2012-01-29 943 浏览
這家店, 開業也有1年多, 近兩年了吧, 是舊式家庭經營的小店, 即是裝修簡單, 陳設實用, 出品好吃! 食物, 對我來說, 最重要是味道, 當然啦, 吃的時候心情好, 食物的味道會更好! 每次過來吃漢記, 都忍不住要來這家在漢記對面的小店買一盒TART回公司請同事吃. 大家看一下這個很典雅的盒, 就像是回到我們小時候一樣, 這類型的盒子, 在10多年以前是最常見於小店的~那天又買了4個旦白椰TART (好味, 小甜, 超多椰絲, 烘得剛好, 不會過火)當然又買了8個旦TART (好香的旦味, 配有很脆的曲奇餅底) , 因為是放在保溫櫃內, 旦TART是比較熱的, 當然及不上上次吃, 剛出爐的旦TART, 但是這個, 也是非常對版的TART! 4蚊的價錢, 還可以要求什麼 是非常出色的水平了! 因為是新年之前, 店家又做了很多賀年的油器, 不過要減肥, 當然唔可以買了~店員也很有禮貌, 大家多多支持這些有心的小店呀!!

店員也很有禮貌, 大家多多支持這些有心的小店呀!!
2012-01-16
2011-10-22 662 浏览
甫步出麵店即被對面餅店的紅色招牌吸引,走過去看看有什麼好吃的。真的有所發現,蛋白椰撻,和一般椰撻不同,這個撻的面層是雪白色,內裡是純白的椰蓉餡,不會鬆散,入口不覺得粒粒椰子碎,很濕潤,淡淡的椰子和蛋白香味,很清甜,餅底很薄,牛油味很香,很好吃。還買了一個新鮮出爐的紅豆酥餅,待降溫才吃,餅面的黑芝麻很香,酥皮有層次,內裡的紅豆餡清甜帶濕潤,看得見粒粒紅豆,吃完後意猶未盡,滿口留香。
2011-10-03
2011-08-24 631 浏览
突然想食唐餅, 所以試下每日都經過嘅喜利餅店。今次試老婆餅, 紅豆酥餅同 綠豆酥餅。老婆餅 - 淡左D, 但都OK 紅豆酥餅 - 足料! 夠香!綠豆酥餅 - 淡, 無咩味..全部$4, 下次有機會試多幾款~

老婆餅 - 淡左D, 但都OK
紅豆酥餅 - 足料! 夠香!
綠豆酥餅 - 淡, 無咩味..
全部$4, 下次有機會試多幾款~
2011-08-05
  • 紅豆酥餅
2011-06-17 605 浏览
路經一所餅店,時正二時多,究竟有沒有新鮮出爐的蛋撻吃呢?就真的剛好有,是賣了半盤的蛋撻,另外都見到有不少其他餅食,見到有蛋白椰撻,蛋白蛋撻就見得多,蛋白椰撻我也真的是第一回見到,就一於又買個吃吃。先來介紹蛋白椰撻,有別於一般的椰撻,其表面有點像墨西哥包的油皮面,吃起來鬆酥而不太油膩,可是可能椰撻已經放涼了,吃起來不是太香,咬入一點椰絲的部份,口感是油潤而不太嚡,這方面其實不差,怪就怪在粒粒的椰絲吃起來不太有椰香,椰香真的不太夠,莫非是因為店家用了蛋白來做椰撻所致嗎?本人又相信關係不大,因為如今缺乏的是椰香,而不是蛋香。另也立時試了有點點熱的蛋撻,此店做的是酥皮蛋撻,酥皮吃起來不太鬆脆酥化,那一層一層的酥皮看起來及吃起來也好像堆壓得太密,且又沒有酥皮應有的一份油香,再者蛋餡得個甜字,又唔滑又沒太大蛋香,這個蛋撻真的不太行。另外也要了個豆沙燒餅,燒餅的糯米皮又彈牙又煙韌,咬兩口又有不錯的糯米香,加上其本身不錯的甜度,真的不吃豆沙餡都夠味,也幸好是糯米皮已夠好味,皆因此餅的豆沙餡真的不多,吃起來潤滑但不太有紅豆香,如果店家肯下多點豆沙,再加上是新鮮出爐的話,此燒餅一定非常棒呢!與其那麼多幻想
在此一試餅撻之味
曲奇、老婆餅及各底餅類也不少
也真的很多中式的糯米糍賣
椰撻的表面有點像墨西哥包的油皮面
椰絲餡多,口感油潤而不嚡,但吃起來不太有椰香
蛋撻仍有點點熱
蛋撻的酥皮不太鬆化,蛋餡沒太大蛋香
燒餅的糯米皮又彈牙又煙韌
豆沙餡不多,吃起來潤滑但不太有紅豆香

與其那麼多幻想及如果,都真的有點不設實際,看來要吃好吃的麵包西餅,在這個時代真的越來越難了。
2010-12-27
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
也真的很多中式的糯米糍賣
燒餅的糯米皮又彈牙又煙韌
  • 豆沙燒餅
2011-06-01 504 浏览
中午經過禧利街,起初打算買碗粉食;路過見到<喜利餅店> 件薄餅好正!不禁走入去幫襯!薄餅 $8一個大薄餅,分開大約 8 件。配料:黃椒、青椒、火腿、香腸...等, 舖滿薄餅上面,幾豐富呀!配合茄膏及芝士,好味!不過,薄餅底較硬!菠蘿叉燒包 $8新鮮出爐! 正呀!仲係暖暖地,包質鬆軟!菠蘿脆卜卜!但係叉燒餡好少!蛋白椰撻 $5平時金黃色椰撻,換上奶白色新衣。撻身鬆化! 椰絲餡豐厚! 唔係好甜!

薄餅 $8
薄餅
菠蘿叉燒包 $8
新鮮出爐!
正呀!仲係暖暖地,包質鬆軟!菠蘿脆卜卜!但係叉燒餡好少!
菠蘿叉燒包
叉燒餡好少!
蛋白椰撻 $5
平時金黃色椰撻,換上奶白色新衣。撻身鬆化!
椰絲餡豐厚!
菠蘿叉燒包
蛋白椰撻
叉燒餡好少!
2011-01-31 302 浏览
本來想食曲奇的,後來發現曲奇超貴,$52/磅! 望下面少少發現有曲奇放大版,10蚊4塊,可以接受丫。 脆餅 ($3/塊,$10四塊)有四種口味,分別係杏仁、黑芝麻、白芝麻和腰果。每一塊都好香脆,而本人認為黑芝麻最好味。 呢間餅店對住馬路,雖然麵包和餅都放在櫃內,但有些無包裝的賀年食品卻放在外面,唔知 D 灰塵會唔會......
本來想食曲奇的,後來發現曲奇超貴,$52/磅!

望下面少少發現有曲奇放大版,10蚊4塊,可以接受丫。

脆餅 ($3/塊,$10四塊)
脆餅

脆餅
上星期,經過禧利街,見到有間新麵包店,呢個舖位前身係 Salon 。喺禧利街頭,鄰近地鐵站,人來人往,佔盡地利!不過對住馬路,有點沙塵滾滾! 今日經過正式開張!見門口有花牌!反正今朝遲咗出門口,買麵包食都好呀! 店內有三文治、麵包及紙包飲品賣。麵包屬普通貨色,不外乎吞拿魚包、叉燒包、菠蘿包、麥包、方包、.........勝在新鮮出爐,由 $4 ~ $8 不等。最平係雞尾包、大多數麵包係 $6;至於三文治 $9 ~ $10,係麵包師傅新鮮製造,我見店員喺麵包工房即時攞出嚟!新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!有:番茄蛋、芝士火腿、火腿蛋、吞拿魚生菜、咸牛肉生菜。另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........買了三文治及麵包做早餐!火腿蛋三文治 $95 款之中,點解我特別買咗火腿蛋?因為我見到盒內有點濕氣,相信剛剛炒完蛋,尚有熱力才會有點濕氣。夠新鮮! 炒蛋加咗鹽,微暖,有些少咸味,仲要好厚呀!真係滿足! 火腿就凍冰冰,恐怕無淼過水! 夾火腿果塊方包,搽咗牛油,帶點咸香味!方包只係一般質地,未夠軟熟!吞拿魚包 $6我問店員邊啲麵包係新鮮出爐架?佢話吞拿魚包。事關今日天氣凍,想食吓熱辣辣麵包! 吞

今日經過正式開張!見門口有花牌!

反正今朝遲咗出門口,買麵包食都好呀!

新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!

另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........

買了三文治及麵包做早餐!

火腿蛋三文治 $9
炒蛋加咗鹽,微暖,有些少咸味,仲要好厚呀!真係滿足!
火腿就凍冰冰,恐怕無淼過水!
火腿蛋三文治

炒蛋好厚呀!真係滿足!

吞拿魚包 $6
吞拿魚包普普通通!跟坊間一樣 size ,餡唔多!係比較軟熟!暖暖地!都唔錯!

吞拿魚包

香茜芝士煙肉包 $6
賣相十分吸引!
外脆內軟嘅包,搽上牛油,加上一塊煙肉,係雪藏煙肉攞去烘焗,感覺好肥膩!一半係肥豬肉!
如果煎吓再焗會更香口!加埋芝士及沙律醬,相當惹味!
面頭舖滿香茜碎,散發香味!集色、香、味於一包!

香茜芝士煙肉包

我會比較推介三文治!勝在新鮮製造!起碼好過便利店貨色!一樣可以即買即走唔使等!

2010-12-08
外卖自取
$21 (早餐)
吞拿魚包
今日經過正式開張!見門口有花牌!
新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!
另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........
香茜芝士煙肉包
火腿蛋三文治
炒蛋好厚呀!真係滿足!