-13 278 浏览
西多士🍞邪惡係人都知,網上查過一份花生醬西多士有成522卡路里😨,所以食一份,真係要跑多幾個圈架!🏃🏻‍♂️💨💨.不過西環有間茶餐廳嘅西多士無論幾邪惡都好,都值得一試嘅😅。呢間喺香港大學站附近嘅茶餐廳,其實喺一間點心專門店,營業時間由朝早8點🕗至晚上6點🕕,不設晚市。🙅🏻‍♂️.點解呢度啲西多士咁出名,咁邪惡😈?原因呢度有一系列流沙西多士($34),有奶黃、香芋、黑芝麻,仲有朱古力($40)添!🥳.今次阿叔就食奶黃流沙西多士,成份西多大過塊面,只要一切,奶黃即時爆湧出嚟,好好玩!味道方面,老實講阿叔就鍾意傳統花生醬多啲😅,呢款一個人食太溜了!😖😖😖
2019-06-12 293 浏览
曾經有一期興流心西多士,周記因而成名,但我係因為招牌蝦多士而嚟,所以可以同媽咪嚟試。星期日中午12點,午市時段唔算多人,等候時間只需5分鐘。店內地方不大,可以用狹窄形容,我坐近門口冷氣不足,滴住汗食得不快!芝麻蝦多士 $42🥢🥢驚喜蝦膠咁厚身、彈牙、有蝦味,多士也脆口,但敗筆之處係太多芝麻,完全將蝦味蓋過鴛鴦燒賣 $30🥢除咗賣相係正常之外,餡料同味道都唔合格!餡料用咗大量肥肉,所以連本身應有嘅豬肉香都欠缺,不吃也罷!XO醬炒腸粉 $40🥢🥢🥢唔食得辣所以叫走辣,惹味度欠奉,但腸粉滑嘟嘟口感不錯,不過就厚咗dd,加埋配菜食還可以黑松露湯餃 $24🥢上枱聞到好多松露味,但一羹切開就令人反感,餡料似豬餿咁溶溶爛爛,基本上食唔到有肉,不知所謂!二人共消費:$136

芝麻蝦多士 $42🥢🥢

鴛鴦燒賣 $30🥢