2018-08-15 2347 浏览
係灣仔找到那麼大地方午餐真的一點不易!全層,地方好大好舒服,而且好有空間感!有韓式燒烤,石鍋飯等等好多野揀!感覺好傳統和正中,因為裡面好多服務人員都係韓國人!雖然溝通唔係好通,不過他們好少搞錯,讚👍🏻! 最正係有多款前彩任食,D泡菜超好味😋半自助式,自己喜歡食幾多拿幾多就可以了!係等餐過程中一點都唔悶,前菜好食到唔停得口!唔想甘干,還有湯飯可以揀,叫個牛肉湯+個飯,簡直一流😄😄,價錢60零70蚊就有交易,簡直超值!難怪我一試再試
Ok
2018-08-02 1526 浏览
近近地在公司對面 和同事farewell選了這裡地方好寛敞濶落 坐得好舒服前菜自己出去任選任拎 有好多種選擇不過大部分都是辣的 所以我只拿可吃蓮藕和紅色椒食物方面味道ok 中規中矩 沒有什麼特別驚喜午市也算多選擇
近近地在公司對面 和同事farewell選了這裡
地方好寛敞濶落 坐得好舒服
前菜自己出去任選任拎 有好多種選擇
不過大部分都是辣的 所以我只拿可吃蓮藕和紅色椒
食物方面味道ok 中規中矩 沒有什麼特別驚喜
午市也算多選擇
2018-07-26 1245 浏览
超差!!!! 閒日食lunch 叫個石頭飯等左勁耐。催完又催,hea 我話黎緊黎緊,最後等左成40分鐘,話cancel 跟住問佢我個lunchtime都等完而家可以點??最後先肯幫我入廚房睇,一睇就即刻有個飯拎出黎?!最後我仲見到原來隔離檯遲黎過我都已經黎左個石頭飯仲食完! 成鋪lunchtime係好嚴重人手不足,lunchtime 去就自己諗清楚趕唔趕時間。(成石頭飯係有d “” 味,唔係平時石頭飯個隻飯焦香。)

最後我仲見到原來隔離檯遲黎過我都已經黎左個石頭飯仲食完!
2018-07-18 1180 浏览
來到企左10分鐘,個個員工都直行直過,完全冇諗過理你。叫停佢,佢叫你等等,繼續做自己野。期間其他walk in客從另一個入口進入,嗰啲就可以插你隊,我再問佢,佢都係叫你等等。如是者,佢就同你講,而家冇枱啦,唔知等到幾時。真係燥左。次次來,d staff態度都唔係好睬你咁(尤其是香港人及講韓語女仔),平時多吉位就話算數,座位緊張少少再遇上佢d垃圾安排真係火都來!臨走前先有個女仔做樣俾張飛你。你食埋我嗰份啦!唔該負責人,檢討下你的入座安排,檢討下點唔俾人打尖,檢討下員工態度, 唔係都逃不過其他分店下場。
真係燥左。
臨走前先有個女仔做樣俾張飛你。你食埋我嗰份啦!
燒肉我來了🤤之約左朋友過海食lunch嘩,都好多番工人士黎食!🤭我經openrice apps 訂名!一出lift 就見到自己大名比人寫左係留名板上面🤣🤣🤣🤣之後指一指自己大名就入坐lu😌原來有2人起燒肉套餐wor!肉肉肉肉肉我來了🤤🤤🤤🤤叫左辣牛五花!一卷卷既薄牛肉🤤🤤好juicy wor!食到辣味!正!當然唔少得伴菜既芝士蛋同泡菜蛋啦🤤套餐重包兩個飯,生菜比你包包d 肉!配菜係無限食既!自己出去拎!有泡菜,豆芽,薯蓉等等柚子汽水同西柚汽水為熱辣辣既天氣降建我既體溫🤣🤣成為每人先$132 飽到呢!又飽又唔貴既高質肉套餐❤️👍🏻👍🏻👍🏻無限時慢慢燒到2點半佢地中場休息😎😊😊正呀!
燒肉我來了🤤之約左朋友過海食lunch
嘩,都好多番工人士黎食!🤭

之後指一指自己大名就入坐lu😌

原來有2人起燒肉套餐wor!
肉肉肉肉肉我來了🤤🤤🤤🤤

辣牛五花

叫左辣牛五花!
一卷卷既薄牛肉🤤🤤好juicy wor!食到辣味!正!

當然唔少得伴菜既芝士蛋同泡菜蛋啦🤤

套餐重包兩個飯,生菜比你包包d 肉!
配菜sssss

配菜係無限食既!自己出去拎!
有泡菜,豆芽,薯蓉等等

西柚汽水

柚子汽水同西柚汽水為熱辣辣既天氣降建我既體溫🤣🤣

成為每人先$132
飽到呢!又飽又唔貴既高質肉套餐❤️👍🏻👍🏻👍🏻
無限時慢慢燒到2點半佢地中場休息😎😊😊正呀!

2018-06-26 671 浏览
幫爸爸預祝生日+補祝父親節,因他很喜歡吃韓燒,便帶他來喜來稀肉。一行八人,原先想選擇旺角分店,可惜只有小桌,最後選擇了灣仔店。灣仔分店很大,空間很廣、坐得好舒服,但燈光偏暗,拍照起來有難度。護心肉果然是店裏主打,連生菜再搭配醬料非常好吃。炒年糕很辣,但是很美味。水冷麵味道不錯,吃完一埋重口味的肉後用來作結尾很合適。另外在喜來稀肉不設切餅費,對此深感滿意。唯有不滿地方是有某位韓國女店員「西口西面」,又同客人完全無眼神接觸,很無禮貌!

護心肉果然是店裏主打,連生菜再搭配醬料非常好吃。

炒年糕很辣,但是很美味。

水冷麵味道不錯,吃完一埋重口味的肉後用來作結尾很合適。

另外在喜來稀肉不設切餅費,對此深感滿意。

2018-06-24
庆祝纪念
生日
  • 喜來烤肉
2018-05-16 530 浏览
牛舌ok外,其他食物超普通。環境還可,但服務態度有好大改善空間。座位只有八人枱或小小的圓桌。如四人同行,差不多一定要撘枱。沒趣。價錢不算貴,不過CP值不高。老實說,除了環境有別於一般韓燒店之外,此店什麼特色也沒有。我最愛的餐前小碟只有三款,選擇超少,不過會不停refill。本來同媽媽慶祝母親節,但換來不滿意的一餐。此店可能適合年輕人多一點,但對食物有一定要求的人士可能未必太易接受。真的,一是無妨,再試投降。
牛舌ok外,其他食物超普通。
環境還可,但服務態度有好大改善空間。
價錢不算貴,不過CP值不高。

老實說,除了環境有別於一般韓燒店之外,此店什麼特色也沒有。

真的,一是無妨,再試投降。
2018-05-05 513 浏览
Good vibe good food good service! Meats quality are fresh! The teobukki is super yummy too! ....
2018-05-01 582 浏览
來呢度食過幾次先敢寫食評,點解?因為好想俾多幾次機會呢間嘢。全因呢間嘢離家裡很近,對於和家人一齊過來食過幾次。值得推薦的是生菜和伴碟是無限添加,很適合不太能食辣或者希望唔好咁熱氣的人。推薦海鮮拉麵(其實就是有海鮮的辛拉麵,但喜歡吃辛拉麵的人還是不能錯過)燒肉類別我覺得都一般,不過不失吧,還是五花腩好食。一點要燒有肥膏的肉才是燒肉的王道!其他的牛肉之類的,我感覺還是肉味不足,因為切得實在好薄,都係啖啖肉比較能滿足我
全因呢間嘢離家裡很近,對於和家人一齊過來食過幾次。

2018-04-27 541 浏览
今日Happy Friday 同同事lunch 出去食飯,好彩公司附近有間喜來稀肉又大間又可以訂位,雖然午餐唔夠時間燒肉,但都一嚐其他韓國主菜餐廳嘅侍應大部分係韓國人,全部都好後生而且要講英文溝通。午餐時段可以自助形式出去攞小食,有泡菜、蓮藕、青瓜、茄子🍆等等,仲有芽菜湯提供,無限添加,不過大家記得食幾多拎幾多,咪做大嘥鬼呀其實餐牌有好多選擇,但之前已經試過某幾款,今次就揀左烤牛肉水冷麵,雖然餐牌寫要等十至十五分鐘,但我嘅水冷麵好快已經送到水冷麵都算大碗,麵質好煙un好特別,配料有蛋、蕃茄同青瓜絲,成碗麵嘅湯酸酸地好開胃,食完都完全冇肥膩嘅感覺。而烤牛肉都算份量多,只係略嫌唔夠牛味,但水冷麵整體算好好味,好適合係夏天食成餐連加一只係八十幾蚊,灣仔區嚟講好抵食。餐廳環境好寬敞,不過如果一大班人記得訂位呀,我見有人walk in 但唔成功,費事撲空啦

烤牛肉水冷麵

2018-04-27
烤牛肉水冷麵
2018-04-22 454 浏览
舊同事生日,指定要品嚐韓燒。曾經有朋友介紹過「喜來稀肉」食物水準高,所以建議一嚐此店。一行6人經Openrice訂座,於灣仔分店惠顧晚市時段韓燒,每位可免費享用指定飲品1罐。店內環境不俗,各餐桌之間非常寬敞,空間感充足!店內大部分為韓籍店員,能以簡單英語溝通。入座後朋友們饑腸轆轆,店員已奉上各式前菜、韓燒配菜及配搭燒肉的生菜😋感覺店員並不太積極為客人服務,解釋了一會才理解我們每位可享用指定飲品1罐... ...店員先在鐵板旁的3個凹槽灑了芝士、泡菜醬,再灌滿蛋漿,好讓我們可以享用芝士蛋及泡菜蛋(可以無限添加)😍另1個凹槽可以燒蒜片配以生菜、烤肉一併品嚐。選了幾款生的肉類,熟食則選了炒年糕、海鮮煎餅及水冷麵。牛舌。味道不俗,但略嫌太薄口感欠奉。左邊是牛肋骨,右邊則是五花肉。兩者均新鮮,惟味道非特出🤷‍♀️喜來烤肉。是「鎮店之寶」,味道確實很不錯,牛肉味濃,入口半肥瘦又不會韌,朋友們品嚐第1份後按捺不住再點了1份😋🤣肉眼。不比喜來烤肉遜色多少,亦是牛肉味濃而肉質不韌😌海鮮煎餅。入口感覺完全與「海鮮」扯不上關係,感覺只是1塊「大葱煎餅」😶😶炒年糕。普通得不能再普通😰只是年糕及炸紫菜包飯混進了泡

選了幾款生的肉類,熟食則選了炒年糕、海鮮煎餅及水冷麵。

牛舌。味道不俗,但略嫌太薄口感欠奉。

肉眼。不比喜來烤肉遜色多少,亦是牛肉味濃而肉質不韌😌

炒年糕。普通得不能再普通😰只是年糕及炸紫菜包飯混進了泡菜味醬料之中😵

水冷麵。此碗冷麵味道非常出色,酸酸的冰粒湯底,配以冷麵、蕃茄、熟蛋,雖則非常簡單,但酸味及溫度非常清新醒胃,嚐過此冷麵真的大快朵頤☺️☺️☺️
是次嚐過此店後,感覺食物質素較為參差,但認為一試亦無妨😜結賬人均$192亦划算👍但店員態度有改善空間。小插曲:店員第1次幫忙更換鐵板時,不小心將鐵板上的油淺到其中1位朋友的電話上,幸好只是貼了玻璃貼的屏幕上... ... 否則電話也要報銷了😩
2018-04-12
庆祝纪念
生日
  • 水冷麵
2018-04-11 426 浏览
食過午市對喜來稀肉印象都唔錯,今日諗唔到食咩就再黎食啦。全店有兩處自助泡菜吧,不過1點左右黎到,幾款泡菜已經差不多全清,直到走都冇refill過,只試到兩款。 白菜泡菜唔會好咸,嫩滑亦係帶甜既辣,幾好味。茄子就唔太熟有d硬,好一般。石鍋烤牛肉 ($90)比想像中細鍋,但塞滿左牛肉好足料。 調味偏甜,配埋豆醬同泡菜用生菜包住食好好味,生菜refill亦好快手。韓式懷舊飯盒 ($60)腸仔、煎蛋、紫菜等配料同想像中一樣,但加蓋搖左好耐之後發現搖唔到,只可以用餐具撈勻,冇左個特色,上菜時拎上手已經唔太熱,性價比低。
食過午市對喜來稀肉印象都唔錯,今日諗唔到食咩就再黎食啦。

石鍋烤牛肉 ($90)
石鍋烤牛肉

韓式懷舊飯盒 ($60)
韓式懷舊飯盒
韓式懷舊飯盒

石鍋烤牛肉
- called to reserve a table (had left a message earlier but no reply, never mind)- reasonable choice of BBQ, we 3 ordered a cow set for 2 & pork- they are happy to swap the hot plate & refill kimchi- good enough to be back for a 2nd time
2018-02-10
2018-02-06 482 浏览
亞仔一起身就話要食韓國野,去灣仔探完婆婆班周圍行搵韓菜,見到呢間睇相幾吸引就試下啦~上到去,地方好大,無book位都唔洗等。揀左牛肉粉絲飯,飯先黎到,好奇怪,乜唔係先黎前菜咩?等左一陣就問侍應,講英文真韓國人喎(加分,哈哈哈),原來前菜要自己出去攞,可能我地晏左,有6盤野但得2盤有野,其他吉既~牛肉薄片,唔熱同有d老,粉絲味幾好索左牛肉味椰菜粟米沙律, 鐘意食呢2樣野就一定好好啦~ 泡菜要讚,好好食,夠辣但唔咸,多蒜蓉,菜好爽脆,配白飯食幾碗都得。飲品係menu上揀一樣(除沙冰外)
上到去,地方好大,無book位都唔洗等。

牛肉薄片,唔熱同有d老,粉絲味幾好索左牛肉味
飲品係menu上揀一樣(除沙冰外)
2018-01-15 460 浏览
和同事在灣仔上班,中午時份便來到喜來稀肉吃午餐。餐廳由韓國人打理,部份侍應更是韓國人,非常韓式的一所餐廳。午市設有套餐,價錢70 至100元不等,前菜及湯更是自助式,保證吃得飽。由於同事大病初癒,我們放棄烤肉的念頭,唯有下次再點。這次我點了調味牛排套餐。牛排肉質鬆化,配上特製韓式醬汁,非常惹味,送飯一流。而同事點了石鍋伴飯,同樣非常美味,他也吃得津津有味。餐廳另一好處是地方寬敞,坐得舒適,是閒談聚會好地方。
和同事在灣仔上班,中午時份便來到喜來稀肉吃午餐。

餐廳由韓國人打理,部份侍應更是韓國人,非常韓式的一所餐廳。

由於同事大病初癒,我們放棄烤肉的念頭,唯有下次再點。

這次我點了調味牛排套餐。

牛排肉質鬆化,配上特製韓式醬汁,非常惹味,送飯一流。

而同事點了石鍋伴飯,同樣非常美味,他也吃得津津有味。

餐廳另一好處是地方寬敞,坐得舒適,是閒談聚會好地方。