2018-11-19 93 浏览
今日提早收工,相約兩位同事喺公司附近商場食晚飯,商場入面有好多不同美食,最後我地決定去咪走雞叫餸食飯。店舖內環境地方很大,坐得很舒服,方便傾計。套餐好抵食,仲全日免收+1👍🏻呢碟咪走雞賣相見到已經好吸引,雞肉鮮嫩吸入特別秘制濃湯🍲超入味枝竹豆腐斑腩煲,斑腩經炸過好香口,外皮脆卜卜,枝竹豆腐吸入醬汁,好入味配飯一流😋😋😋椒鹽豬扒同樣入口香脆而不油膩,咬開時好多汁,加上椒鹽亦都好惹味👍🏻西蘭花炒青衣球,魚肉炒得啱啱好,唔會炒得太老,份量都唔算少👍🏻👍🏻👍🏻
店舖內環境地方很大,坐得很舒服,方便傾計。
套餐好抵食,仲全日免收+1👍🏻
2018-11-18 73 浏览
今日難得不用返工,就叫媽咪吾好買餸落街食飯,我地一家一行五人就落左米走雞食晚飯。呢間餐廳巳經食過兩至三次,食物質素加服務態度都好好。黎得呢度當然要點佢地招牌去骨咪走雞,見到四人套餐都好多野食,就選擇佢啦!招牌咪走雞-服務員捧來時候仲滾住,熱辣辣的,雞肉食落肉質鮮嫩,好滑,湯底鮮美😋😋😋馳名粉絲蝦球煲-鮮蝦大大隻,爽口彈牙,粉絲吸入醬汁可惹味。西蘭花炒青衣球-魚塊炸過再炒西蘭花好香,魚肉質新鮮。椒鹽焗豬扒-平時食開都係炸,好少係炸完再焗,無咁多油,又好入味,配白飯一流👍👍👍最後食埋個木槺布甸做甜品,簡直滿足👍👍👍
呢間餐廳巳經食過兩至三次,食物質素加服務態度都好好。
馳名粉絲蝦球煲-鮮蝦大大隻,爽口彈牙,粉絲吸入醬汁可惹味。
西蘭花炒青衣球-魚塊炸過再炒西蘭花好香,魚肉質新鮮。
最後食埋個木槺布甸做甜品,簡直滿足👍👍👍
2018-11-12 79 浏览
放工兩口子返屋企唔想煮飯,諗住就係附近搵下三餸一湯食,行下行下結果就黎到KCC 呢度例湯夠哂足料,飲落去完全無味精,一啲都唔kok喉,好有屋企味主角當然係招牌菜咪走雞有陣陣既黃薑粉味雞肉夠既滑,入哂味黃金脆魚塊一定要襯熱食,外皮香脆,被一層濃濃既咸蛋包住,熱辣辣既魚塊再加咸蛋既香味越食越想追住黎食正!!!鐵板青芥秋葵牛柳粒好有牛肉味,佢個汁帶出秋葵味脆口又有牛味!配搭一絕樣樣都好吸引食完重有個綠茶紅豆布丁好滿足呀!

主角當然係招牌菜咪走雞
有陣陣既黃薑粉味
雞肉夠既滑,入哂味

黃金脆魚塊
越食越想追住黎食
正!!!
鐵板青芥秋葵牛柳粒
好有牛肉味,佢個汁帶出秋葵味
脆口又有牛味!配搭一絕

樣樣都好吸引

食完重有個綠茶紅豆布丁
好滿足呀!
2018-11-08 96 浏览
葵興近年反新為美食商廈嘅kcc,令區內人多咗多種類嘅選擇,包括我呢位葵涌職人,而一切就由我最喜歡嘅雞湯米開始。咪走雞位於kcc嘅8樓。餐廳裝修簡約採取大量自然光,環境舒適午市套餐簡單幾款招牌麵食加小食,餐飲或者幾款飯食加餐飲,可追加小食,方便一眾選擇困難症嘅職人我們點咗招牌之一嘅花膠雞湯米,中size嘅花膠都有3-4塊,雞肉分量亦多,米線口感剛好(好怕食到過熟,一夾就斷嘅米線),當然值得一提就係帶有淡淡花彫和米酒香嘅雞湯底。食落亦唔算油膩,唯獨雞肉口感略為偏乾,可有進步。跟餐小食,三味當中雲耳做得較好,唔會係單單嘅醋酸,微辣,蒜香倍感開胃咸魚煎肉餅飯,菜餅很健康,没有多餘嘅油,但肉餅就無我期待嘅效果,感覺上無咸魚嘅香,肉餅肥瘦比例亦偏肥。希望下次能食出驚喜加$12加個上湯浸時菜餐飲熱咖啡,凍檸茶
,而一切就由我最喜歡嘅雞湯米開始。咪走雞位於kcc嘅8樓。

餐廳裝修簡約

採取大量自然光,環境舒適

午市套餐簡單幾款招牌麵食加小食,餐飲

或者幾款飯食加餐飲,可追加小食,方便一眾選擇困難症嘅職人

加$12加個上湯浸時菜

餐飲熱咖啡,凍檸茶
2018-11-06 73 浏览
由KCC開張至今都去過唔少次,不過每次都係飲茶居多。KCC整棟都包含不少食肆,小店亦佔量幾多。今次就同住附近朋友選擇咗係8樓GE咪走雞,店名故明思意就係以雞作為賣點。店入面裝潢新淨,而且亦有窗邊位揀。本來想點去骨GE招牌咪走雞飯餐,但怕太大份關係,所以同朋友一共叫左2份人氣套餐 – 花膠雞湯米粉 送小食1款。涼菜三小碟 – 當前菜食唔錯椒鹽豆腐 – 雖然比較細粒,但椒鹽味幾夠又香口。凍金牌朱古力 – 朱古力味幾濃,賣相亦唔差。花膠雞湯米粉雞湯入面帶有少少花彫酒/糯米酒味,湯味濃郁。另外材料都幾多,有紅棗,雲耳,杞子,滑雞同花膠。配上米粉同米線都好易入口,唔錯!其實KCC同MTR只有一橋之隔,食好西亦都方便。下次再嚟會試試招牌套餐先得!
由KCC開張至今都去過唔少次,不過每次都係飲茶居多。
KCC整棟都包含不少食肆,小店亦佔量幾多。
店入面裝潢新淨,而且亦有窗邊位揀。
本來想點去骨GE招牌咪走雞飯餐,但怕太大份關係,
涼菜三小碟 – 當前菜食唔錯
椒鹽豆腐
椒鹽豆腐 – 雖然比較細粒,但椒鹽味幾夠又香口。
凍金牌朱古力 – 朱古力味幾濃,賣相亦唔差。
花膠雞湯米粉
雞湯入面帶有少少花彫酒/糯米酒味,湯味濃郁。
另外材料都幾多,有紅棗,雲耳,杞子,滑雞同花膠。
配上米粉同米線都好易入口,唔錯!
其實KCC同MTR只有一橋之隔,食好西亦都方便。
下次再嚟會試試招牌套餐先得!
2018-11-03
椒鹽豆腐
  • 花膠雞湯米粉
2018-11-05 116 浏览
平時無機會來葵興,今次一到有新發現。新商場內有很多食店,因為想食家常菜便選了這間食店。扣牌咪走雞,比平時蒸雞多了個芡汁菜底,雞肉和皮都好滑,大大件啖啖肉。芡汁似沙薑味,雲耳和生菜吸滿雞汁好味。四季豆爽脆,味道帶咸香很惹味道,有鑊氣,不算太油幾健康。青衣魚肉滑,份量很多,沒有腥味。西蘭花爽口,配菜還有菇,好豐富。最後還有甜品,二人餐真的超值,有湯又有餸,甜品是抹茶紅豆奶凍,質素很高,抹茶味濃,紅豆大粒有口感,不會太甜好岩食。

四季豆爽脆,味道帶咸香很惹味道,有鑊氣,不算太油幾健康。

2018-11-05 92 浏览
今天途經KCC第二期,原來新開了很多食肆。剛剛經過這間咪走雞,見到有窗口位,二話不說跟朋友馬上入去坐。環境舒服,望著風景原來餐廳名「咪走雞」已說出了這間餐廳的招牌菜,馬上點菜啦。」招牌咪走雞,果然是招牌!上碟時雞汁還滾起來,熱騰騰的。雞肉的表皮略帶光澤,皮薄肉厚,質脆肉嫩,新鮮雞才可以做到雞肉鮮嫩,配襯出雞本身的風味。花膠雞湯米粉,真材實料的湯底,有花鵰、糯米酒的香濃味,真的有點似坐月補身湯,好滋潤及暖身配上新鮮的嫩雞,雞不會過熟,恰到好處。還有很多的小食。椒鹽豆腐,香脆內滑。雲耳爽口,配上特飲,美味又回味的午餐,食完全身暖暖的,好補身

配上新鮮的嫩雞,雞不會過熟,恰到好處。

2018-10-22 198 浏览
日前與家人經過葵興港鐵站 KCC廣場, 看見水牌 新開咗間咪走雞 餐廳, 是在KCC廣場樓上8樓, 曾經和家人去過旺角的那間咪走雞 ,原來葵興都開咗間 ,所以和家人 試吓新嘢, 餐廳內環境 寬闊, 座位舒適 ,桌子上 的擺設 也整齊 清潔。我們安坐後, 在餐牌推介下 ,家人選了一款 王牌 咪走雞 飯 餐68+6蚊有菜飯,( 包括 是日例湯 或飲品)。 咪走雞 和菜飯、是分別 盛載。 咪走雞肉 皮薄, 脂肪 均勻。 再配一碗菜飯, 份量啱啱足夠 。 令外也點了、人氣套餐( 主餐 加小食加飲品)。 酸辣 雲吞 魚蛋 魚片 頭米、線$65 配小食椒鹽豆腐 ,凍飲要加$3。 酸辣味使胃口 食慾 增加, 喜歡的是 魚蛋和魚片頭 口感 肉質彈牙, 如果 雲吞和魚蛋增多 份量就更好。 小食方面, 椒鹽豆腐 粒粒外皮爽脆, 內裏軟滑, 有少少辣非常惹味。可以再來。👍

2018-10-18
2018-10-20 124 浏览
係葵興新起了一個商場,接爸爸放工完,食晚飯,去左間咪走雞食飯,爸爸食餐廳招牌菜的咪走雞雞飯。雞飯可配肉燥飯同菜飯。而我爸則選了菜飯。大大碗,雞肉扎實,有口感。還配專製餐湯。而我就選了個花膠雞湯米粉,又係大大碗,又大大塊花膠,香濃雞湯,雖然有點多油,但不久食一兩次也應該無害的對我青年人來說。雞肉多汁香嫩。根餐還配少食,我選了椒鹽炸豆腐,細細地一口炸豆腐,香脆有超微小點辣,醒醒刺激味覺同胃口。再加個椒鹽雞翼,雖然只得三隻,但外皮酥脆可口,雞肉嫩滑。真的食上癮

2018-10-18
2018-10-15 120 浏览
作為一個葵青人一直都覺得葵興係冇啖好食的,直到近來有網上平台介紹KCC先知原來呢邊新開左唔少餐廳今日同家姐嚟到呢頭食lunch,睇水牌有成10層樓高,都好多選擇下,最終決定食雞🐔招牌咪走雞飯餐 $68 包飲品,想均衡少少所以加左 $6轉菜飯第一次食梗係試下招牌菜先,原個砵仔上,上枱時個湯仲滾緊不斷起水泡,之後成程都keep到個溫度雞件嫩滑鮮味﹐食得出唔係冰鮮,最重要係無骨!啱曬我呢d懶人🤩個汁聲稱係秘製,食落好香沙薑味,質地杰身令到每件雞件都沾滿醬汁,底下嘅蔬菜吸曬d味又係正花膠雞湯米粉同樣係 $68 包飲品不過跟多一款小食,叫左椒鹽豆腐比起咪走雞,我更加鍾意呢個花膠雞;香濃雞湯混入酒、薑、紅棗同杞子等材料,聽落好似會好重味但其實湯頭超清甜,各樣材料互相配合令到個味道好有層次,d米線索曬個湯食到我停唔到口😋雞件同花膠份量十足,前者鮮嫩後者爽滑作為小食嘅椒鹽豆腐一樣無得輸,外脆內嫩,加埋七味粉一齊食更加惹味

雞件同花膠份量十足,前者鮮嫩後者爽滑
  • 花膠雞湯米粉
  • 招牌咪走雞飯餐
2018-10-13 83 浏览
昨晚與友來咪走雞(葵涌)晚飯,我真的很滿意,葵興多了個好地方。以往我也曾到咪走雞 (大埔)店,但這新店位處八樓,居高臨下,遠眺葵涌,與友相聚,人生一樂。相約七時,客人漸多,幸無煩囂,倚窗而坐,我們選了一個二人餐,有湯,有餸,有飯,有甜品。湯是粉葛煲瘦肉,是老火餚湯,不錯。至於選了的三個菜,咪走雞在燒熱的瓦碟中端出來,伴汁好味,雞件好吃,招牌出品。椒鹽焗豬扒仔,不膩,肉鬆化,也香口。西蘭花炒青衣球,水準以上。飯後甜品是綠茶布甸,心意之作,不甜,正合我意。飯後結賬,共銀$228,心感滿意,所以寫下。

湯是粉葛煲瘦肉,是老火餚湯,不錯。

飯後甜品是綠茶布甸,心意之作,不甜,正合我意。

飯後結賬,共銀$228,心感滿意,所以寫下。

2018-10-12
2018-10-08 94 浏览
上次來食了他們的花膠雞沙米線! 十分滿意,所以專誠帶朋友來試食他的砵仔雞飯! 本來朋友是來食花膠雞沙米線的,但由於我一時睇錯,幫他落錯了單!哈哈! 所以就一式兩味了,一個辣 一個不辣! 這個砵仔雞得份量也不小,也算嫩滑,但是不夠入味!可能食開譚仔的麻辣,覺得他們的辣有點奇怪🤪🤪朋友也說這雞的醬汁有味精! 下次再食 還是點返 花膠雞沙米粉線吧!
所以就一式兩味了,一個辣 一個不辣!
下次再食 還是點返 花膠雞沙米粉線吧!
2018-10-05
2018-09-23 161 浏览
最近係葵芳發現了一間比較新嘅餐廳,"咪走雞"地方新淨容易揾,裏面侍應嘅服務態度唔錯,非常貼心!餐牌方面,有各式各樣,大多數以粉麵為主,仲有好多小食俾食客選擇!價錢一啲都唔貴,而且仲有多款嘅招牌套餐比食客選擇,例如有招牌米酒雞飯餐同咪走雞米線餐等,仲有配飮品添,好受食客嘅歡迎架!呢度嘅米線係自家製造香滑、爽口、彈牙!而且配料亦非常豐富,亦可以選擇不同辣嘅程度!呢碗米線仲有花膠做配菜添!好好味呀!春卷,非常香脆!

呢碗米線仲有花膠做配菜添!好好味呀!

春卷,非常香脆!

2018-08-29
午餐
2018-09-11 2472 浏览
今日同同事OT左一陣,不如係咪公司附近食野丫,我地知道葵興地鐵站附近有個新商場,叫<活@KCC>,這個商場裡面都算多食店同商舖,所以我同同事去睇下有咩食。見到有間咪走雞有飯又有麵,不如試下,見他們寫住皇牌係【花膠雞湯米粉】,是我最愛。坐底之後,店員都好有禮貌地同我地說推介有【花膠雞湯米粉】、【咪走雞飯】、【椒鹽豆腐】三個,又有介紹他們有套餐,有主食、小食、飲品。我地緊係選擇左套餐。【花膠雞湯米粉】+【椒鹽豆腐】我就選左花膠啦,花膠雞湯真係好濃郁,又有輕微既酒香,他加左花彫酒、糯米酒、雲耳、紅棗等食材煮出來,飲一啖湯似一個滋補燉雞既湯咁濃郁,加埋雞件都好滑,值得一試!椒鹽頭腐炸得外層香脆內裡豆腐十分軟滑!令到我們食唔停口!【酸辣雲吞魚蛋魚片頭米線】+【涼菜三小碟】+【紅豆冰】米線仲可以選不同湯底,同事選擇左酸辣,味道唔錯都好多餸,個米線軟硬適中。涼菜三小碟有大豆芽、青瓜、雲耳,每款都十分爽口同新鮮,味道剛好!有麻辣既味道。紅豆冰不算好甜,見到粒粒紅豆,食落好有咬口,正。【咪走雞米線餐(辣味)】+【飲品】咪走雞米線餐沒有跟小食,想跟小食就要加$12D辣味入哂係D雞裡面,又幾

【花膠雞湯米粉】+【椒鹽豆腐】

椒鹽頭腐炸得外層香脆內裡豆腐十分軟滑!令到我們食唔停口!

【酸辣雲吞魚蛋魚片頭米線】+【涼菜三小碟】+【紅豆冰】
紅豆冰不算好甜,見到粒粒紅豆,食落好有咬口,正。

【咪走雞米線餐(辣味)】+【飲品】
咪走雞米線餐沒有跟小食,想跟小食就要加$12
D辣味入哂係D雞裡面,又幾滑,有少少麻辣FEEL,味道很好!
2018-09-08
2018-09-10 278 浏览
難得開會走到來葵興商廈,順便食個午餐才回公司。走到來KCC, 發現開了很多新的餐廳。看過水牌走到8樓看看再選擇。最終走到來咪走雞,被餐牌上那花膠雞湯米粉所吸引,便決定一試!其實他們午餐的選擇也多的,有飯有麵有米線等選擇,套餐還配小食!都幾豐富!最後我們分別點選了自家甜湯小窩米線及花膠雞湯米粉再配小食—涼菜三小碟及椒鹽豆腐!好大的一碗哦!份量十分足!食物剛上枱已經聞到陣陣的酒香!首先食了花膠雞湯米份的湯底!好香好濃的黃酒煮雞味道哦!大愛!雞肉味濃,飛一段的急凍雞件!花膠索了雞酒的味道!鮮甜可口!另外的自家甜湯小窩米線!湯頭同樣出色,包含了豬膶,肉碎腐竹等材料,清甜好味!配上牛肉,魚旦等,足料好吃!小食方面,椒鹽豆腐一試難忘!外層香脆內裡豆腐十分軟滑!食到停唔到口!不過要小心內裡很燙哦!涼菜三小碟就十分爽口!味道剛好!我還試了他們的特飲檸檬薏米水,少甜微酸,自家製的健康選擇!好飽好飽的一餐!十分滿足!

涼菜三小碟就十分爽口!味道剛好!

我還試了他們的特飲檸檬薏米水,少甜微酸,自家製的健康選擇!

好飽好飽的一餐!十分滿足!