我想試呢間野好耐, 上個星期終於有機會去食.又係令我失望嘅食肆, 佢以一路以黎以春卷自居, 又話點樣分幾次炸, 有ORDER先炸多次比客, 我無EXPECT佢係中式春卷咁脆, 都知越南炸春卷一般都濕少少, 但春卷一上檯, 已經林晒, 係完全林個隻, 覺得食緊"次貨"咁,咩胃口都無晒。越南薄餅, 都係令人失望, 個種網紋皮要炸到恰到好處先好食, 但佢就過多油, 亦食唔出有咩特色.基本上係"差,一次都嚴多".
我想試呢間野好耐, 上個星期終於有機會去食.

基本上係"差,一次都嚴多".
2009-06-02 8 浏览
看了蔡潺的介紹, 做訪了味佳居食正宗越南湯粉這兒的越南湯粉得到了蔡瀾的高度評價, 我信蔡生架, 故午飯時間專登跑來吃吃! 曾經在某越南餐廳吃過牛丸湯粉, 覺得越式帶甜的湯底最好係配牛丸食, 比生牛肉更可口, 故此今次特別選牛丸湯粉作為午餐湯底鮮甜, 一層油喺面令到溫度得以keep住高企, 吃的時候仲好熱, 河粉不算很滑, 但因為鞋身令到湯的味道得以沾上河粉, 令河粉更可口, 湯底更用上大量香葉肴過, 加埋白蘿白同白胡椒的濃味, 覺得味道很濃及很正宗, 哈, 以上的評語有些少從蔡生偷師, 不過自己食過都覺得幾對!價錢唔係貴, 味道都不錯, 可以一試
看了蔡潺的介紹, 做訪了味佳居食正宗越南湯粉

價錢唔係貴, 味道都不錯, 可以一試
2009-04-18
約左個姊妹一點半去做facial, 做之前大家約好左去食越南菜, 地點係味佳居!在海港城對面既味佳居應該係總店, 我知道佢地有一間在太古城的大食代入面, 但係係foodcourt既形式, 同呢間有點不相同, 一入門口就見到好多專題報導, 印象最深係蔡瀾都在電視上面介紹過佢地最想試當然係招牌的生牛肉粉, 不過味道只係一般, 湯底有濃濃既白蘿蔔味, 係典型越式風味, 味道不夠好係因為湯只係得蘿蔔味, 牛肉味就缺乏了, 有點似飲蘿蔔湯, 不過加番佢地提供既香葉味道就好番好多, 起碼都有金不換既味道好食反而係個越式拚盆, 有扎肉, 燻蹄, 春卷, 蒸粉卷, 蝦片豬肉同埋米粉乾, 佢個春卷真係好好食, 餡料多得嚟個皮好香脆, 蒸粉卷反而一般, 皮比較厚, 同金寶比較就差少少, 不過個春卷就佢好食好多!酸甜魚露都係正宗既越南風味, 不過就咸左, 所以唔敢點太多食! 食完去做facial, 靚哂

2009-04-10 3 浏览
看了報導因而得知味佳居這個名字, 今日專程去試看到門口廚師推介幸福火車頭, 加一碟春卷, 就成為今日我午餐的食物了! 火車頭未嚟到, 香葉, 魚露先行! 火車頭都幾大碗, 只係湯味道比較淡, 味道食得出有蘿蔔, 洋蔥, 香葉味, 但就覺得如果好似雜誌報導般用上三十斤牛骨煲成就有點那過了... 如果係應該唔會咁淡的春卷味道唔錯, 特別鍾意食佢既皮, 好脆, 餡料就唔算好香!侍應服務一般, 較被動!
看了報導因而得知味佳居這個名字, 今日專程去試

侍應服務一般, 較被動!
2009-04-05
朋友見到食評後一齊去試, 2個人搵左好耐才搵到上去....! 越式拼盤 ~ 種類多, 份量每樣都少少, 適合2-4個人, 友人說當中的粉皮比外面的好食, 另炸春卷的皮好薄好脆.腐乳抄小唐菜 ~ 唔好食, 仲衰過自己在家煮的, 太多水又無味, 而且過份熟...!! 香茅雞翼 ~ 友人見到食評後話一定要食, 果然好好食, 好香口及少油. 泰式金邊粉 ~ 第二樣唔好食, 因為無咩味, 而且炒得好一舊舊, 唔得乾爽, 唯一食剩的食物.飲品 ~ 友人飲紅豆冰說幾好飲, 而我叫的是龍眼冰, 但來到時點睇都似係紅毛丹冰, 紅色的, 但入面是龍眼肉, 飲落都是飲紅毛丹時飲到的味...但係是不好飲o個隻藥水味....! 真正的龍眼冰才不會是這樣....!! 另外服務方面真的麻麻, 晚上我去到時得好少客人, 但店員愛理不理的, 到付款時連一句多謝都無, 面容繼續黑口黑面的, 就算食物幾好食, 價錢幾便宜都好, 這樣的服務態度真的不要得, 如果不是朋友見食評上來一試, 我不會去, 亦不打算會再去.

2009-03-23
  • 香茅雞翼
2009-04-03 7 浏览
自從係尖咀返工後, 一直都想試下呢間見d人話好食, 仲有蔡san推介. 中午去食門口有人等位, 好在剛好有兩個唔係可能走頭. 都係大路嘢, 叫咗豬肉撈蒙($33)同咖哩牛湯河($32)包飲品, 再加粉卷兩件+油菜(另加$7@). 個咖哩牛湯河幾夠味, 不過d肥牛太un, 撈蒙就一般啦, 最大問題佢個酸醋唔得, 我落哂成支都好似冇咩味咁, 呢個係靈魂黎架, 即時扣咗分. 粉卷普通, 入面冇咩料, 不試亦無妨.呢間嘢超細, 得廿多個位, 食完就走嗰種, 不過食物好快到. 另外一提佢個檸檬茶係用青檸, 但得一粒完全唔夠味囉.

2009-04-03
  • 咖哩牛湯河
2009-03-28 19 浏览
Going to TST to met M for our Friday dateHe still want vietnamese, so this time we come to yummy, i've been here once.we order the "lead train" or "head train" for each n spring roll on the side.the lead train is good, the rice noodle is nice. There's lot of different part of the beef that are good. beef ball, beef basket...the soup is very good...its' a very big bowl, almost can't finish it...The spring roll is excellent. it is hot and crispy, the fish sauce to go with the spring roll n lettuce

The spring roll is excellent. it is hot and crispy, the fish sauce to go with the spring roll n lettuce is a very good combination!
LeadingTrain
Spring Roll
sauce looks good
2009-03-27
LeadingTrain
Spring Roll
sauce looks good
(非会员)
本人在尖沙咀工作,曾光顧yummy兩次,兩次都是同一句評語: 食物不錯,服務欠佳。食物不錯,是因為它的價錢不算貴,食物的份量和味道與價錢相稱的。 我倒不知道此店為何如此出名,或許是名人效應吧! (香港人都是這樣子的)服務方面,這店可以說是我光顧的餐廳中,服務最需要改善的!!! 我和同事的觀察所得,其實是當中一位服務員態度特別差,上一次午飯時,他不但對我們不友善 (在我來說,是呼喝的語氣),又逼我們替未到的同事order食物。 為增加客流量而「趕客」,我真的很不喜歡這種餐廳。 若不是同事想到那兒吃飯,我個人來說,是不會選擇這餐廳。p.s. 我半年前試過它的外賣(湯粉),味道跟堂食差很遠 >___<

• 撈檬(任何一款); 蟹肉湯金邊粉(湯很濃)
2009-01-02 2 浏览
一间隐蔽在广东道鳞次栉比大楼中的小越南餐馆,不显眼,店面很小,有点拥挤。年轻餐客居多,侍应招呼也一般,但其饭菜还是很有风味。以越式河粉为主,有炒粉和汤粉,也有炒饭和小食。一份虾球炒河粉,量小一点,但口味鲜美。一份越式春卷,四个小件,用菜叶包着吃,别具风味。
  • 虾球炒河粉 越式春卷
2008-11-12
昨晚與一友人於8時左右到達味佳居, 算是不用等位, 很快便被安排入座, 我是第一次來, 朋友則來過數次.餐廳空間很小所以應很容易爆桌. 我們點了4款食物, 分別是'火車頭, 蒜蓉牛油雞翼, 蒜蓉焗青口, 西蘭花牛肉粒'. 除蒜蓉牛油雞翼外, 其餘的食物都很快送上來, 但不知怎的全都只是和暖, 談不上熱燙, 除蒜蓉焗青口, 因始終用焗爐焗過. 特別是那個西蘭花牛肉粒, 我忘了它要多少錢, 但我看它只是用水煮熟西蘭花再將那些用甚麼不知名的燈色汁醬炒過的牛肉粒放在西蘭花上便算了, 送到來的時侯亦只是和暖, 我懷疑已煮好了很久.至於那個所謂火車頭, 亦是一般, 談不上好. 不知蔡瀾推介了它甚麼美食, 因大個'蔡瀾推介'的銅牌掛在當眼位置, 但我對它食物的評價只是一般. 或它給蔡瀾試吃又是另外的一些食物. 對我來說這裡唯一可取可能是價錢. 雖在尖沙咀但價錢仍算相宜.蒜蓉牛油雞翼是唯一比較像樣的食物, 有牛油味, 炸過的雞肉也不算死實, 相比其它算不錯. 但為何不用雞中翼呢? 易吃一點吧, 不要用手來吃那便不需用濕紙巾來清潔雙手, 又可環保, 一舉兩得, 不是更好嗎?

(非会员)
2008-10-13
由於聽聞尖沙咀開左間唔錯既越南餐廰,於是下午就去試下啦去到果度,果然好似傳聞(加上係食午飯時間) 咁幾多人。咁我地一行五個人(總共七位,但有兩位將於十分鐘內到),waiter就俾左個七人枱我地。點知坐低唔夠五分鐘,個waiter就同我地講由於有人等位,你地未黎既朋友要分開坐/冇位坐,就算果時我地同佢講就兩個同事0係樓下都冇得傾(仲要態度麻麻,好似唔至在你D生意)......(最後兩位同事由於冇位坐要自已去第二度搵食)。講完服務麻麻,講下野食。我地叫左越南生牛河同香芧牛肉飯,食落OK,但冇傳聞中咁突出,冇乜特別。如果俾我再選既話,咁既服務質素,0係香港真係應該淘汰,我同班同事一定唔會再去。
由於聽聞尖沙咀開左間唔錯既越南餐廰,於是下午就去試下啦

(最後兩位同事由於冇位坐要自已去第二度搵食)。

講完服務麻麻,講下野食。

2008-10-12 5 浏览
6/10(一) 1:45pm早上赴上環training,中午破浪到尖沙咀會合休假的組長,結伴到友人推介的"味居佳"午膳."Prime time"末段,無需等座,不過店子仍坐得滿滿的.點了午餐2客:生熟牛肉河$31,炸扎肉撈檬$32,加$7的春卷,加$6的滴漏咖啡及青檬蜜炸扎肉撈檬--炸扎肉肉地夠厚,口感具彈性,亦有適度的肉香;此外,檬粉幼滑爽口,佐食的魚露若鹹度添些,效果便佳.生熟牛肉河--呷一口湯色清澈的牛肉河,肉味輕清,毫無油脂;牛肉以生牛肉較為嫩口,兩者原味尚重.此刻,河粉頓成小配角...春卷--香口春卷一條切半,蘸魚露以新鮮生菜裹著吃,仍喫出蘿蔔絲及冬菇香,$7貨仔,不失禮!滴漏咖啡--於首次柯打時一併落單,溫度下降了的滴漏咖啡有點失色,幸好仍喝出咖啡的濃香.青檬蜜--不過不失之作.午飯時段,人流極多,服務不盡周到,但不至得到侍應的燶面.出品確到家,冀望服務素質可作改善!
6/10(一) 1:45pm

青檬蜜--不過不失之作.

對於從來未到過越南的我,本是沒資格討論何謂正宗的越南湯粉,但想深一層,吃這回事,也可以是很個人的,單是討論是否啱口味也可,味佳居的鮮牛肉湯粉,便是一碗很啱我口味的越南湯河。河粉端來時充滿一股牛肉濃湯的味道,湯底啡紅色,喝一口,有濃郁的牛香,十分足料,用筷子把生牛肉在熱湯中輕輕推動,灼至半生熟,再一口吃下,也十分滿足呢!這天還叫了春卷和牛尾煲(跟蒜蓉包),兩者也很滋味,特別是無辣不歡的我,咖哩配蒜蓉包,簡直一絕!唔,搵日要找一找資料,去做張越南簽證,嚐嚐正宗的越南菜呢!
唔,搵日要找一找資料,去做張越南簽證,嚐嚐正宗的越南菜呢!
2008-09-14
(13/9/08)終於有機會來喇,八點半和姊姊二人,剛剛不用等便有位。記憶中mark低要試生熟牛肉河、越南薄餅、春卷。雖然蔡瀾介紹過此店,不過我覺得牛肉河,相比起綄沙街的「火車頭」,還有一段距離。這裡的湯底,有點像淡味牛腩湯底,所以無乜越南粉feel,牛肉ok不韌不鞋,河粉較優勝,透明且口感煙韌。好快,薄餅、春卷撈檬、煎蟹餅都來到。各樣都熱力四射,好香脆!驚喜是,薄餅內夾了蟹肉,好食又特別。而春卷,略賺餡料不夠冶味。蟹餅味道有點像泰式蝦餅(混入o個隻的香料味)。我地覺得如果係蝦,會爽肉d。姊姊飲青檸蜜,我試飲左兩啖,係同茶記檸蜜完全兩回事~青檸果然有作為!時常聽說越南滴滴咖啡好飲,我也試試…..鴛鴦~等佢滴了一會,攪渾,好甘香呀!!!只是落奶多了少少,咖啡味香到不得了,怕了吸收太多咖啡因,忍痛只飲半杯。整體而言,食品質素ok,價錢合理,吃吃無防。
記憶中mark低要試生熟牛肉河、越南薄餅、春卷。
整體而言,食品質素ok,價錢合理,吃吃無防。
生熟牛肉河
越南薄餅、煎蟹餅
春卷撈檬
越南滴滴鴛鴦
生熟牛肉河
越南薄餅、煎蟹餅
春卷撈檬
越南滴滴鴛鴦
好明顯今次係因為蔡生既緣故去味佳居,既然佢本書同TVB都出過,應該都不俗!!!!味佳居係位於廣東道的樓上舖(糖朝附近),地方比較細,但尚算多人光顧。樓下都有人派傳單,所以大家可以格下價先去食。當然TST區來說,晚上是非常抵食啦~蔡生主打這裏的食物是,生熟牛肉湯河同春卷。友人建議何不選擇"火車頭"更佳呢,材料比較多(牛丸、牛栢葉、牛筋、生熟牛肉、一舊不名來歷的東西。但切記不喜歡莞茜的朋友,記得走青。)。於是叫了"火車頭"、春卷、蒜茸牛油雞翼同香茅豬扒撈檬。火車頭便是這個樣子春卷煩請大家用生菜包住黎食,喜歡芽菜的朋友可以再加入去一起食,又熱又脆,味道不俗。蒜茸牛油雞翼,非常可口,小弟吃了一小舊蒜茸,勁惹啖,小心....反而豬扒撈檬是十分普通,莫說是餐廳的推介好了。最後,本人十分喜歡吃東南亞的甜糕,奈何餐廳推介的拉耶糕也是遜色一點,味道十分淡,有點失望。*本人不蔡生的粉絲,但只喜歡四圍吃好東西而巳。*

火車頭便是這個樣子

*本人不蔡生的粉絲,但只喜歡四圍吃好東西而巳。*