好耐冇得去日本旅行見最近西營盤開左間日系𝚌𝚊𝚏𝚎就約埋朋友去當係體驗下旅行既感覺就當去左日本旅行一趟~𝚌𝚊𝚏𝚎以輕食、蛋糕為主環境寬敞寧靜,播埋𝚍日本比較傳統既音樂好有禪風既感覺🥰店主都好好人,見我地網上支付出問題叫我地吾好急坐低慢慢搞等我地😂🍰水果軟枕三文治$𝟽𝟶用上每日水果加忌廉麵包咬落好鬆軟🥰忌廉好輕盈食落吾會膩入面夾左士多啤梨、蜜柑同提子一份兩大舊都幾飽肚🙈可以同朋友開心𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎🍵𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟻𝟻好香茶香同埋好濃🤩飲落有小小茶渣,真係有𝚍似返以前係日本飲既傳統焙茶✨好推薦鍾意焙茶既朋友一定要試下✨☕️𝚏𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎$𝟺𝟸飲落味道濃郁🥰有小小堅果同小麥香味拉花都幾靚✨
好耐冇得去日本旅行
見最近西營盤開左間日系𝚌𝚊𝚏𝚎
就約埋朋友去當係體驗下旅行既感覺
就當去左日本旅行一趟~
𝚌𝚊𝚏𝚎以輕食、蛋糕為主

🍰水果軟枕三文治$𝟽𝟶
用上每日水果加忌廉
麵包咬落好鬆軟🥰忌廉好輕盈食落吾會膩
入面夾左士多啤梨、蜜柑同提子
一份兩大舊都幾飽肚🙈可以同朋友開心𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎

🍵𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟻𝟻
好香茶香同埋好濃🤩
飲落有小小茶渣,真係有𝚍似返以前係日本飲既傳統焙茶✨好推薦
鍾意焙茶既朋友一定要試下✨

🍵𝚑𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎
️𝚏𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎
  • 🍰水果軟枕三文治$𝟽𝟶
2022-04-18 64 浏览
西營盤一帶開咗好多咖啡店 競爭激烈要殺出一條血路當然要有自己嘅特色呢間就主打日系風格 坐得好舒服~ 水果枕其實凍嘅三文治真係好難整得好食🍞個包。要係鬆軟唔乾。🍓個餡。要新鮮無雪味。仲要唔可以整濕個包。📸個樣。仲要令令打咭。呢個就各方面都做得唔錯啦~食得出係靚忌廉 甜度啱啱好 兩個人share perfect🥰成件事唔會好漏 水果亦都好甜 配返杯matcha latte 🍵真係有一刻覺得自己係日本🇯🇵🥹
西營盤一帶開咗好多咖啡店 競爭激烈
要殺出一條血路當然要有自己嘅特色

呢間就主打日系風格 坐得好舒服~

水果枕

其實凍嘅三文治真係好難整得好食

🍞個包。要係鬆軟唔乾。
🍓個餡。要新鮮無雪味。仲要唔可以整濕個包。
📸個樣。仲要令令打咭。

呢個就各方面都做得唔錯啦~

真係有一刻覺得自己係日本🇯🇵🥹
2022-04-15 67 浏览
西環和式咖啡店很喜歡這種咖啡☕️十分舒服和balanced。玉子燒好好味😋,下午來吃個午飯都好舒服😌店員服務態度十分誠懇☺️☺️環境優靜,喜歡這種芬圍。會回來再試其他飲品及食品。👍🏻
西環和式咖啡店

很喜歡這種咖啡☕️十分舒服和balanced。
環境優靜,喜歡這種芬圍。會回來再試其他飲品及食品。👍🏻
2022-04-06 115 浏览
呢一間餐廳嘅裝修環境真係好豐富,我自己好鍾意食呢一度嘅和光蜜柑蛋捲!蛋捲嘅味道真係好香,而且入口嘅時候係好香嘅蜜柑味道!仲要係非常之鬆軟,加埋少少cream一齊食真係好滋味好過癮!
位於西營盤小巷中清幽的小店,除了有幾款日系甜點之外,還會有4款日式輕食如玉子燒、餃子🥟等等。不過拿鐵暫時就只有抹茶拿鐵,相反日本茶就有3款,比較特別的就是有蜜柑焙茶!.① 蜜柑焙茶 ($60)// 第一泡的焙茶香會比較特出,入口很舒服的日式焙茶香味道清新,蜜柑會在末端淡淡散發出,兩股味道並列,不會有一股香特別搶✨泡久後會把焙茶的茶澀泡出。沖到第二、三泡的時候焙茶香就會偏淡,相反蜜柑甜就會主導。私心很喜歡茶壺美美噠💛//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 和光蜜柑蛋卷 ($72)// 新年限定的蜜柑蛋卷好好拍喔🍊♥︎蛋卷幾乎用上了大半個蜜柑好多料!忌廉正常不算輕盈又不會太實,而卷蛋體沒有很厚,只是輕輕裹著內餡,但是蛋香還蠻濃的。整體味道還好,不算很有特色,勝在造型精緻🗿//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑.🎏和光咖啡屋 (西環)西環忠正街8號藝里坊地下1號舖🍮#aiii_foodie #aiiifoodie_saiyingpun #aiiifoodie_西營盤

① 蜜柑焙茶 ($60)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
蜜柑焙茶

② 和光蜜柑蛋卷 ($72)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌗🌑
和光蜜柑蛋卷

🎏和光咖啡屋 (西環)
西環忠正街8號藝里坊地下1號舖

🍮#aiii_foodie
蜜柑焙茶
2022-03-04 305 浏览
📍位於西營盤藝裡坊文青區一帶🙌🏻 附近有唔少環境雅緻小cafe今個月新店以和光咖啡店⛩️最令人眼前一亮和風裝修配上襌系風格 簡單圖紋+水泥配色 有種遠離煩囂嘅感覺🌀 Fruit Pillow 水果枕餐單選擇不算多 但呢個水果三文治幾乎每枱都會出現三文治外觀吸引 有齊有士多啤梨🍓香印提子及蜜柑🍊厚厚的whipped cream 配上新鮮水果 口感出奇地輕盈!可惜美中不足嘅係 麵包略為乾硬😥 不夠鬆軟稍為影響咗水果三文治嘅口感🌀 Tamagoyaki 三色玉子燒 三款配料為 蟹籽沙律/木魚絲/芝士 甜蛋玉子燒發揮正常 味道以蟹子沙律醬最為突出🌀 焙茶拿鐵 & Latte用深焙焙茶粉沖泡 炭焙味濃而不澀 值得一試Latte 反而較為遜色 咖啡味不算濃郁 但入口順滑店員態度親切很加分 座位有限 大門外亦設兩張長木櫈供客人雅坐
📍

甜蛋玉子燒發揮正常 味道以蟹子沙律醬最為突出

🌀 焙茶拿鐵 & Latte
用深焙焙茶粉沖泡 炭焙味濃而不澀 值得一試
Latte 反而較為遜色 咖啡味不算濃郁 但入口順滑

Fruit Pillow
Fruit Pillow
2022-02-23 308 浏览
位於不籽是咖啡旁邊兩個鋪位充滿簡約禪風 名為和光咖啡屋 ~店面都用上木系桌椅 簡潔白色牆身富有感覺的石春盆景 配上舒適的禪風寧靜 ʙɢᴍ心境立馬有平靜的感覺 : )(喔對了 體溫機都講日文的哈哈)餐牌有中英日文對照加上超可愛的食物插畫 •͈˽•͈食物方面有三文治 小食 甜品等等的輕食供應𓋪 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘪𝘭𝘭𝘰𝘸𝘴𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦三文治類有兩款 一款是大阪燒味三文治另一款則是比較類近甜點的水果枕 ~水果枕裡的水果每天不一樣那天我的有草莓 桃 橙跟奇異果 (都是我愛的 ❤加上滿滿的 ᴄʀᴇᴀᴍ 甜甜又帶一點清新還附上一個小沙律 很開胃不過醬汁吃到後面略鹹了一點呢咖啡拉花很耐看 味道也很不錯易入口順滑的味道而且冬天放久了還是溫溫的!期待走上軌道之後會有更多主食選擇呢!
位於不籽是咖啡旁邊兩個鋪位
充滿簡約禪風 名為和光咖啡屋 ~
店面都用上木系桌椅 簡潔白色牆身
富有感覺的石春盆景 配上舒適的禪風寧靜 ʙɢᴍ
心境立馬有平靜的感覺 : )
(喔對了 體溫機都講日文的哈哈)
餐牌有中英日文對照
加上超可愛的食物插畫 •͈˽•͈
食物方面有三文治 小食 甜品等等的輕食供應
𓋪 𝘍𝘳𝘶𝘪𝘵 𝘗𝘪𝘭𝘭𝘰𝘸𝘴
𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
三文治類有兩款 一款是大阪燒味三文治
另一款則是比較類近甜點的水果枕 ~
水果枕裡的水果每天不一樣
那天我的有草莓 桃 橙跟奇異果 (都是我愛的 ❤
加上滿滿的 ᴄʀᴇᴀᴍ 甜甜又帶一點清新
還附上一個小沙律 很開胃
不過醬汁吃到後面略鹹了一點呢
咖啡拉花很耐看 味道也很不錯
易入口順滑的味道
而且冬天放久了還是溫溫的!

期待走上軌道之後會有更多主食選擇呢!
2022-01-29
$100 (早餐)
#pb食在西環西營盤新開日式禪系咖啡店☕New Coffee Shop Alert 🚨✨近期大熱咖啡店之一❤️ 我同大家一樣都係衝住蜜柑蛋卷、水果枕而去🤪 店內環境好日系 播住充滿禪意嘅音樂 真係幾舒服😍 店內座位唔多 只有6張枱左右🥰 可惜嘅係當日因為溝通問題 蜜柑蛋卷暫時未有貨 所以今次試唔到😢.食物選擇唔多 除左水果枕 仲有幾款鹹嘅小食 價錢$32-$58不等😋 另外仲有幾款Pastries 價錢$30-$35不等👍🏻 最主打嘅蜜柑蛋卷 $72、水果枕 $68🤪🔹三式玉子燒🥚三款唔同toppings嘅玉子燒 芝士、蟹籽沙律、木魚絲😋 味道一般 正常發揮啦🤪 $45感覺唔太抵食😐🔹水果枕 🥪黎到個個必叫嘅一款 打卡真係幾靚❤️ 個包食落唔算鬆軟😐 不過一定要讚中間個cream 好滑好滑好滑😋 連我唔中意食cream都覺得好正👍🏻 另外佢水果都幾足料 有青提子、士多啤梨、蜜柑、桃等等 全部都幾清新幾甜😋 連埋cream食的確唔錯🥰🔹Lemon Moist Cake🥧當日失手嘅一款甜品😐 唔知係咪來貨嘅問題 個cake食落超硬😢 店主已經同我地換左一次 但係都係好硬 最終店主退番錢俾我地
#pb食在西環
西營盤新開日式禪系咖啡店☕
New Coffee Shop Alert 🚨✨

🔹三式玉子燒🥚

🔹水果枕 🥪

🔹Lemon Moist Cake🥧
當日失手嘅一款甜品😐 唔知係咪來貨嘅問題 個cake食落超硬😢 店主已經同我地換左一次 但係都係好硬 最終店主退番錢俾我地☹️

🔹蜜柑焙茶🍊
推介❤️ 新年限定款式🥰 頗驚喜嘅飲品😍 不過要浸一段時間先出味🤪 飲落先有濃濃嘅茶香 再有淡淡嘅蜜柑果香😍

🔹Matcha Latte🍵
靚靚天鵝拉花💚 佢用1000目 純抹茶沖泡 不過飲落一般😐 口感夠滑 但係茶味、奶茶好分開嘅感覺😢 就好似先飲左一啖抹茶 再飲左一啖奶嘅感覺☹️

整體✨ 店內環境好日系 我地早左少少去可以周圍打卡🥰 食物、飲品質素都係以打卡為主 質素一般 定價都比較進取😐 去過一次就好🤪

和光咖啡屋
西環忠正街8號藝里坊地下1號舖
  • 水果枕
2022-02-16 243 浏览
“水果枕”($70)“和光姬”($82)“抹茶拿鐵”($60)最近西環開咗幾間新cafe除咗in the moment最吸引到我就係呢間和光咖啡屋好好彩地2間都離我屋企好近😛趁住唔駛返公司早早地去食個早餐😆其實真係好鍾意食水果三文治呢道有就當然要叫返一份😚水果枕size比想像中大份🥰入面夾住滿滿嘅cream,但一啲都唔膩😋水果有青提,士多啤梨🍓,橙🍊最正係除咗面頭,其實cream入面都有水果😍另外cafe最近推出咗期間限定嘅和光姬用上日本淡雪士多啤梨配上雪白蛋卷💕入面係忌廉同士多啤梨果肉粒卷蛋夠濕潤鬆軟,加埋香甜士多啤梨好幸福呀☺️飲品方面叫咗杯熱嘅matcha latte🍵抹茶味道夠哂濃郁☺️如果拉花再靚啲就更好啦🥰
“水果枕”($70)
“和光姬”($82)
“抹茶拿鐵”($60)

最近西環開咗幾間新cafe
除咗in the moment
最吸引到我就係呢間和光咖啡屋
好好彩地2間都離我屋企好近😛
趁住唔駛返公司早早地去食個早餐😆
其實真係好鍾意食水果三文治
呢道有就當然要叫返一份😚
水果枕size比想像中大份🥰
入面夾住滿滿嘅cream,但一啲都唔膩😋
水果有青提,士多啤梨🍓,橙🍊
最正係除咗面頭,其實cream入面都有水果😍
另外cafe最近推出咗期間限定嘅和光姬
用上日本淡雪士多啤梨配上雪白蛋卷💕
入面係忌廉同士多啤梨果肉粒
卷蛋夠濕潤鬆軟,加埋香甜士多啤梨好幸福呀☺️
飲品方面叫咗杯熱嘅matcha latte🍵
抹茶味道夠哂濃郁☺️
如果拉花再靚啲就更好啦🥰
📍𝑊𝐴𝐾𝑂 和光咖啡屋・ sᴀɪ ʏɪɴɢ ᴘᴜɴ🇭🇰 🅒🅐🅕🅔 🅗🅞🅟🅟🅘🅝🅖//🧧新年唯一比較有過節氣氛應該就是來了這間還在試業中的咖啡店🎏店內裝修風格走簡約日式禪系 🎎餐牌上面的選擇都展現出滿滿的和風 🇯🇵// 🥪 水果枕 $𝟞𝟠喺京都第一次食水果三文治 驚為天人所以見到有水果三文治 立即落單是小店每日新鮮水果配忌廉忌廉部份處理得幾好 但麵包外面有點乾🍊 和光蜜柑蛋卷 $𝟟𝟚 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )原個日本蜜柑衷上忌廉的蛋卷喺好多其他店都有食過 出品係最好 👍🏼蛋糕濕潤 蜜柑清甜 但份量相對細小 價錢略顯進取🧃和光蜜柑果汁 $𝟝𝟝 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )由蜜柑 青蘋果 蘋果 枸杞 製成的冷壓果汁唔飲落似蘋果汁較多🫖 蜜柑焙茶 $𝟞𝟘 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )反而蜜柑焙茶 倒出來已聞到蜜柑香氣 完全大愛 仲問店主有無茶包售賣 🤣//Btw, 到我出呢個post嘅時候應該已經出咗新嘅產品啦 😂😂
📍𝑊𝐴𝐾𝑂 和光咖啡屋・ sᴀɪ ʏɪɴɢ ᴘᴜɴ

喺京都第一次食水果三文治 驚為天人
所以見到有水果三文治 立即落單
是小店每日新鮮水果配忌廉
忌廉部份處理得幾好 但麵包外面有點乾

🍊 和光蜜柑蛋卷 $𝟟𝟚 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )

原個日本蜜柑衷上忌廉的蛋卷
喺好多其他店都有食過
出品係最好 👍🏼蛋糕濕潤 蜜柑清甜
但份量相對細小 價錢略顯進取

🧃和光蜜柑果汁 $𝟝𝟝 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )
由蜜柑 青蘋果 蘋果 枸杞 製成的冷壓果汁
唔飲落似蘋果汁較多

🫖 蜜柑焙茶 $𝟞𝟘 (ℂℕ𝕐 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝 )

反而蜜柑焙茶
倒出來已聞到蜜柑香氣
完全大愛 仲問店主有無茶包售賣 🤣

Btw, 到我出呢個post嘅時候
應該已經出咗新嘅產品啦 😂😂
2022-02-10 194 浏览
年初二打算早起去咖啡店睇書襯年假想睇完之前買的2本書比預定時間遲咗起身所以9秒9飛奔出門來到時間尚早只有1枱人客揀了個靠窗角落位坐下❤Americano和式杯子裝著很漂亮,咖啡很香濃,口感上偏nutty,早上喝一杯很醒神。❤Wako's mandarin roll cake喺水果三文治同蜜柑卷之間爭扎,最後覺得不太肚餓就選了後者,賣相很打咭able,蛋糕體很鬆軟,個cream超好味,蜜柑有一整個,不酸但也不算勁甜,但多汁。坐了約2小時,把書看完差不多一半,眼看近中午時段人開始多,於是撒退了。忠正街近年因為近西營盤站奇靈里出口,舊樓都收購再起新盤了,連帶附近都活化,多了時代氣息,家中兩老如果來到,應該完全認唔到,覺得面目全非吧
年初二

揀了個靠窗角落位坐下

❤Americano

❤Wako's mandarin roll cake

2022-02-02
裝修風格以石頭🪨和紙及水泥設計,感覺好禪,舒服寧靜,令人放鬆可以好好享受咖啡同茶☕️打卡超級靚,影左好多張相😂店內所擺放既係日本櫻花🌸無諗過可以響香港見到日本櫻花店主好有善有禮貌同耐心👍🏻👍🏻👍🏻因為第一次去,想知道多d menu 上既食物同飲品,問左好多問題,服務態度非常好,超耐心介紹比我地,希望佢地以後都可以keep到呢個服務態度👍🏻👍🏻勁好彩地有原個蜜柑卷叫😳原來岩岩番貨🥰太好啦!佢哋成日好快就賣晒🥲真係要撞彩😂蛋卷好鬆軟Cream好細膩唔甜,真係原個日本蜜柑好重本🤣因為係期間限定,同埋成日賣曬,所以再外賣左2件番屋企人另外我係衝住水果pillows 而來🤣佢個cream原來係店主每日自己打,一樣唔會太甜,又係日本生果😋😋😋一食就知🥰好好味,然後好掛住日本🥲幾時有得飛飲品叫左蜜柑茶,聞落有淡淡既蜜柑香味,食住甜品飲熱茶一流👍🏻不過要細味先飲到蜜柑味道,男朋友完全飲唔岀美中不足係座位好少,加上我星期六去,我見岀面有人排隊,所以都係chill 左陣就走,廢事霸住張枱咁耐😂不過我會再去,下次試飲咖啡同埋店主另一款推介既大板燒三文治🥪期待

Fruit  Pillows
蜜柑卷
蜜柑茶
Fruit  Pillows
蜜柑卷
蜜柑茶
2022-02-04 173 浏览
係Openrice見依間新開日式咖啡廳諗住試下,叫左件柑橘捲蛋,黎到時賣相很一般,捲蛋無乜蛋味,柑橘亦好普通,件捲蛋輕輕一撩就散得好勁,味道單一無層次,猶如便利店既質素。整體未至於好難食但質素絕對不值72蚊價錢。72蚊我相信係其他地方可以食到一個好唔錯既下午茶。不過室內環境唔錯,休息坐下係幾好的,唔知其他野食同咖啡質素如何,可能我唔好彩唔應該叫果個捲蛋,試過依次咁失望應該唔會再食第2次,blacklist了。

2022-01-31 190 浏览
西營盤Art Lane又有新咖啡店進駐已是同一小社區內的第四間!和光咖啡屋從店舖設計到餐點都充滿日本風味 Fruit pillow水果三文治&蜜柑Roll cake是每枱必點的水果三文治包含了士多啤梨/蜜桃/奇異果大部分水果都很新鮮但中間的whipped cream都太甜了而且水果三文治的麵包都不夠濕潤令口感扣了一點分蜜柑捲蛋份量十足 使用的日本蜜柑清甜多汁 非常適合配茶享用飲品方面 非常推薦新年限定的mandarin hojicha清香之餘帶有淡淡蜜柑甜味 解膩一流
西營盤Art Lane又有新咖啡店進駐
已是同一小社區內的第四間!
和光咖啡屋從店舖設計到餐點
都充滿日本風味