2022-10-22 784 浏览
我一日三餐多數都在外用膳 ,有時食的東西比較濃味和肥膩,今晚好想食得清清地,於是在附近唐記包店買了一盒章魚肉餅盅頭飯$24, 我請店務員給我加多一點菜,他們真的很好, 給我多了一些椰菜。 總算是一個較為健康的晚餐😃
2021-09-03 587 浏览
有時在餐廳食得多,會想買外賣回家享用,唐記包點是一個不錯的選擇,這店子除了有精美點心、蒸飯及包點供應外,還有多款的家常飯餸選擇,而且價錢相對便宜!這幾款家庭飯餸味道不錯!這菜肉包好食,值得推介!
這幾款家庭飯餸味道不錯!
這菜肉包好食,值得推介!
2021-01-23 455 浏览
遲左收工,肚餓又想食家常菜,於是嚟試下唐記。梅菜扣肉飯:佢嘅肉片都算厚,口感偏稔,但有少少削,不過味道都ok,亦都唔會太咸。至於份量方面都幾多,夠飽,餸都夠撈飯。鵪鶉蛋燒賣:次次都必嗌,性價比高,口感結實爽口味道濃郁。
遲左收工,肚餓又想食家常菜,於是嚟試下唐記。

鵪鶉蛋燒賣:次次都必嗌,性價比高,口感結實爽口味道濃郁。
外卖自取
估唔到傳統中式點心舖頭,都可以同日本My Melody公仔crossover, 等咗個幾禮拜,終於有機會買到,由於太受歡迎關係,每日到貨都會好快賣晒今次最靚嘅係My Melody 公仔頭嘅紅豆包,粉紅色嘅菜肉包,粉紅色嘅蝦餃首先就要食鹹點嘅蝦餃,一貫出色,鮮蝦味十足,加少少辣椒醬,冇得輸,當然粉紅色同白色味道分別唔大,不過包裝就好吸引,個盒最可愛,仲可以有3D感覺粉紅色菜肉包,用料十足,菜同肉嘅比例一半一半,非常均勻,又唔會太咸,個包仲要好鬆軟最後試吓個紅豆包,呢個係最難買,每間店每日限量發售,裏面嘅紅豆超大粒,不過就甜咗啲,可能我食慣淡味,仲有個包嘅公仔外皮比較硬!呢個crossover十分驚喜,大家一定要試吓

My  Melody  點心  🥧

My  Melody  蝦餃  🦐

紅豆大大粒

呢個crossover十分驚喜,大家一定要試吓
My  Melody  點心  🥧
My  Melody  蝦餃  🦐
2019-09-05 606 浏览
我等咗好耐嘅唐記新包,頭一兩日出個陣去買竟然賣晒!?過多一排再經過終於買到啦流心阿華田包 $5又平又抵食!個包勁熱咬,一啖即刻見到流心,阿華田醬好香好濃!!超好味!食完先覺得一個係唔夠喉,想食多個☺️本身想試埋個阿華田奶茶,點知去到賣晒了。。。下次要再早啲過去買!香煎包 $15/3個外皮keep到都幾脆,咬入中間嘅肉又熱又多汁,我叫咗菜肉、牛肉、蔬菜香菇,三個味都唔錯~點心 $17其實我最鍾意食唐記啲點心🤩鮮竹卷、燒賣、金錢肚都出色,今日食個金錢肚好腍又入味。章魚肉餅飯 特價 $20個飯係驚唔夠飽而加嘅,仲要有特價添,抵食到爆!肉餅仲要好大舊,一樣大份唔減料。食咗咁多野都只係一百蚊,又快靚正,真係窮人恩物😂

流心阿華田包 $5

香煎包 $15/3個

點心 $17

其實我最鍾意食唐記啲點心🤩
鮮竹卷、燒賣、金錢肚都出色,今日食個金錢肚好腍又入味。

章魚肉餅飯 特價 $20

食咗咁多野都只係一百蚊,又快靚正,真係窮人恩物😂
2019-08-05 348 浏览
朝早路經屯門建新,見到有唐記包點,正在做特價飯的宣傳,就決定買外賣回家品嚐。章魚肉餅飯章魚很鮮味,肉餅大大塊。鳳爪排骨飯鳳爪很入味,排骨很嫩滑。煎餃 餃子煎得香口,豬肉味濃。馬拉糕大大件很鬆軟,甜度適中,孩子摰愛。缽仔糕紅豆味濃郁,很甜很嫩滑。葱油餅非常香脆,帶有濃濃的葱香味。蔬菜包 用香菇等素食材料製成,不含肉類成份,非常健康。九菜包韮菜味突出,老婆也讚不絕口。冰饅頭除了即食,還可以買一些凍包拿回家冷藏,有需要再蒸來吃。

章魚肉餅飯
章魚很鮮味,肉餅大大塊。

鳳爪排骨飯
鳳爪很入味,排骨很嫩滑。

煎餃
餃子煎得香口,豬肉味濃。

馬拉糕
大大件很鬆軟,甜度適中,孩子摰愛。

缽仔糕
紅豆味濃郁,很甜很嫩滑。

葱油餅
非常香脆,帶有濃濃的葱香味。

蔬菜包
用香菇等素食材料製成,不含肉類成份,非常健康。

九菜包
韮菜味突出,老婆也讚不絕口。

冰饅頭
除了即食,還可以買一些凍包拿回家冷藏,有需要再蒸來吃。

外卖自取
2019-08-04 220 浏览
暴風雨過後,懶得去煮飯,於是便到就近的唐記包點打包回家﹗本身想食期間限定流心阿華田包及阿華田奶茶,而家購買阿華田系列仲送印有阿華田logo原子筆一枝,可惜當日去到時已賣晒﹗燒賣$17:有杞子粒在頂,內裡有少許蝦肉,真材實料﹗三隻煎鍋貼$15/3:煎鍋貼有椰菜肉作饀料,香口惹味得來又有咬口。香滑凍奶茶$12:沒能買到阿華田奶茶,只好買回我鐘情的凍奶茶,奶茶依舊十分香滑,飲完醒神﹗金錢肚$17:金錢肚好有咬口,還有蘿蔔,好入味~這間分店較特別的是用缽仔裝蒸飯,於是忍不住點了當日精選的北菇雞飯。由於蒸飯是用缽仔來裝,所以米飯口感不錯,少許煙韌有咬口﹗兩個馬拉糕($14/2)作早餐,口感鬆軟,而且不會過甜﹗唐記包點抵食又好味,果然是懶人飯堂﹗
暴風雨過後,懶得去煮飯,於是便到就近的唐記包點打包回家﹗

燒賣$17:有杞子粒在頂,內裡有少許蝦肉,真材實料﹗

金錢肚$17:金錢肚好有咬口,還有蘿蔔,好入味~

北菇雞飯

由於蒸飯是用缽仔來裝,所以米飯口感不錯,少許煙韌有咬口﹗

兩個馬拉糕($14/2)作早餐,口感鬆軟,而且不會過甜﹗
唐記包點抵食又好味,果然是懶人飯堂﹗
2019-08-01
5 分钟 (外卖自取)
北菇雞飯
2019-06-24 158 浏览
羰基嘅飯,真係又平又靚又正,令人一試難忘,今晚懶得煮飯,買咗個排骨飯返屋企慢慢食,分量依然係咁多,排骨份量真係抵過自己買呀,我一個女仔根本食唔晒,唐記嘅飯最好嘅地方就係佢配有一啲菜俾你,令到我哋呢啲打工仔小食菜,都可以食到幾條菜,補充一下纖維,真係好細心,而且佢哋嘅飯都係廿零蚊,十分之化算,佢哋啲飯一啲都唔Hea 㗎,夠晒誠意啊,每粒飯都吸盡排骨嘅肉汁鮮美,等我哋呢啲打工仔,收工,都可以唔使買餸煮飯,都可以品嚐到一餐美味嘅晚餐呀。而且我仲另外叫多咗一碟雞雜,佢哋嘅雞雜一啲都唔細究架,裏面會有豬皮豬肚芋頭仲有一大雞啦梗係,但係本人就覺得有少少偏油啦,但係可能點心都係咁㗎啦,食完個排骨飯同埋雞雜,十分之滿足呀,而且呢一個價錢,真係自己買餸煮飯都唔夠啦。

2019-05-19 177 浏览
今日途經建生商場,但見到間間店都排滿人,為咗滿足想食點心又唔駛排隊既願望,唯有試下專門做外賣點心既唐記包點。見到餐牌,選擇唔算太多,最終我揀咗比較大路的鳳爪排骨飯及金錢肚。落完單先望到仲有張性價比更高既餐牌,可惜已經落咗單,無謂再改。鳳爪排骨飯 ($25):呢個價錢份量算係咁上下,味道尚可,豉油份量剛剛好,飯底值得一讚在於唔會痴埋一大舊金錢肚($17):內含4個金錢肚+3件蘿白,溫度處於微暖狀態,蘿白完全唔駛咬就散,而且d汁又調得一般,無辣度又唔香口,食完覺得好口渴

見到餐牌,選擇唔算太多,最終我揀咗比較大路的鳳爪排骨飯金錢肚

鳳爪排骨飯

2019-05-19
2019-03-21 158 浏览
唐記包點經常都排队賣包,主要賣中式包點。尤其是糯米雞大大隻,餡料丰富,配合惹味的汁酱,早歺吃一个已经飽飽了。而且喜爱吃他们的芝麻飽,很濃烈的黑芝麻口感,配合柔软的包皮,一口咬下,兹味無窮。而且各类包點款式多多,有传统的口味。

2019-03-03 120 浏览
有時都會去唐記買下包黎做早餐,食開麵包店嘅包,有時轉下口味食下蒸包都唔錯。除左包之外,唐記啲飯都幾ok嘅,我幾鐘意食土魷肉餅飯,肉餅都幾大塊,最緊要抵食,二十幾蚊咋,都ok嫁。
2019-02-28 84 浏览
有時唔知食咩午餐好,都會去唐記包點買盅頭飯食。我就鐘意食佢個鳳爪排骨飯,少飯多菜,二十幾蚊黎講都幾抵食,排骨都有4至5塊,鳳爪都有3至4舊。排骨整到好稔,好入味👍👍👍
2018-01-31 526 浏览
呢幾日屯門區氣溫維持係六至八度,從未試過咁凍,真係凍冰冰。收工後又諗起屋企附近的唐記包點,門口已經企滿人,大排長龍,大家都係想食佢哋最出名嘅熱辣辣蒸飯。等左幾分鐘,去到收銀嗰時,竟然得返最後一個飯,原本想食排骨飯嘅我,唯有試吓呢個獨頭章魚肉餅飯,再叫個點心,買返屋企嘆番吓,順便取取暖!講返個章魚肉餅飯先,肉餅係厚切,足料又唔油,好似比較健康,仲有新鮮椰菜,最重要係熱辣辣,呢個係最好味,今次試過章魚肉餅飯,真係可以再encore點心都係我嘅至愛,暗春蛋燒賣,依然好味,都係果句,係咁凍天氣,食到新鮮熱辣嘅點心,又唔使點等,真係人生一大樂事
呢幾日屯門區氣溫維持係六至八度,從未試過咁凍,真係凍冰冰。

暗春蛋燒賣
暗春蛋燒賣
2018-01-28 235 浏览
平靚正!好好味街坊級既價錢 五星級既服務態度 日日放學都黎幫襯 收銀姐姐都記得我食咩同區冇乜包點選擇 呢間新開既唐記 簡直係我地班同學既飯堂 特登係嶺南大學搭車過黎食都抵啊
平靚正!好好味

同區冇乜包點選擇 呢間新開既唐記 簡直係我地班同學既飯堂
特登係嶺南大學搭車過黎食都抵啊

2018-01-27 142 浏览
之前我係其他地方既唐記包點幫襯過 但態度都唔太好 收銀又唔耐煩咁今日經過寶怡呢間唐記太肚餓 就試下幫襯呢間本身我就嗌咗個菜肉包 員工都即時解釋有蒸菜肉包,亦有生煎菜肉包,我覺得佢有詳細解釋埋個分別好抵讚我都依員工介紹要咗生煎菜肉包 好香口好好味而且成程收銀姐姐笑容好好同有講多謝,令人整個購買過程都好舒服,亦都會係寶怡呢間再幫襯!

今日經過寶怡呢間唐記太肚餓 就試下幫襯呢間
我都依員工介紹要咗生煎菜肉包 好香口好好味