2008-05-05 11 浏览
平時隔個禮拜都會去太子分店一次半次,下午茶一碟三件真的很抵食, 比起板前or峰,一直都覺得和花亭最好食~今天又去了, 而且今日無乜人, 一入去就可以坐卡位,相當清靜~叫左三碟三文魚一碟章紅魚一碟 魚立 魚 一碟帆立貝 一碟三文魚子軍艦水準依然很好,這裡的三文魚壽司好像特別好味,食極都唔厭~ 女朋友也很喜歡吃~今後繼續支持~兩條友一百三十埋單,抵!
平時隔個禮拜都會去太子分店一次半次,
下午茶一碟三件真的很抵食,
比起板前or峰,一直都覺得和花亭最好食~
今天又去了, 而且今日無乜人, 一入去就可以坐卡位,
相當清靜~
叫左三碟三文魚一碟章紅魚一碟 魚立 魚
一碟帆立貝 一碟三文魚子軍艦

水準依然很好,這裡的三文魚壽司好像特別好味,
食極都唔厭~
女朋友也很喜歡吃~
今後繼續支持~

兩條友一百三十埋單,抵!
大量三文魚加 魚立 魚
$50-70
大量三文魚加 魚立 魚
2008-05-02 2 浏览
自從我食過1次後就迷上左啦...以前排板前排個半鐘都唔知為乜...依家係加左價.但我都依然會去食.因為佢地d壽司實在太好味.我可以1個人食3碟三文魚腩.非常肥美鮮甜.出名既玉子都十分美味.食板前既話.兩個人起碼食3百幾4百蚊先飽.但依度兩個人食.2百幾已經非常滿足.真係好值得1試.而且就算要排隊.最多都只係需要半個鐘.條氣都順d!
自從我食過1次後就迷上左啦...
以前排板前排個半鐘都唔知為乜...

依家係加左價.
但我都依然會去食.
因為佢地d壽司實在太好味.
我可以1個人食3碟三文魚腩.非常肥美鮮甜.
出名既玉子都十分美味.
食板前既話.兩個人起碼食3百幾4百蚊先飽.
但依度兩個人食.2百幾已經非常滿足.
真係好值得1試.
而且就算要排隊.最多都只係需要半個鐘.
條氣都順d!
  • 三文魚腩壽司
2008-04-29 12 浏览
鍾意食和花亭o既原因係因為鍾意佢幾多款式同埋幾新鮮唔似得去元氣或者元祿,食黎食去都係幾款每一次去到,有幾款壽司我都必定要食帶子、蟹肉蟹膏、燒牛肉、安康魚肝除左壽司唔錯之外,佢有d 熟食同小食都係幾好食例如溫泉蛋烏冬同埋炸魷魚餅都係我o既favorite和花亭唔算係最好食o既壽司不過的確係元氣元祿以外o既一個好選擇o里度有d 相http://eat-together.blogspot.com/2008/04/nagoyaka-tei.html
鍾意食和花亭o既原因
係因為鍾意佢幾多款式同埋幾新鮮
唔似得去元氣或者元祿,食黎食去都係幾款
每一次去到,有幾款壽司我都必定要食
帶子、蟹肉蟹膏、燒牛肉、安康魚肝
除左壽司唔錯之外,佢有d 熟食同小食都係幾好食
例如溫泉蛋烏冬同埋炸魷魚餅都係我o既favorite

和花亭唔算係最好食o既壽司
不過的確係元氣元祿以外o既一個好選擇

o里度有d 相
2008-04-11 12 浏览
之前同事跟我說在APM的和花亭很難食,我跟她說在太子的分店味道很不錯啊,在此駒使之下,我們一行美食團在晚上到這裡用膳。現在要是坐在卡位,四人會限時一個半小時,二人的只話就只有一小時,而時間是從入座開始計算,如果還有朋友沒來的話便最好等齊所有人才進去會較好。入座後急不及待點食物,當我看到季節推介內其中一道菜,直覺上覺得應該會不錯,也就沒多考慮便點了。壽司方面,味道都沒有怎樣的退步,不過好像已經加了價一點點。而我跟女友還是很喜愛這裡的芥辣八爪魚壽司和玉子壽司,一個味道清而鮮甜,另一個則有引人的蛋香味。我們還有點了清酒、炸雞軟骨和一口豆腐。等了一會後,那個直覺會好吃的食物到了,名字叫: 鰹魚刺身沙律一片片的鰹魚整齊地放著,在上面沾了帶酸的醬油和一片略烤的蒜片。鰹魚味道是比較濃烈的,不過加上了帶酸的醬油後,令到味道濃而清新開胃。蒜片經略烤後散發著陣陣香味,這道菜只差在色便達到了色香味美的地步了,值得大家一試。炸雞軟骨隨後便來了,不像一般的軟骨那麼大,一小塊的頗易入口,也因為炸的關係,佐酒一流~ ^^如果大家要來又不想等位,在星期一至五下午六時半前到來就可以了。至於周末,我想只有下午茶時份才不用

如果大家要來又不想等位,在星期一至五下午六時半前到來就可以了。至於周末,我想只有下午茶時份才不用等吧~
值得一試的鰹魚刺身沙律
可口的雞軟骨
肥美的鰻魚卷卷
2008-04-04 3 浏览
三文魚壽司:三文魚好厚,不像元氣似張紙。三文魚好鮮甜,加上對口味的鼓油和芥末,100分,我一次可以自己食9件。天婦羅蝦壽司,蝦又大隻又新鮮炸起,熱辣辣,加上少少沙律醬,又係100分。因為這兩款壽司,令我放棄了元氣。
三文魚壽司:三文魚好厚,不像元氣似張紙。

因為這兩款壽司,令我放棄了元氣。
2008-03-28 5 浏览
下午茶時間係一碟有三件壽司,但沒有了,又加價了,所以吸引力大減,不過食品質素還是不錯的
2008-03-28
今日都係打算派兩個笑面,第一個俾左domon,第二個想俾佢!因為個玉子壽司真係好好食,唔會太甜,講明自家製,果然係特別既味道,旦軟熟,唔會太甜,其實我好鍾意食日本式煎旦壽司,但係喺香港食過好多間都無一間似樣,有d就太甜!不過佢地個玉子其實同我喺日本食到既都仲有一d距離,但係都唔錯了!其他壽司例如三文魚,吞拿魚都幾新鮮,唔錯啦!

(非会员)
2008-03-26
我果日同我男朋友黎食野,sushi係好好味,但係我見到一個師傅同一個long 頭髮既女師傳係度打情罵俏!!!一邊玩一邊整sushi,真係好唔pro!!!!!!!
一邊玩一邊整sushi,真係好唔pro!!!!!!!
2008-03-20 3 浏览
一直想試下燒牛肉壽司($22),昨天終於去試左,果然好好味,面頭D汁好香另外ORDER左汁煮蠔壽司($28),仲有炸雞拉麵($24),總括黎講,D野都好好味, 而且坐得舒服
一直想試下燒牛肉壽司($22),昨天終於去試左,
果然好好味,面頭D汁好香

總括黎講,D野都好好味, 而且坐得舒服
(非会员)
2008-03-17 1 浏览
我之前都有去開呢間食,但隔左一段時間無去,上星期五去的時候發現佢d野貴左,碟碟都貴左,仲要貴過板前,蜂。都算la~~而家通貨膨脹ma~~點知我叫左三文魚,燒牛肉壽司,嘩!!!三文魚薄都透光,燒牛肉仲衰,佢的面積跟本大唔過d飯,真係好似迷理版甘....嘩甘就收左我22蚊,真係好過去搶!加左價,但d食物質素無保證之餘,仲要縮水成甘,真係覺得好失望。人地板前都加左價la~~又唔見人地係甘。其他野都無以前甘好食,無甘新鮮,好失望.....
其他野都無以前甘好食,無甘新鮮,好失望.....
2008-02-23 28 浏览
題外話~ 我們本身是旺角分店的粉絲!!光顧過好多次~ MEMBER CARD 都儲了$6000~換過$600 COUPON^^23/2 TEA TIME!我本身不吃生的!! 但這裡熟的比較多選擇!! 我跟媽媽5點到達~ 我們叫了8碟! 有7碟係特價有3件2碟昆布鯖魚壽司--我本身不吃生的,都食這個, 因為"葉"得不像生, 似熟了的魚肉;1碟芝士魚子軍艦壽司--沒甚麼特別, 跟其他地方一樣;1碟大蝦天富羅壽司--必食!!! 炸得很香脆! 又大隻;1碟燒帶子壽司---麻麻地!! 過熟~ 有點"UN";1碟海膽游魚壽司---媽媽說OK;1碟燒牛肉壽司---我要燒全熟~ 但係都好好味;1碟鰻魚芝士卷---食完會好滿足! 因為有成粒芝士!
題外話~ 我們本身是旺角分店的粉絲!!

23/2 TEA TIME!
我本身不吃生的!! 但這裡熟的比較多選擇!!
我跟媽媽5點到達~ [TEA TIME 3:00-5:50]
我們叫了8碟! 有7碟係特價有3件

2碟昆布鯖魚壽司[6件]--我本身不吃生的,都食這個, 因為"葉"得不像生, 似熟了的魚肉;
1碟芝士魚子軍艦壽司[3件]--沒甚麼特別, 跟其他地方一樣;
1碟大蝦天富羅壽司[3件]--必食!!! 炸得很香脆! 又大隻;
1碟燒帶子壽司[3件]---麻麻地!! 過熟~ 有點"UN";
1碟海膽游魚壽司[3件]---媽媽說OK;
1碟燒牛肉壽司[3件]---我要燒全熟~ 但係都好好味;
1碟鰻魚芝士卷[2件]---食完會好滿足! 因為有成粒芝士!

2008-02-13 2 浏览
4天後又來這裡吃下午茶。因1小時前已在歷史博物館的小食店吃了一大個豬扒包和薯條,其實沒什麼胃口,所以只吃了:燒牛肉壽司的燒牛肉是全熟的,我可以好放心地吃,醬汁濃厚,味道濃郁,加上暖暖地,好味到不得了;天婦羅蝦壽司和熟帶子壽司吃過N次;下午茶之一的吉列豬扒蟹子沙律,吉列豬扒比較細件而且幾油膩,之後就是一大堆蟹子加上蟹柳絲﹑青瓜絲及粟米,材料都新鮮。說真的出品就算是怎樣好吃,幾天內吃兩次也會覺得厭啊。>.<

說真的出品就算是怎樣好吃,幾天內吃兩次也會覺得厭啊。>.<
2008-02-10 5 浏览
三點鐘在奧海城洗完牙,就過來這裡吃下午茶。吃了炸蝦天婦羅壽司(正到爆)﹑玉子壽司(暖粒粒好好味啊)等。我好肚餓,再吃了一個牛肉湯烏冬(下午茶),牛肉和烏冬的質素很普通,勝在夠大碗~
估不到在兩星期後,可以來這裡吃下午茶啊~一早和朋友夾好時間,所以差不多三點半才到,人潮去了,等了2分鐘就有位^^朋友吃了三文魚壽司﹑蟹子壽司,而天婦羅蝦壽司﹑熟帶子壽司就share吃,最後要了一個海鮮大盤拉麵下午茶餐。天婦羅蝦壽司依舊又大件又好味;熟帶子壽司上淋了點點甜醬汁,帶子也是好大隻,整體上不錯;點海鮮大盤拉麵前,問侍應是湯還是炒的﹖他說兩者也不是,我們也打哂問號...來到後才明白,原來像中式的乜乜炒麵,即是炸麵餅面頭再淋上獻汁,估不到日式也有此麵款呢(哈哈)。材料有青口仔﹑蝦仔﹑魷魚粒及大量炒雜菜,不錯啊,不過吃炸拉麵還是頭一次,但吃了不夠一半已經吃到牙較軟...(哈哈),與其說是海鮮炒麵,其實可以說是海鮮半湯拉麵呢。

約了朋友在太子等,自自然然就想起了'厚厚玉子',既然午飯也未吃,順利成章就來這裡碰碰運氣~還未坐暖椅子就先ORDER一碟玉子壽司,好開心今日能夠吃到它呢。可惜今日的出品不是以往吃過的熱辣辣,凍了的玉子口感始終差一點;不過味道依然好,而且又多汁。然後要了天婦羅蝦壽司,超大隻蝦,不是靠炸漿充大的啊;追加熟蝦壽司,也是大大隻(吃後才知道其實是半熟蝦壽司...)。這裡的壽司飯比較細件,味道也不錯。朋友要了三文魚魚子飯﹑魷魚壽司等。埋單的時候才開始他們的下午茶,優惠壽司款式多了很多,和朋友約定下次要等到下午茶時段才好來呢﹗:bbb