2023-02-20
晚餐嘅時候去咗公司附近呢間餐廳食飯,晚飯嘅款式都幾多,由於近排想食少啲澱粉嘅緣故,所以就冇點滷肉飯等等典型台式食品,反而轉咗個佢哋嘅Fusion:岩鹽鹹豬肉拼皮蛋醬生菜包,本身嗰餐係$108 ,但由於我想將杯飲品升級,所以就加$10 ,轉咗個桃膠奶茶。餐廳喺創紀之城入面,樓上係渣打銀行,環境以白色色調為主,內有圓枱,環境尚算寬敞。先嚟係飲品:雪燕桃膠奶茶。特別欣賞佢,奶茶用鮮奶沖,而且唔會特別甜,寶物沉歸底,桃膠非常豐富。之後就係黎嘅主菜,一個餐非常豐富,有滷肉青菜、小食,同埋皮蛋醬生菜包、岩鹽鹹豬用。大家可以仔細睇一睇,岩鹽嘅意思,除咗係豬肉比較鹹之外,豬肉下面亦都有一塊粉紅色嘅版,可能就係岩鹽嘅意思。餐廳特別貼心,除咗準備開胃菜之外,食完之後亦都唔游宇治末時厥餅,作為一個美好嘅完結。