2022-06-08
早幾篇帖文講到深水埗長沙灣好多新café ,其實西營盤都有好多特色小店今次呢間由店舖名到店內每一樣物品、裝飾、食物,都富有日本色彩🇯🇵「和光咖啡屋」開咗三個月左右,創辦人好鐘意日本,所以店內一燈一枱都有佢嘅故事,一入門口嘅和紙傘燈係從日本訂製,亦係京都傳統手藝之一舖頭用餐位置嘅膳食桌名為「箱膳」,創辦人本想一樣由日本訂製,但呢個款式喺日本都已經失傳咗,幸好佢哋最後搵到工匠為佢哋打造而箱膳係點用呢?大家可到佢哋社交平台再了解一下但今餐覺得自己都學到嘢,去咗半日小日本的感覺🎌🫖和光茶漬Set💰$98- 日式醬油燒飯團配三文魚碎- 玉子燒、日式涼拌豆腐- 每日新鮮水果先將熱茶倒入飯團中,沾上熱茶嘅飯團有清新味道,飯團好食,幾香醬油味水果呢日係蘋果,但切到雕花咁,用心製作🥪和光大阪燒枕💰$75其實係大阪燒三文治,呢款係我期待已久嘅食物,三文治係烘烤過,非常香脆,大阪燒多汁多椰菜,仲有煙肉、紅蘿蔔,成個味道好好,好夾🉐估唔到大阪燒可以同三文治二合為一,好有創意🥄提拉米蘇的選擇💰$65平時材料係用咖啡酒,呢到一改新意思,用自家製抹茶梅酒,另可選擇撒上抹茶粉或咖啡粉口感軟身,無咖啡酒嘅濃味,取而代之
而箱膳係點用呢?大家可到佢哋社交平台再了解一下
但今餐覺得自己都學到嘢,去咗半日小日本的感覺🎌
🫖和光茶漬Set💰$98
- 日式醬油燒飯團配三文魚碎
- 玉子燒、日式涼拌豆腐
- 每日新鮮水果
水果呢日係蘋果,但切到雕花咁,用心製作
🥪和光大阪燒枕💰$75
估唔到大阪燒可以同三文治二合為一,好有創意
🥄提拉米蘇的選擇💰$65
口感軟身,無咖啡酒嘅濃味,取而代之係抹茶梅酒清香,幾欣賞呢個做法
🍑桃茶悅💰$78
其實係白桃乳酪伯爵茶蛋糕,好香桃味茶味,清香味道唔會太甜,底部係蛋糕,中層係白桃乳酪慕絲,上層係桃味啫喱+白桃,整體幾夾幾特別,層次豐富,仲有金箔裝飾添🉐
🍷和光火龍果果汁💰$55
呢到嘅signature,顏色靚又好飲,天然健康🉐
🍵Matcha Latte💰$65
用1000目純抹茶沖泡,茶味香濃